Рибні котлети – 10 дуже смачних рецептів

Апетитні, ніжні і дієтичне рибні котлети – 10 дуже смачних рецептів, якими можна урізноманітнити раціон і здивувати домочадців. Готуються вони на основі головного продукту – рибного фаршу, з додаванням овочів, круп і різних спецій. Смажені, приготовані на пару або в духовій шафі, рибні котлети стануть відмінним доповненням до картоплі, рису, макаронів і овочів.

Рибні котлети з минтая – покроковий рецепт

Готуються рибні котлети з минтая практично так само, як і м’ясні. Головне приділити особливу увагу вибору якісної риби, адже саме це буде впливати на смак підсумкового страви. Фахівці радять купувати минтая в тушках, а не філе, яке часто заливають великою кількістю глазурі. Додатковим компонентом стане крохмаль, який допоможе котлет стати в процесі смаження пишними і соковитими.

Готуються рибні ласощі з минтая – 3 невеликі тушки, ріпчастої цибулі, картопляного крохмалю – 1 ст. л. Додатково потрібно взяти 2 яйця, шматочки батона, сіль, спеції і трохи рослинного масла для смаження.

  • Свіжоморожені тушки минтая потрібно трохи розморозити, поклавши на дно холодильника. Після видалити плавники, прибрати нутрощі і зняти шкуру. Далі з допомогою гострого ножа зрізати філе і очищається від кісток.
  • У ємність покласти шматочки батони і залити його молоком, залишивши для раскисания на кілька хвилин.
  • Отримане м’ясо минтая пропустити через м’ясорубку разом з цибулею.
  • Після вбити яйця, все ретельно вимісити.
  • Туди ж додати подрібнений на м’ясорубці батон. Перед тим, як почати його молоти, слід віджати зайву рідину.
  • У отриманий фарш додати потрібну кількість солі, крохмалю та спецій.

У сковороді розігріти олію, сформувати з фаршу невеликі кульки, приплюснути їх і обсмажити з обох боків до появи рум’яної скоринки. Минтай є корисною дієтичної рибою. Щоб зберегти всі корисні речовини в ній, можна приготувати котлети на пару.

Готуємо з тріски

Тріска відноситься до бюджетних дієтичних сортів морської риби. Вона багата жирами і амінокислотами, необхідними для нормальної роботи внутрішніх органів і систем людини. У рибі не містяться вуглеводи, що дозволяє вживати її регулярно, не боячись зіпсувати фігуру.

Для приготування котлет необхідно взяти:

  • тріску – 1500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • хліб або батон – кілька скибочок;
  • молока – 450 мл;
  • чорного меленого перцю і солі – за смаком;
  • цибулину – 1 шт.;
  • петрушка – пару гілочок.

У глибокій мисці необхідно залити хліб або батон теплим молоком і залишити до раскисания продукту. Тим часом проводиться оброблення риби – видалення плавників, внутрішньої частини і кісток. Щоб швидко видалити кісточки, рекомендується скористатися пінцетом.

Філе разом з цибулею і батоном пропускається через м’ясорубку, вимішується з яйцями і спеціями. Після з готового фаршу формуються невеликі кульки, які після відправляються в пароварку або на сковороду. Щоб фарш в процесі приготування не лип до рук, необхідно змочувати пальці і долоні водою. Готові рибні котлети з тріски подати з картопляним пюре або рисом, прикрасивши гілочками петрушки.

Дивіться також:  Як приготувати рисову кашу на молоці

Готуємо з картоплею

Картопля додається у фарш для того, щоб зробити його більш м’яким і соковитим.

Для приготування котлет по цьому рецепту знадобляться:

  • філе будь-якої свіжої або мороженої риби – 0,5 кг;
  • картопля – 3 бульби;
  • цибуля – 1 шт.;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • сухарі панірувальні;
  • сіль і спеції;
  • рослинне масло.

