Рис з грибами – 7 рецептів приготування

Грибні страви ідеально підходять для щоденного меню і завжди доречні за святковим столом. Щоб порадувати домочадців ситним і корисним вечерею, можна зробити оригінальне частування – рис з грибами. Готується закуска досить швидко і зовсім нескладно, а отриманий результат приємно здивує лісовим ароматом і насиченим, яскравим смаком.

Простий рецепт рису з грибами і овочами

Розсипчастий рис в поєднанні з тушкованими овочами і грибами – відмінний варіант для сімейного обіду. Для приготування краще використовувати крупу подовженої форми, а апетитний запах і приємну гостроту страви допоможуть надати відповідні прянощі, зелень і спеції.

Необхідні компоненти:

  • довгий рис – 280 грам;
  • морква;
  • два зубчики часнику;
  • гриби (вешенки) – 0,2 кг;
  • цибулина;
  • сіль, паприка – на свій смак;
  • кінза – 100 грам.

Готуємо:

  • Крупу потрібно перебрати і ретельно промити під краном. Потім замочити рис в холодній воді на 40 хвилин – тоді вона звариться швидше і не буде слипшимся.
  • Тепер треба підготувати інші продукти. З моркви зрізати шкірку і нашаткувати соломкою. Цибуля звільнити від лушпиння і порізати брусочками. Гриби добре вимити і нарізати кубиками.
  • Цибулю і моркву покласти в казан і обсмажити до прозорості на пісному маслі. Після цього додати гливи, розмішати і тушкувати до повного випаровування вологи.
  • Потім в посуд з овочами покласти рис, насипати приправи для овочів, сіль і залити гарячою водою так, щоб вона зверху покрила інгредієнти на 2 див.
  • Казан прикрити кришкою і готувати на мінімальному вогні протягом сорока хвилин.
  • Коли крупа вбере рідину, засипати подрібнену кінзу і покласти часточки часнику, втиснувши їх за допомогою вилки в центр тушкованих продуктів.
  • Томити ще десять хвилин, потім зняти страву з плити і залишити на чверть години під щільно закритою кришкою.

До рису з грибами і овочами можна запропонувати майонезний соус і часточки свіжих помідорів.

Готуємо в мультиварці

Грибна закуска, приготовлена за допомогою електричної печі, виходить легкою, свіжою і дуже апетитною. До того ж, такий спосіб варіння значно економить час і тому відмінно підійде для зайнятих господинь.

Необхідні компоненти:

  • печериці – 0,3 кг;
  • рис (довгозерний) – 200 грам;
  • цибуля (ріпчаста) – 1 шт.;
  • соєвий соус – 60 грам;
  • вода – 450 мл;
  • зелень (будь-яка) – 50 грам;
  • сіль – 5 грам.

Готуємо:

  • Рис висипати в друшляк і промити кілька разів проточною водою.
  • Печериці вимити і нарізати пластинами.
  • Почистити цибулину від шкірки і нашаткувати квадратиками.
  • Чашу мультиварки обробити оливковою олією, покласти цибулю, виставити режим «Випічка» і підсмажити до світло-коричневого кольору.
  • Потім в електропіч відправити гриби і згасити разом з луком, поки вони не придбають рум’яний відтінок.
  • Тепер до обсмаженим продуктам додати рис, все посолити, залити соєвим соусом і заправити запашним перцем.
  • Після цього налити води, закрити прилад, вибрати функцію «Гасіння» або «Плов» і готувати близько півгодини.
Дивіться також:  Болоньєзе – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Рис в мультиварці готовий, його слід добре перемішати і посипати рубаною зеленню.

Як приготувати рис з куркою і грибами

Шикарне блюдо з рисової крупи, з додаванням курки і лісових грибів стане чудовим страв. Рекомендується запекти в духовці, тоді воно набуде особливо ніжний і приємний смак.

