Рис з додаванням овочів може стати ситним гарніром до м’яса або повноцінним самостійним обідом. Добавки до нього можна вибирати будь – помідори, кабачки, баклажани, перець та інші. А далі зібрані кращі рецепти рису з овочами, серед яких ви точно знайдете те, що припаде до душі.
Рис з овочами – простий рецепт гарніру
Інгредієнти:
- 220 – 240 г пропареного довгозернистого рису;
- по 1 шт. цибулі, болгарського солодкого перцю і моркви;
- 1 маринований огірок;
- рослинна олія;
- сіль і спеції для плову.
Приготування:
- Спочатку на розігрітій олії до рум’яності обсмажити кубики цибулі і морквяну соломку.
- Потім додати в сковорідку брусочки солодкого перцю без насіння і тертий маринований огірок.
- Рис зварити в окремому посуді до повної готовності.
- Перекласти крупу до овочів і перемішати.
Посолити страву за смаком і додати в нього спеції.
Готуємо на сковороді
Інгредієнти:
- ½ Ст. довгозернистого рису;
- 1 середня морквина;
- 1 невелика цибулина;
- 1 ст. очищеної питної води;
- 1 щіпка солі;
- готова приправа для плову.
Приготування:
- Спочатку на будь-якому жирі обсмажити цибулю з морквою. Важливо стежити, щоб овочі не підгоріли, інакше готову страву може гірчити.
- До засмаженим овочів висипати промитий до прозорої води рис.
- Прогрівати масу кілька хвилин, щоб кожне зернятко покрилося жиром.
- Влити в сковороду гарячу воду. Її повинно бути приблизно в 2 рази більше, ніж крупи.
- Посолити і додати спеції.
- Закрити сковороду кришкою і томити рис 20 – 25 хвилин або до тих пір, поки вся вода не вбереться в крупу.
Можна злегка змінити такий рецепт на сковороді, додавши в нього, наприклад, стручок болгарського перцю або помідори.
З куркою
Інгредієнти:
- 4 шт. курячих гомілок;
- по 1 шт. цибулі, болгарського перцю і моркви;
- 1 ст. рису;
- 4 зубчики свіжого часнику;
- 1 помідор;
- 2 ст. курячого бульйону;
- соняшникова олія;
- сіль, спеції і сухий часник.
Готуємо рис з куркою і овочами так:
- Розморозити м’ясо, натерти спеціями, сіллю, часником і залишити мінімум на півгодини.
- Потім обсмажити курятину на розігрітій олії з кожного боку до готовності.
- Мініатюрними кубиками порізати всі овочі та часник.
- Обсмажити їх до м’якості в невеликій кількості олії. Потім залити бульйоном і тушкувати пару хвилин.
- Викласти до овочів рис, додати сіль і спеції.
- Після закипання маси тушкувати під кришкою близько півгодини.
- За 10 хвилин до готовності додати до рису з овочами курку разом з рештою від її обжарювання жиром. Перемішати вміст сковороди.
Подати блюдо в якості основного гарячого до повсякденного обіду або на святковий стіл.
Рис з овочами в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 головка червоної цибулі;
- 6 г приправи для плову;
- 1 морква;
- свіжий часник за смаком;
- 1 шт. солодкого болгарського перцю;
- 2/3 ст. довгого рису;
- півлітра води;
- 1 лист лаврушки;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Дрібно нашаткувати всі заявлені овочі. Часник нарізати тонкими пластинками.
- Рис добре промити до прозорої води.
- Викласти продукти в чашу приладу відразу разом.
- Додати до них лаврушку, залити водою і перемішати компоненти.
- Активувати режим «Рис». Також підійде для приготування такої страви і програма «Плов».
Готувати рис з овочами в мультиварці до кінця автоматично виставленого режимом часу.
Без попереднього обсмажування продуктів таке частування виходить малокалорійним і нешкідливих для фігури.
З креветками
Інгредієнти:
- півкіло креветок;
- 1 ч. л кукурудзяного крохмалю;
- ¼ Ч. л. крупної солі;
- 4 яйця;
- масло оливи;
- мелений перець;
- 2 ч. л. кунжутного масла;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- 5 ст. вареного рису;
- 300 г заморожених овочів;
- 3 ст. л. соєвого соусу.