Спочатку в підсоленій воді відварюється картоплю в «мундирі». В олії на сковороді обсмажується цибуля, порізана кубиками. Потім пропускається через м’ясорубку філе з риби, лук і очищений картопля. До фаршу додається подрібнений часник, яйце і спеції. Усе ретельно вимішується до отримання однорідної маси. У Туреччині кухаря фарш вимішують протягом 15-25 хвилин, щоб він вийшов збитим, однорідним. Вважається, що так готові котлети виходять більш соковитими і смачними.

Коли фарш готовий, з нього формуються кульки, обвалюються в паніровці і відправляються на піднос, вистелений харчовою плівкою. Після заготовки відправляються в холодильник на 15-20 хвилин, після чого обсмажують з обох боків на олії.

Рибні палички для дітей

Багато маленькі гурмани зовсім не хочуть їсти страви з риби з-за специфічного запаху і смаку. Проте риба досить цінний і необхідний продукт для організму, що росте, вона повинна бути в дитячому раціоні кілька разів на тиждень. Що ж робити в такому випадку? Відомі кулінари винайшли чудовий і простий у виконанні рецепт рибних паличок, якими із задоволенням похрустят малюки і попросять добавку.

Для приготування страви потрібно взяти:

  • пікшу – 0,5 кг;
  • борошно – 0,5 склянки;
  • куркума – 1 щіпка;
  • яйця збиті – 2 шт.;
  • олія соняшникова або оливкова;
  • панірувальні сухарі – 220 г;
  • сіль.

Риба (краще взяти пікшу або будь-яку іншу не дуже жирну) очищається від шкіри, кісток і нутрощів, обсушивается і нарізати невеликими смугами. Далі треба взяти 3 невеликі ємності, збити в першій яйця, у другу висипати сухарі, в третю — борошно. Для отримання красивого рум’яного кольору паличок в миску з борошном потрібно додати куркуму. Ця приправа абсолютно безпечна для дитячого здоров’я і є відмінним натуральним барвником. Сюди ж до борошні і куркумі потрібно сыпнуть трохи солі, ретельно перемішавши все.

Кожну рибну смужку слід по черзі промокнути в борошні, потім в яйцях і сухарях. У процес можна включити дітей, яким буде цікаво готувати, а після пробувати свої шедеври.

Дивіться також:  Картопляне пюре – 6 рецептів з молоком

Готові рибні палички потрібно викласти на підносі, переклавши пергаментом або харчовою плівкою. Далі вони відправляються в морозилку для заморозки. Заморожений продукт готується на сковороді в соняшниковій олії, а після в духовій шафі близько 5 хвилин при температурі 190 градусів.

З додаванням манки

Риба не містить в собі багато жиру і при приготуванні котлет можна отримати прісний сухий продукт. Уникнути цього можливо за допомогою манної крупи, яка зробить блюдо повітряним, соковитим, ніжним на смак. Поєднувати її можна з будь-якими видами морської риби, яка є під рукою.

Готуються котлетки з:

  • свіжомороженої риби – 650-700 г;
  • яєць – 2 шт.;
  • батона – 4 шматка;
  • манної крупи – 1,5 столові ложки;
  • ріпчастої цибулі – 1 шт.;
  • солі;
  • спецій;
  • соняшникової олії.

Тушки замороженої риби трохи розморозити і філірувати. Батон замочити у воді або молоці. Рибне філе, батон і цибулю пропускаються через м’ясорубку, змішують з яйцями, манкою, сіллю і спеціями. Фарш ретельно вимішати, накрити плівкою і поставити в холодильник приблизно на 35 хвилин для набухання крупи.

Змоченими у воді руками сформувати з фаршу котлети і обсмажити на середньому вогні. Додатково обвалювати заготовки в панірувальних сухарях не потрібно – хрустку скоринку їм додасть манка. Подати готову страву разом з гречаною кашею або картоплею.

Рибні котлети в духовці

Котлети в духовці виходять дієтичними і більш корисними тих, що готуються на сковороді.

З інгредієнтів слід взяти:

  • рибне філе – 600 г;
  • 0,5 ст. молока;
  • черствого хліба – 120 г;
  • яйце;
  • цибуля;
  • сіль;
  • вершкове масло – 60 р.

