Нетривіальні страви за лічені хвилини — це реально? Цілком! Вибираємо рис з овочами і отримуємо яскравий гастрономічний калейдоскоп ніжних страв з глибоким смаком і чудовим оформленням.
Рис з овочами — просте блюдо, на гарнір
Легка добавка сьогодні набула значення набагато більше, ніж просто гарнір. Такий крупою ми сервіруємо м’ясні страви, додаємо її в консоме і супроводжуємо нею улюблені напої в якості закуски.
Склад продуктів:
- молода кукурудза, горошок — 250 г;
- морква, перець солодкий — 1 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- рис — 200 г;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- сіль, спеції, прянощі, зелень.
Спосіб приготування:
- Ретельно моєму рис відварюємо до готового стану. Викладаємо зерна в сито, підставляємо під струмінь води. Залишаємо, щоб стекли зайві краплі.
- Очищаємо овочі. Моркву і цибулю шаткуємо кубиками, солодкий перець нарізаємо в такій же формі, але трохи крупніше. Моєму розморожену кукурудзу та горошок, підсушуємо на серветках.
- Вливаємо в глибоку сковороду 50 р олії, пасеруємо цибулю і моркву до прозорого стану. Додаємо перець і зелений горошок, продовжуємо приготування.
- Через 5 хв. приєднуємо кукурудзу, підсушений рис, щіпку солі, прянощі і спеції. Перемішуємо компоненти, нагріваємо ще 10 хв.
- Вимикаємо конфорку, посипаємо блюдо нарубаним кропом. Щоб зелень зберегла корисні якості і аромат, не слід піддавати її на даному етапі тепловій обробці.
Рис з овочами на гарнір — смачне, просте, корисне блюдо. Вітамінів і різноманітних речовин у ньому вважати не перерахувати!
Готуємо на сковороді
Рецепт страви також не відрізняється складним змістом, але цікавий оригінальним способом приготування рису.
Необхідні продукти:
- консервована кукурудза і молочний горошок — 100 г;
- перець солодкий — ½ плода;
- черрі;
- морква;
- рис — 250 г;
- масло пісне;
- сіль, каррі, паприка, зелень.
Поетапне приготування:
- Шаткуємо соломкою моркву, обсмажуємо до золотистого відтінку. Додаємо нарізаний смужками перець, витягнуту з банок кукурудзу з горошком і половинки помідорів черрі. Смажимо овочі 5 хвилин.
- Тепер застосовуємо наш секретний спосіб обробки рису, попередньо промитого і просушеного на вафельному рушник. Висипаємо зерно в сковороду і смажимо продукт, постійно перемішуючи.
- Через хвилину кожне зернятко просочиться ароматним маслом, знайде легкий золотистий колір. Вливаємо 500 мл фільтрованої води, приправляємо сіллю, перцем і паприкою.
- Продовжуємо приготування 20 хв. у відкритому вигляді, поки не випарується зайва рідина.
- Тепер ємність закриваємо, зменшуємо вогонь до мінімуму, тушкуємо продукти чверть години. Заважати нічого не варто!
Смажений рис з овочами вийшов на диво красивим, розсипчастим, дуже апетитним.
З куркою
У представленому страва м’ясо птиці чудово поєднується з майстерно приготовленою рисом і східними прянощами. Барвистий букет овочевого складу зробить блюдо особливо апетитним.
Список компонентів:
- цибулина;
- курка;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 30 г;
- крохмаль (бажано кукурудзяний) — 60 г;
- броколі — 300 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- рис — 270 г;
- готовий бульйон — 400 мл;
- морква;
- соус соєвий 100 мл;
- сіль, суміш перців, імбир, перо цибулі.
Технологія приготування:
- Приготувати рис з овочами і куркою не складає ніяких труднощів. Починаємо з обробки птиці. Опалим тушку над вогнем конфорки, після чого моєму її, поділяємо на порційні частини, змащуємо маслом і кукурудзяним крохмалем.
- Викладаємо курку на добре нагріту з рослинним жиром сковороду і обсмажуємо шматочки з усіх боків до золотистого відтінку.