Приготування:
- Рис заздалегідь зварити й остудити. Він повинен вийти розсипчастим, тому при виборі крупи краще віддати перевагу довгозерним сортів – в них менше крохмалю.
- Креветки присипати перцем, крохмалем і сіллю. Залишити в такому вигляді маринуватися мінімум на чверть години.
- Обсмажити морепродукти до рум’яності на розігрітій оливковій олії в товстостінній сковороді.
- Яйця присолити, збити і вилити на сковорідку. Обсмажувати, постійно помішування, поки вони не перестануть бути рідкими. Змішати отриману масу з готовими креветками.
- Зелену цибулю подрібнити і обсмажити до появи характерного аромату. Поверх нього викласти варений рис, влити соєвий соус за смаком додати сіль з перцем.
- Овочеву суміш попередньо розморозити, змішати з кунжутним маслом і відправити до рису.
- Коли овочі розм’якшаться, перекласти в сковороду креветки і яйця. За смаком можна додати ще трохи соєвого соусу.
Таке частування з креветками і овочами потрібно подавати до обіду гарячим.
Рецепт по-китайськи
Інгредієнти:
- 2/3 ст. довгого рису;
- 1 цибулина;
- 1 стручок солодкого перцю;
- 3 яйця;
- по ½ ст. кукурудзи та зеленого горошку (консерви);
- сіль;
- рослинне масло.
Готуємо рис з овочами по-китайськи:
- Рис заздалегідь зварити у солоній воді до готовності.
- Цибулю обсмажити дрібними шматочками до прозорості.
- Влити в сковорідку до овочу яйця і змішати виделкою білок з жовтком.
- Коли яйця «схопляться», всипати до них рис, додати брусочки перцю і консервовані боби без рідини.
- Посолити масу за смаком і обсмажувати продукти ще 6 – 7 хвилин.
Смачно подавати таке частування зі смаженою свининою чи куркою.
Рис із замороженими овочами
Інгредієнти:
- 2/3 склянки рису;
- пачка на 400 грам замороженої овочевої суміші;
- ½ Ч. л. солі;
- 1 лавровий лист;
- 2 ст. гарячої кип’яченої води;
- соняшникова олія.
Приготування:
- Щоб приготувати рис з замороженими овочами, насамперед потрібно в солоному окропі відварити заморожену суміш протягом 6 – 7 хвилин. Варто вибрати варіант з морквою, солодким перцем і стручкової квасолею.
- Додати до підготовлених овочів добре промитий рис, лаврушку і 1 ст. л. соняшникової олії. На цьому етапі можна використовувати будь-які улюблені приправи.
- Дати масі покипіти при максимальному нагріві плити 5 хвилин. Зменшити вогонь і продовжувати варіння ще 12 хвилин.
Вимкнути нагрів плити і залишити частування під кришкою ще на чверть години.
З додаванням свинини
Інгредієнти на 400 грам свинячої м’якоті:
- 2 склянки рису;
- 2 середні цибулини;
- 1 велика морквина;
- 1 невеликий кабачок;
- 3 свіжих томата;
- рослинна олія;
- по дрібці коріандру, куркуми, перцю і зіри;
- сіль;
- 4 ст. води;
- зелень.
Приготування:
- Свинину нарізати невеликими шматочками, присипати сіллю і відразу усіма приправами, розім’ятим в ступці. Перемішати інгредієнти і залишити хвилин на 10.
- Висипати м’ясо в глибоку чавунну сковорідку разом з кубиками цибулі. Туди ж відправити подрібнену моркву.
- Коли овочі і м’ясо зарум’яняться, додати кубики кабачків і помідорів. Обсмажувати продукти разом 8 – 9 хвилин.
- Додати ретельно промитий рис і тушкувати масу при частому помішуванні, щоб крупа просочилася маслом.
- Залити інгредієнти підсоленою водою, закрити сковорідку кришкою і томити її вміст на маленькому вогні 25 – 30 хвилин.
Прикрасити готову страву зеленню і подати до столу.
