Зерна мають приємний аромат, що нагадує горішки і попкорн. Рис басматі володіє неймовірною користю і відрізняється оригінальним смаком. Завдяки таким якостям його прозвали – король рису.
Що таке рис Басматі
Основна відмінність Басматі від інших видів рису – це проходження етапу витримки не менше року. Завдяки такому підходу твердість зерен значно збільшується.
Сорт володіє тонкими і довгими зернами, які в процесі теплової обробки зберігають форму і не розварюються. Під час варіння рис збільшує довжину приблизно в 2-3 рази.
Корисні властивості для організму
Корисними властивостями рисові зерна мають завдяки вхідним до складу:
- вітамінам;
- селену, який допомагає відновлювати кісткову тканину;
- макроелементів;
- калію, який допомагає правильно працювати серцевої системі;
- мікроелементів;
- фолієвої кислоти, яка приносить велику користь вагітним жінкам;
- глюкози, відновлює енергію;
- клітковині, яка допомагає очистити кишечник і нормалізувати рівень холестерину;
- крохмалю, який поступово засвоюється, тим самим допомагає регулювати цукор в крові, що дуже важливо при цукровому діабеті.
Сорт відноситься до екологічно чистих продуктів, так як в зернах не накопичуються солі важких металів і різних шкідливих речовин.
Тому продукт приносить користь при різних захворюваннях:
- Крупа не дратує шлунок, а обволікає слизову. Тому при гастриті і виразці можна спокійно вживати Басматі в їжу.
- Продукт виводить зайву сіль, показаний до застосування особам з порушеннями роботи нирок і серцевої діяльності.
- Показано вживання продукту з недостатністю підшлункової залози та муковісцидоз.
- Допомагає впоратися з токсикозом вагітних, і показаний до застосування хворим з гострими формами хронічного гепатиту.
Відмінність від звичайного рису Басматі
Є значна відмінність від звичайного рису.
Басматі володіє рядом переваг:
- його необхідно менше варити, ніж білі зерна;
- води для варіння Басматі потрібно значно менше;
- білий рис при тепловій обробці збільшує обсяг усього зерна, а Басматі виростає тільки в довжину;
- Басматі завжди виходить ароматним, розсипчастим.
Ще одна істотна відмінність – запах. Басматі володіє дивовижним ароматом не тільки в сирому, але і у відвареному вигляді.
Як зварити розсипчастий рис на гарнір
Необхідно навчитися правильно варити рис Басматі.
Інгредієнти:
- рис – 1 склянка Басматі;
- вода – 2 гуртки.
Приготування:
- Промити злак стільки разів щоб рідина залишалася повністю прозорою.
- Закип’ятити воду і засипати зерна. Вогонь виставити максимальний. Накрити кришкою. Варити 5 хвилин. Відключити полум’я.
Щоб не порушувався температурний режим і крупа ідеально приготувалася, під час приготування забороняється відкривати кришку. Вибираючи ємність для варіння, розраховуйте обсяг. Зерна збільшаться в 2,5 рази.
Плов з рисом Басматі
Як готувати рис Басматі, щоб плов вийшов розсипчастим і не перетворився в липку масу? Слідуйте простим рекомендаціям і у вас вийде дивовижне по смаковим якостям блюдо.
Інгредієнти:
- свинина – 420 г;
- коріандр;
- цибуля – 160 г;
- зіра – 0,3 ч. ложки;
- червоний перець;
- морква – 160 г;
- рис Басматі – 160 г;
- чорний перець;
- рослинне масло – 110 мл;
- сіль;
- сушений барбарис – 0,3 ст. ложки;
- часник – 8 зубчиків + головка;
- куркума – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Підсолити воду і помістити рис. Витримати кілька годин.
- Порізати на кубики цибулини і моркву. Подрібнити половину часникових зубков. Нарізати м’ясної шматок.
- Підготувати казан. Прогріти. Залити олією. Нагріти. Насипати часник і цибулю. Засмажити.
- Помістити м’ясні шматки. Прожарити. Викласти моркву. Гасити сім хвилин. У процесі смаження кришкою не вкривати.
- Підсолити. Посипати чорним перцем. Додати червоний, зіру, куркуму, барбарис, коріандр. Перемішати.
- Злити рідину з рисових зерен. Розкласти злак по всій поверхні продуктів в казані. Перемішувати не можна.
- Залити водою. Рідина повинна перевищувати обсяг продуктів на півтора сантиметра. Підсолити. Накрити кришкою і залишити на 12 хвилин.
- З рису зробити маленьку гірку. У центр помістити часникову неочищену голівку. Втиснути. Потім за допомогою дерев’яної лопаточки зробити проколи по всі поверхні, щоб було місце для виходу пари. Головне – не перемішувати м’ясо.
- Розрізати половину залишилися часникових зубков. Вдавити в рис. Закрити кришку. Томити 11 хвилин. Дістати часникову голівку. Вміст перемішати.
З овочами в мультиварці
В мультиварці вийде смачне, корисне, дієтичне блюдо.
Інгредієнти:
- рис Басматі – 2,5 мультистакана;
- вода – 5 мультистаканов;
- кукурудза – банку;
- оливкова олія;
- куркума – 0,5 ч. ложки;
- морква – 1 шт.;
- паприка – 0,5 ч. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- зелений горошок – 0,5 склянки;
- перець болгарський – 1 шт.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. Порізати моркву. Нарізати перець. Натерти моркву.
- Встановити режим «Смаження». У чашу влити олію. Помістити овочі. Засмажити.
- Промити рисові зерна. Помістити в чашу. Засипати горошок, потім кукурудзу.
- Залити об’ємом води, яка вказана у рецептурі. Посипати куркумою і паприкою. Присолити. Перемкнути режим на «Крупа». Таймер – 35 хвилин.
Індійський рис Басматі з каррі
Пропонуємо приготувати дуже смачне вегетаріанську страву, яке підходить для прихильників здорового способу життя.
Інгредієнти:
- рисові зерна – 1 гуртка Басматі;
- каррі – 3 ч. ложки;
- вода – 1,5 гуртки;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- вершкове масло – 55 г;
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Промити злак. Залити водою і залишити для набухання на годину. Ця маніпуляція допоможе зберегти зернам форму. Рідину злити повністю.
- Нашаткувати цибулю. Моркву натерти.
- У казан помістити вершкове масло. Викласти овочі і засмажити.
- Присипати каррі. Розмішати. Розподілити рисові зерна і смажити п’ять хвилин.
- Окремо закип’ятити воду. Посипати сіллю. Перемішати. Залити засмажку. Розмішати. Закрити кришкою. Вогонь знадобиться мінімальний. Томити 11 хвилин.
- Прибрати з вогню. Не відкриваючи кришки настояти 35 хвилин.
З куркою по-китайськи
Спробуйте приготувати на свято це чудове блюдо.
Інгредієнти:
- часник – 3 зубки;
- куряче філе – 1 шт.;
- каррі;
- цибуля – 1 шт.;
- коричневий цукор – 1 ч. ложка;
- болгарський перець – 4 шт.;
- маргарин – 0,5 ст. ложки;
- морква – 1 шт.;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- вода – 4 склянки;
- ананасовий сік – 1 склянка;
- рис Басматі – 2 гуртки;
- кукурудзяний крохмаль – 1 ст. ложка;
- сіль;
- ананас – 1 велика банка;
- виноградний оцет – 4 ст. ложки;
- кетчуп – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Порубати на шматочки філе. Нашаткувати цибулю. Перець перетворити на соломку. Моркву порізати. Нарізати шматочки ананаса.
- Влити масло в сковороду. Помістити курячі кубики. Засмажити. Закинути цибулю. Потримати до прозорості овоча. Закинути морквяну соломку. Томити дві хвилини. Помістити перець. Розмішати. Відразу ж насипати ананасові шматочки. Перемішати. Гасити сім хвилин. Зайва рідина повинна випаруватися, а овочі – стати м’якими.
- В ананасовий сік влити кетчуп. Посипати крохмалем. Перемішати. Залити оцтом. Додати часникове пюре, яке приготували заздалегідь за допомогою дрібної терки. Засипати коричневий цукор, каррі і присолити. Розмішати.
- Отриманим соусом залити засмажку. Готувати до загустіння.