Рибне суфле – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах: у духовці, в мультиварці і в мікрохвильовці

Найчастіше господині саме смажать або запікають рибу. Але є більш цікавий варіант приготування продукту. Це рибне суфле. Воно виходить ніжним, м’яким, соковитим і особливо подобається дітям. Не дивно, що це одне з головних страв меню для дитячого садка.

Рибне суфле — рецепт в духовці

Інгредієнти:

  • 200 г рибного філе;
  • 1 ч. л. дрібної солі;
  • 5 десертних ложок домашньої сметани;
  • середній шматочок вершкового масла;
  • соняшникова олія;
  • 1 яйце.

Етапи дій:

  • Для приготування страви буде використовуватися тільки чисте рибне філе без кісток і всього зайвого. Його можна відразу відправити в м’ясорубку або спеціальну насадку блендера і перетворити в однорідний фарш.
  • В отриману масу вимішати тільки жовток курячого яйця. Також додати масло (1 – 1,5 ст. л.) і всю сметану.
  • Посолити за смаком. Якщо страва готується не для малюка, то можна використовувати будь-які спеції за смаком.
  • Окремо збити білки, що залишилися. Вони повинні перетворитися в м’які піки. Вмішати пишні білки в масу в останню чергу. Робити це потрібно акуратно широкої лопаткою, щоб вони не осіли.
  • Змастити форму рідким маслом (вершковим) у великій кількості. Викласти в неї рибний фарш, розрівняти.

Такий рецепт в духовці вимагає запікання протягом півгодини при середній температурі. Розрізати на порційні шматочки.

Як приготувати в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2/3 склянки жирного коров’ячого молока;
  • 200 г філе горбуші;
  • 10 г вершкового масла;
  • 2 скибки пшеничного хліба;
  • 1 яйце;
  • чорний мелений перець і сіль.

Приготування:

  • Відокремити тільки чисте рибне філе без кісточок. Подрібнити в блендері.
  • Додати до риби хлібний м’якуш (добре розмочений в молоці і віджатий).
  • Вмішати жовток. Білок спочатку збити до пишної піни і тільки після цього вмішати в загальну масу продуктів.
  • Невеликі формочки змастити вершковим маслом. Розкласти в них одержаний фарш. Потрібно пам’ятати, що в процесі запікання блюдо злегка підніметься, тому йому треба залишити трохи місця.
  • У чашу приладу до нижньої позначки влити воду. Встановити спеціальну решітку. На неї викласти формочки з фаршем.
  • Включити програму для приготування в мультиварці супу на 20 – 25 хвилин.
Дивіться також:  Курячі відбивні в клярі – 9 рецептів приготування вдома

Дати готове суфле злегка охолонути і подати до обіду з рисовим гарніром.

Готуємо для дітей, як у садку

Інгредієнти:

  • ½ Кіло будь-якого рибного філе;
  • середня морква;
  • дрібна сіль;
  • 1 ч. л. масла вершкового;
  • 2 ч. л. борошна;
  • 1 яйце;
  • ½ Склянки молока;
  • 50 мл питної води.

Приготування:

  • Чисте філе риби без найменших кісточок порізати мініатюрними шматочками і відправити на сковороду. Вилити до нього воду.
  • Зверху висипати терту моркву. Томити масу під кришкою до повного випаровування води. Зазвичай на це йде близько півгодини. Заважати продукти не потрібно.
  • Отриману масу пропустити через м’ясорубку або подрібнити в спеціальній насадці блендера.
  • Приготувати соус з молока і борошна. Перемішати інгредієнти і відправити на повільний вогонь. Стежити за тим, щоб не з’являлися грудочки. Готувати соус до загусання. В кінці додати вершкове масло.
  • З’єднати соус з рибою. Посолити. Вмішати в фарш, збитий до пишної піни яєчний білок.
  • Викласти отриману суміш у форму рівним шаром. Поставити ємність на деко з водою.

Готувати рибне суфле як в садочку в духовці на водяній бані близько півгодини (при високій температурі). Як тільки верхня частина частування підрум’яниться, можна подавати його до столу.

