Риба, запечена в духовці з овочами по рецепту з фото

Часто риба використовується для страв під час дієтичного або лікувального харчування. Вона має високу харчову цінність, маленьку калорійність. У ній міститься безліч вітамінів і корисних речовин, а також незамінних жирних кислот. Рибка дуже смачний продукт, який легко засвоюється і позитивно впливає на нерви людини.
Приготувати смачну рибку не складе труднощів навіть початківцям кулінарам. Це не займе багато часу. Кращі сорти м’яса поступаються деяким мешканцям морів і річок за кількістю корисних компонентів. Наприклад, харчова цінність судака вище, ніж у курячого м’яса.
Запечена рибка виходить дуже апетитною і смачною. В особливості це відноситься до карасеві, карпу, зубану, трісці, палтуса, нототенії, макрурусу, мероу, луфарю, сардині, маслянці, морського мови, скумбрії і морського окуні.


Для запікання з рибою відмінно підходять багато продукти: картопля, сир, рисова крупа, молоко, грибочки і т. д. А приправляти її можна різними спеціями, майонезом, борошном, сметанкою і т. д.

 
Риба під овочами, запечена в духовці виходить дуже смачною і ароматною при дотриманні деяких правил:

1. Для запікання риби в духовці підходить тільки посуд з глини, чорного чавуну або з емальованою поверхнею. В сковорідках з металу і алюмінію риба стає сіруватим, погіршуються її смакові якості і руйнуються багато корисні властивості. Запікати рибку рекомендується на невеликому листі.
2. Рибу потрібно вибирати свіжу. У неї повинна бути блискуча луска, рівномірно покрита слизом, черевце не роздуте, оченята прозорого кольору. Визначити свіжість риби можна ще й за запахом. Якщо він кислий або з присутністю сторонніх відтінків, то така риба не першої свіжості.
3. Перед приготуванням риба обов’язково очищується від луски, обполіскується, і з неї видаляються нутрощі. При видаленні жовчного міхура необхідно бути гранично акуратними. Якщо він пошкодився, рибу необхідно добре промити під прохолодною, проточною водою, для позбавлення від гіркоти.

Дивіться також:  Нерка – що за риба, чим корисна, як готувати? 6 рецептів приготування

Рецепт запеченої риби з овочами в духовці

Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 4.

Склад продуктів для запеченої риби з овочами в духовці:

1. 700 р риби.
2. 200 г моркви.
3. 2 цибулини.
4. 1 лимон.
5. 2 ст. л. олії соняшника.
6. Часник.
7. Сіль і перець.

 

 

Покрокове приготування риби

  • Спочатку риба очищається, промивається і нарізають шматочками. Для маринаду потрібно змішати масло соняшнику з 2 столовими ложками лимона, подрібненим часником, сіллю і чорним перцем. Отримана суміш використовується для змащування рибних шматочків. Рибка повинна замаринувати протягом 20 хвилин.
  • Під час маринування риби займемося овочами. Цибулю нарізають на кільця. Морква нарізати у вигляді соломки. При бажанні можна розбавити блюдо іншими овочами, наприклад, помідорами, перцем, цвітною капустою.
  • Форма для запікання змащується маслом. На неї викладаються підготовлені овочі, солятся і сбрызгиваются олією. Замаринована рибка викладається на подушку з овочів. Збоку розкладаються овочі, що залишилися.
  • Риба з овочами випікається в духовці близько 10 хвилин, виймається, накривається фольгою і знову відправляється в духовку на 20 хвилин. Для рум’яної скоринки, в кінці приготування з форми знімається фольга, і в такому стані рибка запікається ще близько 5 хвилин.
  • Подавати страву можна порційно, по кілька шматочків риби з овочами.
  • Червона риба, запечена в духовці з овочами

    Час приготування – півтори години.
    Кількість порцій – 4.

    Склад продуктів для червоної риби, запеченої в духовці з овочами:

    1. 4 стейка червоної риби.
    2. 1 морквина.
    3. 1 цибулина.
    4. 1 лимон.
    5. 2 гілочки естрагону.
    6. 2 зубч. часнику.
    7. Половина імбиру.
    8. 3 ст. л. оливкової олії.
    9. Сіль.
    10. Чорний перець.

    Приготування червоної риби, запеченої в духовці з овочами

    Дивіться також:  Суп з яловичини – 10 рецептів приготування смачних супів!

    Імбир вимивається, висушується і нарізати маленькими шматочками. Морква також вимивається, очищається і нарізати на пластинки. Цибуля очищається, вимивається і нарізається на півкільця. Часник очищається і промивається. Естрагон ретельно вимивається. Червона риба промивається, обсушивается паперовими серветками, солиться, перчится і поливається соком лимона (1/2 фрукта).
    У форму для запікання викладається морква і цибуля у вигляді овочевий подушки. Зверху розміщується червона рибка. Її потрібно посипати імбиром. Риба накривається шматочками моркви з цибулею. Половина лимона нарізають шматочками і викладається у формі. Інгредієнти солятся ще разок і поливаються оливковою олією. Щоб риба була ароматною, форму додайте кілька гілочок естрагону.
    Форма накривається фольгою і відправляється в гарячу духовку на 20 хвилин. Потім фольга знімається, і рибка запікається вже без неї близько 15 хвилин.
    Запечені овочі викладають на тарілку з шматком червоної риби і гілочкою свіжого естрагону. Таку страву можна подавати як в будні, так і на будь яке свято. Воно стане справжньою окрасою столу.

    Прокрутка до верху