Рибний суп – 10 рецептів приготування

Рибний суп – смачне і ситне перше блюдо, яке готується легко і швидко. Для такої страви можна використовувати навіть консерви. Варіант з консервованою рибою настільки простий, що з ним впорається і студент у гуртожитку.

Рибний суп з консервів — простий рецепт

Склад продуктів: банка сайри в олії, 2 картоплини, моркву, 2 л очищеної води, цибулина, дрібна сіль, пара лаврових листочків.

  • Кубики картоплі заливаються окропом і відправляються варитися.
  • Овочі, що залишилися подрібнюються і обсмажуються до легкої рум’яності.
  • Коли картопля покипить 8-9 хвилин, можна перекладати до нього піджарку.
  • Ще через 15-17 хвилин закладаються рибні консерви. Попередньо їх потрібно звільнити від кісточок і розім’яти виделкою. У суп виливається і масло з банки – воно зробить блюдо особливо ароматним.
  • Залишається додати сіль і листочки лавра.

Через 5-6 хвилин кипіння на тихому вогні рибний суп з консервів буде повністю готовий.

Навариста юшка з голови і хвоста форелі

Склад продуктів: голова і хвіст форелі, 1-2 картоплини, ріпчаста цибулина, велика сіль, морква, половина пучка зеленого цибулі, суміш спецій для юшки.

  • Риб’яча голова ретельно промивається, з неї зрізаються зябра. Якщо залишити їх, готове страву може гірчити. Таким же чином готується й хвіст. Частини рибної туші заливаються водою. До них відразу викладається ціла цибулина, додається сіль і спеції.
  • Вариться риба 15-17 хвилин. Далі її шматки витягуються з води, з них знімається м’ясо. Решту частини викидаються разом з цибулею.
  • У бульйон додається нарізана дрібними шматочками морква і картопля.
  • Вариться суп з голови і хвоста форелі до розм’якшення овочів.

Перед подачею порції присипаються подрібненою цибулею.

Ніжний рибний суп з вершками

Склад продуктів: кіло свіжого філе лосося, сіль, 6 склянок води, кіло картоплі, 2 морквини, цибуля-порей 2 шт, 2 ст. жирних вершків, 3 ст. ложки вершкового масла, ароматні трави.

  • Всі овочі миють і дрібно ріжуться. Цибуля-порей – кільцями, картопля – шматочками, моркву – тонкими кружечками.
  • Рибне філе промивається і нарізати середніми кубиками.
  • У утятнице на розтопленому вершковому маслі спочатку обсмажується цибулю до прозорості і золотавості. Потім до нього додаються інші овочі, відразу виливається вода, висипається сіль, приправи.
  • Маса готується до м’якості овочів.
  • Потім додаються шматочки лосося, і варка триває ще 10-12 хвилин.
  • Залишилося влити жирні вершки і поварити ще 3-4 хвилин. За смаком можна досолити.
Дивіться також:  Як приготувати гречаний хліб

Готовий рибний суп з вершками прикрашається подрібненим кропом.

З червоної риби

Склад продуктів: 5 картоплин, 370 г кети, 2 цибулини, морква, велике яйце, невеликий шматочок вершкового масла, лавровий лист, сіль.

  • Риба очищається від луски, заливається водою і відправляється варитися цілим шматком. До неї одразу додається картопля, нарізана середніми кубиками.
  • Овочі довільно подрібнюються і пассеруются на вершковому маслі. До них можна додати будь-які спеції за смаком. Коли інгредієнти обсмажуються, вони заливаються 3-4 ст. ложками рибного бульйону і тушкують 6-7 хвилин.
  • Готова риба (хвилин через 20-25) одержуються з каструлі, обробляється на маленькі шматочки і повертається в бульйон. Кістки утилізуються.
  • У заново киплячий бульйон перекладаються обсмажені овочі, додається сіль, листочок лаврушки.
  • Через 3-4 хвилини варіння в суп вбивається сире яйце і енергійно помішується ложкою до появи біло-жовтих ниток.

Готове блюдо знімається з вогню, накривається кришкою і залишають настоюватися на півгодини.

В мультиварці

Склад продуктів: півкіло будь-якої риби, по 1 шт. цибулі і моркви, 3-4 картоплини, 2 великі ложки білого рису, сіль, пучок кропу, 3-4 горошини запашного перцю.

  • Риба позбавляється від кісток, шкіри і всього зайвого, ріжеться великими шматками і відправляється варитися у солоному окропі (1,5-2 літри) в чаші «розумної каструлі» в програмі, призначеної для гасіння.
  • Хвилин через 5-6 в ємність додаються всі очищені і подрібнені овочі, а також крупа.
  • За пару хвилин до сигналу пристрою блюдо досаливается, у нього висипається подрібнена зелень і перець.

