Рис з овочами — 15 рецептів смачного приготування

Нетривіальні страви за лічені хвилини — це реально? Цілком! Вибираємо рис з овочами і отримуємо яскравий гастрономічний калейдоскоп ніжних страв з глибоким смаком і чудовим оформленням.

Рис з овочами — просте блюдо, на гарнір

Легка добавка сьогодні набула значення набагато більше, ніж просто гарнір. Такий крупою ми сервіруємо м’ясні страви, додаємо її в консоме і супроводжуємо нею улюблені напої в якості закуски.

Склад продуктів:

  • молода кукурудза, горошок — 250 г;
  • морква, перець солодкий — 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • рис — 200 г;
  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • сіль, спеції, прянощі, зелень.

Спосіб приготування:

  • Ретельно моєму рис відварюємо до готового стану. Викладаємо зерна в сито, підставляємо під струмінь води. Залишаємо, щоб стекли зайві краплі.
  • Очищаємо овочі. Моркву і цибулю шаткуємо кубиками, солодкий перець нарізаємо в такій же формі, але трохи крупніше. Моєму розморожену кукурудзу та горошок, підсушуємо на серветках.
  • Вливаємо в глибоку сковороду 50 р олії, пасеруємо цибулю і моркву до прозорого стану. Додаємо перець і зелений горошок, продовжуємо приготування.
  • Через 5 хв. приєднуємо кукурудзу, підсушений рис, щіпку солі, прянощі і спеції. Перемішуємо компоненти, нагріваємо ще 10 хв.
  • Вимикаємо конфорку, посипаємо блюдо нарубаним кропом. Щоб зелень зберегла корисні якості і аромат, не слід піддавати її на даному етапі тепловій обробці.

Рис з овочами на гарнір — смачне, просте, корисне блюдо. Вітамінів і різноманітних речовин у ньому вважати не перерахувати!

Готуємо на сковороді

Рецепт страви також не відрізняється складним змістом, але цікавий оригінальним способом приготування рису.

Необхідні продукти:

  • консервована кукурудза і молочний горошок — 100 г;
  • перець солодкий — ½ плода;
  • черрі;
  • морква;
  • рис — 250 г;
  • масло пісне;
  • сіль, каррі, паприка, зелень.

Поетапне приготування:

  • Шаткуємо соломкою моркву, обсмажуємо до золотистого відтінку. Додаємо нарізаний смужками перець, витягнуту з банок кукурудзу з горошком і половинки помідорів черрі. Смажимо овочі 5 хвилин.
  • Тепер застосовуємо наш секретний спосіб обробки рису, попередньо промитого і просушеного на вафельному рушник. Висипаємо зерно в сковороду і смажимо продукт, постійно перемішуючи.
  • Через хвилину кожне зернятко просочиться ароматним маслом, знайде легкий золотистий колір. Вливаємо 500 мл фільтрованої води, приправляємо сіллю, перцем і паприкою.
  • Продовжуємо приготування 20 хв. у відкритому вигляді, поки не випарується зайва рідина.
  • Тепер ємність закриваємо, зменшуємо вогонь до мінімуму, тушкуємо продукти чверть години. Заважати нічого не варто!

Смажений рис з овочами вийшов на диво красивим, розсипчастим, дуже апетитним.

З куркою

У представленому страва м’ясо птиці чудово поєднується з майстерно приготовленою рисом і східними прянощами. Барвистий букет овочевого складу зробить блюдо особливо апетитним.

Список компонентів:

  • цибулина;
  • курка;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 30 г;
  • крохмаль (бажано кукурудзяний) — 60 г;
  • броколі — 300 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • рис — 270 г;
  • готовий бульйон — 400 мл;
  • морква;
  • соус соєвий 100 мл;
  • сіль, суміш перців, імбир, перо цибулі.

