Рисову кашу на молоці можна додати в список спогадів з дитинства. Напевно її пробував кожен малюк – у дитячому садку чи вдома. Якщо захотілося поностальгувати і приготувати цю саму кашу, варто озброїтися вдалими рецептами з наведеного нижче списку.
Молочна рисова каша — класичний рецепт
За класичним рецептом потрібно використовувати пропарений білий рис. Крім склянки крупи, береться: шматочок жирного масла, щіпка солі, 350 мл молока, щіпка цукру-піску.
- Рис добре промивається до прозорості води.
- Далі продукт висипається в каструльку, заливається вказаним у рецепті кількістю рідини і вариться близько 12 хвилин після закипання.
- Заздалегідь прокип’ячена молоко солиться і виливається на рісу. Разом інгредієнти готуються ще 17 хвилин.
Цукор і масло додаються вже в окремі порції за смаком.
В мультиварці
Диво-пічка допоможе значно заощадити час і сили господині. Це раціональний сучасний підхід приготування їжі. Для варіння каші з рису підійде будь-яка модель. З продуктів береться: 1 мультистакан круглого рису, 3,5 ст. л., 4 мультистакана жирного молока, щіпка солі, шматочок масла.
- Крупа промивається крижаною водою до прозорості, змінюючи кілька разів воду, і висипається в чашу пристрою.
- Туди ж виливається трохи підігріте молоко. Маса солиться і подслащивается.
- У програмі «Каша молочна» вариться страва 65 хвилин.
- В кінці додається масло.
Подається з меленою корицею.
Дитяча рисова каша на молоці
Для наймолодших членів родини коштує зварити кашку з рису за рецептом кухарів з дитячого саду. Вона готується з: 370 мл молока будь-якої жирності, 90 г круглого рису, щіпки солі, шматочки вершкового масла і цукру за смаком.
- Промитий рис вариться в несолоної до повного всмоктування рідини на мінімальному вогні. Крупа попередньо промивається. Крім того, важливо постійно помішувати продукт, щоб він не підгорав знизу, інакше можна зіпсувати страву.
- Далі в каструлю вливається гаряче кип’ячене молоко, додається сіль. Процес триває до повної готовності.
- Цукор додається в каструлю за пару хвилин до вимкнення вогню.
У дитячому блюді пісок можна замінити натуральним бджолиним медом.
З додаванням гарбуза
За таким оригінальним рецептом у результаті виходить ласа кашка, яка однаково сподобається і дітям, і дорослим. Сухофрукти для неї можна брати будь за смаком. З продуктів використовується: 1 ст. круглої крупи, сіль, 320 г овочевий м’якоті, 3 ст. л. цукру-піску, 2 склянки кип’яченого молока і питної очищеної води, 35 г родзинок, шматочок вершкового або топленого масла.
- Крупа добре промивається, кілька разів міняючи воду, до тих пір, поки рідина стане повністю прозорою.
- Підготовлений білий круглий рис заливається холодною водою, вказаної в рецепті, і доводиться до кипіння на неінтенсивному вогні.
- Далі можна посолити крупу.
- Гарбуз очищається від грубої шкірки, з неї вирізається серцевина з насінням. Потім овоч натирається на тертці з найбільшими осередками, або січе ножем.
- Приблизно через 15-17 хвилин води в каструлі майже не залишиться. В цей час крупа знімається з вогню, подслащивается, змішується з тертої гарбузом і замоченим в окропі родзинками.
- Після ретельного перемішування всі компоненти заливаються киплячим молоком і відправляються варитися ще на 10-12 хвилин. Для ніжного вершкового смаку в готову кашу додається вершкове або топлене масло.
Готова каша прямо у каструлі закутується в плед і настоюється ще 20 хвилин.
Як приготувати рідку молочну рисову кашу?
Такий варіант замінить перше блюдо. Його можна подавати замість супу на обід. Кількість молока буде потрібно значно збільшити (до 5 ст.), а також підготувати: 1 ст. рисової крупи, трохи меленої кориці і цукру, щіпку кам’яної солі.
- Свіже молоко вливається у містку каструлю.
- У рідину відразу ж відправляється сіль за смаком цукор-пісок.
- На цьому етапі можна засипати заздалегідь промитий і обсушенный рис.
- Коли маса закипить, додається кориця. Деякі господині замінюють її ваніліном або ванільним цукром.
- На самому маленькому вогні блюдо нудитися під кришкою до готовності крупи – близько 25 хвилин.
Більш точний час готування залежить від того, наскільки розварену молочну рисову кашу воліють домашні.
Смачний рецепт з куркою
Рис з курячою грудкою виходить дуже запашним і набуває апетитний золотистий відтінок. За смаком страва нагадує плов, але готується значно простіше і швидше. Склад інгредієнтів: 450 г грудинки, щіпка приправи для плову, 1 ст. круглого рису, морквина, сіль, луковичка.
- Рис не тільки ретельно промивається у великому обсязі води, але також замочується в холодній рідині на 60 хвилин.
