Рис з креветками можна приготувати в самих різних варіантах. Додавати до таких інгредієнтів можна не тільки різноманітні приправи, але і фрукти, горіхи, овочі та м’ясо. У цій статті ми наведемо кілька простих, але оригінальних рецептів приготування рисової крупи з креветками.
Рис з креветками – простий рецепт
Рис з креветками – просте, але дуже апетитне блюдо. Для його приготування візьміть якісні довгі рисові зерна і середніх розмірів креветки. А також додайте трохи овочів – буде дуже смачно.
Інгредієнти:
- склянку рису;
- 200 г креветок;
- стручок болгарського перцю;
- часниковий зубок;
- морква;
- масло вершкове і рослинне;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Креветки відварюємо, очищаємо, маленькі залишаємо цільними, а великі нарізаємо шматочками.
- У каструлю кладемо трохи вершкового масла, нагріваємо і висипаємо ретельно промитий рис. Підсмажуємо крупу до золотистого кольору і наливаємо гарячу воду, щоб рідина виявилася на пару сантиметрів вище рівня рису. Варимо його до готовності, але не переварюємо.
- Моркву тремо на тертці, перець ріжемо соломкою, а часник – великими шматочками.
- У сковороду наливаємо олію, обсмажуємо в ньому часник, потім виймаємо його і відразу закладаємо моркву, а потім перець.
- Після кладемо креветки, а через пару хвилин і рис. Солимо, перчимо, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо на слабкому вогні 7 – 8 хвилин.
Готуємо по-тайськи
У Таїланді дуже популярні страви з рисом. Таку крупу там подають не тільки з морськими делікатесами, але і з м’ясом або овочами. Якщо ви не знайомі з тайською кухнею, то пропонуємо почати свою кулінарну подорож з приготування рису з креветками і овочами.
Інгредієнти:
- стакан відварених рисових зерен;
- креветки – 150 г;
- яйце;
- половина томата;
- половина цибулини;
- половина солодкого перцю;
- зубчик часнику;
- три ложки соєвого соусу;
- корінь імбиру;
- ч. л. цукрового піску.
Спосіб приготування:
- Томат і цибулю ріжемо рівними частинами, перець нарізаємо на кубики.
- Часник придавлюємо ножем і кладемо його в сковорідку з олією, смажимо до рум’яного кольору і потім викидаємо.
- У ароматне масло кладемо перець, можна додати і трохи свіжого лука. Сюди ж відправляємо томати і вбиваємо яйце. Отриману масу смажимо кілька хвилин.
- Зварену крупу кладемо в сковороду до овочів, відразу посипаємо подрібненим імбиром і поливаємо соєвим соусом. Перемішуємо.
- Залишилось лише з’єднати основну масу з креветками, прожарити страву ще пару хвилин і прикрасити зеленню. Рис з креветками по-тайськи готовий.
З овочами
Страви з рису готують по всьому світу. Рис з креветками і овочами подають на обід або вечерю, до свята або без приводу. Для приготування можна взяти будь-які овочі, а замість креветок використовувати шматочки риби.
Якщо в рис покласти яблуко, трохи родзинок і заправити все соєвим соусом, то вийде оригінальне блюдо з солодкуватим відтінком смаку.
Інгредієнти:
- 150 г рисових зерен;
- креветки – 200 г;
- по половинці різнобарвного перцю;
- морквина;
- три – чотири ложки консервованої кукурудзи;
- кріп, зелена цибуля;
- олія, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Рисову крупу і креветки відварюємо. Перець і моркву ріжемо кубиками. Гілочки кропу і стебла цибулі дрібно шаткуємо.
- У глибоку сковорідку наливаємо олію і спочатку пасеруємо в ньому овочі до м’якості, а потім висипаємо до них рис і кукурудзу.
- Трохи обсмажуємо всі компоненти і викладаємо готові креветки. Готуємо ще пару хвилин, щоб всі інгредієнти просочилися ароматами, і вимикаємо.
- Готовий рис з овочами і креветками викладаємо на тарілку і прикрашаємо зеленню.
Смажений рис з креветками
Смажений рис – це апетитне і легке блюдо, яке готують з крупи та овочів. Але для більшого аромату, ситності і вишуканого смаку, до нього додають морські продукти. Наприклад, креветки.
Інгредієнти півкіло креветок і склянку крупи:
- половина стручка солодкого кольорового перцю;
- по половинці цибулини і моркви;
- ч. л. масла кунжуту;
- ложка соєвого соусу;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- Овочі нарізаємо кубиками і обсмажуємо їх з ложкою соняшникової олії хвилини дві – три, поки цибуля не набуде прозорість.Окремо, також з однією ложкою масла, смажимо сирі креветки близько п’яти хвилин.
