В якості гарніру ми часто подаємо картопля, макаронні вироби або крупи. Але якщо ви втомилися від пюре або сухої гречки, радимо приготувати рис з овочами на сковороді. Виходить яскрава і смачна кулінарна композиція, яка обов’язково припаде до душі всім без винятку їдцям.
Рис зі свіжими овочами на сковороді
Рис з овочами – це чудовий гарнір до будь-якої страви. Готувати його зовсім не складно, а можна використовувати безліч різних інгредієнтів, дотримуючись, однак, пропорції спецій і овочів.
Інгредієнти:
- склянку з гіркою рисових зерен;
- половинка кабачка;
- до 200 г моркви;
- стільки ж цибулі;
- і стільки ж солодкого перцю;
- два часникових зубки;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- В першу чергу підготуємо овочі. Вони повинні бути свіжими і зрілими. Кабачок і солодкий перець нарізаємо кубиками, пряний овоч і цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на тертці.
- У сковороду з олією викладаємо цибулю і пасеруємо його до рум’яного кольору. Потім кладемо помаранчевий коренеплід, а як тільки він стане м’яким, викладаємо перець. Останніми додаємо кабачок і часникову крихту.
- У глибокій сковороді знову підігріваємо олію, кладемо 4 г чорного перцю, 3 г червоного, 6 г суміші з паприки, куркуми і коріандру. Тримаємо спеції на вогні хвилину, засипаємо зерна рису і смажимо їх, щоб крупа ввібрала смак і аромат прянощів.
- Після, до рису викладаємо овочі, перемішуємо склад, вливаємо пару склянок підсоленої води і більше не заважаємо. Прикриваємо майже готове блюдо кришкою і готуємо на малому вогні 25 хвилин.
З додаванням курки
Приготувати рис можна і просто з овочами, а якщо додати курятину, то вийде повноцінний обід або вечерю.
Інгредієнти:
- неповний стакан зерен рису;
- по одній цибулині і моркви;
- банка кукурудзи;
- стільки ж зеленого горошку;
- плід солодкого перцю;
- до 400 р м’яса птиці;
- ложка томат-пюре;
- спеції, олія.
Спосіб приготування:
- Для рецепту ви можете взяти будь-яку частину птиці, будь то стегно або грудка. М’ясо ріжемо шматочками, присмачую спеціями і злегка обсмажуємо.
- Як тільки курятина трохи підрум’яниться, додаємо кубики цибулі і смажимо продукти до рум’яного кольору. Потім кладемо натерту моркву і кубики перцю, смажимо десять хвилин.
- Після змішуємо інгредієнти з томат-пастою і через дві хвилин вливаємо склянку води.
- Як тільки вміст сковорідки закипить, засипаємо зерна рису, доливаємо ще стільки ж води і тушкуємо рис з куркою і овочами протягом півгодини.
- За п’ять хвилин до готовності додаємо горошок і кукурудзу. Після приготування готового блюда даємо трохи часу постояти.
З замороженими овочами
Рис з овочами можна приготувати в будь-який час року, адже для такої страви підходять як свіжі, так і заморожені овочі.
Інгредієнти:
- 1,5 ст. рисових зерен;
- півкіло заморожених овочів (мікс);
- півпачки масла топленого;
- п’ять часникових зубчиків;
- прянощі.
Спосіб приготування:
- У сковорідку кладемо ложку топленого масла і засипаємо заморожені овочі. Обсмажуємо їх протягом п’яти хвилин.
- В іншій, більш глибокій сковороді розтоплюємо масло, що залишилося. Засипаємо в нього рисову крупу, додаємо трохи каррі та куркуми.
- З’єднайте рис з овочами, солимо, перчимо, вливаємо воду (співвідношення 1:2). Тушкуємо продукти до готовності зерен і за п’ять хвилин до закінчення процесу кладемо до них очищені часникові часточки.
- По готовності страви сковорідку можна укутати і залишити на 15 хвилин. Рис просочиться ароматом спецій і прянощів.
Як посмажити рис з фаршем і овочами
Рис з соковитим фаршем і овочами обов’язково оцінять ваші близькі по достоїнству. Овочі додадуть готовому страві приємний відтінок і смак.
Інгредієнти:
- склянку з гіркою зерен рису;
- до 300 г м’ясного фаршу;
- по одній цибулині і моркви;
- дві ложки томат-пасти;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Цибулю шаткуємо кубиками і пасеруємо до м’якості. Після, додаємо натерту моркву і тушкуємо овочі протягом 15 хвилин.
- Беремо будь-м’ясний фарш, викладаємо до овочів і готуємо десять хвилин.