Технологія приготування:

  • Приготувати рис з овочами і куркою не складає ніяких труднощів. Починаємо з обробки птиці. Опалим тушку над вогнем конфорки, після чого моєму її, поділяємо на порційні частини, змащуємо маслом і кукурудзяним крохмалем.
  • Викладаємо курку на добре нагріту з рослинним жиром сковороду і обсмажуємо шматочки з усіх боків до золотистого відтінку.
  • Виймаємо м’ясо з ємності, поміщаємо на його місце нашатковану цибулю і пасеруємо його 3 хв. Додаємо імбир і подрібнені зубки часнику. Смажимо ще 4 хв, а потім приєднуємо нарізану соломкою моркву.
  • Продовжуємо нагрівання 5 хв., додаємо червоний перець і митий рис. Перемішуємо продукти, вливаємо гарячий бульйон, соєвий соус і додаємо сіль. Тушкуємо їжу 10 хв. на повільному вогні в закритому вигляді.
  • Броколі розбираємо на суцвіття, миємо і складаємо в практично готовий рис, злегка вдавлюючи в нього. Через 8 хв. вимикаємо вогонь.

Перед подачею акуратно перемішуємо блюдо, маємо на тарілках поверх м’яса і посипаємо нарубаним пером лука. Цікаве оформлення страви, чи не так?

З грибами

Рецепт смачного приготування страви обумовлений гармонійним поєднанням грибів, крупи і овочевого складу.

Необхідні продукти:

  • морква;
  • квасоля, горошок (заморожені) — 150 г;
  • печериці (або лісові гриби) — 350 г;
  • цибулини — 3 шт.;
  • масло пісне — 30 г;
  • рис круглозерний — 350 г;
  • питна вода (бульйон) — 1 л;
  • зубчики часнику — 3 шт.;
  • сіль, суміш перців, куркума, паприка мелена, базилік.
Дивіться також:  Соєвий соус 9 рецептів з використанням соусу

Готуємо рис з грибами і овочами:

  • Очищаємо і моєму овочі. Нарізаємо їх в будь-якому вигляді (кубиками, смужками), але не дуже дрібно, щоб яскраві компоненти зберегли свою форму після теплової обробки. Гриби поділяємо на тонкі скибочки.
  • Нагріваємо в сковороді олію і смажимо у ньому цибулю до прозорого стану. Додаємо нарізаний слайсами часник, злегка підрум’янюємо.
  • Далі викладаємо печериці. Коли вода випарується, а спорові організми обзаведуться апетитною скоринкою, додаємо моркву.
  • Тушкуємо продукти 5 хв., приєднуємо митий рис, сіль, бажані спеції і прянощі. Смажимо крупу 7 хв., постійно заважаючи склад, потім вливаємо бульйон або питну воду.
  • Коли зерно поглине рідина, закриваємо каструлю і тушкуємо блюдо 25 хв. на мінімальному вогні, не торкаючись до продуктів.
  • Розморожуємо квасоля та горошок, ошпарюємо окропом і додаємо до решти компонентів.

Трохи прогріваємо страву і закінчуємо приготування. Подаємо з нарубаною зеленню.

Рис з овочами в мультиварці

Сучасна кухонна техніка суттєво полегшує нашу кулінарну життя, дозволяючи швидко приготувати легкий салат або смачний гарнір.

Перелік інгредієнтів:

  • морква і цибулина;
  • рис — 200 г;
  • кукурудза, горошок — по 150 г;
  • перець солодкий — 1 шт.;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 30 г;
  • питна вода — 1 л;
  • сіль, спеції, перець, зелень.

Приготування:

  • Ретельно моєму рис. Цибулю і моркву нарізаємо невеликими смужками.
  • Вливаємо в чашу агрегату пісне масло, викладаємо крупу і додаємо нарізані овочі. Кількість горошку і кукурудзи регулюємо за своїм уподобанням. Приєднуємо сіль, перець і спеції, заливаємо продукти водою або бульйоном.
  • Вибираємо режим «Гречка», встановлюємо на табло час 40 хвилин і очікуємо фінішного сигналу приладу.

Подаємо рис з овочами, посипаючи блюдо нарубаної свіжої зеленню.

Рецепт по-китайськи

«Чи фань» в перекладі з китайського означає «їсти рис». Причому друга частина словосполучення відноситься до сніданку, обіду і вечері.

Склад продуктів:

  • перець болгарський;
  • цибуля-ріпка;
  • баклажан (невеликий);
  • капуста китайська — ½ качана;
  • цибуля маринований — 30 г;
  • гриби китайські (можна шампіньйони) — 300 г;
  • мед або звичайний цукор — 30 г;
  • стручок чилі;
  • жменю арахісу;
  • каррі — ½ ч. л.;
  • соус соєвий, олія арахісова, крохмаль — 2 ст. л.

