Рибна солянка – шість рецептів приготування в домашніх умовах

Справжня рибна солянка — це справді витвір кулінарного мистецтва з досить дорогими, і вишуканими інгредієнтами. Це смачне, корисне блюдо може стати прикрасою святкового столу. А на повсякденне меню можна використовувати більш простий набір продуктів для сільської солянки. Але все одно смачно, спробуйте!

Принципи солянки

Є декілька відмітних ознак солянки. Адже вона не піца, куди можна покласти всі залишки з холодильника. Рибна солянка — це свої закони.

Назвемо деякі:

  • Якщо вірити авторам куховарської книги Генису і Вайлю, солянка, повинна бути з осетриною. Інакше це рибний суп, а не солянка, стверджували вони.
  • Будь-яка солянка (з риби, м’яса або грибів) завжди постійна продуктах — це огірки, лимон, томат та інші компоненти.
  • Страва не буде дешевим, тому що потрібно неабиякий шматок осетрини і ще якийсь риби благородних кровей, краще червоною. Плюс дрібної рибки для бульйону, як годиться з кулінарного законом.

Класичний рецепт рибної солянки

Класична Форма: рецепт солянки, як у Молоховець, наведена в дореволюційному виданні. Цей рецепт переписувати немає сенсу. По-перше, тому що приготування написано так неспішно, що займе два дні. По-друге, зібрати таку солянку (або «селянку, як було прийнято казати раніше) досить проблематично за складовими. Приміром, як стверджувала Молоховець, солянка повинна складатися з трьох сортів риби. При цьому одна риба (білорибиця або сьомга) повинні бути неодмінно в солоному вигляді, а два інших — це не менше ніж осетрина і белужина або сиг. Дешевим таке творіння не назвеш, хоча саме в книзі «Домашній дешевий стіл» рецепт і був опублікований.

Тому пропонуємо вам адаптований під сучасні реалії рішення старовинного рецепту.

Суп солянка робиться з наступних інгредієнтів:

  • для варіння бульйону — 2 цибулини середніх розмірів, 1 морква, 0,6 кг дрібної риби будь-яких сортів, корінець петрушки, лаврове листя і інші спеції за бажанням;
  • на солянку — 0,4 кг будь гарної риби, сік половинки лимона, каперси — кілька штук, маслини, томатна паста — 2 ст. л., пара невеликих цибулин, півтори ст. л. борошна, пара солоних огірків, жирне масло вершкове — 1 ст. л., чорний перець і зелень свіжого кропу.
Дивіться також:  Французький цибульний суп класичний – 7 рецептів приготування

Важливо: Це класичний рецепт з солоними огірками і каперсами.

Якщо немає каперсів, можна обійтися і без них. Але солоні бочкові огірки краще не замінити маринованими, щоб не втрачати притаманною їм гостроти.

Приготування:

  • З рибної дрібниці варимо міцний бульйон. На суху сковороду кладемо крупно різані моркву, цибулю і корінець петрушки і хвилини дві-три смажимо. Попатравши і промивши дрібниця, складіть її разом зі смаженими овочами в каструлю і залийте 2 літрами води. Як закипить, зніміть піну, посоліть і додайте перець горошком, проваріть всі сім хвилин, після чого потрібно відцідити рідину.
  • Рибне філе порізати шматочками середнього розміру, цибулю нарізати кубиками, а солоний огірок соломкою.
  • Підсмажте На вершковому маслі цибулю і додайте до нього борошно. Підсмаживши її пару хвилин, додайте трохи рибного бульйону і, перемішавши до однорідності, перекладіть туди огірки і томатну пасту. Ще хвилин п’ять тушкуйте, помішуючи, і потім перекладіть в окрему каструлю.
  • В ту ж каструлю вилити залишки бульйону, закип’ятіть і покладіть нарізане шматками філе риби, маслини, каперси і перець з сіллю за смаком. Ще хвилин 10 проварюємо, вливаємо за смаком лимонний сік і подаємо, поклавши в тарілку по кружку лимона і зелень.

Рецепт від Юлії Висоцької

Не впевнені, що цей рецепт насправді від Юлії Висоцької, але називають його саме так. А от у тому, що він смачний, можете самі переконатися.

