Рідке тісто для пирога – справжній лайфхак для економії часу. Воно не вимагає замісу, розкачування, готується в одній єдиній ємності, і вся кухня залишається чистою. Пиріг формується за хвилину, так як не потрібно слеплять боки, пропікається рівномірно, а верхня скоринка завжди гладка і рум’яна.
Швидке рідке тісто для пирога на кефірі
Консистенцію рідкого тесту на кефірі можна регулювати кількістю борошна від дуже рідкого, до густого, як на оладки. Вибір залежить від начинки і від того, наскільки щільним і ситним повинен бути пиріг.
Інгредієнти:
- 350 мл кефіру;
- 250 г борошна;
- три яйця;
- 15 г солі;
- 10 г цукру;
- 10 г соди.
Для солодкого пирога кількість цукру можна збільшити втричі.
Кефір можна замінити ряжанкою або йогуртом. Кефір краще вибрати кислий і трохи підігріти, щоб не згорнувся. У йогурт доведеться додати ложку лимонного соку.
- З’єднати всі інгредієнти. Перемішати ретельно, але збивати не потрібно. Можна зробити це міксером на невеликій швидкості.
- Сода загаситься молочною кислотою, тому додавати оцет не треба.
- Тісто настоюється хвилин десять, щоб борошно добре розійшлася.
- Начинка з рибою, м’ясом або овочами повинна бути повністю готова. Картоплю, нарізану тонкими слайсами, можна покласти сиру. Ягоди і фрукти використовують у свіжому вигляді.
- Начинка на цьому етапі буде злегка виступати з тіста. Але коли пиріг запечеться, він добре підніметься, і утворюється красива верхня скоринка.
- Випікати пиріг з рідкого тіста потрібно близько 40 хвилин в розігрітій до 180 С духовці.
- Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою.
На сметані
Сметанне тісто піднімається краще, пиріг вийде дуже пишним і м’яким. Скоринка буде особливо яскравою і рум’яною, так як сметана набагато жирніше кефіру.
Продукти для тіста:
- 300 г борошна;
- 200 г сметани;
- чотири яйця;
- 15 г солі;
- 10 г цукру;
- 10 г соди.
З фермерської сметани тісто виходить густіше. До магазинної, 15%-ной можна додати пару ложок вершкового масла.
Бажано змішувати інгредієнти підігрітими до однакової температури.
- Соду додають в тісто останньої, ретельно вимішують один раз. Після цього намагаються не вибивати бульбашки газу, які утворилися при гасінні.
- Тісто має трохи настоятися.
- Випікати при 190 ° С 40 хвилин або трохи довше. Час випічки залежить від товщини пирога.
На майонезі
Для пирогів з м’ясом, рибою або овочами можна використовувати тісто з додаванням майонезу. Смак випічки буде більш насичений і яскравий.
Інгредієнти:
- 250 г борошна;
- два яйця;
- 150 мл майонезу;
- 100 мл сметани;
- 30 г рослинної олії;
- 15 г солі;
- 10 г цукру;
- 10 г соди.
Рідке тісто на майонезі вийде схожим на тісто для оладок – таке ж липке, трохи густіше сметани.
- Ретельно перемішати інгредієнти. Щоб уникнути утворення грудочок, борошно вводять частинами.
- Протягом 10 хвилин тісто має настоятися.
- Викладати тісто у форму потрібно акуратно, особливо верхній шар, щоб начинка і тісто розподілилися рівномірно. Невеликі порції накладають ложкою від країв близько один до одного. Розрівнювати тісто не варто, так як легко зрушити начинку. Воно само добре розподілиться, якщо пиріг перед випічкою постоїть кілька хвилин.
- Випікати пиріг при 180 º с не менше 40 хвилин.
Як зробити рідке тісто на молоці
Тісто на молоці запікається приємною хрусткою, але тонкою скоринкою. Кількість начинки повинно бути помірним, щоб нарізаний пиріг не розвалювався в руках.
Інгредієнти:
- 300 г борошна;
- 250 мл молока;
- два яйця;
- 15 г солі;
- 10 г цукру;
- 10 г соди.
Для десертного пирога кількість цукру можна збільшити, але дуже солодке тісто швидко пригорає. Замість зайвого цукру можна влити ложку ванільного екстракту.
