Страхітлива на вигляд риба зубатка полюбилася гурманам за відмінний смак, малу калорійність і високу харчову цінність. Вартість її на вітчизняному ринку не надто висока, та придбати тушку зможе практично кожна людина. Готують зубатку різними способами: смажать, варять, тушкують і запікають. Але перш ніж перейти до рецептів, дізнаємося, що це за риба, і чи є якась користь від вживання її м’яса в їжу.
Зубатка – що за риба?
Зубатки – представники сімейства Лучеперых загону Окунеподібних. Зустріти цю рибу можна в холодних і помірних водах морів, розташованих в Північній півкулі. Вона живе на глибині більш 500 – 600 м і харчується молюсками, медузами і дрібною рибкою.
Довжина тіла морської хижачки коливається від 110 до 240 см, а вага сягає 20 – 33 кг. У зубатки подовжений тулуб, широкі, масивні щелепи з великими зубами, щільна шкіра і дрібна, прилегла до неї луска.
Хижі риби зубатки, залежно від місця проживання, можуть бути наступних різновидів:
- Плямистими. Поширені в північних широтах і ловляться в Атлантиці.
- Смугастими. Живуть майже у всіх водах північної частини Атлантичного океану.
- Далекосхідними. Популяції поширені на півночі і заході Тихого океану.
- Угревидными. Проживають у водах Тихого океану і біля північних берегів Америки.
- Ексклюзивними, або синіми. Таких риб можна виловити тільки в Атлантичному океані на великій глибині.
Всі види зубатки характеризуються м’яким, ніжним, соковитим білим м’ясом і малою кількістю кісток, які легко видалити.
У деяких країнах м’ясо зубатки вважається делікатесом, і купити таку рибу може собі дозволити далеко не кожен, оскільки ціна її дуже висока.
Користь, шкоду і дієтичні властивості риби
Користь зубатки для організму людини зумовлена високим вмістом у її м’ясі таких корисних елементів:
- вітамінів А, B, C, Е і РР;
- фосфору;
- калію;
- магнію;
- натрію;
- хлору;
- кальцію;
- калію;
- йоду;
- цинку;
- жирних кислот.
В дещо менших кількостях в продукті присутні фтор, хром, нікель, молібден, залізо, мідь і марганець.
Вживання в їжу м’яса зубатки надає благотворний вплив на організм, яке виражається в наступному:
- насичення клітин і тканин корисними мікроелементами;
- зміцнення імунітету;
- поліпшення складу крові;
- нормалізація роботи органів ШКТ;
- відновлення нормального серцевого ритму;
- підвищення міцності кісткової тканини;
- поліпшення загального самопочуття.
Їсти зубатку в помірних кількостях можна не тільки дорослим, але і дітям, а також жінкам в період вагітності і грудного вигодовування. Завдати шкоди організму цей продукт зможе лише при індивідуальній непереносимості і алергії на рибний білок. А надмірне вживання м’яса зубатки загрожує розладами стільця і нудотою.
Поживна цінність і калорійність
У 100 г зубатки міститься всього 126 ккал. При цьому білків – 19,7 г, жирів – 5,2 м, а вуглеводи відсутні.
За рахунок цього рибу часто включають до програми дієтичного і спортивного харчування, оскільки білок сприяє швидкому приросту м’язової маси, а відсутність вуглеводів виключає ризик набору зайвої ваги.
Жирна чи ні риба зубатка
Тих, хто піклується про свою фігуру, цікавить питання, зубатка жирна риба чи ні. Як говорилося вище, жирів в цьому продукті міститься трохи більше 5 м, і тому ця підводний хижак може бути включена в раціон людей, які бажають скинути зайві кілограми.
Увага! Кількість калорій і жирів може значно змінюватися в залежності від того, як приготована зубатка. Щоб отримати дієтичне блюдо, цю рибу краще відварювати, запікати у фользі або рукаві, або змішувати з невеликою кількістю масла.
Як смачно приготувати зубатку
Рибу можна готувати різними способами, поєднуючи з овочами, грибами, зеленню і приправами. Розглянемо найбільш прості і доступні рецепти зубатки.