Рибне суфле в мікрохвильовці

Інгредієнти:

  • 200 – 250 г філе сома;
  • 1 велике яйце;
  • 1/3 склянки жирних вершків;
  • 2 – 3 гілочки петрушки;
  • шматочок вершкового масла;
  • сіль і перець за бажанням.

Приготування:

  • Петрушку промити і дрібно порубати ножем.
  • Підготовлену рибу порізати таким чином, щоб надалі її було зручно подрібнити блендером або іншим пристроєм.
  • Відправити філе в миску. Відразу додати до нього зелень, вміст цілого яйця, сіль і класичний перець. Влити вершки.
  • Перебити всі компоненти блендером або пропустити через м’ясорубку. Не страшно, якщо в масі виявиться невелику кількість грудочок.
  • Посуд для мікрохвильовки промазати рідким маслом. Викласти в неї ніжний фарш.
  • Відправити майбутнє суфле в мікрохвильовку на 10 – 12 хвилин. Досить буде 400 Вт потужності.
Дивіться також:  Соус для макаронів – 9 рецептів приготування

Трохи остигле суфле з рибного фаршу легко відокремлюється від форми. Залишиться перевернути його на тарілку і прикрасити по своєму смаку.

Спосіб приготування в пароварці

Інгредієнти:

  • 550 – 650 г рибного фаршу;
  • 2 великих сирих яйця;
  • ½ Ріпчатої цибулі;
  • 100 – 150 г вчорашнього пшеничного хліба;
  • 80 мл молока;
  • сіль і ароматні трави за бажанням.

Приготування:

  • З шматочків хліба обрізати скоринки. Залити їх теплим молоком. Чим гаряче буде напій, тим швидше размочится хліб. Віджати шматочки від зайвої рідини. Змішати з скибочками цибулі і перебити блендером до однорідності.
  • Яйця розділити на складові. Білки збити до стійких піків блендером або міксером.
  • Змішати фарш із риби з хлібно-цибулевої масою. Додати жовтки, сіль і ароматні трави.
  • Обережно ввести у суміш білкову піну.
  • Отриману масу вкласти в лоток пароварки для приготування рису.
  • Витягти вийшло ніжне суфле з пристрою через 30 хвилин.

За допомогою такого рецепта вдасться приготувати для дітей корисний і смачний обід. Рибне суфле доведеться по смаку вже малюкам від 1 року

Дієтичне рибне суфле

Інгредієнти:

  • 650 г нежирної риби;
  • 1 ст. знежиреного або маложирного молока;
  • 4 яйця;
  • сіль, мускатний горіх і перець.

Приготування:

  • Обробити нежирну рибу. Позбавити її від кісток, шкіри і всього зайвого. Відварити на пару протягом 7 – 8 хвилин. Розібрати на дрібні шматочки.
  • Окремо збити яєчні жовтки. Влити до них молоко. Повторити збивання міксером.
  • Залити жовтковою масою рибу. Посолити, поперчити, присипати мускатним горіхом (мінімальною кількістю спеції – на кінчику ножа).
  • Вмішати в масу залишилися білки, збиті до міцної піни.
  • Форму для суфле змастити будь-яким рослинним маслом. Викласти отриманий фарш.
  • Запікати частування при дуже високій температурі 20 – 25 хвилин.
Дивіться також:  Деруни з фаршем – 6 рецептів

Такий дієтичний рецепт можна злегка змінювати, наприклад, додаючи в рибне суфле овочеве пюре.

Як вибрати рибу для приготування страви

В цілому рибне суфле можна готувати з борошна будь-якого сорту – і червоної і білої. Відмінно підійде для такого частування тріска, горбуша, минтай сьомга, судак, форель.

Щоб полегшити собі завдання, варто вибирати варіант риби з невеликою кількістю кісток. Інакше процес приготування значно затягнеться і ускладниться. Адже в ніжному смачному філе ні в якому разі не повинні потрапляти навіть мініатюрні кісточки.

Варто прокручувати шматочки обраної риби через м’ясорубку не менше двох разів. Перший – тільки філе, другий і наступні – разом з додатковими компонентами.

Рибне суфле є дієтичним блюдом. Тому варто підбирати для нього нежирну рибу і інші продукти. Якщо частування готується для дітей, обмежити кількість використовуваних спецій.

Прокрутка до верху