Готове частування подається до столу з домашньою сметаною.

З тріски

Склад продуктів: 420 г тріски, 2 шт. моркви, велика цибулина, півкіло картоплі, 2 великі ложки просіяного борошна, 60 г вершкового масла, сіль, будь-які відповідні спеції.

Дивіться також:  Грибний суп – 15 смачних рецептів

  • Риба ретельно миється, очищається від нутрощів, плавників, луски. Далі вона ще раз ополіскується водою, ріжеться великими шматками, заливають 2 л води і відправляється варитися.
  • З каструлі витягується готова риба, ріжеться шматочками. Бульйон проціджують і до нього повертається подрібнене філе тріски.
  • У ємність додаються спеції, сіль.
  • Після повторного закипання можна засипати бруски картоплі, кубики моркви.
  • В цей час мельчится цибулю і обсмажується на суміші вершкового масла і олії. Коли шматочки овоча зазолотятся, вони засипаються борошном і готуються ще пару хвилин при частому помішуванні.
  • Після додавання піджарки в суп він вариться ще 7-8 хвилин.

Готову страву при подачі посипається свіжою зеленню.

Ситний рибний суп з пшоном

Склад продуктів: 620 г риби, 5-6 невеликих картоплин, 60 г пшона, 2 середні цибулини, велика морква, перець, дрібна сіль.

  • Риба заливається холодною водою і варять на повільному вогні трохи менше півгодини. Якщо використовуються голови, то з них обов’язково зрізаються зябра.
  • Подрібнені овочі (крім картоплі) обсмажують до рум’яного кольору на будь-якому жирі.
  • Картопля ріжеться соломкою, крупа перебирається і промивається, після чого замочується в крижаній воді на кілька хвилин.
  • Коли риба буде готова, в каструлю викладаються підготовлені інгредієнти з третього кроку. Страва вариться ще 17-20 хвилин.
  • У каструлю висипається перець, сіль.

Варіння супу триває ще 5-6 хвилин. Бажано в цей час його не помішувати.

Юшка на вогнищі по-старорусски

Склад продуктів: 320 г окунів, 620 г судака, велика морква, ріпчаста цибулина, пучок різноманітної свіжої зелені, кухонна сіль, спеції за смаком.

  • Спочатку в казанку на багатті вариться дрібна риба для навару. Її можна не очищати – тільки промити і випатрати. Коли рибка досить розвариться, вона витягується з бульйону. Можна з’їсти її з гарніром.
  • Бульйон проціджують і повертається в казанок. До нього вирушає очищений і випатраний судак. Він вариться 40-45 хвилин.
  • Риба знову витягується з бульйону. З неї знімаються шматочки філе, і вона поміщається назад.
  • В рідину викладаються кружечки очищеної моркви, ціла цибулина, подрібнена зелень, присипається сіллю і спеціями.
  • Якщо бульйон сильно википів, додається трохи кип’яченої води.
  • Юшка вариться ще півгодини при мінімальному кипінні.
Дивіться також:  Соуси для курки – найкращі рецепти

Суп повинен настоятися під кришкою 15-17 хвилин, після чого можна знімати з нього пробу.

Рибний суп з сьомги – покроково

Склад продуктів: 330 г сьомги, 1/3 стебла цибулі-порею, середня морква, жменя черрі, 2-3 картоплини, сіль, суміш кольорових мелених перців.

  • Сьомга без луски заливають холодною водою і доводять до кипіння. З поверхні рідини знімається пінка. Риба вариться трохи менше півгодини. Бульйон солиться.
  • Всі овочі, крім картоплі, подрібнюються і обсмажуються на будь-якому жирі. Краще всього використовувати масло оливи. Черрі просто розрізаються навпіл.
  • Готовий рибний бульйон проціджують. Витягнута риба позбавляється від шкіри і кісток. Філе повертається в бульйон.
  • Коли рідина знову закипить, в неї закладається картоплю, нарізану кубиками, овочева піджарка, суміш перців.

Готовий суп з сьомги досаливается і подається до столу гарячим.

З річкової риби

Склад продуктів: півкіло річкової риби, 3 картоплини і стільки ж моркви, велика цибулина, половина склянки пшона, велика сіль, суміш перців.

  • Річкова риба потрошится і вариться до готовності в 1,5 л підсоленого окропу. Досить 30-35 хвилин готування. Отриманий бульйон проціджують, в ньому залишається лише подрібнене рибне філе.
  • У каструлю з основою для супу відправляються кубики цибулі, крупа, бруски картоплі і подрібнена будь-яким зручним чином моркву.
  • Вариться страва до розм’якшення овочів і готовності крупи, досаливается, присмачується перцем.

Подається суп до столу гарячими з великою кількістю подрібненої зелені і скибочкою домашнього хліба.

Прокрутка до верху