Рисова локшина може по праву називатися візитною карткою азіатської кухні. Це універсальний продукт: його доречно подати з м’ясом і рибою, використовувати в салатах і супах, а в деяких випадках з нею роблять навіть начинку для пирогів. Приготувати таку страву теж легко – рисові макарони не потрібно варити, їх досить запарити окропом і хвилину потримати під кришкою.
Отже, що ж це за продукт, що відрізняється від фунчозы, і що можна з нього приготувати?
Рисова локшина: калорійність, як варити?
Макаронні вироби, виконані з рисового борошна, – це ситний продукт, калорійність якого становить 109 ккал на кожну сотню грам.
Варять таку локшину так само, як і звичайну пасту.
Для цього:
- Беруть велику каструлю, щоб уникнути злипання виробів при приварюванні.
- Дають воді в ній закипіти, після чого закладають локшину і проварюють не більше 5 хвилин.
- Потім рідину виливають, а вміст каструлі обдають прохолодною водою, щоб локшина не розбухала.
Куплену магазинну локшину потрібно готувати, дотримуючись керівництву, зазначеному на упаковці.
- Як правило, такий продукт не вимагає повноцінної варіння. Його просто закладають в ємність з гарячою водою, закривають кришкою і настоюють 10 хвилин.
- Після цього локшину викладають у друшляк, де промивають прохолодною водою.
Потім локшину використовують як основний компонент для самостійного блюда або у складі інших страв.
Як приготувати рисову локшину в домашніх умовах
Якщо є час і бажання, рисову локшину нескладно зробити і самостійно. Для цього знадобиться півкіло білого рису або готова рисова мука, яка продається в супермаркеті у відділі азіатських товарів. Якщо ж прийнято рішення про використання рису, то його потрібно змолоти в спеціальному млинку або кавомолці для отримання тонкої білосніжною борошна.
- Після цього на кожні 110 грам сировини береться 1 велике куряче яйце і замішується тісто. Воно повинно вийти крутим і еластичним, легко розгортати в тонкі смуги.
- Пласт слід розкачати як можна тонше, ідеальний варіант – використання спеціальної паста-машини.
- Після цього отримані пласти нарізають на тонкі смужки – це і є локшина.
- Перед використанням готовий продукт просушують, а потім складають у скляну або пластмасову тару із щільно закритою кришкою і ставлять у темне прохолодне місце.
Рецепт рисової локшини по-китайськи
Нижче запропонований рецепт універсального східного салату, який ми сьогодні готуємо з овочами. Причому продукти можна вибирати ті, які подобаються найбільше.
Важливо лише нарізати інгредієнти витонченої соломкою.
Для створення страви знадобиться:
- зварена рисова локшина;
- будь-які овочі за особистим уподобанням;
- головка цибулі;
- пісне масло;
- соєвий соус.
Готувати будемо наступним чином:
- Розігріти олію на сковороді, потім обсмажити в ньому тонко нарізані овочі не більше 7 хвилин.
- Пропарити їх під кришкою до готовності.
- Після цього в овочеву суміш додати рисову локшину і соєвий соус.
- Ретельно перемішати і потримають на вогні ще пару хвилин.
Подається рисова локшина по-китайськи в теплому вигляді.
З куркою і овочами
Для приготування такого салату на пачку локшини знадобляться:
- філе курки;
- томати-черрі – 3 – 4 шт.;
- салатні листя;
- дрібний подрібнений часниковий зубчик;
- маленька цибулина;
- оливкова або рослинне масло без запаху – 3 – 4 ст. л.;
- оцет винний – 2 ст. л.;
- щіпка цукру, сіль з сумішшю перців – за власним уподобанням.
Готується рисова локшина з куркою і овочами наступним чином:
- В щедрому обсязі олії потрібно обсмажити заздалегідь подрібнений часник, поки він не віддасть свій смак і аромат. Після цього його видаляють.
- Курятину дрібно посікти і обсмажити на отриманому часниковому маслі до золотистого кольору.
- Рисову локшину потрібно відварити і промити прохолодною водою.
- Викласти її в миску, туди ж відправити нарізаний салат-латук, подрібнені помідори і обсмажене куряче філе.
- Потім потрібно приготувати заправку. Для цього в останньому соняшниковій олії слід обсмажити трохи часнику, після чого викинути колись пряний макуха. В окремій ємності змішують винний оцет, сіль, цукор, перець і отримане часникове масло. Ретельно перемішують.
- Отриманої заправкою залишається тільки збризнути салат і відразу ж подавати до столу.
Дане блюдо володіє приємним смаком як в теплом, так і в холодному вигляді.
Готуємо з морепродуктами
Такий салат виглядає дуже ошатно, і багато господинь сумніваються, чи можна приготувати його самостійно в домашніх умовах. Локшина з морепродуктами готується просто, а з’їдається ще швидше.