- В цей час прямо в казані або товстостінній каструлі на великій кількості олії страхуються подрібнені морква і цибуля.
- До овочів поміщаються скибочки грудинки, які готуються до легкої скоринки.
- У суміш м’яса, цибулі і моркви додається сіль, а також вибрані спеції.
- Рис перекладається до інших компонентів, заливається водою, щоб її рівень виявився вищим на пару сантиметрів.
- Каша з м’ясом буде готова приблизно через 17 хвилин.
Якщо крупа повністю зварилася, але в ємності ще залишилася рідина, можна знімати посуд з вогню. У процесі настоювання рис вбере в себе воду.
З сухофруктами
Звичайну кашу з рису на молоці люблять не всі діти. Але варіант цієї страви, доповнений сухофруктами, зазвичай сприймається ними з захопленням. Підійде і курага, і в’ялена вишня, і чорнослив (по 60 г). З решти продуктів використовується: склянку довгого білого рису, щіпка ванільного цукру, шматочок вершкового масла, сіль, 2 ст. води, 3 ст. л. цукру-піску.
- Рис промивається до прозорості рідини, залишається на півгодини в прохолодній воді, після чого заливається нової її порцією і відправляється варитися на тихому вогні на півгодини.
- Всі сухофрукти ретельно миють щіткою і очищаються від явних забруднень, потім заливаються окропом на 20 хвилин. Залишиться лише промити їх прохолодною водою.
- За бажанням сухофрукти нарізаються або ж залишаються цілими.
- За 10 хвилин до готовності рис солиться, подслащивается, присипається ванільним цукром. До нього додається масло і сухофрукти.
Можна додати всі перераховані компоненти вже в готову страву, в такому випадку його потрібно буде залишити настоюватися на вимкненій плиті ще на 15 хвилин.
З шоколадом і на молоці
Кашу з рису можна перетворити на повноцінний десерт, якщо додати в неї шоколад. Підійде і гіркий і молочний продукт (60 г). Також потрібно підготувати: 470 мл жирного молока, 90 г білої рисової крупи, 2 ст. л. цукру-піску, 80 мл вершків для збивання, дрібку солі, 1 ст. л. якісного какао, пакетик ванільного цукру. Як приготувати кашу на молоці зі смаком шоколадного пудингу, розказано далі.
- В товстостінну посуд всипається два види цукру, какао та сіль. До цих інгредієнтів додається крупа. Попередньо її треба промити до прозорості води і висушити.
- У ємність додається молоко. Воно повинно бути кип’яченим і трохи теплим. Всі компоненти перемішуються до однорідності. В масі не повинно залишитися грудочок.
- На повільному вогні кашка вариться при постійному помішуванні близько 25 хвилин.
- Шоколад рубається ножем на кубики. При бажанні можна натерти його на тертці.
- Вершки збиваються міксером до пишноти.
- Готова каша перемішується з густим вершковим кремом. При збиванні можна додати в нього трохи цукрової пудри. Головне, не переборщити з солодкістю в пригощанні.
Перед подачею кожна порція посипається шоколадними шматочками.
З яблуками і сиром
Таке частування стане корисним початком дня, що заряджає людину енергією і гарним настроєм. З продуктів береться: пів склянки рису, цукор за смаком, 80 г зернистого сиру, по 1 ст. молока та питної води, 60 г мюслі, солодке яблуко, щіпка меленої кориці, 3 ч. л. натурального бджолиного меду, сіль за смаком.
- Рис ретельно промивається водою, після чого вариться в аналогічній рідини до майже повного її випаровування. Вже на цьому етапі продукт можна посолити. Крім того, потрібно періодично помішувати.
- Коли вода майже википить вся, в каструлю додається цукор і молоко. Крупа вариться вже до повної готовності.
- Яблуко миється, чиститься і натирається на крупній тертці.
- У гарячу готову кашу додається сир, мюслі і тертий фрукт.
Подається частування з рідким медом і корицею.
З бананами
Банани роблять кашу більш поживною і ситної. Поєднання рису, свіжого молока і фруктів ідеальні для сніданку. Банан потрібно взяти стиглий м’який, але не почорнілий (1 шт). Крім фрукта, буде використовуватися: 110 г рисової крупи, ¼ маленької ложки солі, паличка кориці, 3 шт. гвоздики, маленька ложка цукру-піску. Далі розповідається, як варити рисову кашу з бананом.
- Круглий білий рис попередньо промивається і варять у підсоленій воді до напівготовності.
- Молоко прогрівається з прянощами. Це додасть йому дивовижний східний аромат. Далі молоко проціджується від залишків спецій. Можна використовувати і мелену корицю, але вона менш ароматна.
- Коли молоко закипить, в нього відправляється напівготовий рис. При повторному закипанні компоненти підсолоджують.
- Продукти варяться разом 8 хвилин, після чого вогонь вимикається, і каша настоюється під кришкою 10-12 хвилин.
В кожну окрему порцію додається натертий на крупній тертці банан. Страву можна доповнити рідким бджолиним медом.