- Молоко підігріти до 40 ºС, щоб борошно в ньому швидше розійшлася.
- Соду гасити не потрібно.
- Деко рясно змастити і присипати борошном. Пиріг з цього тесту може сильно прилипнути.
- Тісто дійсно дуже рідке. Начинка в ньому одразу потоне, але все одно спочатку наливають трохи тесту, потім розподіляють начинку і зверху виливають залишки рідкої основи.
- Випікати при 180 º с 25 – 30 хвилин.
З додаванням дріжджів
З дріжджового тіста виходять м’які пишні пироги. Для рідкої основи краще використовувати сухі швидкодіючі дріжджі. Опару не готують, достатньо потримати замішане тісто півгодини в теплі.
Інгредієнти:
- 120 г сметани;
- 100 – 150 р борошна;
- два яйця;
- 20 г топленого масла;
- 15 г солі;
- 10 г сухих дріжджів.
Масло попередньо розтопити і остудити. Вершкового масла знадобиться в два рази більше. В дуже густу сметану додати пару ложок води або молока. Всі інгредієнти повинні бути теплими, щоб дріжджі відразу потрапили в сприятливе середовище.
- Інгредієнти з’єднати. Борошно додавати останньої. Вплутувати її треба потроху, поки не вийде потрібна консистенція.
- Тісто містить багато жирів, це заважає дріжджам, тому їх потрібно досить багато. Ложка цукру трохи прискорить їх роботу.
- Якщо в начинці є сирої картопля, його треба тонко порізати, щоб він добре пропікся. Форму помістити на нижню решітку, так як вся начинка опуститься на дно.
- Випікати при 190 С. Готовність перевірити зубочисткою.
Рідке тісто для солодкого пирога
Для пирогів з фруктовою або яблучною начинкою найчастіше готують бісквітне тісто, як для російської шарлотки. Класичні пропорції: на чотири яйця по склянці цукру і борошна. Можна зробити рідке тісто більш здобним, додавши трохи вершкового масла. Пиріг вийде розсипчастим, і не буде мати сильного яєчного смаку.
Інгредієнти:
- п’ять яєць;
- 300 г борошна;
- 200 г цукрової пудри;
- 150 р масла;
- 10 г розпушувача;
- 10 г солі.
Ваніль, корицю або цедру додають за бажанням.
- Для бісквітного тіста білки обов’язково збиваються окремо. Стійкий результат можна отримати, додавши до них сіль. Білкова піна додасть випічці об’єм і пишність.
- М’яке масло і жовтки розтерти з цукровою пудрою. Можна використовувати цукор, але він довше розчиняється.
- В масляний крем додати білки, обережно перемішуючи масу знизу вгору.
- Борошно просіяти в тісто частинами, разом з розпушувачем.
- Фрукти для начинки можна відразу викласти на дно форми, а можна покласти зверху на тісто і трохи притопити. При подачі пиріг викладають догори тією стороною, з якою виступає начинка.
- Випікати при 180 º с 40 – 50 хвилин. Духовку не відкривати, поки скоринка не зарум’яниться. Перевіряти шпажкою в тому місці, де немає начинки.
Пісна основа для випічки
Цей рецепт стане в нагоді не тільки тим, хто підтримує Пост, але і вегетаріанцям. Тісто не містить продуктів тваринного походження. Відмінно підійде для швидкого пирога з капустою або з грибами, але для ягідної начинки трохи пріснувато.
Інгредієнти:
- 400 г борошна;
- 400 мл води;
- 60 г рослинної олії;
- 10 г сухих дріжджів;
- 15 г солі;
- 20 г цукру.
Вода повинна бути підігріта не менш ніж до 30 – 40 ºС, щоб дріжджі швидше почали діяти. Можна замінити її неміцним розсолом, і тоді сіль/цукор вже не знадобляться.
- Інгредієнти змішати, щоб вийшла однорідна маса без грудочок.
- Ємність з тістом поставити в тепло. Потрібно хвилин 20 – 30, щоб дріжджі почали активну життєдіяльність. Великі бульбашки – сигнал про готовність.
- Випікати при 180 º с близько години.
Будь-який із запропонованих рецептів допускає творчі варіації. Для пирогів з соковитою овочевий або фруктовою начинкою тісто замішують густіше. У м’ясних використовують більш рідкий, схоже на млинцеве.