- З’єднуємо овочі, креветки і зерна, вливаємо олію кунжуту і соєву приправу, перемішуємо і смажимо хвилини три, поки крупа не стане хрусткою.
- Приправляємо смажений рис спеціями і подаємо до столу.
Таким же чином готується й рисова локшина з креветками
У вершковому соусі
Рис з креветками у вершковому ніжному соусі допоможе урізноманітнити ваше повсякденне меню. Страва з ніжним вершковим смаком, поживним рисом і морепродуктів обов’язково оцінить ваша сім’я.
Інгредієнти на склянку крупи і третина кіло морепродуктів:
- ложка борошна;
- склянка жирних вершків;
- ложка вершкового масла;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Першим ділом відварюємо крупу – основу нашого страви до готовності.
- Тепер готуємо соус. Для цього в сковороду висипаємо борошно, трохи смажимо її, кладемо вершкове масло і швидко перемішуємо. Вливаємо вершки, змішуємо, доводимо до кипіння і вимикаємо.
- Креветки відварюємо.
- Тепер можна подавати страву. На тарілку викладаємо рис, на нього розподіляємо креветки, поливаємо їх вершковим соусом, перемішуємо і прикрашаємо, наприклад, часточками лимона.
Різотто з морепродуктами
Італійська кухня – це не тільки піца і паста, але і ще апетитне різотто, яке багато хто вважає однією з різновидів плову. Насправді, це зовсім інший варіант обробки рисової крупи.
Тому в приготуванні страви важливо вибрати якісний продукт, оскільки з поганого рису зробити даний різотто просто не вийде.
Ми рекомендуємо купувати рис «Віалоне Нано» або «Арбор».
Інгредієнти на сотню грам крупи:
- п’ять мідій;
- дві тигрових креветок;
- 120 г морського коктейлю;
- половинка ріпчастої цибулі;
- зубчик часнику;
- стакан рибного бульйону;
- 80 мл сухого білого вина;
- зелень петрушки, суміш перців, масло оливок.
Спосіб приготування:
- Для приготування різотто обов’язково потрібен рибний бульйон, а не вода. Його можна зварити з будь-якої жирної риби, нічим не приправляючи і не присаливая.
- Половинку цибулини шаткуємо брусочками, зелень подрібнюємо, а часник просто тиснемо ножем.
- В розпеченому оливковій олії обсмажуємо хвилини цибулю, потім кладемо до нього часник і висипаємо сухий рис. Обсмажуємо інгредієнти.
- Як тільки рис зміниться в кольорі, додаємо петрушку, вливаємо біле вино, заважаємо і чекаємо, поки спирт випарується.
- Тепер можна викладати креветки, налити частина рибного бульйону і трохи протушкувати. Потім додаємо решту дари моря і бульйон. Готуємо не більше 30 хвилин, в кінці присмачую блюдо спеціями.
Салат з креветками і рисом
Салат з рисом і креветками – це швидкий спосіб смачно нагодувати нежданих гостей. Для заправки можна використовувати звичайний майонез або натуральний йогурт, щоб зробити закуску легкої і не калорійною.
Спосіб приготування:
- У глибоку салатницю кладемо 100 г відвареного рису, дрібно нарубані варені яйця, 250 г дрібно нарізаних креветок 100 г зеленого консервованого горошку.
- Інгредієнти заправляємо майонезом, солимо, перчимо, перемішуємо і подаємо до столу.
В мультиварці
Для багатьох господинь варіння рису перетворюється в справжню трагедію. У деяких він виходить недовареним, в інших, навпаки, надто клейким. Вирішити таку проблему можна за допомогою мультиварки, яка допоможе правильно приготувати крупу, зберігши в ній велику частину корисних речовин. Ну а яке блюдо з рису можна приготувати, дізнайтеся прямо зараз.
Спосіб приготування:
- У чашу мультиварки налийте трохи соняшникової олії і в режимі «Випічка» обсмажте подрібнені цибулю і моркву.
- Як тільки цибуля стане золотистою, покладіть 350 г очищених креветок, подрібнений зубчик часнику і спеції.
- Потім відправте до інгредієнтів склянку рису і налийте воду в співвідношенні 1:2.
- Включаємо режим «Плов» і готуємо страву до звукового сигналу.
З грибами і сиром
Таку корисну крупу, як рис, можна поєднувати з будь-якими продуктами.
Особливо поживними і ароматними виходять страви з рисових зерен, креветок і грибів.