Готуємо рис з овочами по-китайськи:

  • Маринуємо цибулю. Чисті гриби шаткуємо не дуже тонкими пластинами. Подрібнюємо арахіс шматочками, орієнтуючись на власні побажання. Помиті і очищені овочі, включаючи баклажан, нарізаємо соломкою. Капусту шаткуємо великими смужками. Чилі рубаємо на дрібні частини.
  • Обсмажуємо овочевий склад в сковороді-вок до готового стану. Маленьке дно і високі борта посуду як не можна краще підходять для швидкої і якісної термічної обробки продуктів.
  • Додаємо маринований цибулю, арахіс, подрібнений чилі. З’єднуємо в піалі соус соєвий, каррі, мед і крохмаль. Розмішаною поливаємо сумішшю запашні овочі.

Приготоване блюдо — це, на думку жителів Піднебесної, лише гостре, смачне, апетитне, але все ж додаток до основної їжі — отваренному рісу.

Рис із замороженими овочами

Інгредієнти:

  • пісне масло — 30 мл;
  • бульйон або вода — 250 мл;
  • суміш заморожених овочів (спаржа, капуста цвітна і брюссельська, цибуля, морква, селера, інші компоненти) — 350 г;
  • сіль, спеції, прянощі.

Приготування страви:

  • Попередньо розморожені овочі викладаємо в сковороду з олією, пасеруємо до 5 хв. при активному перемішуванні продуктів.
  • Зливаємо з добре промитого рису рідина, поміщаємо зерно в ємність з овочевою сумішшю. Не перемішуючи склад, посипаємо його сіллю, спеціями і прянощами. Наповнюємо сковороду з підготовлюваною їжею гарячим бульйоном (водою).
  • Витримуємо страва чверть години в закритому вигляді, нагріваючи на дуже тихому вогні.

Приготувати рис з овочами можна і в розширеному складі, додавши морепродукти, горошок, кукурудзу, солодкий перець. Експериментуємо в своє задоволення!

З додаванням свинини

Необхідні компоненти:

  • рис — 200 г;
  • моркву і цибулю ріпчаста — 1 шт.;
  • свинина — 400 г;
  • перець солодкий;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • масло пісне;
  • сіль, спеції, прянощі.
Дивіться також:  Омлет: класичний рецепт – 7 способів приготування

Спосіб приготування:

  • Очищену свинину нарізаємо невеликими порціями. Обсмажуємо в нагрітому маслі, солимо і перчимо рум’яні шматочки.
  • Витягуємо з перцю насіння, очищаємо і моєму інші овочі, ріжемо їх кубиками і подрібнюємо часник.
  • Додаємо компоненти в сковороду з м’ясом і смажимо 10 хв. Потім маємо рівний шар підготовленого рису і викладаємо лист лавра.
  • Приправляємо їжу сіллю, улюбленими спеціями і прянощами, заливаємо водою або бульйоном, повністю покриваючи склад продуктів. Нагріваємо ємність 20 хв. на тихому вогні під кришкою.

Подаємо страву в гарячому вигляді. Не забуваємо прикрасити страву нарубаною зеленню.

Болгарський перець, фарширований овочами та рисом

Склад інгредієнтів:

  • цибулю і моркву — по 2 шт.;
  • перець солодкий (невеликі плоди) — 10 шт.;
  • рис круглий — 200 г;
  • масло пісне — 50 г;
  • помідори — 5 шт.;
  • сіль, спеції, прянощі, зелень.

Поетапне приготування:

  • Ретельно моєму рисову крупу, відварюємо в підсоленій воді до напівм’якого стану. Знову підставляємо зерно під водний струмінь, а потім залишаємо в ситі, поки не стечуть надлишки рідини.
  • Звільняємо цибуля від лушпиння, нарізаємо кубиками і обсмажуємо разом з очищеною, крупно нашаткованої морквою.
  • Додаємо до вже рум’яним овочів натерті помідори, тушкуємо 5 хвилин. Відкладаємо в піалу дві ложки готової суміші, решту з’єднуємо з рисом. Присмачую продукти перцем і прянощами, добре перемішуємо.
  • Вирізаємо у солодких плодах «шляпки», видаляємо насіння, миємо під краном і наповнюємо приготованим рисовим складом.
  • Викладаємо, а, точніше, ставимо яскраві «вироби» дуже щільно один до одного в каструлю відкритою частиною догори. Притискаємо плоскою тарілкою, щоб фаршировані перці залишалися в одному положенні до кінця теплової обробки.
  • Далі вливаємо очищену воду, солимо і нагріваємо страву на сильному вогні. Знижуємо інтенсивність полум’я після появи ознак кипіння й тушкуємо напівфабрикати ще 20 хвилин. В кінці приготування додаємо частина відкладеного овочевого складу.

