Рисова локшина – як приготувати і 6 рецептів з рисовою локшиною

Рисова локшина може по праву називатися візитною карткою азіатської кухні. Це універсальний продукт: його доречно подати з м’ясом і рибою, використовувати в салатах і супах, а в деяких випадках з нею роблять навіть начинку для пирогів. Приготувати таку страву теж легко – рисові макарони не потрібно варити, їх досить запарити окропом і хвилину потримати під кришкою.

Отже, що ж це за продукт, що відрізняється від фунчозы, і що можна з нього приготувати?

Рисова локшина: калорійність, як варити?

Макаронні вироби, виконані з рисового борошна, – це ситний продукт, калорійність якого становить 109 ккал на кожну сотню грам.

Варять таку локшину так само, як і звичайну пасту.

Для цього:

  • Беруть велику каструлю, щоб уникнути злипання виробів при приварюванні.
  • Дають воді в ній закипіти, після чого закладають локшину і проварюють не більше 5 хвилин.
  • Потім рідину виливають, а вміст каструлі обдають прохолодною водою, щоб локшина не розбухала.

Куплену магазинну локшину потрібно готувати, дотримуючись керівництву, зазначеному на упаковці.

  • Як правило, такий продукт не вимагає повноцінної варіння. Його просто закладають в ємність з гарячою водою, закривають кришкою і настоюють 10 хвилин.
  • Після цього локшину викладають у друшляк, де промивають прохолодною водою.

Потім локшину використовують як основний компонент для самостійного блюда або у складі інших страв.

Як приготувати рисову локшину в домашніх умовах

Якщо є час і бажання, рисову локшину нескладно зробити і самостійно. Для цього знадобиться півкіло білого рису або готова рисова мука, яка продається в супермаркеті у відділі азіатських товарів. Якщо ж прийнято рішення про використання рису, то його потрібно змолоти в спеціальному млинку або кавомолці для отримання тонкої білосніжною борошна.

  • Після цього на кожні 110 грам сировини береться 1 велике куряче яйце і замішується тісто. Воно повинно вийти крутим і еластичним, легко розгортати в тонкі смуги.
  • Пласт слід розкачати як можна тонше, ідеальний варіант – використання спеціальної паста-машини.
  • Після цього отримані пласти нарізають на тонкі смужки – це і є локшина.
  • Перед використанням готовий продукт просушують, а потім складають у скляну або пластмасову тару із щільно закритою кришкою і ставлять у темне прохолодне місце.
Дивіться також:  Паста з грибами у вершковому соусі — 9 рецептів приготування

Рецепт рисової локшини по-китайськи

Нижче запропонований рецепт універсального східного салату, який ми сьогодні готуємо з овочами. Причому продукти можна вибирати ті, які подобаються найбільше.

Важливо лише нарізати інгредієнти витонченої соломкою.

Для створення страви знадобиться:

  • зварена рисова локшина;
  • будь-які овочі за особистим уподобанням;
  • головка цибулі;
  • пісне масло;
  • соєвий соус.

Готувати будемо наступним чином:

  • Розігріти олію на сковороді, потім обсмажити в ньому тонко нарізані овочі не більше 7 хвилин.
  • Пропарити їх під кришкою до готовності.
  • Після цього в овочеву суміш додати рисову локшину і соєвий соус.
  • Ретельно перемішати і потримають на вогні ще пару хвилин.

Подається рисова локшина по-китайськи в теплому вигляді.

З куркою і овочами

Для приготування такого салату на пачку локшини знадобляться:

  • філе курки;
  • томати-черрі – 3 – 4 шт.;
  • салатні листя;
  • дрібний подрібнений часниковий зубчик;
  • маленька цибулина;
  • оливкова або рослинне масло без запаху – 3 – 4 ст. л.;
  • оцет винний – 2 ст. л.;
  • щіпка цукру, сіль з сумішшю перців – за власним уподобанням.

Готується рисова локшина з куркою і овочами наступним чином:

  • В щедрому обсязі олії потрібно обсмажити заздалегідь подрібнений часник, поки він не віддасть свій смак і аромат. Після цього його видаляють.
  • Курятину дрібно посікти і обсмажити на отриманому часниковому маслі до золотистого кольору.
  • Рисову локшину потрібно відварити і промити прохолодною водою.
  • Викласти її в миску, туди ж відправити нарізаний салат-латук, подрібнені помідори і обсмажене куряче філе.
  • Потім потрібно приготувати заправку. Для цього в останньому соняшниковій олії слід обсмажити трохи часнику, після чого викинути колись пряний макуха. В окремій ємності змішують винний оцет, сіль, цукор, перець і отримане часникове масло. Ретельно перемішують.
  • Отриманої заправкою залишається тільки збризнути салат і відразу ж подавати до столу.

Дане блюдо володіє приємним смаком як в теплом, так і в холодному вигляді.

Готуємо з морепродуктами

Такий салат виглядає дуже ошатно, і багато господинь сумніваються, чи можна приготувати його самостійно в домашніх умовах. Локшина з морепродуктами готується просто, а з’їдається ще швидше.

Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Для приготування цієї страви знадобиться:

  • відварені рисові макарони;
  • суміш морепродуктів;
  • маленька морква;
  • невелика солодка паприка;
  • невелика цибулина;
  • часникові зубки – 1 – 2 шт.;
  • пісне (будь-яка) масло і лимонний сік – 2 ст. л.;
  • соєвий соус – вдвічі більше.

Готують салат наступним чином:

  • Спочатку готують маринад для морепродуктів. З цією метою з’єднують лимонний сік з пряним соусом.
  • Морепродукти потрібно промити, очистити і покласти в отриманий маринад на півгодини. Якщо такий мікс з якихось причин не підходить, то можна приготувати «полегшену» локшину з креветками по цьому ж рецепту.
  • Всі овочі подрібнити витонченої соломкою і обсмажити в олії до золотистого кольору.
  • Після цього до овочевої суміші додають морепродукти і всі разом готують не більше 10 хвилин.
  • Потім в сковороду викладають рисову локшину, ретельно перемішують склад і тримають під кришкою кілька хвилин.

Сала готовий. Таке блюдо добре б подати на дегустацію в теплому вигляді.

Салат з рисовою локшиною

Перед вами оригінальна овочева закуска, яку можна вживати як основне блюдо. Продукти для приготування беруться за смаком, в залежності від того, що саме, на думку господині, повинно переважати в салаті – овочі або локшина.

Список інгредієнтів:

  • локшина відварена;
  • помідори;
  • паприка;
  • огірок;
  • зелений горошок (можна консервований);
  • часник;
  • кріп, базилік, петрушка;
  • оливкова або рослинне масло;
  • соєвий соус.

Готують салат наступним чином:

  • На сковороді в рослинному маслі пасерують дрібно різаний часник, потім додають до нього відварену локшину, яку злегка обсмажують.
  • Овочі нарізують дрібними шматочками.
  • Потім змішують рисову локшину з овочами і заправляють всі соєвим соусом.

Салат з рисовою локшиною готовий, його можна подавати до столу.

З соєвим соусом

А це швидке і ситне блюдо, з приготуванням якого впорається навіть дитина. Для його виконання потрібно зовсім небагато інгредієнтів, але на результаті така економія ніяк не позначиться.

Для приготування страви потрібно:

  • рисові макарони відварні;
  • трохи соєвого соусу;
  • рослинна олія;
  • часник;
  • чилі за смаком;
  • будь-яка зелень.
Дивіться також:  Фрукт папайя – 7 рецептів страв з екзотичним фруктом

Як готувати:

  • У сковороді на олії слід обсмажити часник, додати чилі і соєвий соус. Томити до кипіння.
  • Готові макарони викладають на сковороду, ретельно перемішують і готують під кришкою не більше хвилини. Перед подаванням страву можна прикрасити зеленню.

Замість зелені допустимо посипати готову страву кунжутом.

Як приготувати суп з локшиною?

Такий суп дуже смачний, хоча спочатку список інгредієнтів може насторожити людей, далеких від східної кухні, адже основу страви становить кокосове молоко.

Щоб порадувати себе і близьких екзотичною стравою, слід підготувати наступні інгредієнти:

  • рисові макарони;
  • кокосове молоко – півлітра;
  • креветки нечищене – півкіло;
  • імбир;
  • морква;
  • чайна ложка крохмалю;
  • лаймовий сік;
  • масло;
  • спеції, сіль – за смаком.

Приготування виглядає наступним чином:

  • У глибокій і товстостінній каструлі обсмажуються всі овочі і заливаються кокосовим молоком. При необхідності можна додати воду.
  • Крохмаль розводять у воді, після чого вливають в каструлю до решти інгредієнтів.
  • Після цього додається рисова вермішель. Їй дають прокипіти хвилин п’ять, не більше.
  • Потім в суп додаються креветки і страви дають потомитися ще трохи.
  • Перед подачею їжу заправляють соком лайма і декорують зеленню.

Таке блюдо подають до обіду виключно гарячим.

Рисова локшина і фунчоза: в чому різниця?

Багато починаючі господині не можуть зрозуміти, в чому різниця між рисовою локшиною і фунчозой. Чи існують справді разючі відмінності, чи це знову рекламний трюк?

  • Перша відмінність – калорійність. Фунчоза в 3 рази ситніше. У 100 грамах продукту міститься більше 300 ккал.
  • Рисову локшину виготовляють з рисового борошна, а фунчозу – з картопляного крохмалю і бобових.
  • За зовнішнім виглядом пізнати їх украй складно. Рисова локшина після варіння побіліє, фунчоза – залишиться прозорою.

Рисова локшина – смачний і корисний продукт, на основі якого можна приготувати безліч різноманітних, ситних і корисних страв. Головне – вірно відварити продукт, і тоді готову страву не розчарує вас своїм зовнішнім виглядом і смаком.

Прокрутка до верху