Ріпа — 13 рецептів приготування

Ріпа незаслужено втратила популярність серед кулінарів. Цей корисний і дешевий коренеплід можна додавати в різні страви – супи, салати, гарніри. Далі зібрані найбільш прості і смачні рецепти приготування ріпи.

Смачне пюре з ріпи на гарнір

Інгредієнти: 8 – 9 шт. ріпи, 60 г вершкового масла, склянка нежирних вершків, 1/3 склянки сухарній крихти, 2 великих яйця, половина склянки сметани, кам’яна сіль.

  • Коренеплоди ретельно очищаються, промиваються і заливаються водою в каструлі. Вміст ємності потрібно відразу посолити.
  • Ріпа вариться до готовності — вона повинна стати дуже м’якою.
  • Готовий коренеплід гарненько розминається товкачиком. До нього виливаються трохи збиті яйця, розтоплене вершкове масло, вершки. Замість останніх можна використовувати звичайне жирне молоко.
  • В цю ж масу додається сухарна крихта, сіль за смаком.
  • Після ретельного перемішування пюре з ріпи викладається в керамічну ємність, щедро змащують сметаною і запікається 12 – 14 хвилин.

Страва подається до столу в гарячому вигляді як гарнір.

Як запекти овоч в духовці з яблуками

Інгредієнти: 270 г свіжої ріпи, 320 г кислуватих яблук, 1,5 склянки темного родзинок і нежирних вершків, 60 г масла вершкового, 2 мал. ложки дрібно тертої лимонної цедри, мелений імбир, кардамон і гвоздика на кінчику ножа.

  • Родзинки перебирається і ретельно миється.
  • Ріпа чиститься, нарізане маленькими кубиками і викласти на дно керамічного горщика.
  • До підготовленого коренеплоду відразу викладаються всі вибрані спеції, подрібнена цедра цитрусового і промитий ізюм. Замість перерахованих спецій можна взяти аніс, мускатний горіх, коріандр або будь-які інші по своєму смаку.
  • Яблука разом зі шкіркою нарізати мініатюрними кубиками і теж відправляються до ріпі.
  • Всі використовувані інгредієнти легенько перемішуються в горщику.
  • Зверху в ємність виливаються вершки. Якщо під рукою не виявилося, можна використовувати звичайну воду. Укладається в горщик і вершкове масло.
  • Під кришкою страва томиться в духовій шафі при середній температурі близько години — коренеплід має добре розм’якнути. Перевіряти це зручно виделкою.

Готова запечена в духовці ріпа може подаватися як корисний десерт, якщо додати до неї натурального бджолиного меду або звичайного цукру.

Ріпа, смажена з цибулею

Інгредієнти: півкіло ріпи, 220 г ріпчастої цибулі, 2 ст. ложки пшеничного борошна, 90 мл рафінованої олії, 1 мал. ложка цукрового піску, стільки ж солі.

  • Ріпа добре миється, з неї видаляється верхня частина і хвостик. Шкірка залишається. Далі продукт крупно треться.
  • Цибуля подрібнюється тонкими кільцями і переміщується до ріпі.
  • Інгредієнти засипаються цукровим піском і пшеничним борошном. Ретельно перемішуються.
  • Масло добре розігрівається на сковорідці. У киплячу рідину занурюються підготовлені овочі. При частому помішуванні вони обсмажуються до апетитного золотистого відтінку (близько 15 хвилин) і солятся. Можна використовувати і будь-які улюблені приправи.

Готова смажена ріпа подається у вигляді гарніру до м’яса або риби. Також вона відмінно підходить до розсипчастим каш.

Хлопець репа

Інгредієнти: 4 шт. ріпи, 6 – 8 ст. ложок очищеної води, сіль за смаком. Як приготувати найпростіше швидке блюдо з ріпи, розглянемо детальніше.

  • Коренеплоди приблизно однакового розміру добре миються, очищаються від шкірки і нарізати тонкими кружечками.
  • Поки готується ріпа, духовку треба розігріти до 160 – 180 градусів.
  • Шматочки коренеплоду укладаються в глиняний горщик. Зверху виливається солона вода. Якщо переборщити з кількістю рідини, ріпа вийде вареної.
  • Горщик встановлюється на деко і поставити в духовку приблизно на 70-80 хвилин.
Дивіться також:  Найсмачніші салати – 13 рецептів на святковий стіл і на кожен день

Готова хлопець репа поливається розтопленим вершковим маслом і подається до столу.