- Виймаємо м’ясо з ємності, поміщаємо на його місце нашатковану цибулю і пасеруємо його 3 хв. Додаємо імбир і подрібнені зубки часнику. Смажимо ще 4 хв, а потім приєднуємо нарізану соломкою моркву.
- Продовжуємо нагрівання 5 хв., додаємо червоний перець і митий рис. Перемішуємо продукти, вливаємо гарячий бульйон, соєвий соус і додаємо сіль. Тушкуємо їжу 10 хв. на повільному вогні в закритому вигляді.
- Броколі розбираємо на суцвіття, миємо і складаємо в практично готовий рис, злегка вдавлюючи в нього. Через 8 хв. вимикаємо вогонь.
Перед подачею акуратно перемішуємо блюдо, маємо на тарілках поверх м’яса і посипаємо нарубаним пером лука. Цікаве оформлення страви, чи не так?
З грибами
Рецепт смачного приготування страви обумовлений гармонійним поєднанням грибів, крупи і овочевого складу.
Необхідні продукти:
- морква;
- квасоля, горошок (заморожені) — 150 г;
- печериці (або лісові гриби) — 350 г;
- цибулини — 3 шт.;
- масло пісне — 30 г;
- рис круглозерний — 350 г;
- питна вода (бульйон) — 1 л;
- зубчики часнику — 3 шт.;
- сіль, суміш перців, куркума, паприка мелена, базилік.
Готуємо рис з грибами і овочами:
- Очищаємо і моєму овочі. Нарізаємо їх в будь-якому вигляді (кубиками, смужками), але не дуже дрібно, щоб яскраві компоненти зберегли свою форму після теплової обробки. Гриби поділяємо на тонкі скибочки.
- Нагріваємо в сковороді олію і смажимо у ньому цибулю до прозорого стану. Додаємо нарізаний слайсами часник, злегка підрум’янюємо.
- Далі викладаємо печериці. Коли вода випарується, а спорові організми обзаведуться апетитною скоринкою, додаємо моркву.
- Тушкуємо продукти 5 хв., приєднуємо митий рис, сіль, бажані спеції і прянощі. Смажимо крупу 7 хв., постійно заважаючи склад, потім вливаємо бульйон або питну воду.
- Коли зерно поглине рідина, закриваємо каструлю і тушкуємо блюдо 25 хв. на мінімальному вогні, не торкаючись до продуктів.
- Розморожуємо квасоля та горошок, ошпарюємо окропом і додаємо до решти компонентів.
Трохи прогріваємо страву і закінчуємо приготування. Подаємо з нарубаною зеленню.
Рис з овочами в мультиварці
Сучасна кухонна техніка суттєво полегшує нашу кулінарну життя, дозволяючи швидко приготувати легкий салат або смачний гарнір.
Перелік інгредієнтів:
- морква і цибулина;
- рис — 200 г;
- кукурудза, горошок — по 150 г;
- перець солодкий — 1 шт.;
- олія (оливкова або соняшникова) — 30 г;
- питна вода — 1 л;
- сіль, спеції, перець, зелень.
Приготування:
- Ретельно моєму рис. Цибулю і моркву нарізаємо невеликими смужками.
- Вливаємо в чашу агрегату пісне масло, викладаємо крупу і додаємо нарізані овочі. Кількість горошку і кукурудзи регулюємо за своїм уподобанням. Приєднуємо сіль, перець і спеції, заливаємо продукти водою або бульйоном.
- Вибираємо режим «Гречка», встановлюємо на табло час 40 хвилин і очікуємо фінішного сигналу приладу.
Подаємо рис з овочами, посипаючи блюдо нарубаної свіжої зеленню.
Рецепт по-китайськи
«Чи фань» в перекладі з китайського означає «їсти рис». Причому друга частина словосполучення відноситься до сніданку, обіду і вечері.
Склад продуктів:
- перець болгарський;
- цибуля-ріпка;
- баклажан (невеликий);
- капуста китайська — ½ качана;
- цибуля маринований — 30 г;
- гриби китайські (можна шампіньйони) — 300 г;
- мед або звичайний цукор — 30 г;
- стручок чилі;
- жменю арахісу;
- каррі — ½ ч. л.;
- соус соєвий, олія арахісова, крохмаль — 2 ст. л.