Стейк з зубатки в духовці
З цього мешканця морських глибин можна зробити до приходу гостей чудове порційне блюдо в духовці.
Для роботи знадобляться:
- стейки риби;
- картопля;
- цибуля;
- помідори;
- щільний сир;
- майонез;
- лимонний сік;
- сіль і приправи;
- шматки кулінарної фольги за кількістю порцій.
Порядок приготування:
- Почистити цибулю, нарізати півкільцями, змішати з сіллю і приправами, залити соком половинки лимона.
- Обробити рибу, посолити, поперчити, змастити майонезом і залишити маринуватися.
- Очистити картоплю і нарізати круглими шматками.
- Нашаткувати тонкими часточками помідори, подрібнити на тертці сир.
- На шматки фольги укласти спочатку картоплю, потім рибу, цибулю і помідори, присипати кожну порцію тертим сиром.
- Підняти краї фольги так, щоб прикрити заготовки, і відправити в духовку.
Порційна зубатка буде готова через 40 – 50 хвилин.
Риба, смажена на сковороді
Швидко і смачно можна посмажити зубатку в паніровці на сковорідці. Шматочки риби виходять соковитими, покритими хрусткою скоринкою.
Для роботи знадобиться:
- філе зубатки;
- лимон;
- яйце;
- паприка;
- чорний мелений перець;
- щільний сир;
- панірувальні сухарі;
- сіль.
Порядок приготування:
- Вимити філе зубатки, порізати його на шматочки, приправити сіллю і спеціями, полити лимонним соком.
- Подрібнити на тертці вибраний сир і змішати з панірувальними сухарями.
- У глибокій тарілці збити яйце до утворення пінки.
- Опустити шматочки риби в яєчну масу, потім обваляти з обох сторін у сухарях з сиром і підсмажити на сковороді до золотистого кольору.
Увага! Щоб філе залишилося соковитим, укладати його потрібно тільки на розпечену сковороду і смажити на середньому вогні.
Рецепт приготування в мультиварці
Це просте блюдо можна приготувати в мультиварці дуже швидко, використовуючи цілу тушку або філе.
Для роботи знадобиться:
- 800 г зубатки;
- кілька цибулин;
- 2 – 3 моркви;
- солодкий болгарський перець;
- томатне пюре;
- 30 мл оцту;
- борошно;
- сіль і приправи.
Порядок роботи:
- Помити рибу, посолити і приправити спеціями.
- Нарізати півкільцями цибулю і болгарський перець, моркву подрібнити на тертці і припустити всі овочі в чаші приладу.
- Додати засмажку сіль, спеції, томатне пюре, оцет, тушкувати ще кілька хвилин.
- Розкласти поверх овочевої суміші шматочки риби і при необхідності долити трохи кип’яченої води. Закрити кришку приладу і готувати в режимі гасіння півгодини.
Для любителів гострого можна загасити зубатку в овочевий суміші з додаванням пекучого перцю. Смак цієї риби дуже гармонійно поєднується з гострими соусами.
Готуємо в клярі
Зубатка може здатися дещо прісної, і виправити становище допоможе майонезний кляр з додаванням часнику і соєвого соусу.
Для приготування знадобиться:
- 700 г філе риби;
- яйце;
- 100 г майонезу;
- 30 – 40 мл соєвого соусу;
- кілька часникових зубчиків;
- панірувальні сухарі;
- лимон;
- сіль і приправи.
Порядок приготування:
- Помити філе, порізати порційними шматками і збризнути лимонним соком.
- Збити яйце з сіллю і приправами, додати майонез і соєвий соус.
- Ввести в кляр роздавлений часник і ретельно перемішати.
- Умочити шматки риби в підготовлений склад, потім обваляти в паніровці і посмажити зубатку на сковороді. Риба буде готова, коли покриється апетитною золотистою скоринкою.
На замітку. Якщо не вийшло придбати філе, можна взяти тушку зубатки. Кісток у цій рибі трохи і витягнути їх дуже легко.
Таким чином, ця не дуже приваблива морська хижачка при вмілому підході стає основою чудових, смачних і корисних страв. Тому, якщо така риба попадеться вам на прилавку, обов’язково купите її і спробуйте приготувати. Ви не розчаруєтеся!