Найчастіше господині саме смажать або запікають рибу. Але є більш цікавий варіант приготування продукту. Це рибне суфле. Воно виходить ніжним, м’яким, соковитим і особливо подобається дітям. Не дивно, що це одне з головних страв меню для дитячого садка.
Рибне суфле — рецепт в духовці
Інгредієнти:
- 200 г рибного філе;
- 1 ч. л. дрібної солі;
- 5 десертних ложок домашньої сметани;
- середній шматочок вершкового масла;
- соняшникова олія;
- 1 яйце.
Етапи дій:
- Для приготування страви буде використовуватися тільки чисте рибне філе без кісток і всього зайвого. Його можна відразу відправити в м’ясорубку або спеціальну насадку блендера і перетворити в однорідний фарш.
- В отриману масу вимішати тільки жовток курячого яйця. Також додати масло (1 – 1,5 ст. л.) і всю сметану.
- Посолити за смаком. Якщо страва готується не для малюка, то можна використовувати будь-які спеції за смаком.
- Окремо збити білки, що залишилися. Вони повинні перетворитися в м’які піки. Вмішати пишні білки в масу в останню чергу. Робити це потрібно акуратно широкої лопаткою, щоб вони не осіли.
- Змастити форму рідким маслом (вершковим) у великій кількості. Викласти в неї рибний фарш, розрівняти.
Такий рецепт в духовці вимагає запікання протягом півгодини при середній температурі. Розрізати на порційні шматочки.
Як приготувати в мультиварці
Інгредієнти:
- 2/3 склянки жирного коров’ячого молока;
- 200 г філе горбуші;
- 10 г вершкового масла;
- 2 скибки пшеничного хліба;
- 1 яйце;
- чорний мелений перець і сіль.
Приготування:
- Відокремити тільки чисте рибне філе без кісточок. Подрібнити в блендері.
- Додати до риби хлібний м’якуш (добре розмочений в молоці і віджатий).
- Вмішати жовток. Білок спочатку збити до пишної піни і тільки після цього вмішати в загальну масу продуктів.
- Невеликі формочки змастити вершковим маслом. Розкласти в них одержаний фарш. Потрібно пам’ятати, що в процесі запікання блюдо злегка підніметься, тому йому треба залишити трохи місця.
- У чашу приладу до нижньої позначки влити воду. Встановити спеціальну решітку. На неї викласти формочки з фаршем.
- Включити програму для приготування в мультиварці супу на 20 – 25 хвилин.
Дати готове суфле злегка охолонути і подати до обіду з рисовим гарніром.
Готуємо для дітей, як у садку
Інгредієнти:
- ½ Кіло будь-якого рибного філе;
- середня морква;
- дрібна сіль;
- 1 ч. л. масла вершкового;
- 2 ч. л. борошна;
- 1 яйце;
- ½ Склянки молока;
- 50 мл питної води.
Приготування:
- Чисте філе риби без найменших кісточок порізати мініатюрними шматочками і відправити на сковороду. Вилити до нього воду.
- Зверху висипати терту моркву. Томити масу під кришкою до повного випаровування води. Зазвичай на це йде близько півгодини. Заважати продукти не потрібно.
- Отриману масу пропустити через м’ясорубку або подрібнити в спеціальній насадці блендера.
- Приготувати соус з молока і борошна. Перемішати інгредієнти і відправити на повільний вогонь. Стежити за тим, щоб не з’являлися грудочки. Готувати соус до загусання. В кінці додати вершкове масло.
- З’єднати соус з рибою. Посолити. Вмішати в фарш, збитий до пишної піни яєчний білок.
- Викласти отриману суміш у форму рівним шаром. Поставити ємність на деко з водою.
Готувати рибне суфле як в садочку в духовці на водяній бані близько півгодини (при високій температурі). Як тільки верхня частина частування підрум’яниться, можна подавати його до столу.