Інгредієнти на пару стаканів крупи і по півкіло креветок і грибів:
- цибулина;
- три ложки соєвого соусу;
- масло для смаження, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Рис відварюємо, креветки очищаємо, гриби ріжемо пластинами, цибулю шаткуємо невеликими кубиками.
- На сковороді пасеруємо цибулю з грибами, додаємо креветки і тушкуємо 7 – 10 хвилин.
- До інших інгредієнтів відправляємо рис, вводимо трохи спецій і соєвий соус, все перемішуємо і тушкуємо 10 – 15 хвилин.
Рис з креветками і яйцем
Якщо у вас залишився рис, і ви не знаєте, що з ним робити, то є рецепт, який дозволить вам приготувати справжній кулінарний шедевр. Найголовніше, знати деякі тонкощі обжарювання крупи, а в іншому все просто і легко. Крім рису, креветок і яєць, підготуйте також куряче філе і трохи зеленого горошку.
Спосіб приготування:
- Візьміть 200 г креветок очистіть їх від панцирів. Якщо у вас великі особини, то їх потрібно подрібнити. Якщо середніх розмірів – розрізати навпіл або залишити цілими.
- Далі нам знадобиться 150 г курячої грудки, яку нарізаємо кубиками.
- Тепер беремо два – три яйця і разом з сіллю збиваємо їх в чаші звичайним віночком. Виливаємо на сковороду з рослинним маслом і готуємо омлет, який потім потрібно буде розкришити і прибрати на час в окремий посуд.
- Обсмажуємо курячі шматочки до рум’яної скориночки і слідом викладаємо 300 г вже відвареного рису. Наливаємо дві ложки соєвого соусу, перемішуємо і на сильному вогні смажимо інгредієнти 5 – 8 хвилин.
- Залишилося додати креветки, дві ложки зеленого горошку і омлет. Готуємо ще пару хвилин і подаємо до столу, посипавши блюдо колечками зеленого лука.
З додаванням кальмарів
Всім любителям морських продуктів пропонуємо оригінальний рецепт приготування рису з кальмарами і креветками. Родзинка саме цієї страви полягає в тому, що замість білого рису ми будемо використовувати чорні зерна, які мають чудовий аромат і ідеально поєднуються з морськими інгредієнтами.
Візьміть на півтори склянки оригінального рису:
- два середніх за розмірами кальмара;
- 200 г креветок;
- сік і цедру половини лимона;
- зубчик часнику;
- свіжий (сушена) майоран;
- зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Чорний рис попередньо відварюємо. Спосіб його обробки нічим не відрізняється від приготування звичайних білих зерен.
- Креветки і кальмари очищаємо. Зелень, часник і лимонну цедру подрібнюємо. З половинки лимона вичавлюємо сік.
- В розігріте оливкове масло викладаємо часник, лимонну цедру, зелень петрушки і листя майорану, можна додати трохи гострого червоного перцю для пікантності.
- Прогріваємо приправи і додаємо до них креветки і кільця кальмарів. Обсмажуємо морепродукти, але не довго, щоб кальмари не стали жорсткими. Через пару хвилин вливаємо выжитый сік лимона і ще через кілька секунд вимикаємо вогонь.
- У глибоку тарілку викладаємо рис, зверху розподіляємо морепродукти з приправами і поливаємо все соусом, що залишився після обсмажування. Посипаємо блюдо зеленню і листочками майорану.
З зеленим горошком
Багато вважають, що з рису можна приготувати тільки звичайний гарнір, але якщо додати в нього овочі, то виходить повноцінний обід або вечерю. Завдяки простому рецептом з додаванням морських продуктів і овочів, страва виходить дуже соковитим і смачним.
Інгредієнти на склянку крупи і третина кіло королівських креветок:
- болгарський перець – один;
- ріпчаста цибуля – один;
- морква – одна;
- свіжий горошок – 150 г;
- часнику – три зубця;
- овочевий бульйон (вода) – дві склянки;
- олія олив, сіль, купаж перцю.
Спосіб приготування:
- Ставимо Сковороду на вогонь, наливаємо масло і пару хвилин обсмажуємо креветки. Потім перекладаємо їх в окремий посуд.
- Зубчик часнику придавлюємо ножем і обсмажуємо. Півхвилини буде достатньо, щоб масло ввібрало його аромат.
- Тепер викладаємо рис, обсмажуємо крупу дві хвилини, вливаємо бульйон (воду), накриваємо кришкою і тушкуємо 25 хвилин.
- Цибулю дрібно шаткуємо, моркву нарізаємо кубиками, перець – смужками, зелений горошок відварюємо протягом 5 хвилин.
- В окремій сковороді пасеруємо цибулю і моркву, потім додаємо спеції, перець, горох і ще кілька рубаних зубчики часнику.