Рибне філе обсушити і пропустити через м’ясорубку. У ємності замочити хліб, окремо порізати цибулю. Додати до рибного фаршу подрібнений хліб, цибулю, яйця, спеції, все вимішати і сформувати котлети. Викласти їх на змащене олією деко, полити зверху розтопленим маслом і відправити запікатися на 35 хвилин при температурі 210 градусів.

На пару в мультиварці

Приготувати швидко котлети можна в мультиварці, доповнивши і поліпшивши їхній смак будь-яким твердим сиром.

Для приготування знадобляться:

  • риба – 550 г;
  • батон – 150 г;
  • вершки – 120 г;
  • сир твердих сортів – 100 г;
  • яйце;
  • спеції і сіль.

Філе риби подрібнюється в м’ясорубці. До нього додається попередньо замочений у вершках батон. Сюди ж уводиться тертий сир, яйце і спеції. Все добре вимішується до однорідності, і формуються котлетки. Їх потрібно скласти в форму для готування на пару, змащену маслом. У ємність з мультиварки необхідно залити окропом, поставити решітку з продуктом. Готувати страву в режимі «варка на пару» 25 хвилин, подавати в теплому вигляді.

Дивіться також:  Деруни картопляні – 9 рецептів

Котлети з рибної консерви

Кому належить цей рецепт – достеменно невідомо. Може, його придумали любителі подорожувати або шукачі корисних копалин, які проводили багато часу далеко від дому. Хто це був – історія замовчує, але з часом котлети з рибних консервів полюбилися багатьом із-за простоти приготування і відмінного смаку.

З інгредієнтів слід взяти:

  • картопля – 2 шт.;
  • консерви в олії – 180 г;
  • невелику цибулину;
  • часник;
  • подрібнений імбир – 0,5 ч. л.;
  • кардамон;
  • цукровий пісок;
  • лавровий лист;
  • куркуму;
  • сухарі для панірування;
  • щіпку червоного перцю і кориці;
  • 35 г вершкового масла.

На розігрітій олії злегка обсмажити часник, дрібно нарізану цибулю, посипавши їх імбиром. Після додати порізаний як на суп картопля і продовжувати обсмажувати. Потім до овочів додаються консерви і спеції. Тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні, затока 0,5 ст. гарячої води.

Після приготування масу ретельно перемішати блендером або товкачиком, злегка остудити і сформувати з неї невеликі плоскі смужки. Обсмажити на сковороді, попередньо обвалявши в сухарях.

Пісний рецепт з горбуші

Приготувати рибні котлети в піст можна з горбуші. Готуються вони близько 3 годин.

З інгредієнтів слід взяти:

  • горбушу – 900 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сушених грибів – 200 г;
  • білого хліба – 250 г;
  • борошна – 0,5 ст.;
  • солі і спецій.

Гриби замочити на 1,5 години. Рибу філірувати, видаливши нутрощі і кістки. Щоб фарш був більш соковитим, філе краще порубати ножем, без використання м’ясорубки. Гриби відварити у трохи солоної воді, після подрібнити з цибулею, пропустивши через м’ясорубку. Змішати подрібнене філе, хліб, гриби, цибуля і спеції, сформувати котлети і обсмажити їх, попередньо обвалявши в паніровці.

З лосося

Приготувати котлети можна з лососевою філе або фаршу (останній варіант більш зручний і бюджетний).

Для приготування страви слід запастися:

  • фаршем лососевим або філе – 500 г;
  • цибулею ріпчастою – 1 шт.;
  • курячим яйцем – 1 шт.;
  • батоном білим – 1 кусень;
  • молоко – 0,5 склянки;
  • панірувальними сухарями;
  • рослинним маслом;
  • сіллю і перцем.

М’яка частина батона заливається підігрітим молоком. Філе і цибулю пропускаються через м’ясорубку, змішують з віджатим хлібом. До них додається яйце, спеції, формуються котлетки. Їх потрібно обсмажити на рослинному маслі, підрум’янюючи з обох сторін. При бажанні готовий продукт можна скласти в ємність, додати трохи кип’яченої води і масла, після чого згасити в мікрохвильовій печі при максимальній потужності.