Як фарширувати ріпу печерицями?

Інгредієнти: велика ріпа, 130 г свіжих грибів, головка цибулі, 75 г масла вершкового, 90 мл среднежирной сметани, дрібна сіль. Як смачно приготувати ріпу з грибами, описується далі.

  • Духова шафа потрібно заздалегідь розігріти до 180 – 190 градусів.
  • Коренеплід дуже ретельно промивається за допомогою жорсткої щітки для овочів. Тонка частина хвостика зрізається.
  • Ріпа переміщується у форму для випічки і відправляється в розігріту духовку (середній рівень) на 60 – 70 хвилин.
  • Цибулю дуже дрібно ріжеться кубиками і обсмажується на третій частини вершкового масла до апетитної рум’яності.
  • Готова ріпа остуджується, після чого з неї зрізається верхня частина. Маленьким ножем видаляється вся м’якоть з середини коренеплоду. Ця частина овоча дуже дрібно ріжеться і відправляється на сковорідку до цибулі разом з невеликими шматочками шампіньйонів. Начинка для майбутнього страви обсмажується 8 – 9 хвилин.
  • До неї викладається ще половина вершкового масла. Маса солиться за смаком.
  • Охолоджена ріпа фарширується отриманою начинкою з попереднього кроку. Фарш всередині неї потрібно щільно утрамбувати.
  • Поверх коренеплоду викладаються шматочки залишився масла і сметана.

Ріпа відправляється в духовку на 25 хвилин. До обіду частування подається гарячим.

Картопляна запіканка з грибами і ріпою

Інгредієнти: 430 г подрібнених капелюшків печериць, 1 ст. білого сухого вина, 1 ч. л. подрібненого свіжого часнику, по 2 ст. л. вершкового масла, м’якого сиру і рубаною свіжої петрушки, гілочка чебрецю, 4 ст. полуколечек ріпчастої цибулі, 230 г середніх картопляних скибочок, 170 г очищеної і нарізаної тонкими скибочками ріпи, половина склянки тертого твердого сиру, сіль, 1/3 ст. жирних несолодких вершків.

  • На вершковому маслі обсмажують до готовності гриби з часником. Далі до них виливається вино. Ще через 4 хвилини сюди ж відправляються свіжа петрушка, гілочка чебрецю і сіль. Маса нудиться до випарювання рідини.
  • У вже зняту з вогню сковорідку вводиться м’який сир. Її вміст перекладається в миску.
  • На вивільненому сковорідці смажиться цибуля до рум’яного кольору.
  • У жаростійку промаслений форму викладається картопля. Її шматочки присипаються сіллю.
  • Зверху висипаються тонкі полуколечки цибулі і всі спеції, розподіляються скибочки ріпи і вміст сковорідки.
  • Всі продукти у формі заливаються вершками і посипаються сиром.

Запіканка готується близько години в духовці при середній температурі.

Зимовий салат з ріпи, моркви і капусти

Інгредієнти: 230 г молодої капусти, свіжої ріпи, 180 г моркви, половина пучка свіжої петрушки і кропу, сіль, 60 мл ароматного масла.

  • Щоб приготувати обговорюваний салат з ріпи першим ділом потрібно тонко нашаткувати капусту, потерти моркву і нарізати тонкою сломкой ріпу.
  • Зелень дрібно рубається.
  • Інгредієнти змішуються, солятся за смаком, розминаються руками і після цього заливається маслом.

Зробити смак готового блюда більш цікавим допоможе невелика кількість солодкої гірчиці.

Овочевий суп на курячому бульйоні

Інгредієнти: півкіло курячої грудки, 180 г ріпи, половинка солодкого перцю, цибулька, морква, пара листочків лаврушки, сіль, суміш перців.

