Просте і смачне блюдо до обіду — рис з морепродуктами. Воно готується швидко і не вимагає особливих фінансових і тимчасових витрат. Сьогодні заморожене морське асорті можна цілорічно придбати в супермаркетах за доступною ціною.
Базовий рецепт
Інгредієнти:
- сухий рис – 2 склянки;
- сіль – за смаком;
- очищена вода – 4 ст.;
- асорті будь-яких морепродуктів – 350 г;
- часник – 3 часточки.
Приготування:
- Зварити ретельно промитий рис в солоній воді. Крупа повинна вийти повністю готовою, але не перевареної.
- Асорті з морепродуктів висипати в сковороду з розігрітим маслом. Готувати до тих пір, поки не випарується рідина.
- Окремо обсмажити дрібно порізаний часник до появи приємного аромату.
- Додати рис і готувати до рум’яності.
- Змішати крупу з ще гарячими морепродуктів.
Розкласти страву по тарілках і подати до обіду.
Блюдо тайської кухні
Інгредієнти:
- заздалегідь зварений рис – 250 г;
- морепродукти – 250 г;
- зелена цибуля – 70 г;
- чилі – 2 стручки;
- часник – 4 зубчики;
- зерна кукурудзи – 1/3 ст.;
- базилік – за смаком;
- рибний соус – 3 десертні ложки;
- сой лайма/лимона – 1 мал. ложка.
Приготування:
- Заморожені дари моря попередньо слід розморозити. Потім промити, очистити від зайвого і крупно порубати.
- Зелень дрібно порізати гострим ножем, чилі – кружечками без насіння. Часник порубати крихітними кубиками.
- Викласти морепродукти в сковороду з будь-яким розігрітим жиром. Смажити кілька хвилин на сильному вогні.
- Потім зменшити нагрів плити, засипати компоненти з другого кроку. Все перемішати і готувати ще пару хвилин.
- Додати готовий рис, зерна кукурудзи, подрібнений свіжий (світлий) базилік.
- Все перемішати. Закрити кришкою. Томити морепродукти до повної готовності.
- В останню чергу відправити в сковороду рибний соус і сік цитруса.
Ще через 1 – 2 хвилини рис з морепродуктами по-тайськи буде повністю готовий. Смачно подавати його з смаженими яйцями.
Готуємо в мультиварці
Інгредієнти:
- суха крупа – 1 ст.;
- асорті морепродуктів – півкіло;
- велика морква – 1 шт.;
- часник – 3 – 4 зубки;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- томати (стиглі, соковиті) – 2 шт.;
- солодкий перчик – 1 стручок;
- спеції, сіль, зелень – за смаком.
Приготування:
- Смачне блюдо з рису і дарами моря легко готується в мультиварці.
- Спочатку розморозити вибрані морепродукти. Потім промити їх і відправити в каструлю з невеликою кількістю масла. Готувати в режимі випічки 25 хвилин.
- Перекласти в окремий посуд.
- Почистити і дрібно порубати всі заявлені овочі. На томатах при цьому можна залишити шкірку. Готувати їх на маслі, що в тій же програмі півгодини. За правилами кулінарії помідори краще додавати в кінці – хвилин за 10 до повної готовності.
- Змішати овочеве м’яке асорті з готовими морепродуктів. Все покрити рівним шаром ретельно промитого рису. Додати розім’яту часник.
- Залити інгредієнти теплою водою так, щоб вони були їй повністю покриті. Посолити.
- Готувати страву під кришкою в програмі гасіння 25 – 27 хвилин.
Останній всипати подрібнену зелень. Перед подачею як слід розмішайте.
Смажений рис з морепродуктами
Інгредієнти:
- сухий рис – 90 г;
- соєвий соус – 4 – 5 десертних ложок;
- креветки і мідії – 250 г;
- салатний перець – ½ шт;
- корінь імбиру – 1,5 див;
- пір’я зеленої цибулі – 4 шт.;
- часник – за смаком;
- яйце – 1 шт.;
- кінза – кілька гілочок;
- сіль і червоний перець.
Приготування:
- Рис (будь-якої форми) залити 1 ст. води. Готувати на маленькому вогні, поки рідина повністю не випарується.
- Часник (якщо він використовується) крупно порізати. Перець порізати товстими брусками.
- Обсмажити їх разом до легкої рум’яності на соняшниковій олії. Видалити з сковороди часник, який вже віддав жиру пікантний аромат. Після цього додати порізану цибулю і тертий імбир.
- Через пару хвилин влити соєвий соус і сире яйце. Смажити суміш до готовності останнього.
