Страва має масу позитивних відгуків — вироби з щуки вважаються найсмачнішими у порівнянні з іншими видами риби, використовуваних при готуванні. Котлетки частіше подають до смаженого картоплі, свіжих овочів і картопляного пюре. Перед подачею їх збризкують лимонним соком і прикрасити рубаним кропом.
Традиційні котлети з щуки в духовці
Найпростіші рибні котлетки зможе приготувати навіть новачок в кулінарії. Один із способів обробки сирого продукту — запікання в духовій шафі.
Продукти для приготування смачних і ніжних котлеток:
- філе щуки, очищене від костей, нутрощів і шкірки вагою до 1 кг
- яйця великі 2 шт
- середня луковичка
- сіль і перець за 1-1,5 л, можна змінити кількість за смаком
- олія для обсмажування
- борошно 2-3 л.
Приготування котлет в духовці:
Для приготування фаршу рибу пропускають через м’ясорубку, забивають до нього яйця, мелкорезанный цибулька і прянощі. Зробити кульки і обваляти в борошні. Розігріти духовку на 200 градусах. Змастити деко рослинним маслом і розкласти кульки на відстані 1-2 см один від одного. Відправити на запікання в духовку, знизивши температуру до 180 градусів. Орієнтуватися на рум’яність кульок — коли вони набудуть золотисту скоринку, можна діставати і викладати на варену картоплю.
Котлети із щуки в підливі
Котлети в підливі виходять соковитими і насиченими, підходять до будь-якого гарніру, доповненому салатом зі свіжих овочів.
Продукти для приготування:
- 1 кг щуки
- 2-3 скибочки білого хліба
- 1 цибулинка
- половина склянки молока
- 4-5 ложок олії для обсмажування
- 2 великих курячих яйця
- спеції за смаком
- 1 середня морква
- 1 середня цибулина
- 1 повна ложка томатної пасти
- 1 листочок лаврушки
- 400 мл води
Як приготувати рибні котлети з щуки:
Подавати можна з будь-яким гарніром.
Рибні котлети в томатному соусі
Вироби з щуки, доповнені власноруч приготованим томатним соусом, виходять досить пікантними на смак. Добре поєднується з м’ятою картоплею і макаронами.
Інгредієнти:
- 1 кг м’яса щуки без шкіри і кісток
- 2 великих цибулини
- 2 зубчики часнику
- півсклянки молока
- велике яйце
- 300 гр м’якоті білого хліба
- сіль і перець за смаком
- 5 червоних м’ясистих помідорів
- 3-4 л борошна з гіркою
- 3-5 ложок олії для смаження
Приготування:
Для початку залити хлібну м’якоть молоком. Далі очистити 1 цибулину і часник, нарізати четвертиками, скласти в блендер разом з філе щуки. Вбити до них яйце, додати сіль і перець, подрібнити в блендері до однорідності.
З отриманої рибної суміші сформувати круглі котлетки, обваляти в борошні і обсмажити до скоринки.
Поки котлетки смажаться, приготувати соус: помідори подрібнити в м’ясорубці або блендері до стану рідкої кашки. Очистити другу цибулину нарізати дрібним кубиком і обсмажити на окремій сковороді до рум’яного кольору. Влити до цибулі томатну суміш, посолити і поперчити, влити 150-200 мл води і готувати на середньому вогні 3-5 хвилин.
Котлети поливають соусом безпосередньо перед подачею до столу.
Рецепт смачних рибних котлет на пару в мультиварці
Сьогодні мультиварка є практично на кожній кухні. З її допомогою можна приготувати страви в рази швидше — техніка сама відключиться через певний проміжок часу і надовго зберігає температуру.
Інгредієнти:
- 700 гр щуки
- 1 яйце
- третину склянки молока
- цибулина
- 2 скибочки білого батона
- 1-2 ст л панірувальних сухарів
- олія для обсмажування
- сіль, чорний перець, куркума.
Етапи приготування:
Заздалегідь замочити м’якуш в молоці. Пропустити всі інгредієнти, крім панірувальних сухарів і олії, через м’ясорубку, в кінці всипати прянощі і сіль. Сформувати довгасті котлетки, обваляти в сухарях і обсмажити на олії.
Швидкий рецепт приготування рибних котлет з щуки
Швидко приготувати рибні котлети з щуки можна всього за 30-40 хвилин.
Для приготування знадобиться:
- 2 філе щуки
- 1 головка цибулі
- сіль і перець
- 1 ст л сметани
- 1 ст л борошна
- олія для смаження.
Приготування:
Філе без кісток і шкіри, нарізати невеликими кубиками, змішати з яйцем, сметаною, борошном і спеціями. Цибулю почистити і нарізати якомога дрібніше, додати рибну заготівлю, перемішати. Розігріти олію на сковороді, викласти котлетки столовою ложкою. Смажаться котлетки дуже швидко — достатньо смаження по 7-10 хвилин з кожного боку. Якщо подобаються більш хрусткі котлети — можна продовжити смажити на 3-5 хвилин. В даному варіанті кращим гарніром буде картопляне пюре з вершковим маслом і молоком.
Соковиті котлети з салом
М’ясо щуки саме по собі щільне, без жиру. Додавання сала додає соковитості ніжним рибним котлеткам.
Інгредієнти:
- 600 гр філе щуки
- 120 гр свіжого свинячого сала без шкіри
- 1 середня цибулинка
- 1 велике яйце або 2 середніх
- 240 гр м’якоті молочного батона
- стакан молока
- сіль і набір спецій для рибки
- 3-4 л борошна з гіркою
- 2-3 л масла для обсмажування.
Приготування:
На замітку. Щоб зберегти соковитість котлеток, на початку термічної обробки рекомендується потримати їх під кришкою 3-4 хвилини.
Рецепт ніжних рибних котлет з щуки з сиром
Рибні котлетки з сиром виходять ніжними на смак.
Для їх приготування беруть:
- 300 гр філе щуки без кісток
- 200 гр середньої жирності сиру
- 2 яйця
- 2-3 зубки часникових
- 100 гр вершкового масла (охолоджене)
- 1-2 л борошна з гіркою
- 2-3 л вівсяних пластівців
- сіль, перець або рибну спецію
Приготування:
У цьому варіанті приготування не потрібно сильно подрібнювати рибу: її потрібно нарізати невеликими кубиками, завдяки чому зберігається сік. Далі потрібно почистити цибулю і часник. Цибулю дрібно нарізати, а часникові часточки продавити через прес. В одній ємності змішати рибні шматочки, цибулю, часник, сир, яйця, спеції. Добре перемішати. Сформувати з отриманої заготовки коржі, всередину покласти невеликий кубик олії (1 на 1 см) і зліпити в кульку. Обсмажити до рум’яного кольору. Перед подачею можна посипати рубаним зеленим луком.
На замітку. Вершкове масло буде добре різатися кубиком, якщо перед цим воно було охолоджене в холодильнику.