Рис Басматі: що це, корисні властивості, 5 смачних рецептів приготування

Зерна мають приємний аромат, що нагадує горішки і попкорн. Рис басматі володіє неймовірною користю і відрізняється оригінальним смаком. Завдяки таким якостям його прозвали – король рису.

Що таке рис Басматі

Основна відмінність Басматі від інших видів рису – це проходження етапу витримки не менше року. Завдяки такому підходу твердість зерен значно збільшується.

Сорт володіє тонкими і довгими зернами, які в процесі теплової обробки зберігають форму і не розварюються. Під час варіння рис збільшує довжину приблизно в 2-3 рази.

Корисні властивості для організму

Корисними властивостями рисові зерна мають завдяки вхідним до складу:

  • вітамінам;
  • селену, який допомагає відновлювати кісткову тканину;
  • макроелементів;
  • калію, який допомагає правильно працювати серцевої системі;
  • мікроелементів;
  • фолієвої кислоти, яка приносить велику користь вагітним жінкам;
  • глюкози, відновлює енергію;
  • клітковині, яка допомагає очистити кишечник і нормалізувати рівень холестерину;
  • крохмалю, який поступово засвоюється, тим самим допомагає регулювати цукор в крові, що дуже важливо при цукровому діабеті.

Сорт відноситься до екологічно чистих продуктів, так як в зернах не накопичуються солі важких металів і різних шкідливих речовин.

Тому продукт приносить користь при різних захворюваннях:

  • Крупа не дратує шлунок, а обволікає слизову. Тому при гастриті і виразці можна спокійно вживати Басматі в їжу.
  • Продукт виводить зайву сіль, показаний до застосування особам з порушеннями роботи нирок і серцевої діяльності.
  • Показано вживання продукту з недостатністю підшлункової залози та муковісцидоз.
  • Допомагає впоратися з токсикозом вагітних, і показаний до застосування хворим з гострими формами хронічного гепатиту.

Відмінність від звичайного рису Басматі

Є значна відмінність від звичайного рису.

Басматі володіє рядом переваг:

  • його необхідно менше варити, ніж білі зерна;
  • води для варіння Басматі потрібно значно менше;
  • білий рис при тепловій обробці збільшує обсяг усього зерна, а Басматі виростає тільки в довжину;
  • Басматі завжди виходить ароматним, розсипчастим.
Дивіться також:  Лазанья рецепт з фаршем в духовці – 9 рецептів

Ще одна істотна відмінність – запах. Басматі володіє дивовижним ароматом не тільки в сирому, але і у відвареному вигляді.

Як зварити розсипчастий рис на гарнір

Необхідно навчитися правильно варити рис Басматі.

Інгредієнти:

  • рис – 1 склянка Басматі;
  • вода – 2 гуртки.

Приготування:

  • Промити злак стільки разів щоб рідина залишалася повністю прозорою.
  • Закип’ятити воду і засипати зерна. Вогонь виставити максимальний. Накрити кришкою. Варити 5 хвилин. Відключити полум’я.

Щоб не порушувався температурний режим і крупа ідеально приготувалася, під час приготування забороняється відкривати кришку. Вибираючи ємність для варіння, розраховуйте обсяг. Зерна збільшаться в 2,5 рази.

Плов з рисом Басматі

Як готувати рис Басматі, щоб плов вийшов розсипчастим і не перетворився в липку масу? Слідуйте простим рекомендаціям і у вас вийде дивовижне по смаковим якостям блюдо.

Інгредієнти:

  • свинина – 420 г;
  • коріандр;
  • цибуля – 160 г;
  • зіра – 0,3 ч. ложки;
  • червоний перець;
  • морква – 160 г;
  • рис Басматі – 160 г;
  • чорний перець;
  • рослинне масло – 110 мл;
  • сіль;
  • сушений барбарис – 0,3 ст. ложки;
  • часник – 8 зубчиків + головка;
  • куркума – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Підсолити воду і помістити рис. Витримати кілька годин.
  • Порізати на кубики цибулини і моркву. Подрібнити половину часникових зубков. Нарізати м’ясної шматок.
  • Підготувати казан. Прогріти. Залити олією. Нагріти. Насипати часник і цибулю. Засмажити.
  • Помістити м’ясні шматки. Прожарити. Викласти моркву. Гасити сім хвилин. У процесі смаження кришкою не вкривати.
  • Підсолити. Посипати чорним перцем. Додати червоний, зіру, куркуму, барбарис, коріандр. Перемішати.
  • Злити рідину з рисових зерен. Розкласти злак по всій поверхні продуктів в казані. Перемішувати не можна.
  • Залити водою. Рідина повинна перевищувати обсяг продуктів на півтора сантиметра. Підсолити. Накрити кришкою і залишити на 12 хвилин.
  • З рису зробити маленьку гірку. У центр помістити часникову неочищену голівку. Втиснути. Потім за допомогою дерев’яної лопаточки зробити проколи по всі поверхні, щоб було місце для виходу пари. Головне – не перемішувати м’ясо.
  • Розрізати половину залишилися часникових зубков. Вдавити в рис. Закрити кришку. Томити 11 хвилин. Дістати часникову голівку. Вміст перемішати.
Дивіться також:  Тісто для пельменів в хлібопічці – 9 рецептів приготування домашнього тіста

З овочами в мультиварці

В мультиварці вийде смачне, корисне, дієтичне блюдо.

Інгредієнти:

  • рис Басматі – 2,5 мультистакана;
  • вода – 5 мультистаканов;
  • кукурудза – банку;
  • оливкова олія;
  • куркума – 0,5 ч. ложки;
  • морква – 1 шт.;
  • паприка – 0,5 ч. ложки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • зелений горошок – 0,5 склянки;
  • перець болгарський – 1 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулю. Порізати моркву. Нарізати перець. Натерти моркву.
  • Встановити режим «Смаження». У чашу влити олію. Помістити овочі. Засмажити.
  • Промити рисові зерна. Помістити в чашу. Засипати горошок, потім кукурудзу.
  • Залити об’ємом води, яка вказана у рецептурі. Посипати куркумою і паприкою. Присолити. Перемкнути режим на «Крупа». Таймер – 35 хвилин.

Індійський рис Басматі з каррі

Пропонуємо приготувати дуже смачне вегетаріанську страву, яке підходить для прихильників здорового способу життя.

Інгредієнти:

  • рисові зерна – 1 гуртка Басматі;
  • каррі – 3 ч. ложки;
  • вода – 1,5 гуртки;
  • сіль;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вершкове масло – 55 г;
  • морква – 2 шт.

Приготування:

  • Промити злак. Залити водою і залишити для набухання на годину. Ця маніпуляція допоможе зберегти зернам форму. Рідину злити повністю.
  • Нашаткувати цибулю. Моркву натерти.
  • У казан помістити вершкове масло. Викласти овочі і засмажити.
  • Присипати каррі. Розмішати. Розподілити рисові зерна і смажити п’ять хвилин.
  • Окремо закип’ятити воду. Посипати сіллю. Перемішати. Залити засмажку. Розмішати. Закрити кришкою. Вогонь знадобиться мінімальний. Томити 11 хвилин.
  • Прибрати з вогню. Не відкриваючи кришки настояти 35 хвилин.

З куркою по-китайськи

Спробуйте приготувати на свято це чудове блюдо.

Інгредієнти:

  • часник – 3 зубки;
  • куряче філе – 1 шт.;
  • каррі;
  • цибуля – 1 шт.;
  • коричневий цукор – 1 ч. ложка;
  • болгарський перець – 4 шт.;
  • маргарин – 0,5 ст. ложки;
  • морква – 1 шт.;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки;
  • вода – 4 склянки;
  • ананасовий сік – 1 склянка;
  • рис Басматі – 2 гуртки;
  • кукурудзяний крохмаль – 1 ст. ложка;
  • сіль;
  • ананас – 1 велика банка;
  • виноградний оцет – 4 ст. ложки;
  • кетчуп – 3 ст. ложки.
Дивіться також:  Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

Приготування:

  • Порубати на шматочки філе. Нашаткувати цибулю. Перець перетворити на соломку. Моркву порізати. Нарізати шматочки ананаса.
  • Влити масло в сковороду. Помістити курячі кубики. Засмажити. Закинути цибулю. Потримати до прозорості овоча. Закинути морквяну соломку. Томити дві хвилини. Помістити перець. Розмішати. Відразу ж насипати ананасові шматочки. Перемішати. Гасити сім хвилин. Зайва рідина повинна випаруватися, а овочі – стати м’якими.
  • В ананасовий сік влити кетчуп. Посипати крохмалем. Перемішати. Залити оцтом. Додати часникове пюре, яке приготували заздалегідь за допомогою дрібної терки. Засипати коричневий цукор, каррі і присолити. Розмішати.
  • Отриманим соусом залити засмажку. Готувати до загустіння.
Прокрутка до верху