Готуємо рис з овочами по-китайськи:
- Маринуємо цибулю. Чисті гриби шаткуємо не дуже тонкими пластинами. Подрібнюємо арахіс шматочками, орієнтуючись на власні побажання. Помиті і очищені овочі, включаючи баклажан, нарізаємо соломкою. Капусту шаткуємо великими смужками. Чилі рубаємо на дрібні частини.
- Обсмажуємо овочевий склад в сковороді-вок до готового стану. Маленьке дно і високі борта посуду як не можна краще підходять для швидкої і якісної термічної обробки продуктів.
- Додаємо маринований цибулю, арахіс, подрібнений чилі. З’єднуємо в піалі соус соєвий, каррі, мед і крохмаль. Розмішаною поливаємо сумішшю запашні овочі.
Приготоване блюдо — це, на думку жителів Піднебесної, лише гостре, смачне, апетитне, але все ж додаток до основної їжі — отваренному рісу.
Рис із замороженими овочами
Інгредієнти:
- пісне масло — 30 мл;
- бульйон або вода — 250 мл;
- суміш заморожених овочів (спаржа, капуста цвітна і брюссельська, цибуля, морква, селера, інші компоненти) — 350 г;
- сіль, спеції, прянощі.
Приготування страви:
- Попередньо розморожені овочі викладаємо в сковороду з олією, пасеруємо до 5 хв. при активному перемішуванні продуктів.
- Зливаємо з добре промитого рису рідина, поміщаємо зерно в ємність з овочевою сумішшю. Не перемішуючи склад, посипаємо його сіллю, спеціями і прянощами. Наповнюємо сковороду з підготовлюваною їжею гарячим бульйоном (водою).
- Витримуємо страва чверть години в закритому вигляді, нагріваючи на дуже тихому вогні.
Приготувати рис з овочами можна і в розширеному складі, додавши морепродукти, горошок, кукурудзу, солодкий перець. Експериментуємо в своє задоволення!
З додаванням свинини
Необхідні компоненти:
- рис — 200 г;
- моркву і цибулю ріпчаста — 1 шт.;
- свинина — 400 г;
- перець солодкий;
- зубки часнику — 2 шт.;
- масло пісне;
- сіль, спеції, прянощі.
Спосіб приготування:
- Очищену свинину нарізаємо невеликими порціями. Обсмажуємо в нагрітому маслі, солимо і перчимо рум’яні шматочки.
- Витягуємо з перцю насіння, очищаємо і моєму інші овочі, ріжемо їх кубиками і подрібнюємо часник.
- Додаємо компоненти в сковороду з м’ясом і смажимо 10 хв. Потім маємо рівний шар підготовленого рису і викладаємо лист лавра.
- Приправляємо їжу сіллю, улюбленими спеціями і прянощами, заливаємо водою або бульйоном, повністю покриваючи склад продуктів. Нагріваємо ємність 20 хв. на тихому вогні під кришкою.
Подаємо страву в гарячому вигляді. Не забуваємо прикрасити страву нарубаною зеленню.
Болгарський перець, фарширований овочами та рисом
Склад інгредієнтів:
- цибулю і моркву — по 2 шт.;
- перець солодкий (невеликі плоди) — 10 шт.;
- рис круглий — 200 г;
- масло пісне — 50 г;
- помідори — 5 шт.;
- сіль, спеції, прянощі, зелень.
Поетапне приготування:
- Ретельно моєму рисову крупу, відварюємо в підсоленій воді до напівм’якого стану. Знову підставляємо зерно під водний струмінь, а потім залишаємо в ситі, поки не стечуть надлишки рідини.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, нарізаємо кубиками і обсмажуємо разом з очищеною, крупно нашаткованої морквою.
- Додаємо до вже рум’яним овочів натерті помідори, тушкуємо 5 хвилин. Відкладаємо в піалу дві ложки готової суміші, решту з’єднуємо з рисом. Присмачую продукти перцем і прянощами, добре перемішуємо.
- Вирізаємо у солодких плодах «шляпки», видаляємо насіння, миємо під краном і наповнюємо приготованим рисовим складом.