Необхідні компоненти:

  • крупа – 400 грам;
  • дві цибулини;
  • м’ясо птиці – 0,85 кг;
  • гриби (лисички, опеньки, грузді) – 0,3 кг;
  • паприка – щіпка;
  • пісне масло – 37 мл;
  • сіль, суміш перців – за смаком.

Готуємо:

  • Курку ретельно вимити і розрізати на шматки. Потім змішати паприку, масло, сіль, натерти сумішшю м’ясо і залишити на годину.
  • Цибулю почистити нашаткувати півкільцями. Гриби відмити від бруду і порізати брусочками.
  • У сковороду з олією викласти цибулю, трохи обсмажити, потім засипати гриби і тушкувати до появи коричневої скоринки.
  • Рис засипати в друшляк і промити під краном.
  • Взяти містку форму і покласти в неї курячі шматочки.
  • Потім в окремій мисці з’єднати крупу з смаженими грибами, посолити, заправити перцем і розмішати. Після чого викласти у форму з м’ясом, намагаючись не засипати курку крупою.
  • У посуд для запікання додати 200 мл води і поставити в холодну духовку.
  • Виставити температуру 190 градусів готувати близько 75 хвилин.
  • Коли рідина повністю випарується, а рис збільшиться в об’ємі, страву вийняти з духовки.

Рис, приготовлений з куркою і грибами, перекласти в гарну, велику тарілку. Поживна закуска прекрасно гармонує з аджикою і чорним хлібом.

Рис з грибами у вершковому соусі

Це блюдо досить універсальне, його можна вживати окремо або подати у поєднанні з різними гарнірами. А свіжі овочі, томатна паста сметана, додадуть рісу з грибами чудовий ніжний смак.

Необхідні компоненти:

  • боровики – 3-4 шт.;
  • цибулина;
  • паста томатна – 60 грам;
  • один помідор;
  • сметана (20%) – 180 грамів;
  • перець і сіль – по 4 грами;
  • три часточки часнику.
Дивіться також:  Макрурус – що за риба, 7 рецептів приготування

Готуємо:

  • Цибулину порізати на дрібні квадратики, потім помістити в сковороду і обсмажити до м’якості.
  • Білі гриби добре помити, нашаткувати кубиками і посмажити разом з цибулею, додавши чорний перець і сіль.
  • Після цього в цибульно-грибну суміш покласти томатну пасту, перемішати і тушкувати близько п’яти хвилин.
  • Помідори сполоснути водою, нашаткувати прямокутними брусочками, відправити в сковороду і смажити три-чотири хвилини.
  • Потім додати до тушкованим продуктів сметану і прокип’ятити близько восьми хвилин.
  • Підготовлену крупу висипати в каструлю, залити її водою, посолити і варити до повного всмоктування рідини.
  • Вміст сковороди змішати з рисом, поставити на плиту і тушкувати на мінімальному вогні 3-4 хвилини.

Рис у вершковому соусі з білими грибами засипати дрібно нарізаним часником. Щоб блюдо було менш калорійним, рекомендується використовувати коричневу крупу, а замість сметани взяти натуральний, нежирний йогурт.

Смачний пісний плов

Плов без додавання м’яса, з запашними приправами і грибами – дуже апетитний і корисний гарнір, який можна вживати в якості легкого вечері або використовувати як доповнення до святкових страв. Таке частування готується дуже швидко із звичайних і недорогих продуктів.

Необхідні компоненти:

  • круглий рис – 280 грам;
  • печериці (свіжі) – 4-5 шт.;
  • дві моркви;
  • три зубчики часнику;
  • дві цибулини;
  • приправа (базилік, куркума, орегано) – 10 грам;
  • гострі, сухі спеції – 7 грам;
  • сіль – на свій розсуд.