Болгарський перець, фарширований овочами і рисом, відноситься до пісних страв, а тому користується великою популярністю у любителів корисного харчування.

З кукурудзою і зеленим горошком

Ще одна страва, особливо популярний у дні Великого посту.

Інгредієнти:

  • горошок і кукурудза в консервованому вигляді;
  • рис — 250 г;
  • цибулина;
  • пісне масло — 30 г;
  • склад солі, спецій і приправ використовуємо за вподобанням.

Приготування:

  • Як завжди, моєму рис відварюємо до готовності в трохи підсоленій воді.
  • Витягуємо з банок консервовані овочі. Розсіл не виливаємо!
  • Пасеруємо в сковороді з маслом нарубаний цибулю і додаємо горошок, а також царицю полів — кукурудзу.
  • Тушкуємо овочі до м’якого стану і викладаємо в практично готовий рис. На цьому етапі потрібно завжди бути уважними і не втратити «золоту середину», коли зернята ще не переварені і трохи хрумтять на зубах.
  • Приєднуємо маринад з банок до решти продуктів, приправляємо блюдо спеціями і прянощами, акуратно перемішуємо. Нагріваємо 3 хв. і вимикаємо вогонь.

Приготований рис з кукурудзою і зеленим горошком повинен перебувати під кришкою ще 20 хвилин, після чого смачне блюдо в нашому повному розпорядженні! Правда, не довго, оскільки розходиться в лічені хвилини.

Варіант приготування з беконом

Список компонентів:

  • упаковка овочевої суміші (замороженої) — 300 г;
  • рис китайська — 300 г;
  • бекон — 300 г;
  • олія оливок — 30 г;
  • свіжі яйця — 2 шт.;
  • соус соєвий -20 г;
  • солодка морква — 2 шт.;
  • сіль, перець.

Готуємо рис з овочами і м’ясом:

  • Обсмажуємо в олії тонкі смужки нарізаного бекону, перевертаючи по мірі появи апетитною скоринки. Через 3 хв. дістаємо пласти з сковороди і поділяємо на невеликі брусочки.
  • Відварюємо рис, зливаємо воду. Заморожені овочі готуємо у відповідності з наведеними вказівками на упаковці.
  • З яєць робимо «бовтанку», яку обсмажуємо до стану щільних шматочків, а потім розтираємо виделкою на дрібні частини.
  • У ємність з жиром від обсмаженого м’яса викладаємо рис і тушкуємо його 4 хв. Потім додаємо яєчний склад, нарізану кубиками моркву, овочі і зелений горошок.
  • Приправляємо всі соєвим соусом, ретельно перемішуємо продукти і тушкуємо страву ще 10 хвилин.

Подаємо рис з беконом у гарячому вигляді разом з коханою зеленню.

Дивіться також:  Тісто для мантів по-узбецьки – класичний рецепт і варіанти

Рис з овочами в мексиканському стилі

Перелік компонентів страви:

  • олія оливок — 20 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • перець халапеньо (різновид чилі), зелений солодкий плід — по 1 шт.;
  • рис басматі (коричневий) — 200 г;
  • шматочки консервованих томатів — 100 г;
  • бульйон курячий — 360 мл;
  • сіль, кумін (зіра), чилі (пудра).

Поетапне приготування:

  • Кладемо в сковороду з нагрітою олією нашатковану цибулю, додаємо до нього подрібнені зубки часнику, нарізані смужки зеленого перцю, кумін і пекучий халапеньо. Пасеруємо складу 7 хвилин.
  • Далі викладаємо щіпку порошку чилі, шматочки консервованих помідорів. Заливаємо компоненти бульйоном, приправляємо сіллю і продовжуємо нагрівання продуктів.
  • Сухий басматі добре миємо й повільно всипаємо крупу в киплячу рідину. Варимо на сильному вогні 5 хв, після чого вимикаємо конфорку і наполягаємо страва 20 хв. в закритому вигляді.