- Викладаємо, а, точніше, ставимо яскраві «вироби» дуже щільно один до одного в каструлю відкритою частиною догори. Притискаємо плоскою тарілкою, щоб фаршировані перці залишалися в одному положенні до кінця теплової обробки.
- Далі вливаємо очищену воду, солимо і нагріваємо страву на сильному вогні. Знижуємо інтенсивність полум’я після появи ознак кипіння й тушкуємо напівфабрикати ще 20 хвилин. В кінці приготування додаємо частина відкладеного овочевого складу.
Болгарський перець, фарширований овочами і рисом, відноситься до пісних страв, а тому користується великою популярністю у любителів корисного харчування.
З кукурудзою і зеленим горошком
Ще одна страва, особливо популярний у дні Великого посту.
Інгредієнти:
- горошок і кукурудза в консервованому вигляді;
- рис — 250 г;
- цибулина;
- пісне масло — 30 г;
- склад солі, спецій і приправ використовуємо за вподобанням.
Приготування:
- Як завжди, моєму рис відварюємо до готовності в трохи підсоленій воді.
- Витягуємо з банок консервовані овочі. Розсіл не виливаємо!
- Пасеруємо в сковороді з маслом нарубаний цибулю і додаємо горошок, а також царицю полів — кукурудзу.
- Тушкуємо овочі до м’якого стану і викладаємо в практично готовий рис. На цьому етапі потрібно завжди бути уважними і не втратити «золоту середину», коли зернята ще не переварені і трохи хрумтять на зубах.
- Приєднуємо маринад з банок до решти продуктів, приправляємо блюдо спеціями і прянощами, акуратно перемішуємо. Нагріваємо 3 хв. і вимикаємо вогонь.
Приготований рис з кукурудзою і зеленим горошком повинен перебувати під кришкою ще 20 хвилин, після чого смачне блюдо в нашому повному розпорядженні! Правда, не довго, оскільки розходиться в лічені хвилини.
Варіант приготування з беконом
Список компонентів:
- упаковка овочевої суміші (замороженої) — 300 г;
- рис китайська — 300 г;
- бекон — 300 г;
- олія оливок — 30 г;
- свіжі яйця — 2 шт.;
- соус соєвий -20 г;
- солодка морква — 2 шт.;
- сіль, перець.
Готуємо рис з овочами і м’ясом:
- Обсмажуємо в олії тонкі смужки нарізаного бекону, перевертаючи по мірі появи апетитною скоринки. Через 3 хв. дістаємо пласти з сковороди і поділяємо на невеликі брусочки.
- Відварюємо рис, зливаємо воду. Заморожені овочі готуємо у відповідності з наведеними вказівками на упаковці.
- З яєць робимо «бовтанку», яку обсмажуємо до стану щільних шматочків, а потім розтираємо виделкою на дрібні частини.
- У ємність з жиром від обсмаженого м’яса викладаємо рис і тушкуємо його 4 хв. Потім додаємо яєчний склад, нарізану кубиками моркву, овочі і зелений горошок.
- Приправляємо всі соєвим соусом, ретельно перемішуємо продукти і тушкуємо страву ще 10 хвилин.
Подаємо рис з беконом у гарячому вигляді разом з коханою зеленню.
Рис з овочами в мексиканському стилі
Перелік компонентів страви:
- олія оливок — 20 г;
- зубки часнику — 2 шт.;
- перець халапеньо (різновид чилі), зелений солодкий плід — по 1 шт.;
- рис басматі (коричневий) — 200 г;
- шматочки консервованих томатів — 100 г;
- бульйон курячий — 360 мл;
- сіль, кумін (зіра), чилі (пудра).
Поетапне приготування:
- Кладемо в сковороду з нагрітою олією нашатковану цибулю, додаємо до нього подрібнені зубки часнику, нарізані смужки зеленого перцю, кумін і пекучий халапеньо. Пасеруємо складу 7 хвилин.
- Далі викладаємо щіпку порошку чилі, шматочки консервованих помідорів. Заливаємо компоненти бульйоном, приправляємо сіллю і продовжуємо нагрівання продуктів.
- Сухий басматі добре миємо й повільно всипаємо крупу в киплячу рідину. Варимо на сильному вогні 5 хв, після чого вимикаємо конфорку і наполягаємо страва 20 хв. в закритому вигляді.