Для цієї солянки нам знадобиться:

  • по 100 г філе свіжої червоної і білої риби, а також 100 г солоної горбуші;
  • 750 г рибного бульйону;
  • півсклянки розсолу з бочкових огірків;
  • ст. ложка соку лимона;
  • п’ять раків;
  • пару солоних огірків;
  • один помідор;
  • по одній цибулині і моркви;
  • трохи каперсів;
  • жменя оливок;
  • трохи маринованих грибів;
  • 1 ст. ложка рослинного масла;
  • сіль, перець, зелень петрушки і кропу.
Дивіться також:  Класичний рецепт солянки м’ясної збірної в домашніх умовах

Готуємо:

  • Раків відварити в солоній воді, очистити;
  • Порізати соломкою моркву і корінець петрушки;
  • Рибний бульйон з’єднати з закип’яченим розсолом, покласти туди обсмажені овочі;
  • В окремому посуді з товстим дном розпустити масло, всипати нарізані цибулю і помідори без шкірки, тушкувати без зажаривания, щоб цибуля стала прозорою;
  • Огірки порізати невеликими кубиками, рибу, в тому числі і солону, — шматочками, а гриби половинками;
  • У каструлю з цибулею і помідорами перекласти всі інгредієнти, залити бульйоном і відправити в духовку хвилин на 15 на невеликий вогонь.

При подачі прикрасити шматочком лимончика і нарубаною зеленню.

З грибами

З картоплею і печерицями або іншими грибами виходить простий і смачний рибний суп.

На приблизно кілограм риби потрібно за пару цибулин, моркви, картоплин і солоних огірків, десяток маслинок, 100 г печериць, по парі ложок олії, томат-пасту. Згодиться будь-яка свіжа зелень, а також сіль і мелений чорний або білий перець.

  • Зварити з кісток, голів риби бульйон, додавши для аромату одну цибулину і моркву. Вийняти все непотрібне і процідити.
  • Зробити легку засмажку з моркви і цибулі на олії. Хвилин через десять додати нарізані огірки.
  • У відціджений рибний бульйон покласти нарізану картоплю, поставити варити до напівготовності, після чого додати шматки риби і поварити хвилин п’ять на малому вогні.
  • В солянку додати зажарку і нарізані половинками гриби, дати покипіти хвилин п’ять-сім.
  • Останній кладеться подтушенная на вершковому маслі томат-паста.
  • Давши супу прокипіти ще кілька хвилин, вимикаємо вогонь і залишаємо на чверть години настоюватися. Подаємо із зеленню.

Густий і ароматний суп по-селянськи

Цей суп може замінити собою і друге блюдо, настільки він наваристий і густий. Його ще називають карельським.

Дивіться також:  Шурпа – класичний рецепт з баранини

На півкіло риби (краще лососевих порід) потрібно:

  • суповий набір з риби;
  • п’ять картоплин;
  • одна цибулина;
  • вершкове масло;
  • літр молока або навпіл з вершками;
  • спеції — перець, сіль, кріп, лавровий лист.

Зі спеціями зварити з набору бульйон. Цибулю на олії обсмажити до прозорості. Картоплю нарізати кубиками, а рибу — поздовжніми шматками. У бульйон скласти картоплю, щоб вона була покрита рідиною. Зваривши до половини, додати цибулю з рибою і трохи поварити. Влити підігріте молоко (або вершки) і доварити до готовності картоплю. Зняти з вогню, посипати суп перцем, трохи настояти. Подається такий суп з кропом і темним хлібом, присмачений ще і сметаною.

Смачний суп з сьомги

Легкий, простий і швидкий суп готується з супового набору або пари стейків сьомги.



Зваріть прозорий бульйон, процідіть, посоліть. Додайте нарізані кубиками картоплю, цибулю і моркву. Всі поставте кипіти при малому вогні. Відварну рибу розберіть, видаливши кістки, і додайте в кінці варіння в суп. Прокип’ятіть. В принципі і все. На стіл подавайте з зеленню і перцем.

Рибна солянка в горщиках

На Дону готують солянку в горщиках.

Продукти: на 2 літри води півкіло риби, 100 г голів, пару цибулин, 1 морква, по парі огірків і помідорів, 2 ст. ложки олії і стільки ж томатного пюре.

З рибних голів осетрини і судака варять бульйон з цибулиною, проціджують. У вершковому маслі обсмажують нарізану цибулину і моркву, додають трохи томатної пасти, все тушкують хвилин 10. У бульйон кладуть всі ці овочі і доводять до кипіння.

В горщики розкладають шматки осетрини і судака, нарізані свіжі помідори, маслини, перець. Заливають вміст бульйоном з овочами, солять і відправляють в духовку на чверть години. Лимон і петрушка кладуться при подачі.

Прокрутка до верху