Рис з овочами в мексиканському стилі відрізняє простота приготування, доповнена пікантною гамою смакових відтінків.

Спосіб готування по-турецьки

Список продуктів:

  • пакет розмороженої овочевої суміші — 450 г;
  • рис — 300 г;
  • масло вершкове — 30 г;
  • гаряча питна вода — 500 мл;
  • сіль, приправи, спеції.

Порядок приготування:

  • Розтоплюємо в каструлі домашнє масло, висипаємо заздалегідь підготовлений рис. Безперервно заважаючи, смажимо зерна до 2 хвилин.
  • Акуратно вливаємо в ємність окріп, приправляємо крупу сіллю і перцем. Продовжуючи роботу силіконової лопаткою, готуємо ще чверть години у відкритому вигляді.
  • Додаємо до рису попередньо розморожені овочі, з’єднуємо компоненти в одну масу і продовжуємо приготування до випаровування рідини.

Подаємо рис з овочами по-турецьки в якості гарніру або самостійного блюда.

Плов з м’ясом і овочами

Представлене страва з відомим назвою здатне здивувати і досвідчених кулінарів. Все робимо просто, але вельми оригінально!

Необхідні продукти:

  • рис (бажано круглий) — 500 г;
  • капуста білокачанна — 500 г;
  • свиняча вирізка — 600 г;
  • цибуля ріпчаста — 300 г;
  • морква — 200 г;
  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • хмелі-сунелі, сіль, суміш перців.

Спосіб приготування;

  • Очищаємо і моєму м’ясну м’якоть, просушуємо серветками, нарізаємо шматками «на укус». Обсмажуємо свинину 15 хв. на сильному вогні, перевертаючи рум’яні частини.
  • Додаємо кубики цибулі, нарізану соломкою моркву і нашатковану капусту. Приправляємо овочі з м’ясом сіллю, хмелі-сунелі, перцем та іншими прянощами. Продовжуємо процес, перемішуючи компоненти страви. Ні в якому разі не допускаємо підгоряння!
  • Приєднуємо до майже готовим продуктам ретельно митий рис і знову використовуємо улюблену лопатку. На сильному вогні доводимо складу до кипіння, потім зменшуємо температуру нагрівання до мінімуму.
  • Готуємо страву 20 хв. в закритому стані, після чого тушкуємо ще 40 хв. без нагрівання.

Викладаємо диво-плов з м’ясом і овочами на широку тарілку, запрошуємо сім’ю скуштувати надзвичайно смачне блюдо.

Пісне різотто з рису

Склад інгредієнтів:

  • свіжі лисички (можна і інші гриби) — 300 г;
  • цибуля червоний — 1 шт.;
  • селера;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • олія (оливкова і вершкове) — по 30 м;
  • рис арборіо — 250 г;
  • сир Пармезан — 150 г;
  • вино (бажано біле) — 50 мл;
  • сіль, спеції.

Технологічний процес:

  • Традиційний спосіб приготування страви вимагає наявності каструлі і сковороди. У першій ємності тримаємо курячий (м’ясний або овочевий) бульйон, який, як кажуть, «завжди готовий», тобто знаходиться в гарячому стані.
  • У сковороді або сотейнику нагріваємо ароматне масло оливок і поміщаємо в нього нарізаний лук, подрібнений селера і роздавлені ножем зубки часнику. Смажимо компоненти до золотистого відтінку.
  • Всипаємо італійський арборіо, без якого неможливо приготування цього різотто. Рис не моєму, щоб зберегти весь знаходиться в ньому крохмаль. Додаємо ополоник гарячого бульйону, перемішуємо складу.
  • Коли зернятка вбере рідину, поміщаємо ще частина ароматного узвару. Продовжуємо наше кулінарне «шаманство» до тих пір, поки рис не втратить свою прозорість, і придбає м’яку кремоподібну консистенцію.
  • Коли зерно досягло необхідного стану «аль данте» (хрускоту на зубах), додаємо шматочки сиру і вершкового жиру. Залишаємо пісне різотто з рисом на кілька хвилин під щільно прикритою кришкою.

Рис з овочами дарує нам необмежені кулінарні можливості. Треба лише додати трохи особистої фантазії і розумно розпорядитися природними дарами.

Прокрутка до верху