Бюджетний і корисний обід можна організувати з такою невибагливою і доступною риба минтай. Рибні котлети з минтая – це зовсім не клопіткий рецепт і приготувати їх можна дуже смачно. Золотисті пишні котлетки, особливо якщо подати їх з картопляним пюре, сподобаються всім домочадцям і будуть з’їдені за один день.
Рибні котлети з минтая — покроковий рецепт, дуже смачно
Зв’язуватися з рибою люблять не всі кухарки, вважаючи страви витратними по часу та фінансам. Між тим, котлетки готувати напрочуд просто: в тушках всього одна кістка, і тому рибку легко підготувати щоб прокрутити через м’ясорубку.
Минтай дуже ніжний, добре поєднується з різними інгредієнтами, до того ж в силу відсутності яскравого рибного запаху, подобається дітям і її часто готують в дитячих садах.
Дійте за етапами, не поспішайте, і результат вас обов’язково порадує.
Заздалегідь підготуйте:
- 2-3 тушки минтая (середніх розмірів);
- велику ріпчасту цибулину;
- окраєць подсохшего батона;
- сіль, перець;
- яйце;
- борошно або сухарі для панірування;
- рослинна олія – 4 ст. л.;
- вершкове масло – 50 р.
Цієї кількості компонентів повинно вистачити на повноцінний вечерю для родини з 4 чоловік. За бажанням збільшуйте пропорції: котлети з минтая дивно смачні навіть в холодному вигляді, особливо, якщо подавати їх з томатним або гірчичним соусом, маринованими огірочками.
Покрокова інструкція приготування
А ви знали? Є такий вислів: «Риба п’є молоко». Це означає, що будь-яку рибу бажано попередньо вимочити в молоці. Вона розм’якшує волокна, що робить м’ясо набагато ніжніше, а іноді – якщо риба пахне надто сильно – усуває небажаний аромат.
Готуємо в духовці
Зробити рибні котлети з минтая можна в духовці, особливо добре рецепт підходить всім, хто стежить за вагою, підраховуючи калорії. Готувати таку варіацію страви можна, точно дотримуючись базовим рецептом. Але тут можна не обвалювати котлети в панірувальних сухарях, викладаючи відразу на деко, змащене маслом.
Духовка попередньо нагрівається до 200 градусів – так котлети відразу схопляться і збережуть форму в процесі запікання. За 5 хвилин до готовності можна включити режим гриль, щоб додати страві апетитну скоринку. Подавати рибні котлети з минтая приготовані в духовці добре з нарізкою зі свіжих овочів або капустяним салатом.
В мультиварці
Є господині, які всім методам готування воліють мультиварку. Сперечатися з ними важко: мультиварка готує швидко, а котлети виходять диетичными. У цьому випадку котлети викладаються на дно мультичаши невеликими порціями, а потім запікаються на режимі «Смаження».
Деякі прилади мають спеціальну решітку, на яку і викладаються котлети. У цій варіації страва виходить пареним, адже готується на пару. Смак котлет виходить дуже делікатним, вони таять в роті, за що дуже улюблені дітьми.
Котлети з минтая на пару
Паровий спосіб приготування в принципі важливо знати всім: існують ситуації, коли рідні змушені дотримуватися лікувального харчування, щоб відновити здоров’я. Минтай, як низькокалорійна риба з мінімальним вмістом жирів підходить для цих цілей як не можна краще.
Отже, формуем з фаршу котлети. Змащуємо грати пароварки рослинним маслом, користуючись пензликом. Пропарюють на режимі «Риба». Страва вийде зовсім не нудним, якщо подавати його з відварною картоплею, посипаним свіжою зеленню.
Обсмажуємо на сковороді
Буває, що котлети залишаються і ніяк не едятся в холодному вигляді. Швидко реанімувати готову страву, надати йому апетитний свіжий вигляд, допоможе моментальна пережарка на розпеченій сковорідці.
Як вчинити краще?
Такий метод дозволяє освіжити будь котлети, але особливо швидко виходить «оживити» котлети з риби. Подавати страву можна з білим хлібом, будь-яким гарніром.
Рецепт приготування з філе шматочками
Існує думка, що жоден фарш, виготовлений на м’ясорубці, не зрівняється за смаковими якостями з рубаним вручну за допомогою гострого ножа. Приготувати його дуже просто: розділене філе дрібно ріжеться на шматочки завбільшки з горошину, а потім з нього формують котлети і обсмажуються за класичною технологією, або запікаються в духовці. Котлети виходять нехай не настільки повітряними, зате більш «м’ясистими» і, обов’язково смачними.
Цікавий нюанс: у такий фарш можна не додавати хліба, зате можна змішати столову ложку манної крупи і дві столові ложки майонезу. Дайте крупі трохи настоятися: так компоненти зв’яжуться, а майонез додасть страві новий смаковий відтінок і соковитість.
Готуємо з фаршу минтая
Багато господинь урізноманітнюють страви з рибного фаршу, додаючи туди нові компоненти. Можна прокручувати з рибою картопля, кабачок, капусту, смак тільки виграє. Але от купувати фарш ніколи не варто: магазинний часто гірчить, адже з риби не знімають шкірку.
Також виробник може крутити тушки минтая разом з кісточками, а для посилення терміну придатності додати консерванти. Готувати фарш слід самостійно, вибираючи найсвіжіші і сріблясті на вигляд тушки риби.
Наша порада! М’ясо минтая ніжне, але при цьому самодостатнє: легкий рибний присмак не можна забивати спеціями, сильно перчити. Досить щіпки меленого перцю (ще краще білого), щоб підкреслити приємний морський присмак м’яса, яке – коли дуже свіже — трохи нагадує креветки.
Як приготувати котлети з минтая з начинкою?
Котлети з риби можна фарширувати різними видами начинок – страва тільки виграє. Начинку закладають в процесі формування, використовуючи для виготовлення фаршу базовий рецепт.
Минтай чудово поєднується з:
Є сміливі господині, які начиняють котлети навіть сиром із зеленню. Як запевняють гурмани, рецепт цікавий, незважаючи на настільки сміливе поєднання. В цілому ж меж фантазії тут бути не може. Головне — вибирати самий свіжий минтай і старанно його обробляти.