Рис з овочами в мексиканському стилі відрізняє простота приготування, доповнена пікантною гамою смакових відтінків.
Спосіб готування по-турецьки
Список продуктів:
- пакет розмороженої овочевої суміші — 450 г;
- рис — 300 г;
- масло вершкове — 30 г;
- гаряча питна вода — 500 мл;
- сіль, приправи, спеції.
Порядок приготування:
- Розтоплюємо в каструлі домашнє масло, висипаємо заздалегідь підготовлений рис. Безперервно заважаючи, смажимо зерна до 2 хвилин.
- Акуратно вливаємо в ємність окріп, приправляємо крупу сіллю і перцем. Продовжуючи роботу силіконової лопаткою, готуємо ще чверть години у відкритому вигляді.
- Додаємо до рису попередньо розморожені овочі, з’єднуємо компоненти в одну масу і продовжуємо приготування до випаровування рідини.
Подаємо рис з овочами по-турецьки в якості гарніру або самостійного блюда.
Плов з м’ясом і овочами
Представлене страва з відомим назвою здатне здивувати і досвідчених кулінарів. Все робимо просто, але вельми оригінально!
Необхідні продукти:
- рис (бажано круглий) — 500 г;
- капуста білокачанна — 500 г;
- свиняча вирізка — 600 г;
- цибуля ріпчаста — 300 г;
- морква — 200 г;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- хмелі-сунелі, сіль, суміш перців.
Спосіб приготування;
- Очищаємо і моєму м’ясну м’якоть, просушуємо серветками, нарізаємо шматками «на укус». Обсмажуємо свинину 15 хв. на сильному вогні, перевертаючи рум’яні частини.
- Додаємо кубики цибулі, нарізану соломкою моркву і нашатковану капусту. Приправляємо овочі з м’ясом сіллю, хмелі-сунелі, перцем та іншими прянощами. Продовжуємо процес, перемішуючи компоненти страви. Ні в якому разі не допускаємо підгоряння!
- Приєднуємо до майже готовим продуктам ретельно митий рис і знову використовуємо улюблену лопатку. На сильному вогні доводимо складу до кипіння, потім зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму.
- Готуємо страву 20 хв. в закритому стані, після чого тушкуємо ще 40 хв. без нагрівання.
Викладаємо диво-плов з м’ясом і овочами на широку тарілку, запрошуємо сім’ю скуштувати надзвичайно смачне блюдо.
Пісне різотто з рису
Склад інгредієнтів:
- свіжі лисички (можна і інші гриби) — 300 г;
- цибуля червоний — 1 шт.;
- селера;
- зубки часнику — 2 шт.;
- олія (оливкова і вершкове) — по 30 м;
- рис арборіо — 250 г;
- сир Пармезан — 150 г;
- вино (бажано біле) — 50 мл;
- сіль, спеції.
Технологічний процес:
- Традиційний спосіб приготування страви вимагає наявності каструлі і сковороди. У першій ємності тримаємо курячий (м’ясний або овочевий) бульйон, який, як кажуть, «завжди готовий», тобто знаходиться в гарячому стані.
- У сковороді або сотейнику нагріваємо ароматне масло оливок і поміщаємо в нього нарізаний лук, подрібнений селера і роздавлені ножем зубки часнику. Смажимо компоненти до золотистого відтінку.
- Всипаємо італійський арборіо, без якого неможливо приготування цього різотто. Рис не моєму, щоб зберегти весь знаходиться в ньому крохмаль. Додаємо ополоник гарячого бульйону, перемішуємо складу.
- Коли зернятка вбере рідину, поміщаємо ще частина ароматного узвару. Продовжуємо наше кулінарне «шаманство» до тих пір, поки рис не втратить свою прозорість, і придбає м’яку кремоподібну консистенцію.
- Коли зерно досягло необхідного стану «аль данте» (хрускоту на зубах), додаємо шматочки сиру і вершкового жиру. Залишаємо пісне різотто з рисом на кілька хвилин під щільно прикритою кришкою.
Рис з овочами дарує нам необмежені кулінарні можливості. Треба лише додати трохи особистої фантазії і розумно розпорядитися природними дарами.