Готуємо:

  • Моркву нарізати на вузькі брусочки середньої довжини.
  • З лука прибрати шкірку і порізати товстою соломкою.
  • Печериці очистити, вимити і нарізати великими скибочками. Якщо грибочки маленькі, можна залишити їх у цілому вигляді.
  • У сотейнику розігріти олію і обсмажити моркву з цибулею, поки вони не покриються золотисто-коричневою скоринкою.
  • Тепер до смажених овочів додати гриби і тушкувати до випаровування рідини.
  • Засипати в сотейник приправи, подрібнений часник спеції і підготовлені. Потім грибну суміш розмішати і готувати ще дві хвилини.
  • Рисову крупу кілька разів прополоскати водою і відправити до смаженим печерицям.
  • Продукти перемішати, додати до них 0,5 літра води і посолити.
  • Готувати 30 хвилин під кришкою, не допускаючи сильного кипіння.

Частування рекомендується подавати гарячим, прикрасивши кожну тарілку листком салату і шматочками солоних огірків. При бажанні готову страву можна засипати рубаною петрушкою.

Дивіться також:  Червона риба в духовці – 10 рецептів приготування

Як смачно посмажити на сковороді

Ця закуска може стати повноцінним обідом. Рис, тушкований з грибами і свіжими овочами, готується з простих і корисних продуктів, тому особливо сподобається жінкам, що стежать за своєю вагою.

Необхідні компоненти:

  • пакетований рис – 3 штуки;
  • велика цибулина;
  • гриби (дрібні) – 450 грам;
  • заморожений зелений горошок – 150 грам;
  • імбир, куркума – 10 грам;
  • сушений базилік – дві щіпки.


Готуємо:

  • Гриби промити, розрізати навпіл, покласти в сковороду з олією і смажити десять хвилин.
  • Рис в пакетиках опустити в киплячу воду і зварити.
  • Цибулину нарізати маленькими кубиками і додати до грибів.
  • Продукти в сковороді гасити ще п’ять хвилин.
  • В іншому посуді розтопити шматочок вершкового масла, висипати горошок і обсмажити протягом 6-7 хвилин.
  • Рис з’єднати з смаженими грибами і горошком. Додати імбир, базилік, куркума, посолити і добре перемішати.
  • Блюдо, накрити кришкою і дати йому настоятися чверть години.

Вживати рисове ласощі можна як гарячим, так і холодним. Частування чудово поєднується з домашніми соліннями, часниковим соусом або гострим кетчупом.

Запіканка з рисом, фаршем і грибами

Вишуканий сніданок з рису, запеченого з рубаним м’ясних і грибами, подарує відмінний настрій і зарядить енергією на цілий день. Приготування страви не вимагає особливих навичок, тому рецепт легко освоїть початківець кулінар.

Необхідні компоненти:

  • гриби – 0,3 кг;
  • рис – 220 грам;
  • фарш (яловичий) – 450 грам;
  • три яйця;
  • сир – 170 грам;
  • вершки (25%) – 230 мл;
  • спеції, приправи для м’яса, сіль – за смаком.


Готуємо:

  • Очищені цибулю і гриби нашаткувати кубиками.
  • Цибулю злегка обсмажити на сковороді з рослинним маслом, додати гриби, насипати улюблені приправи, сіль і тушкувати дванадцять хвилин.
  • В окремий сотейник покласти фарш і смажити до золотисто-коричневого кольору, посолити і заправити перцем.
  • Рис відварити в солоній воді до готовності.
  • Вбити яйця в тарілку, трохи збовтати їх віночком, налити вершки, насипати подрібнений сир і перемішати.
  • Форму для запікання промазати олією і покласти в неї шар вареного рису, потім обсмажений фарш, після чого гриби з цибулею.
  • Укладені продукти акуратно залити вершково-сирною сумішшю, помістити в розігріту духовку і запікати близько тридцяти хвилин.

Готову запіканку розрізати на порційні шматочки і подавати зі сметаною і свіжими овочами. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху