Грибні страви ідеально підходять для щоденного меню і завжди доречні за святковим столом. Щоб порадувати домочадців ситним і корисним вечерею, можна зробити оригінальне частування – рис з грибами. Готується закуска досить швидко і зовсім нескладно, а отриманий результат приємно здивує лісовим ароматом і насиченим, яскравим смаком.
Простий рецепт рису з грибами і овочами
Розсипчастий рис в поєднанні з тушкованими овочами і грибами – відмінний варіант для сімейного обіду. Для приготування краще використовувати крупу подовженої форми, а апетитний запах і приємну гостроту страви допоможуть надати відповідні прянощі, зелень і спеції.
Необхідні компоненти:
- довгий рис – 280 грам;
- морква;
- два зубчики часнику;
- гриби (вешенки) – 0,2 кг;
- цибулина;
- сіль, паприка – на свій смак;
- кінза – 100 грам.
Готуємо:
- Крупу потрібно перебрати і ретельно промити під краном. Потім замочити рис в холодній воді на 40 хвилин – тоді вона звариться швидше і не буде слипшимся.
- Тепер треба підготувати інші продукти. З моркви зрізати шкірку і нашаткувати соломкою. Цибуля звільнити від лушпиння і порізати брусочками. Гриби добре вимити і нарізати кубиками.
- Цибулю і моркву покласти в казан і обсмажити до прозорості на пісному маслі. Після цього додати гливи, розмішати і тушкувати до повного випаровування вологи.
- Потім в посуд з овочами покласти рис, насипати приправи для овочів, сіль і залити гарячою водою так, щоб вона зверху покрила інгредієнти на 2 див.
- Казан прикрити кришкою і готувати на мінімальному вогні протягом сорока хвилин.
- Коли крупа вбере рідину, засипати подрібнену кінзу і покласти часточки часнику, втиснувши їх за допомогою вилки в центр тушкованих продуктів.
- Томити ще десять хвилин, потім зняти страву з плити і залишити на чверть години під щільно закритою кришкою.
До рису з грибами і овочами можна запропонувати майонезний соус і часточки свіжих помідорів.
Готуємо в мультиварці
Грибна закуска, приготовлена за допомогою електричної печі, виходить легкою, свіжою і дуже апетитною. До того ж, такий спосіб варіння значно економить час і тому відмінно підійде для зайнятих господинь.
Необхідні компоненти:
- печериці – 0,3 кг;
- рис (довгозерний) – 200 грам;
- цибуля (ріпчаста) – 1 шт.;
- соєвий соус – 60 грам;
- вода – 450 мл;
- зелень (будь-яка) – 50 грам;
- сіль – 5 грам.
Готуємо:
- Рис висипати в друшляк і промити кілька разів проточною водою.
- Печериці вимити і нарізати пластинами.
- Почистити цибулину від шкірки і нашаткувати квадратиками.
- Чашу мультиварки обробити оливковою олією, покласти цибулю, виставити режим «Випічка» і підсмажити до світло-коричневого кольору.
- Потім в електропіч відправити гриби і згасити разом з луком, поки вони не придбають рум’яний відтінок.
- Тепер до обсмаженим продуктам додати рис, все посолити, залити соєвим соусом і заправити запашним перцем.
- Після цього налити води, закрити прилад, вибрати функцію «Гасіння» або «Плов» і готувати близько півгодини.
Рис в мультиварці готовий, його слід добре перемішати і посипати рубаною зеленню.
Як приготувати рис з куркою і грибами
Шикарне блюдо з рисової крупи, з додаванням курки і лісових грибів стане чудовим страв. Рекомендується запекти в духовці, тоді воно набуде особливо ніжний і приємний смак.
Необхідні компоненти:
- крупа – 400 грам;
- дві цибулини;
- м’ясо птиці – 0,85 кг;
- гриби (лисички, опеньки, грузді) – 0,3 кг;
- паприка – щіпка;
- пісне масло – 37 мл;
- сіль, суміш перців – за смаком.
Готуємо:
- Курку ретельно вимити і розрізати на шматки. Потім змішати паприку, масло, сіль, натерти сумішшю м’ясо і залишити на годину.
- Цибулю почистити нашаткувати півкільцями. Гриби відмити від бруду і порізати брусочками.
- У сковороду з олією викласти цибулю, трохи обсмажити, потім засипати гриби і тушкувати до появи коричневої скоринки.
- Рис засипати в друшляк і промити під краном.
- Взяти містку форму і покласти в неї курячі шматочки.
- Потім в окремій мисці з’єднати крупу з смаженими грибами, посолити, заправити перцем і розмішати. Після чого викласти у форму з м’ясом, намагаючись не засипати курку крупою.
- У посуд для запікання додати 200 мл води і поставити в холодну духовку.
- Виставити температуру 190 градусів готувати близько 75 хвилин.
- Коли рідина повністю випарується, а рис збільшиться в об’ємі, страву вийняти з духовки.
Рис, приготовлений з куркою і грибами, перекласти в гарну, велику тарілку. Поживна закуска прекрасно гармонує з аджикою і чорним хлібом.
Рис з грибами у вершковому соусі
Це блюдо досить універсальне, його можна вживати окремо або подати у поєднанні з різними гарнірами. А свіжі овочі, томатна паста сметана, додадуть рісу з грибами чудовий ніжний смак.
Необхідні компоненти:
- боровики – 3-4 шт.;
- цибулина;
- паста томатна – 60 грам;
- один помідор;
- сметана (20%) – 180 грамів;
- перець і сіль – по 4 грами;
- три часточки часнику.
Готуємо:
- Цибулину порізати на дрібні квадратики, потім помістити в сковороду і обсмажити до м’якості.
- Білі гриби добре помити, нашаткувати кубиками і посмажити разом з цибулею, додавши чорний перець і сіль.
- Після цього в цибульно-грибну суміш покласти томатну пасту, перемішати і тушкувати близько п’яти хвилин.
- Помідори сполоснути водою, нашаткувати прямокутними брусочками, відправити в сковороду і смажити три-чотири хвилини.
- Потім додати до тушкованим продуктів сметану і прокип’ятити близько восьми хвилин.
- Підготовлену крупу висипати в каструлю, залити її водою, посолити і варити до повного всмоктування рідини.
- Вміст сковороди змішати з рисом, поставити на плиту і тушкувати на мінімальному вогні 3-4 хвилини.
Рис у вершковому соусі з білими грибами засипати дрібно нарізаним часником. Щоб блюдо було менш калорійним, рекомендується використовувати коричневу крупу, а замість сметани взяти натуральний, нежирний йогурт.
Смачний пісний плов
Плов без додавання м’яса, з запашними приправами і грибами – дуже апетитний і корисний гарнір, який можна вживати в якості легкого вечері або використовувати як доповнення до святкових страв. Таке частування готується дуже швидко із звичайних і недорогих продуктів.
Необхідні компоненти:
- круглий рис – 280 грам;
- печериці (свіжі) – 4-5 шт.;
- дві моркви;
- три зубчики часнику;
- дві цибулини;
- приправа (базилік, куркума, орегано) – 10 грам;
- гострі, сухі спеції – 7 грам;
- сіль – на свій розсуд.
Готуємо:
- Моркву нарізати на вузькі брусочки середньої довжини.
- З лука прибрати шкірку і порізати товстою соломкою.
- Печериці очистити, вимити і нарізати великими скибочками. Якщо грибочки маленькі, можна залишити їх у цілому вигляді.
- У сотейнику розігріти олію і обсмажити моркву з цибулею, поки вони не покриються золотисто-коричневою скоринкою.
- Тепер до смажених овочів додати гриби і тушкувати до випаровування рідини.
- Засипати в сотейник приправи, подрібнений часник спеції і підготовлені. Потім грибну суміш розмішати і готувати ще дві хвилини.
- Рисову крупу кілька разів прополоскати водою і відправити до смаженим печерицям.
- Продукти перемішати, додати до них 0,5 літра води і посолити.
- Готувати 30 хвилин під кришкою, не допускаючи сильного кипіння.
Частування рекомендується подавати гарячим, прикрасивши кожну тарілку листком салату і шматочками солоних огірків. При бажанні готову страву можна засипати рубаною петрушкою.
Як смачно посмажити на сковороді
Ця закуска може стати повноцінним обідом. Рис, тушкований з грибами і свіжими овочами, готується з простих і корисних продуктів, тому особливо сподобається жінкам, що стежать за своєю вагою.
Необхідні компоненти:
- пакетований рис – 3 штуки;
- велика цибулина;
- гриби (дрібні) – 450 грам;
- заморожений зелений горошок – 150 грам;
- імбир, куркума – 10 грам;
- сушений базилік – дві щіпки.
Готуємо:
- Гриби промити, розрізати навпіл, покласти в сковороду з олією і смажити десять хвилин.
- Рис в пакетиках опустити в киплячу воду і зварити.
- Цибулину нарізати маленькими кубиками і додати до грибів.
- Продукти в сковороді гасити ще п’ять хвилин.
- В іншому посуді розтопити шматочок вершкового масла, висипати горошок і обсмажити протягом 6-7 хвилин.
- Рис з’єднати з смаженими грибами і горошком. Додати імбир, базилік, куркума, посолити і добре перемішати.
- Блюдо, накрити кришкою і дати йому настоятися чверть години.
Вживати рисове ласощі можна як гарячим, так і холодним. Частування чудово поєднується з домашніми соліннями, часниковим соусом або гострим кетчупом.
Запіканка з рисом, фаршем і грибами
Вишуканий сніданок з рису, запеченого з рубаним м’ясних і грибами, подарує відмінний настрій і зарядить енергією на цілий день. Приготування страви не вимагає особливих навичок, тому рецепт легко освоїть початківець кулінар.
Необхідні компоненти:
- гриби – 0,3 кг;
- рис – 220 грам;
- фарш (яловичий) – 450 грам;
- три яйця;
- сир – 170 грам;
- вершки (25%) – 230 мл;
- спеції, приправи для м’яса, сіль – за смаком.
Готуємо:
- Очищені цибулю і гриби нашаткувати кубиками.
- Цибулю злегка обсмажити на сковороді з рослинним маслом, додати гриби, насипати улюблені приправи, сіль і тушкувати дванадцять хвилин.
- В окремий сотейник покласти фарш і смажити до золотисто-коричневого кольору, посолити і заправити перцем.
- Рис відварити в солоній воді до готовності.
- Вбити яйця в тарілку, трохи збовтати їх віночком, налити вершки, насипати подрібнений сир і перемішати.
- Форму для запікання промазати олією і покласти в неї шар вареного рису, потім обсмажений фарш, після чого гриби з цибулею.
- Укладені продукти акуратно залити вершково-сирною сумішшю, помістити в розігріту духовку і запікати близько тридцяти хвилин.
Готову запіканку розрізати на порційні шматочки і подавати зі сметаною і свіжими овочами. Приємного апетиту!