Рисова культура шанована і люблять у багатьох країнах світу. Якщо і ви вирішили долучитися до цього унікального багатому амінокислотами злаку, то ознайомтеся з наданими рецептами відвареного розсипчастого рису. Дотримуватися порад з приготування нескладно, вони досить прості і зрозумілі, а ось результат вас потішить.
Як правильно варити рис, щоб він був розсипчастим
Щоб уникнути злиплих грудок після варіння, необхідно знати про те, як зварити розсипчастий рис правильно. Перш за все, купите відповідний сорт рису. Для звичайної варіння підходить жасмин, басматі, пропарений – сорти довгозернистого рису, які ви зможете зустріти на прилавку в магазині.
Намагайтеся уникати упаковок з круглими зернами всередині. Вони мають високу калорійність, підвищений вміст вуглеводів і часто розварюються. Такий рис підходить тільки для рецептів з приготуванням в пароварці.
Отже, пачка злаків готова, тепер необхідно приступити до готування.
Щоб у вас більше не залишилося питань про те, як приготувати рис на гарнір до вечері, запам’ятайте цей список:
- посуд товстостінний;
- рис (на порцію для 4-х осіб беріть склянку місткістю 250-300 мл);
- вода;
- сіль і інші приправи за смаком.
Щоб уникнути невдалих ситуацій під час готування, дотримуйтесь кількох порад і рекомендацій, які допоможуть спростити процес отримання відвареного розсипчастого рису.
- Добре промивайте зерна – від 10 раз.
- Варіть рис на невеликому вогні.
- Накривайте каструлю скляною кришкою, щоб контролювати процес.
- Намагайтеся не піднімати кришку – так пар не вийде назовні.
- Додавайте сіль перед тим, як залити воду, а інші спеції – строго після того, як гарнір буде готовий.
Готуємо на плиті за класичним рецептом
На відміну від рецепту рису в мультиварці, цей спосіб відрізняється особливою популярністю і є так званою «класикою». Для того щоб приготувати рис на плиті, використовуйте товстостінний посуд і перераховані вище інгредієнти. Дотримання пропорцій допоможе зменшити калорійність страви і зробити його більш насиченим.
Покрокова інструкція до приготування:
- Промийте рис під проточною водою, потім опустіть в приготовлену посуд.
- Закип’ятіть воду – її за обсягом наливайте в два рази більше, ніж злаків.
- Додайте чайну ложку солі, а потім залийте гарячою водою.
- Увімкніть плиту і залиште варитися рис 5-8 хвилин на великому вогні, не накриваючи кришкою.
- Після накрийте гарнір і тушкуйте на невеликому вогні, протягом 12-15 хвилин. Не перемішуйте і не чіпайте кришку!
- Вимкніть нагрів і покладіть в рис вершкове масло. Так він буде більш насиченим, а смак – ніжний.
- Залиште крупу на 20 хвилин. Ні в якому разі не промивайте готовий рис – він втратить слоеность.
Чудовий відварений розсипчастий рис за класичним рецептом готовий!
Рецепт для мультиварки
Рецепт рису в мультиварці не відрізняється особливою складністю – вам знадобляться вже знайомі інгредієнти і мультиварка.
Візьміть:
- мірний стакан;
- рис (цілий мірний стакан);
- 3 склянки води.
Щоб підготувати крупу до варінні, промийте її під проточною водою. Також можна обсмажити зерна на сковороді зі спеціями – так рис в мультиварці буде більш насиченим, з унікальним гострим смаком.
Покрокова інструкція до приготування:
- Промитий рис додайте в ємність для варіння.
- Залийте крупу 3 мірними склянками води.
- Додайте за смаком сіль і вершкове масло (можна рослинне).
- Помістіть всі в чашу мультиварки, потім виберіть опцію для готування.
Щоб рис на гарнір вийшов смачним і розсипчастим. Рекомендуємо не заважати крупу в процесі варіння, а після приготування залишити настоюватися протягом 20-30 хвилин.
До рецептом рису в мультиварці можна додавати сирі овочі, фрукти або м’ясо – технологія приготування дозволяє створити повноцінне блюдо, що, зрозуміло, збільшить його калорійність.
Відварений розсипчастий рис в пароварці
Дана технологія готування робить страву дієтичним. Тому рецепт відвареного розсипчастого рису в пароварці так популярний у худнуть дівчат! Він гранично простий, а інгредієнти доступні будь-якій господині.
Для приготування візьміть:
- рис (склянка на порцію 4-х чоловік);
- 2 склянки води;
- невелика цибулина;
- морква;
- солодкий перець;
- сіль і приправи за смаком;
- вершкове масло.
Покрокова інструкція:
- Промийте потрібну кількість рису.
- Приготуйте пароварку – залийте воду в піддон, встановіть лоток, слідом опустіть основний компонент.
- Присипте приправи, сіль.
- Очистіть і приготуйте овочі: моркву на крупній тертці, перець і цибулю – кубиками.
- Додайте овочі зверху на крупу.
- Закрийте пароварку і залиште варитися на 40 хвилин.
- Покладіть в готовий гарнір вершкове масло і дайте йому «подихати» під кришкою.
До чого підходить такий гарнір
Якщо вам відомо, як приготувати рис на гарнір, і тепер задумалися, до чого підійде основа, існує кілька простих сполучень. Незважаючи на свою доступність, вони вразять смаком і внесуть новизну в щоденне меню.
Ви можете комбінувати рис з одним з цих інгредієнтів, і він завжди вигідно буде виглядати на столі:
- морепродукти – креветки, морські водорості;
- овочі – перець, морква, цибуля;
- м’ясо – курка, свинина, яловичина;
- гриби;
- сухофрукти;
- спеції – кунжут, східні прянощі.
Якщо використовувати воду, де варилася очищена буряк, для варіння рису, він придбає красивий червоний відтінок.