Рибні котлети з минтая – сім дуже смачних рецептів

Бюджетний і корисний обід можна організувати з такою невибагливою і доступною риба минтай. Рибні котлети з минтая – це зовсім не клопіткий рецепт і приготувати їх можна дуже смачно. Золотисті пишні котлетки, особливо якщо подати їх з картопляним пюре, сподобаються всім домочадцям і будуть з’їдені за один день.

Рибні котлети з минтая — покроковий рецепт, дуже смачно

Зв’язуватися з рибою люблять не всі кухарки, вважаючи страви витратними по часу та фінансам. Між тим, котлетки готувати напрочуд просто: в тушках всього одна кістка, і тому рибку легко підготувати щоб прокрутити через м’ясорубку.

Минтай дуже ніжний, добре поєднується з різними інгредієнтами, до того ж в силу відсутності яскравого рибного запаху, подобається дітям і її часто готують в дитячих садах.

Дійте за етапами, не поспішайте, і результат вас обов’язково порадує.

Заздалегідь підготуйте:

  • 2-3 тушки минтая (середніх розмірів);
  • велику ріпчасту цибулину;
  • окраєць подсохшего батона;
  • сіль, перець;
  • яйце;
  • борошно або сухарі для панірування;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вершкове масло – 50 р.

Цієї кількості компонентів повинно вистачити на повноцінний вечерю для родини з 4 чоловік. За бажанням збільшуйте пропорції: котлети з минтая дивно смачні навіть в холодному вигляді, особливо, якщо подавати їх з томатним або гірчичним соусом, маринованими огірочками.

Покрокова інструкція приготування

  • Перший етап – розморожування. Минтай (як і інша риба), повинен відтанути при кімнатній температурі. У воду занурювати туші категорично забороняється, інакше структура філе стане пухкою, м’ясо не зможе тримати в процесі смаження форму. В ідеалі м’ясо повинно бути розморожено до напівготовності – так його різати і очищати набагато легше.
  • Риба розморозилася? Зрізаємо плавники, хвіст, вичищає внутрішні плівки чорного кольору.
  • Знімаємо ножем шкіру, роблячи невеликий надріз на спині. Якщо ніж використаний гострий, то шкіра буде злазити з тушки, подібно рукавичці. Це швидкий, нескладний процес. Залишати шкіру не можна: інакше фарш буде гірчити.
  • Гострий ніж допомагає і відокремити м’ясо від кісток. Є спеціальні ніжки з дрібними зубчиками, на кінцях – вони призначені для інфікування риби і всього одним рухом відокремлюють акуратні смужки найчистішого філе від хребта. Залишається пальцями дістати окремі кісточки.
  • Вимочуємо в молоці філе.
  • Черствий хліб заливаємо молоком.
  • Прокручуємо в м’ясорубці рибу, проганяючи через середню сітку.
  • Цибулю пасеруємо на олії.
  • Змішуємо рибний фарш, цибулю, хліб, куряче яйце.
  • Формуем невеликі котлетки. Величина кожної повинна бути приблизно з половину долоні: такі котлетки чудово просмажиться, залишаючись при цьому соковитим всередині.
  • Обвалюємо котлети в панірувальних сухарях.
  • Обсмажуємо на суміші вершкового масла і олії до золотистої скоринки. Прикривати кришкою котлети не треба! Інакше минтай виділить сік, і страва почне варитися.
  • Через 5-7 хвилин котлети готові! Філе минтая настільки ніжне, що готуватися в лічені секунди. Ідеальне доповнення котлеткам – рис, картопляне пюре, гречана каша або просто нарізка з овочів.
  • Дивіться також:  Як і скільки варити яйця: курячі і перепелині?

    А ви знали? Є такий вислів: «Риба п’є молоко». Це означає, що будь-яку рибу бажано попередньо вимочити в молоці. Вона розм’якшує волокна, що робить м’ясо набагато ніжніше, а іноді – якщо риба пахне надто сильно – усуває небажаний аромат.

    Готуємо в духовці

    Зробити рибні котлети з минтая можна в духовці, особливо добре рецепт підходить всім, хто стежить за вагою, підраховуючи калорії. Готувати таку варіацію страви можна, точно дотримуючись базовим рецептом. Але тут можна не обвалювати котлети в панірувальних сухарях, викладаючи відразу на деко, змащене маслом.

     

    Духовка попередньо нагрівається до 200 градусів – так котлети відразу схопляться і збережуть форму в процесі запікання. За 5 хвилин до готовності можна включити режим гриль, щоб додати страві апетитну скоринку. Подавати рибні котлети з минтая приготовані в духовці добре з нарізкою зі свіжих овочів або капустяним салатом.

    В мультиварці

    Є господині, які всім методам готування воліють мультиварку. Сперечатися з ними важко: мультиварка готує швидко, а котлети виходять диетичными. У цьому випадку котлети викладаються на дно мультичаши невеликими порціями, а потім запікаються на режимі «Смаження».

    Деякі прилади мають спеціальну решітку, на яку і викладаються котлети. У цій варіації страва виходить пареним, адже готується на пару. Смак котлет виходить дуже делікатним, вони таять в роті, за що дуже улюблені дітьми.

    Котлети з минтая на пару

    Паровий спосіб приготування в принципі важливо знати всім: існують ситуації, коли рідні змушені дотримуватися лікувального харчування, щоб відновити здоров’я. Минтай, як низькокалорійна риба з мінімальним вмістом жирів підходить для цих цілей як не можна краще.


     

    Отже, формуем з фаршу котлети. Змащуємо грати пароварки рослинним маслом, користуючись пензликом. Пропарюють на режимі «Риба». Страва вийде зовсім не нудним, якщо подавати його з відварною картоплею, посипаним свіжою зеленню.

    Дивіться також:  Тріска по-польськи – 6 смачних рецептів приготування

    Обсмажуємо на сковороді

    Буває, що котлети залишаються і ніяк не едятся в холодному вигляді. Швидко реанімувати готову страву, надати йому апетитний свіжий вигляд, допоможе моментальна пережарка на розпеченій сковорідці.

    Як вчинити краще?

  • Розігріти сковорідку.
  • Розтопити вершкове, топлене масло (або рослинне).
  • Покласти котлети на сковорідку по 4-5 штук.
  • Обсмажити з двох сторін.
  • Прикрити кришкою.
  • Вимкнути сковорідку.
  • Такий метод дозволяє освіжити будь котлети, але особливо швидко виходить «оживити» котлети з риби. Подавати страву можна з білим хлібом, будь-яким гарніром.

    Рецепт приготування з філе шматочками

    Існує думка, що жоден фарш, виготовлений на м’ясорубці, не зрівняється за смаковими якостями з рубаним вручну за допомогою гострого ножа. Приготувати його дуже просто: розділене філе дрібно ріжеться на шматочки завбільшки з горошину, а потім з нього формують котлети і обсмажуються за класичною технологією, або запікаються в духовці. Котлети виходять нехай не настільки повітряними, зате більш «м’ясистими» і, обов’язково смачними.

    Цікавий нюанс: у такий фарш можна не додавати хліба, зате можна змішати столову ложку манної крупи і дві столові ложки майонезу. Дайте крупі трохи настоятися: так компоненти зв’яжуться, а майонез додасть страві новий смаковий відтінок і соковитість.

    Готуємо з фаршу минтая

    Багато господинь урізноманітнюють страви з рибного фаршу, додаючи туди нові компоненти. Можна прокручувати з рибою картопля, кабачок, капусту, смак тільки виграє. Але от купувати фарш ніколи не варто: магазинний часто гірчить, адже з риби не знімають шкірку.

    Також виробник може крутити тушки минтая разом з кісточками, а для посилення терміну придатності додати консерванти. Готувати фарш слід самостійно, вибираючи найсвіжіші і сріблясті на вигляд тушки риби.

    Наша порада! М’ясо минтая ніжне, але при цьому самодостатнє: легкий рибний присмак не можна забивати спеціями, сильно перчити. Досить щіпки меленого перцю (ще краще білого), щоб підкреслити приємний морський присмак м’яса, яке – коли дуже свіже — трохи нагадує креветки.

    Дивіться також:  Спеції для риби – які підходять? Список кращих спецій і приправ для рибних страв, кулінарні поради

    Як приготувати котлети з минтая з начинкою?

    Котлети з риби можна фарширувати різними видами начинок – страва тільки виграє. Начинку закладають в процесі формування, використовуючи для виготовлення фаршу базовий рецепт.

    Минтай чудово поєднується з:

  • Вареними яйцями.
  • Шматочками вершкового масла і напівтвердого сиру, розплавляючись, вони надають додаткової соковитості.
  • Обсмаженими грибами.
  • Є сміливі господині, які начиняють котлети навіть сиром із зеленню. Як запевняють гурмани, рецепт цікавий, незважаючи на настільки сміливе поєднання. В цілому ж меж фантазії тут бути не може. Головне — вибирати самий свіжий минтай і старанно його обробляти.

    Прокрутка до верху