  • Грудка заливається солоною водою і відправляється варитися разом з лаврушкой. Далі м’ясо знімається з кістки, ріжеться невеликими шматочками і повертається в курячий бульйон.
  • Разом з ним в каструлю переміщуються кубики очищеної ріпи.
  • Ще через 5 хвилин суп додається піджарка з довільно подрібненого цибулі, солодкого перцю і моркви.
  • Блюдо солиться, перчится і вариться до готовності всіх компонентів.
Дивіться також:  Винегрет класичний – 10 смачних рецептів приготування

Подається суп з ріпи гарячим зі свіжою зеленню.

Каша з ріпи — просто і смачно

Інгредієнти: 2 середніх ріпки, 1 ст. л. вершкового масла, сіль, куркума мелена і цукровий пісок за смаком.

  • Коренеплоди миються, ретельно чистяться і варяться в киплячій воді до повної готовності. Щоб прискорити процес, можна просто нарізати очищену ріпу невеликими кубиками. Як тільки шматочки розм’якшаться, можна переходити до наступного етапу.
  • Готова охолола ріпа збивається блендером. Можна обробляти її звичайної товкачем для картопляного пюре. Додається куркума, цукор і сіль. Їх точна кількість залежить від того, солодкої або солоної планується зробити кашу з ріпи.
  • В готову страву додається вершкове масло. Можна замінити його і будь-яким рослинним.

Подається частування до столу гарячим як самостійно страву або як ситний гарнір.

Тушкуємо з м’ясом

Інгредієнти: 2 великі головки ріпчастої цибулі, 4 смужки бекону, 1,5 кг вирізки яловичини, 1/3 ст. просіяного борошна, 4 – 6 часникових зубчиків, 4 – 5 ст. л. подрібненої свіжої зелені петрушки, 2 гілочки свіжого чебрецю, 2 лаврових листочка, 3 ст. міцного м’ясного бульйону, 1,5 склянки червоного сухого вина, 1 ст. л. пасти з помідорів, 4 великі ріпи, сіль, мелений чорний перчик, 1/3 скл. олії оливи.

  • У великій і глибокій сковорідці добре розігрівається оливкову олію. Спочатку в нього висипаються кубики цибулі. Коли овоч розм’якшиться, можна закладати бекон. Інгредієнти готуються разом. У підсумку шматочки цибулі повинні стати рум’яними і апетитними, а бекону – хрусткими. Вміст сковорідки перекладається на окрему тарілку.
  • На маслі, що в тій же посуді смажиться яловичина, нарізаний на невеликі рівні однакові шматочки. На весь процес піде 8 – 9 хвилин. Далі м’ясо посипається борошном і після перемішування смажиться ще пару хвилин.
  • На сковорідку повертається обсмаження з першого кроку. Туди ж висипається подрібнена зелень, додається лаврове листя, перець і чебрець.
  • У ємність виливається вино. Страву доводять до кипіння. На середньому вогні маса нудиться 4 – 5 хвилин, після чого до неї додається м’ясний бульйон і паста з помідорів.
  • Вогонь зменшується до мінімального, і інгредієнти тушкуються під щільно закритою кришкою 90 хвилин.
  • У самому кінці приготування в сковорідку висипаються невеликі кубики сирої ріпи. З коренеплодом частування нудиться ще 15 – 17 хвилин.

Прикрасити страву можна подрібненою свіжою зеленню і тертим сиром.

Ріпа в такому блюді стане відмінною заміною звичного картоплі.

Рецепт селянського супу

Інгредієнти: 2 середніх картопляні бульби, 5 стандартних склянок очищеної води, велика кухонна сіль за смаком, ¼ невеликого качана капусти (бажано – свіжої), по 1 шт. моркви, ріпи, кореня петрушки, ріпчастої цибулі і помідорів, 3 ст. л. жирного масла, сметана, зелень за смаком.