- Потім додаємо томат-пасту, вливаємо півчашки окропу і тушкуємо продукти 15 хвилин.
- Окремо відваримо рис. Як тільки зерна стануть м’якими, відправляємо в сковороду до рештою інгредієнтами. Солимо, перчимо, прогріваємо склад десять хвилин і знімаємо з вогню.
Рецепт приготування з рибою
Рисова крупа є однією з найпопулярніших в нашій країні. З білих зерняток можна приготувати найрізноманітніші страви, в тому числі, і з додаванням риби.
Для рецепту ви можете взяти будь-який вид морської риби, але ми будемо використовувати сига.
Інгредієнти:
- дві тушки сига;
- неповний стакан зерен рису;
- по дві морквини і головки цибулі;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Таке блюдо можна приготувати зі спеціями чи обмежиться тільки сіллю і перцем. Якщо вибір припав на приготування з прянощами, то в розігріте масло покладіть три горошини чорного перцю і стільки ж бутонів гвоздики, пару зерняток кардамону і трохи насіння коріандру. Буквально через півхвилини засипте кубики цибулі і обсмажте їх три хвилини.
- Після, кладемо натерту моркву і через п’ять хвилин на овочевій подушці розміщуємо шматочки риби.
- Засипаємо рис, наливаємо воду і тушкуємо страву протягом 25 хвилин.
З індичкою
З індички, рису і овочів можна приготувати легкий і в той же час ситне блюдо. Найважливіше в цьому рецепті – це спеції, які ми запозичимо у індійської кухні.
Інгредієнти:
- півкіло або трохи більше індички (філе);
- по одній моркві та цибулині;
- повний стакан рисових зерен;
- три часникових зубки;
- три стебла селери;
- дві ч. л. каррі;
- щіпка меленого імбиру;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- У ємність кладемо шматочки м’яса, посипаємо їх каррі, сіллю, перцем і імбиром. Перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин.
- Моркву ріжемо четвертинками, цибулю – дрібними кубиками, пряний овоч і селера – шматочками побільше.
- У гарячому маслі обсмажуємо індичку з часником, поки м’ясо не стане світлою. Після, кладемо селеру, цибулю і моркву, тушкуємо до м’якості помаранчевого коренеплоду.
- Засипаємо зерна, солимо, наливаємо воду і тушкуємо продукти до готовності на малому вогні.
Рис з м’ясом і овочами на сковороді
Рис і м’ясо – це завжди смачний тандем, гідний повноцінного обіду.
Щоб зерна вийшли розсипчастими, важливо дотримувати правильні пропорції крупи і води. Як правило, на одну порцію рису потрібно в два рази більше рідини.
Але не забуваємо, що окрім крупи в рецепті використовуються і інші інгредієнти, тому кількість води регулюємо в залежності від їх соковитості.
Інгредієнти:
- до півкіло свинини (яловичини, телятини);
- півтора стакана рису;
- баклажан;
- три томата;
- два болгарських перцю;
- морква і велика цибулина;
- по 0,5 ч. л. куркуми, коріандру і чорного перцю-горщика;
- 1 ч. л. каррі;
- по 0,5 ч. л. солодкої паприки і чилі.
Спосіб приготування:
- М’ясо ріжемо на шматочки, як для гуляшу. Якщо продукт з жирком, то для обжарювання олія не знадобиться.
- У глибокій сковороді протягом семи хвилин обсмажуємо м’ясні шматочки. Після, вливаємо півчашки води і продовжуємо приготування. Якщо обрана свинина, то тримаємо її 15 хвилин, якщо телятина – 20, яловичині буде потрібно не менше півгодини.
- У ступці подрібнюємо горошини коріандру з бутонами гвоздики і перцем. Змішуємо отриманий склад з уже меленими спеціями.
- Цибулю ріжемо четвертинками. Баклажани без шкірки, нарізаємо кубиками, присаливаем, а через 15 хвилин промиваємо під водою, щоб овоч не гірчив. Моркву і солодкий перець також ріжемо аналогічно.
- Як тільки м’ясо підсмажиться і підрум’яниться, викладаємо цибулю, а через пару хвилин засипаємо всі спеції. Через три хвилини додаємо моркву з болгарським перцем і баклажанами.
- В самому кінці процесу засипаємо рис і перемішуємо продукти. Смажимо складу три хвилини, потім вливаємо воду, підсолюємо і тушкуємо півгодини.
Тепер ви знаєте, як приготувати рис, який обов’язково сподобається всім членам вашої сім’ї. Справа залишилася за малим – пора приступати до виконання!