- Овочі підсмажуємо хвилину, потім кладемо до них креветки. Через хвилину з’єднуємо всі інгредієнти з рисом, солимо, перчимо, перемішуємо і вимикаємо вогонь.
- Даємо страві настоятися під кришкою 5 хвилин і посипаємо свіжою зеленню безпосередньо перед дегустацією.
Смачний рис з креветками і куркою
Куряче м’ясо і морські продукти – це інгредієнти, яких особливо потребують люди, ведучі активний спосіб життя. У них багато білка і інших поживних речовин.
Пропонуємо рецепт ситного страви з рисом, креветками і куркою.
Інгредієнти на склянку рису, півкіло філе і 300 грам креветок:
- куркума – 1 ч. л.;
- подрібнені дві часточки часнику;
- дрібно нарізана цибулина;
- натертий шматочок свіжого імбиру;
- каррі – щіпка;
- звичайний йогурт – 70 мл;
- винний оцет – дві ложки;
- курячий бульйон – 80 мл;
- рідкий мед – три ложки;
- базилік, петрушка;
- вичавлений сік одного лимона;
- очищені фісташки – 30 р.
Спосіб приготування:
- Незважаючи на великий список інгредієнтів, приготувати таку страву не так складно. Першим ділом потрібно замаринувати шматочки курячого м’яса в оливковій олії з додаванням куркуми.
- В соусі, приготовленому з ложки олії, меду і цитрусового соку, потримати креветки.
- Беремо сковороду, на зразок вок, підігріваємо в неї ложку масла олив і пасеруємо в ньому цибулю. Потім кладемо імбир і часник, смажимо не більше п’яти хвилин.
- Додаємо замариновані курячі шматочки, смажимо хвилин десять, потім висипаємо каррі, вливаємо бульйон, йогурт і кидаємо фісташки. Всі інгредієнти перемішуємо і даємо їм покипіти пару хвилин.
- Залишилося з’єднати їх з рисом, зменшити вогонь і тушкувати страву 10 хвилин. Після зняти кришку, додати спеції за смаком, посипати рубаною зеленню і викласти зверху креветки.
Незвичайний плов з морепродуктами
Плов з морськими продуктами – це оригінальне блюдо, яким славиться середземноморська кухня. Щоб спробувати такий цікавий варіант приготування рису зовсім не обов’язково вирушати на узбережжі Середземного моря, адже його можна приготувати і в домашніх умовах.
Інгредієнти на склянку рису і півкіло морського коктейлю:
- подрібнені три часточки часнику;
- нашатковані дві цибулини;
- натерті дві моркви;
- заморожений горошок – 120 г;
- біле (сухе вино – 80 мл;
- олія олив – чотири ложки;
- рубана зелень петрушки і селери, спеції.
Спосіб приготування:
- Першим ділом прожарюємо масло в сковороді і обсмажуємо в ньому цибулю і моркву.
- Як тільки цибульні кубики посвітлішають, кладемо часник і через п’ять хвилин висипаємо суміш з морських продуктів. Солимо і перчимо.
- Через п’ять хвилин вливаємо вино, протушиваем хвилину і висипаємо рисові зерна. Наливаємо воду так, щоб вона була вище рівня крупи на пару сантиметрів. Накриваємо кришкою і тушкуємо 25 хвилин.
- Після закінчення цього часу інгредієнти ще раз перемішуємо і доводимо до готовності 10 хвилин. Готову страву посипаємо зеленню.
Легке дієтичне блюдо з авокадо
Для тих, хто з побоюванням ставиться до смажених страв, пропонуємо легкий рецепт китайської кухні – рис, авокадо.
Незвичайне поєднання інгредієнтів і оригінальна заправка роблять таке блюдо надзвичайно смачним і легким.
Інгредієнти на півтори склянки коричневого рису і півкіло креветок:
- подрібнені скибочки імбиру;
- рисове вино – дві ложки;
- нарізані кубиками два стиглих авокадо;
- вичавлений сік одного лимона;
- стакан подрібненого листя петрушки;
Спосіб приготування:
- Креветки маринуємо в заправці з соєвої приправи, імбиру і рисового вина. Потім у двох літрах води відварюємо їх разом з маринадом.
- У глибокий посуд висипаємо готовий рис, додаємо кубики авокадо, креветки, зелень, заправляємо лимонним соком і спеціями.
Рис – це унікальний злак, який славиться своїми корисними і смаковими якостями. Кожна кухня світу готова продемонструвати свої рецепти його приготування, і ви теж зможете на основі цієї крупи та інших інгредієнтів створювати свої власні кулінарні шедеври.