Рис жасмин – що це таке? 6 рецептів приготування

Елітний сорт ідеально поєднується з усіма продуктами. Тому рис жасмин використовують на гарнір у багатьох країнах. Пропонуємо різноманітні варіації приготування страв з використанням злаку.

Рис «Жасмин» — що це таке?

Ароматні зерна виростають тільки в Таїланді, але цінуються повсюдно. Відносяться до длиннозерновому сорту. У процесі приготування зерна склеюються, але не змінюють своєї ідеальної форми. По аромату нагадують запашні квітки жасмину.

Як правильно варити розсипчастий гарнір

Усі, хто вперше придбав ароматні зерна, замислюються, як варити рис жасмін на гарнір? Слідуючи простим рекомендаціям, ви зможете приготувати чудовий за смаковими якостями блюдо.

Інгредієнти:

  • рис жасмин – 300 г;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • вода – 600 мл

Приготування:

  • Ретельно промити зерна. Рідина повинна залишатися повністю прозорою.
  • Залити водою. Підсолити. Закип’ятити. Закрити кришкою.
  • Перемкнути вогонь на мінімум. Варити чверть години.
  • Відразу подавати не можна. Залишити на чверть години без вогню. Кришку не відкривати. Зерна за цей час настоятися і придбають характерний для них присмак.

Рецепт приготування з овочами

Рис жасмин з овочами корисно додавати в раціон харчування всієї родини. Ідеальне поєднання продуктів робить страву неймовірно смачним.

Інгредієнти:

  • рис жасмин – 420 г;
  • масло;
  • філе куряче 450 г;
  • сіль;
  • печериці – 550 г;
  • сік з половинки лимона;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • вода – 750 мл;
  • імбир – 1 ч. ложка сухої;
  • перець чилі – 0,5 стручка;
  • кінза – 55 г;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Засипати рис. Томити чверть години під закритою кришкою.
  • Брусками нарізати філе. Порізати печериці. Подрібнити перці. Цибулю нашаткувати. Крупно нарізати кінзу.
  • Масло розігріти в сотейнику. Помістити гриби і обсмажити.
  • Додати цибулю і згасити п’ять хвилин. Закинути перець. Потримати до готовності.
  • Окремо підсмажити куряче м’ясо. Відправити до овочів. Полити соком. Посипати імбиром. Додати кінзу. Підсолити. Додати рис. Розмішати і прогрівати три хвилини.
Дивіться також:  Яловичина з грибами – 8 рецептів приготування

Плов з рисом «Жасмин»

Щоб приготувати смачний плов, багато хитрощів не треба. Головне підібрати правильний сорт рису. Зерна повинні бути солодкими, жирними і розсипчастими. Тому при покупці зупиніть вибір на рисі «жасмин».

Інгредієнти:

  • баранина – 370 г;
  • сіль;
  • курдюк – 45 г;
  • часник – 7 зубчиків;
  • морквина – 270 г;
  • рис жасмин – 10 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • спеції для плову – 5 ст. ложок.

Приготування:

  • Промити м’ясної шматок. За допомогою паперового рушника підсушити. Нарізати на шматки. Вони повинні бути великими.
  • Дрібними шматками порубати курдюк. Закинути в каструлю. Постійно перемішувати, щоб не згорів. Коли весь жир вийде, викинути шкварки. Якщо не знайшли у продажу курдюк, замініть його великою кількістю соняшникової олії.
  • Порубати побільше цибулю. Беріть великі цибулини. Відправити в каструлю. Смажити до золотистого відтінку. Помістити м’ясні шматки. Томити п’ять хвилин. Вогонь повинен бути сильним.
  • Моркву порізати. Отриману соломку додати до засмажки. Готувати чотири хвилини. Посипати спеціями.
  • Закип’ятити воду. Залити продукти. Рідина повинна бути вище на два сантиметри. Підсолити. Поставити мінімум на вогонь. Закинути часник. Накрити кришкою і настоювати півгодини.
  • В чайнику прогріти воду. Розкласти рис по всій поверхні. Вогонь переключити на максимум. Залити водою. Тепер рідина повинна перевищувати продукти на чотири сантиметри.
  • Готувати без кришки. Через чотири хвилини переключити вогонь на мінімум. Накрити кришкою і готувати чверть години.
  • Прибрати з вогню. Кришку не знімати. Настояти чверть години.

Готуємо в мультиварці

Приготований таким методом рис підходить для дієтичного харчування і для вживання в пост. Страва порадує сім’ю ароматом і смаком.

Інгредієнти:

  • рис жасмин – гуртка;
  • сіль;
  • вода – 2 гуртки;
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • приправа для плову – 1 ч. ложка;
  • цибуля – 1 шт. червоного;
  • соняшникова олія – 2 ст. ложки;
  • часник – 1 зубчик;
  • лаврушка;
  • моркву.
Дивіться також:  Курка в горщиках – 14 рецептів приготування

Приготування:

  • Нашаткувати цибулину. Порубати часник. Нарізати перець і натерти моркву.
  • Закинути в чашу. Промити рисові зерна і додати до овочів. Закинути лаврушку. Підсолити. Посипати приправою. Перемішати. Влити олію і воду.
  • Виставити режим «Плов».
  • Після сигналу таймера потримати страва не відкриваючи прилад.

По-тайськи з куркою, креветками і кешью

Всі, хто побував у Таїланді хочуть повторити страви їхньої кухні у себе вдома. Пропонуємо спробувати смачний рис, який можна зустріти в кращих ресторанах країни.

Інгредієнти:

  • філе – 320 г куряче;
  • кінза – 7 г;
  • креветки – 220 г;
  • зелена цибуля – 7 г;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • маринований імбир – 7 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • соєвий соус – 70 мл;
  • рис жасмин – 650 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • кешью – 85 м;
  • перець гострий – 0,5 стручка;
  • рослинне масло – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Нарізати курячий шматок. Порізати перці. Нарізати кубиками цибулину.
  • Помістити в сковороду кешью. Смажити без масла п’ять хвилин.
  • Для приготування маса рису вказана у відвареному вигляді. Відварити рисові зерна згідно інструкції.
  • Розморозити і очистити морепродукти. Охолодити проварений рис.
  • У сковорідку влити олію, додати гострий перець і порубані часникові зубчики. Потомити п’ять хвилин.
  • Додати в сковороду курку. Через сім хвилин помістити порубані овочі. Обсмажувати п’ять хвилин.
  • Імбир подрібнити. Надіслати до засмажки. Закинути горіхи. Додати креветки. Розмішати і прожарювати дві хвилини.
  • Помістити до продуктів рис. Залити соєвим соусом. Розмішати. Накрити кришкою і потомити три хвилини.
  • Присипати посіченою зеленню.

Смажений рис «Жасмин»

Це сама правильна варіація приготування смаженого рису. Цей класичний метод приготування вважається найшвидшим.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • рис жасмин (відварений) – 6 горняток;
  • спеції;
  • часник – 4 зубки;
  • рослинне масло.
Дивіться також:  Риба під маринадом з моркви і цибулі – 6 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Приготування:

  • Порубати часникові зубки. Помістити в гарячу сковороду з олією. Прожарити. Насипати спеції і перемішати.
  • Рис знадобиться охолоджений. Надіслати до часнику. Підсолити. Перемішати. Смажити сім хвилин регулярно перемішуючи.
Прокрутка до верху