Популярність рису обумовлена його використанням у різноманітних страв, як перше, так і друге. Однак саме відоме і знайоме з дитинства страва – рисова каша смачна, для приготування якої необхідно точно пам’ятати і дотримуватися пропорції, час і порядок дій.
Класична рисова каша на молоці
Молочна каша з далекого дитинства, для приготування 4-5 порцій якій потрібні:
- рис круглозернистий – 200 г;
- вода – 500 мл;
- молоко – 500 мл;
- цукор – 60 г;
- масло вершкове – 5 г на порцію;
- сіль – щіпка.
Для приготування ситного корисного сніданку знадобиться емальована каструля і виконання наступних кроків:
Увага! Рисова каша на молоці в мультиварці виходить не менш смачною, не вимагаючи при цьому постійної присутності: всі інгредієнти закладаються в чашу, а мультиварка ставиться в режим «Молочна каша». Після звукового сигналу молочний сніданок з рису готовий до столу.
Як приготувати рідку молочну рисову кашу?
Любителям більш рідкої молочної каші можна скористатися вищеописаним класичним рецептом, але із збільшенням обсягів води на 100 мл і молока в залежності від побажань: чим рідше необхідна консистенція, тим більше молока слід додавати.
Важливо! Ступінь густоти також можна регулювати кількістю рису, зберігши обсяги молока і води з рецепту, і зменшивши кількість основного інгредієнта.
Рисова каша з родзинками
Ще один рецепт буденного, на перший погляд, страви. Каша з родзинками користується великою популярністю серед дітей. За основу беруться набір продуктів і спосіб приготування з рецепту класичної молочної каші, але з доповненням у вигляді 100 г родзинок, який добре промивається і вимочується. Підготовлені сухі ягоди додаються за 3 хвилини до закінчення варіння рису з молоком.
Готуємо на воді
Рисова каша на воді при точному дотриманні пропорцій виходить дуже розсипчастою.
Щоб приготувати ідеальне блюдо для прихильників правильного харчування знадобляться такі продукти:
- рис шліфований – 200 г;
- вода – 500 мл;
- масло вершкове – 50 г;
- сіль – за смаком.
Процес приготування дуже простий:
Важливо! Рисова каша на воді розсипчастою структури відмінно виходить в мультиварці на режимі «Крупи». Необхідно лише закласти вищеперелічені інгредієнти і дочекатися звукового сигналу, оповещающего про готовність каші.
З додаванням сухофруктів
Щоб приготувати солодку кашу з сухофруктами, яка є повноцінним сніданком, дає достатню кількість енергії на цілий день, можна скористатися рецептом приготування рисової каші на воді. За дві хвилини до готовності страви у нього додають 100 г подрібнених сухофруктів: в’ялені груші, персики, яблука, чорнослив, курага в пропорціях за смаком.
Рис легко перетравлюється і повністю засвоюється організмом.
Рецепт з яблуками
Рисова каша з яблуками особливо хороша в осінньо-зимовий період, коли організму так необхідні додаткові вітаміни.
Для виконання цього рецепта знадобиться:
- рис круглозернистий – 120 г;
- вода – 500 мл;
- молоко – 250 мл;
- цукор – 40-50 г;
- яблуко середніх розмірів – 1 шт.;
- шоколад – 2 шматочки;
- сіль – за смаком.
Для отримання каші з яблучним смаком:
З додаванням гарбуза
Красива, яскрава каша, що містить велику кількість поживних речовин, чудово підійде для розвантаження шлунка після свят.
Для створення гарбузового страви знадобляться:
- рис круглозернистий – 120 г;
- гарбуз (очищена і порізана кубиками) – 200 г;
- молоко – 250 мл;
- цукор – 80-100 г;
- масло вершкове – 70 г;
- сіль – за смаком.
Щоб зварити рисову кашу з додаванням гарбуза необхідно дотримуватися наступної інструкції:
Рада! Якщо є час, то слід дати настоятися каші, попередньо обгорнувши каструлю: блюдо стає пахучіше, а смак більш насиченим.
Смачний рецепт з куркою
Рисова крупа з курячою грудкою являє собою ароматне блюдо красивого золотистого кольору. Завдяки своїй ситності така каша стає невід’ємною складовою повсякденного раціону.
Для створення каші з куркою з 200 г рису круглозернистого будуть потрібні:
- грудка куряча – 500 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- масло рослинне – 100 мл;
- сіль і спеції (перець, базилік, куркума, зіра) – за смаком.
Перед початком приготування рису з куркою готуються продукти: промитий рис замочується на годину, куряче філе і цибулю нарізати кубиками, а моркву треться на крупній тертці.
Коли все підготовлено:
Рада! Не слід подібне блюдо відразу по завершенню приготування подавати до столу: через 15 хвилин, коли рис трохи охолоне, каша стане ароматніше.
З овочами
Рис з овочами – це чудовий гарнір до смачного соковитого м’яса. Але страва може подаватися і самостійно в якості пісного страви, що актуально для релігійних людей під час постів.
Для виконання рецепта необхідні:
- рис довгозернистий – 200 г;
- вода (окріп) – 400 мл;
- солодкий перець – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- зелений горошок – 100 г;
- олія оливкова – 50 мл;
- сіль і спеції (перець, базилік, шафран, коріандр, паприка) – за смаком.
Щоб з цього набору продуктів вийшло поживне блюдо:
Важливо! До рису додаються будь-які овочі: консервована кукурудза, броколі, стручкова квасоля та інші.
Таким чином, смак рисової каші, який всім знайомий ще з дитинства, може бути змінений до невпізнання завдяки використанню допоміжних продуктів. Страви з рису, які можуть бути солодкими, дієтичними, поживними, сподобаються як дорослим незалежно від статі, так і дітям.