  • Вода засолюється в каструлі і відправляється на вогонь. Щоб зробити бульйон більш насиченим, у нього відразу додаються лаврові листочки і будь-які улюблені спеції.
  • Коли рідина закипить, в неї викладається капуста. Цей овоч потрібно спочатку промити, звільнити з верхніх зіпсованих листочків, порізати і тільки після цього засипати в каструлю. Чим дрібніше вийде соломка, тим швидше в результаті звариться селянський суп. Можна використовувати спеціальну шатківницю для зимових заготовок з капусти.
  • У майбутній суп відправляється і ріпа. Вона попередньо чиститься, миється і ріжеться невеликими кубиками.
  • Картопля використовується за смаком самої господині і всіх домашніх. Якщо під рукою не виявилося, то можна просто збільшити кількість використовуваної ріпи. Якщо картопля все-таки буде використовуватися, її потрібно очистити, помити і нарізати приблизно такими ж кубиками, як і коренеплід. Вона також засипається в майбутній суп.
  • Поки основа страви вариться, потрібно зайнятися піджаркою. Для цього цибуля і морква довільно подрібнюються, після чого обсмажуються на розтопленому вершковому маслі. До них через 3 – 4 хвилини після початку приготування додаються шматочки томатів разом з шкіркою. Якщо потрібно скоротити калорійність майбутнього супу, можна всипати овочі в каструлю подрібненими, але сирими, без попереднього обсмажування.
  • Страва вариться до готовності всіх інгредієнтів. При необхідності досаливается.
Дивіться також:  Салат вітамінний з капусти та моркви — 8 рецептів

Вийшло частування подається до обіду зі свіжою сметаною і подрібненою зеленню.

Салат зі свинини з ріпою і яблук

Інгредієнти: 3 ст. л. яблучного желе, півкіло м’якоті свинини, 1 мал. ложка кмину, половина склянки олії оливи, ріпчаста цибулина, 2 великі ложки солодкої гірчиці, ¼ ст. якісного яблучного оцту, салат-латук (1 шт.), велика ріпа, 1 кисло-солодке яблуко, 220 г м’якого сиру, половина пучка петрушки, сіль, мелений чорний перець.

  • Для початку потрібно зайнятися м’ясом. Свинина нарізається гарними рівними невеликими шматочками, приблизно однаковими за розміром. Отримані шматочки злегка відбиваються.
  • М’ясні шматочки потрібно змастити сумішшю з 2 ст. л. яблучного желе, солі й кмину. В такому вигляді вони маринуються кілька хвилин, після чого добре обсмажують на розжареній олії з обох сторін. Скибочки повинні вийти рум’яними і без крові.
  • Цибулю нарізають дрібними кубиками і заливається холодною водою на 8 – 9 хвилин.
  • Для соусу до салату з жовтої ріпи потрібно збити оцет, гірчицю і залишився яблучне желе. Маса солиться, перчится. У процесі збивання в неї також вливається охолоджене масло оливи.
  • Листя салату рвуться і укладаються у велику миску. До них пересипається охолоджена свинина. Туди ж відправляється віджатий від зайвої рідини цибулю.
  • У миску переміщуються дрібні кубики яблука, сирої ріпи і сиру.

Всі інгредієнти добре перемішуються і заправляють соусом з четвертого кроку. Подається частування до столу з порізаної свіжої петрушкою.

Мариновані овочі за рецептом гавайському

Інгредієнти: 3 великих ріпи, середня соковита солодка морква, жовтий або червоний солодкий болгарський перець, по половині склянки цукрового піску і яблучного оцту, 2 великі ложки кухонної солі.

  • Коренеплоди спочатку добре миються і ріжуться поздовжньо навпіл. Далі вони подрібнюються вже поперек тонкими скибочками. Товщина останніх повинна вийти 3 – 4 мм.
  • Болгарський перець без плодоніжки і серцевини рубається короткими широкими брусочками.
  • Готові овочі змішуються у великій мисці, посипаються кухонною сіллю. Можна навіть трохи пом’яти скибочки руками. Головне-не порушити їх цілісність.
  • Овочі будуть настоюватися приблизно годину. Далі з миски зливається зайва рідина, компоненти промиваються і перекладаються в банку.
  • Оцет з цукром відправляються в сотейнику на вогонь до повного розчинення піску. Далі получившимся маринадом заливаються підготовлені овочі в банку.

Пробувати готову закуску можна вже через пару годин, а зберігати її в прохолоді допускається 3 – 4 доби.

Прокрутка до верху