Рибне суфле в мікрохвильовці
Інгредієнти:
- 200 – 250 г філе сома;
- 1 велике яйце;
- 1/3 склянки жирних вершків;
- 2 – 3 гілочки петрушки;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і перець за бажанням.
Приготування:
- Петрушку промити і дрібно порубати ножем.
- Підготовлену рибу порізати таким чином, щоб надалі її було зручно подрібнити блендером або іншим пристроєм.
- Відправити філе в миску. Відразу додати до нього зелень, вміст цілого яйця, сіль і класичний перець. Влити вершки.
- Перебити всі компоненти блендером або пропустити через м’ясорубку. Не страшно, якщо в масі виявиться невелику кількість грудочок.
- Посуд для мікрохвильовки промазати рідким маслом. Викласти в неї ніжний фарш.
- Відправити майбутнє суфле в мікрохвильовку на 10 – 12 хвилин. Досить буде 400 Вт потужності.
Трохи остигле суфле з рибного фаршу легко відокремлюється від форми. Залишиться перевернути його на тарілку і прикрасити по своєму смаку.
Спосіб приготування в пароварці
Інгредієнти:
- 550 – 650 г рибного фаршу;
- 2 великих сирих яйця;
- ½ Ріпчатої цибулі;
- 100 – 150 г вчорашнього пшеничного хліба;
- 80 мл молока;
- сіль і ароматні трави за бажанням.
Приготування:
- З шматочків хліба обрізати скоринки. Залити їх теплим молоком. Чим гаряче буде напій, тим швидше размочится хліб. Віджати шматочки від зайвої рідини. Змішати з скибочками цибулі і перебити блендером до однорідності.
- Яйця розділити на складові. Білки збити до стійких піків блендером або міксером.
- Змішати фарш із риби з хлібно-цибулевої масою. Додати жовтки, сіль і ароматні трави.
- Обережно ввести у суміш білкову піну.
- Отриману масу вкласти в лоток пароварки для приготування рису.
- Витягти вийшло ніжне суфле з пристрою через 30 хвилин.
За допомогою такого рецепта вдасться приготувати для дітей корисний і смачний обід. Рибне суфле доведеться по смаку вже малюкам від 1 року
Дієтичне рибне суфле
Інгредієнти:
- 650 г нежирної риби;
- 1 ст. знежиреного або маложирного молока;
- 4 яйця;
- сіль, мускатний горіх і перець.
Приготування:
- Обробити нежирну рибу. Позбавити її від кісток, шкіри і всього зайвого. Відварити на пару протягом 7 – 8 хвилин. Розібрати на дрібні шматочки.
- Окремо збити яєчні жовтки. Влити до них молоко. Повторити збивання міксером.
- Залити жовтковою масою рибу. Посолити, поперчити, присипати мускатним горіхом (мінімальною кількістю спеції – на кінчику ножа).
- Вмішати в масу залишилися білки, збиті до міцної піни.
- Форму для суфле змастити будь-яким рослинним маслом. Викласти отриманий фарш.
- Запікати частування при дуже високій температурі 20 – 25 хвилин.
Такий дієтичний рецепт можна злегка змінювати, наприклад, додаючи в рибне суфле овочеве пюре.
Як вибрати рибу для приготування страви
В цілому рибне суфле можна готувати з борошна будь-якого сорту – і червоної і білої. Відмінно підійде для такого частування тріска, горбуша, минтай сьомга, судак, форель.
Щоб полегшити собі завдання, варто вибирати варіант риби з невеликою кількістю кісток. Інакше процес приготування значно затягнеться і ускладниться. Адже в ніжному смачному філе ні в якому разі не повинні потрапляти навіть мініатюрні кісточки.
Варто прокручувати шматочки обраної риби через м’ясорубку не менше двох разів. Перший – тільки філе, другий і наступні – разом з додатковими компонентами.
Рибне суфле є дієтичним блюдом. Тому варто підбирати для нього нежирну рибу і інші продукти. Якщо частування готується для дітей, обмежити кількість використовуваних спецій.