- Відправити в сковороду вже готовий рис. Присипати сіллю (не забуваючи про солоність соєвого соусу) і червоним перцем. Добре перемішати.
- Морепродукти окремо залити окропом на півхвилини. Очистити від усього зайвого.
- Всипати креветки і мідії в сковороду до решти інгредієнтів. Залишити смажений рис на плиті до повної готовності морепродуктів.
Прикрасити порції листям свіжої кінзи.
З соєвим соусом
Інгредієнти:
- вже готовий варений «Басматі» — 2 ст.;
- зелений солодкий перець – 250 г;
- червоний цибуля – 2 головки;
- суміш з креветок, кальмарів і міні-восьминогів – 650 г;
- соєвий соус – 5 десертних ложок;
- сіль, чилі – за смаком.
Приготування:
- Обсмажити довільно подрібнену цибулю і перець на будь-якому маслі. Коли овочі розм’якшаться, вилити соєвий соус.
- Окремо промити і очистити морепродукти. Відправити їх в ємність до овочів. Готувати разом 6 – 7 хвилин.
- Додати зварену теплу крупу. За смаком досипати сіль і чилі.
Тушкувати страву в загальній посуді пару хвилин на повільному вогні.
Різотто в томатному соусі
Інгредієнти:
- особливий рис для різотто – 230 г;
- асорті будь-яких морепродуктів – 270 г;
- томати у власному соку (без шкірки) – близько 350 мл;
- цибуля – 1 головка;
- вода – 850 мл;
- часник – 1/3 головки;
- масло оливи – 5 десертних ложок;
- сіль, спеції, петрушка.
Приготування:
- Дрібненько порізати цибулю і часник. Обсмажити інгредієнти окремо на оливковій олії.
- Перекласти став прозорим цибулю і злегка рум’яний часник на тарілку.
- На маслі обсмажити очищені морепродукти пару хвилин. Відправити до них сирий рис. Готувати масу, поки крупа не стане злегка прозорою.
- Додати 1/2 частина води і розім’яті томати. Постійно підливати рідина по мірі випаровування. Тушкувати страву на маленькому вогні близько 20 хвилин до бажаної консистенції соусу. В самому кінці посолити і додати спеції.
Різотто не повинен вийти сухим. При правильному приготуванні в ньому залишиться частина соусу. При подачі посипати порції свіжою петрушкою.
Покрокове приготування з овочами
Інгредієнти:
- вже готовий варений рис – 2 ст.;
- суміш варених морепродуктів – 650 г;
- зелена стручкова квасоля – 250 г;
- солодка кукурудза (консерви) – 1 ст.;
- червоний цибуля – 1 головка;
- часник – 4 – 5 зубків;
- сіль, перець.
Приготування:
- У каструлю з водою засипати квасоля. Варити після закипання 6 – 8 хвилин. Відкинути на друшляк і облити холодною водою.
- Крупно порізати цибулю. Засмажити його до м’якості в будь-якому маслі. Овоч повинен лише злегка зазолотиться.
- Додати всі бобові, подрібнений часник.
- Через пару хвилин перекласти в сковороду готовий рис і варені морепродукти.
- Потомити компоненти страви разом 3 – 4 хвилини.
Подати до столу з соєвим соусом або з теріякі.
У вершковому соусі
Інгредієнти:
- сухий рис – 180 г;
- заморожені креветки і мідії – 350 г;
- часник – 1 зубчик;
- цибуля – 1 головка;
- масло оливи – 3 десертні ложки;
- біле сухе вино – 5 десертних ложок;
- рибний бульйон – 1 л;
- пармезан – 70 г;
- жирні вершки – 120 г;
- сіль і перець.
Приготування:
- Щоб приготувати рис з морепродуктами за таким оригінальним рецептом, насамперед потрібно дуже дрібно порізати цибулю і часник. Обсмажити до легкої рум’яності.
- Додати до овочів сухий рис. Засмажити його до легкої прозорості. Влити до крупі вино. Після випаровування алкоголю – 1 ст. бульйону. Він повинен повністю вбратися в рис.
- Потім – прямо поверх крупи розподілити розморожені дари моря. Залити рештою бульйоном. Додати сіль, перець.
- Коли рис розбухне, влити до нього вершки. При необхідності досолити.
- Томити на вогні ще 5 – 6 хвилин.
При подачі посипати кожну порцію подрібненим сиром.
Готуючи рис з морепродуктами їх, обов’язково слід правильно очищати. У креветок – видаляти панцир, кишкову вінка, за бажанням відрізати хвости/голови. У кальмарів видалити нутрощі, щільну пластинку, знімати з них плівку. Мідії відокремлювати від раковин, зрізати виступаючі волокна.