З грибами
Інгредієнти на 350 грам суміші пропареного білого і дикого рису:
- 350 г свіжих печериць;
- по 1 шт. цибулі і моркви;
- по 90 г замороженої стручкової квасолі і зеленого горошку;
- сіль і спеції;
- рослинне масло.
Готуємо з грибами і овочами:
- Першим ділом потрібно зварити крупу в підсоленій воді до повної готовності, потім відкинути на друшляк і дати воді стекти.
- Гриби почистити, крупно порізати і обсмажити з подрібненою цибулею. З сковорідки повинна випарується вся рідина.
- Додати до грибів з цибулею кубики моркви і готувати масу до м’якості останньої.
- Всипати заморожені компоненти і обсмажити, поки овочі не обмякнут.
- Додати в сковороду зварений рис, сіль і спеції за власним смаком.
Потримати частування на вогні ще 7 – 8 хвилин, накрити сковорідку кришкою і залишити настоюватися ще чверть години.
Пісне різотто з рису
Інгредієнти:
- 350 г довгого рису;
- 1 цибулина;
- 1 лимон;
- 300 г печериць;
- по 200 р капусти брокколі і стручкової квасолі;
- сіль, перець, шафран;
- соняшникова олія;
- 3 ст. овочевого бульйону.
Приготування:
- У великій сковороді обсмажити цибулю до рум’яності на соняшниковій олії.
- Викласти поверх нього добре промитий рис, додати шафран, сіль і перець. Полити все соком з невеликого лимона.
- Через 6 – 7 хвилин влити бульйон і тушкувати масу під закритою кришкою 5 хвилин.
- Додати до рису суцвіття брокколі, стручкову квасолю і крупно порізані гриби. Знову накрити сковорідку кришкою і тушкувати частування, поки не випарується вся рідина, а крупа не стане м’якою.
Подати різотто до столу з великою кількістю свіжої зелені.
З кукурудзою і зеленим горошком
Інгредієнти на склянку пропареного рису:
- 1 морквина;
- по 60 г консервованої кукурудзи і консервованого зеленого горошку;
- сіль і будь-яка овочева приправа;
- рослинне масло.
Приготування:
- У сотейнику розігріти олію і викласти в нього промитий рис. Злегка обсмажити крупу, додати сіль і овочеву приправу.
- Залити компоненти 2 ст. кип’яченої води і томити під кришкою 20 хвилин, поки рис не розм’якшиться.
- Окремо обсмажити соломку моркви до рум’яності і змішати її із зернами кукурудзи і горщиком. Відправити отриману масу на рісу.
- Досолити блюдо і при необхідності долити трохи олії.
Готувати смажений рис з овочами на гарнір ще чверть години вже без кришки.
У мексиканському стилі
Інгредієнти на півсклянки коричневого рису:
- 1 банка консервованої червоної квасолі;
- ½ Банки консервованої солодкої кукурудзи;
- 2 болгарських перцю;
- 2 часникових зубки;
- 2 ст. л. томатного соусу;
- 1 цибулина;
- 1 щіпка солодкої меленої паприки;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Подрібнені цибулю, часник і болгарський перець обсмажити на будь-якому жирі до розм’якшення.
- Викласти до них промитий рис, додати сіль і паприку. Обсмажувати продукти разом пару хвилин.
- Викласти в сковороду томатний соус і влити 1 ст. підсоленої води.
- Зменшити вогонь, накрити ємність кришкою і гасити її вміст до розм’якшення рису.
- Через 20 – 25 хвилин всипати квасолю та кукурудзу без рідини.
Готувати частування ще чверть години на середньому вогні.
З овочами можна смачно приготувати рис будь-якого сорту, починаючи від популярного круглозерного і закінчуючи рідкісним коричневим. Головне, точно дотримуватися інструкції виробника на упаковці, що стосуються часу приготування обраної крупи. Важливо і правильно визначити кількість рідини, яка дозволить рісу досить зм’якнути, але і ця інформація завжди є на упаковці. А тому ніяких складнощів у приготуванні рису з овочами не виникне навіть у недосвідченої господині. Дерзайте і все обов’язково вийде!