Для приготування цієї страви знадобиться:
- відварені рисові макарони;
- суміш морепродуктів;
- маленька морква;
- невелика солодка паприка;
- невелика цибулина;
- часникові зубки – 1 – 2 шт.;
- пісне (будь-яка) масло і лимонний сік – 2 ст. л.;
- соєвий соус – вдвічі більше.
Готують салат наступним чином:
- Спочатку готують маринад для морепродуктів. З цією метою з’єднують лимонний сік з пряним соусом.
- Морепродукти потрібно промити, очистити і покласти в отриманий маринад на півгодини. Якщо такий мікс з якихось причин не підходить, то можна приготувати «полегшену» локшину з креветками по цьому ж рецепту.
- Всі овочі подрібнити витонченої соломкою і обсмажити в олії до золотистого кольору.
- Після цього до овочевої суміші додають морепродукти і всі разом готують не більше 10 хвилин.
- Потім в сковороду викладають рисову локшину, ретельно перемішують склад і тримають під кришкою кілька хвилин.
Сала готовий. Таке блюдо добре б подати на дегустацію в теплому вигляді.
Салат з рисовою локшиною
Перед вами оригінальна овочева закуска, яку можна вживати як основне блюдо. Продукти для приготування беруться за смаком, в залежності від того, що саме, на думку господині, повинно переважати в салаті – овочі або локшина.
Список інгредієнтів:
- локшина відварена;
- помідори;
- паприка;
- огірок;
- зелений горошок (можна консервований);
- часник;
- кріп, базилік, петрушка;
- оливкова або рослинне масло;
- соєвий соус.
Готують салат наступним чином:
- На сковороді в рослинному маслі пасерують дрібно різаний часник, потім додають до нього відварену локшину, яку злегка обсмажують.
- Овочі нарізують дрібними шматочками.
- Потім змішують рисову локшину з овочами і заправляють всі соєвим соусом.
Салат з рисовою локшиною готовий, його можна подавати до столу.
З соєвим соусом
А це швидке і ситне блюдо, з приготуванням якого впорається навіть дитина. Для його виконання потрібно зовсім небагато інгредієнтів, але на результаті така економія ніяк не позначиться.
Для приготування страви потрібно:
- рисові макарони відварні;
- трохи соєвого соусу;
- рослинна олія;
- часник;
- чилі за смаком;
- будь-яка зелень.
Як готувати:
- У сковороді на олії слід обсмажити часник, додати чилі і соєвий соус. Томити до кипіння.
- Готові макарони викладають на сковороду, ретельно перемішують і готують під кришкою не більше хвилини. Перед подаванням страву можна прикрасити зеленню.
Замість зелені допустимо посипати готову страву кунжутом.
Як приготувати суп з локшиною?
Такий суп дуже смачний, хоча спочатку список інгредієнтів може насторожити людей, далеких від східної кухні, адже основу страви становить кокосове молоко.
Щоб порадувати себе і близьких екзотичною стравою, слід підготувати наступні інгредієнти:
- рисові макарони;
- кокосове молоко – півлітра;
- креветки нечищене – півкіло;
- імбир;
- морква;
- чайна ложка крохмалю;
- лаймовий сік;
- масло;
- спеції, сіль – за смаком.
Приготування виглядає наступним чином:
- У глибокій і товстостінній каструлі обсмажуються всі овочі і заливаються кокосовим молоком. При необхідності можна додати воду.
- Крохмаль розводять у воді, після чого вливають в каструлю до решти інгредієнтів.
- Після цього додається рисова вермішель. Їй дають прокипіти хвилин п’ять, не більше.
- Потім в суп додаються креветки і страви дають потомитися ще трохи.
- Перед подачею їжу заправляють соком лайма і декорують зеленню.
Таке блюдо подають до обіду виключно гарячим.
Рисова локшина і фунчоза: в чому різниця?
Багато починаючі господині не можуть зрозуміти, в чому різниця між рисовою локшиною і фунчозой. Чи існують справді разючі відмінності, чи це знову рекламний трюк?
- Перша відмінність – калорійність. Фунчоза в 3 рази ситніше. У 100 грамах продукту міститься більше 300 ккал.
- Рисову локшину виготовляють з рисового борошна, а фунчозу – з картопляного крохмалю і бобових.
- За зовнішнім виглядом пізнати їх украй складно. Рисова локшина після варіння побіліє, фунчоза – залишиться прозорою.
Рисова локшина – смачний і корисний продукт, на основі якого можна приготувати безліч різноманітних, ситних і корисних страв. Головне – вірно відварити продукт, і тоді готову страву не розчарує вас своїм зовнішнім виглядом і смаком.