У часи Київської Русі це блюдо називалося крупениками і готувалася з пшона, гречки, вівсянки, перловки і пшениці. Зараз більш популярна рисова запіканка, вона готується з додаванням різних інгредієнтів: м’ясного фаршу, гарбуза, сиру, ягід і фруктів. Різні її варіанти припадуть до смаку і дорослим і дітям.
Солодка рисова запіканка в духовці
Щоб приготувати цю страву з меню більшості дитячих дошкільних установ потрібно взяти:
- 1000 мл молока;
- 200 г рисової крупи;
- 200 г кристалічного цукру;
- 50 г вершкового масла в кашу і ще трохи, щоб змастити форму для запікання;
- 2 курячі яйця;
- 30 г панірувальних сухарів.
Рецепт покроково:
- Промиту рисову крупу залити молоком, додати до неї половину рецептурного кількості цукру і відправити на вогонь. Після закипання варити кашу 15-20 хвилин. Щоб запіканка вийшла необхідної консистенції крупу обов’язково потрібно промивати не менше семи разів до прозорої води або взяти фасований пропарений рис з пакетів.
- Знявши з вогню рисову молочну кашу, покласти в неї вершкове масло, перемішати до розчинення і залишити остигати до кімнатної температури.
- Жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром, потім змішати їх з рисом. Білки збити міксером в міцну піну, яку акуратно ложкою вмішати до решти інгредієнтів.
- Форму для запіканки змастити м’яким вершковим маслом, обсипати сухарями, перекласти в неї рисову масу і готувати в межах півгодини при 180 градусах в духовці.
З фаршем
Рисова запіканка з фаршем в духовці готується з наступного продуктового набору:
- 220 г круглого рису;
- 350 г м’ясного фаршу;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- 90 г моркви;
- 1 куряче яйце;
- 20 г сметани (майонезу);
- 30 мл соняшникової олії;
- 30 мл питної води;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Як приготувати:
- Промитий рис поставити варитися в підсоленій воді до готовності. Тим часом зайнятися м’ясної складової.
- Фарш спочатку злегка обсмажити на рослинному маслі, потім додати до нього нашатковану кубиками і натерту на тертці моркву. Вогонь зменшити і готувати до м’якості і карамельного кольору овочів.
- У змащену форму викласти половину рису рівним слоен не товщі 2 см, на нього – обсмажений фарш з овочами і наступним шаром – залишилася половина рису.
- Сире куряче яйце злегка збити зі сметаною і водою. Отриманою сумішшю рівномірно зверху запіканку полити у формі. Це допоможе скріпити її і не розвалитися в подальшому. Готувати 10-15 хвилин при 180 градусах.
Сирно-рисова запіканка
Для приготування цього смачного страви з сиру і рису знадобляться:
- 350 г відвареного рису або рисової каші;
- 250 г сиру;
- 100 г цукру;
- 3 яйця;
- 3 г солі;
- 3 г ваніліну;
- рослинна олія і манна крупа для підготовки форми.
Послідовність запікання:
- Перетертий через сито сир з’єднати з яйцями, цукром, сіллю і ваніллю. Збити ці інгредієнти за допомогою міксера три-п’ять хвилин. Потім старанно перемішати з рисовою кашею.
- Форму змастити рослинним маслом і присипати сухий манною крупою. Перекласти в неї підготовлену сирно-рисову масу. Запікати приблизно 60 хвилин, температурний режим – 180 градусів. Подавати можна в злегка остиглому і холодному вигляді.
В мультиварці
Для страви рисова запіканка в мультиварці слід підготувати наступні продукти:
- 300 г відвареного рису;
- 180 г сметани;
- 100 г яблука;
- 2 яйця;
- 90 г цукру;
- 50 г родзинок;
- 15 г вершкового масла;
- 5 г кориці в порошку.
Готуємо наступним чином:
- Злегка збити віночком сметану, яйця і 2/3 кількості цукру. Викласти цю масу відварений рис і промиті родзинки, перемішати.
- У яблука видалити серцевину, нарізати соломкою і змішати з цукром і корицею.
- У змащену электрокастрюлю помістити половину рисової суміші. На неї рівним шаром розподілити яблучну соломку, зверху – решту рисову масу, поверх якої розкласти невеликі шматочки вершкового масла.
- Готувати запіканку, використовуючи опцію «Випічка» протягом 50 хвилин. Після завершення приготування, дати страві трохи охолонути в мультиварці, а потім перевернути на грати пароварки і охолодити перед подачею.
Запіканка з рисової каші
Щоб зробити запіканку з рисовим молочної каші, необхідні:
- 400 мл молока;
- 100 г рисової крупи;
- 120 г цукру;
- 30 г вершкового масла;
- 3 жовтка курячих яєць;
- 2-3 г ваніліну;
- сіль за смаком.
Етапи приготування:
- Першим ділом варимо молочну рисову кашу. У каструлі відповідних розмірів закип’ятити молоко, всипати в нього промиту крупу, покласти масло. Варити до готовності рису.
- Яєчні жовтки розтерти з цукром і ваніллю. Отриману суміш з’єднати з рисовою кашею, після чого повинна вийти маса по консистенції близька до крему.
- Перекласти в підготовлену форму, яка повинна провести 40 хвилин в духовці при 170 градусах
Щоб запіканка з рисової каші покрилася смачною карамельною скоринкою, форму для неї слід змастити маслом і притрусити цукром-піском.
Варіант для самих маленьких
Рисова запіканка як у дитячому садку для самих маленьких готується з:
- 180 г рису;
- 500 мл молока;
- 200 г цукру;
- 4 яйця;
- 100 г родзинок;
- 100 г вершкового масла;
- 2 г ваніліну.
Черговість дій:
- Промитий рис спочатку проварити у воді 10 хвилин після закипання. Потім воду злити, а рис залити підігрітим до кипіння молоком і варити до повної готовності.
- Яйця розділити на білки і жовтки. Перші збити в пишну піну, а жовтки розтерти віночком з ваніллю і цукром до повного розчинення всіх крупинок.
- Відварений рис змішати з м’яким маслом і жовтками. Після цього з граничною акуратністю ввести білкову піну, щоб маса не опало.
- Перекласти підготовлений рис у форму (можна окремі порційні формочки) і запікати 35 хвилин до золотистої скоринки при 200 градусах.
З фруктами і сиром
Для варіанта рисової запіканки з сиром і фруктами можна використовувати будь-які фрукти і ягоди за смаком, при цьому пропорції інгредієнтів будуть наступними:
- 100 рису;
- 250 г сиру;
- 100 г кристалічного цукру;
- 5-10 г ванільного цукру;
- 2-3 курячі яйця;
- 50 г вершкового масла;
- фрукти або ягоди за смаком.
Хід роботи:
- Промивши рисову крупу відварити до готовності на воді або молоці.
- М’яке вершкове масло, сир, жовтки, ванільний і звичайний цукор перебити заглибним блендером до однорідного стану. Білки міксером перетворити в пишну піну.
- З’єднати відварений рис, сирну масу і збиті білки. Потім цю масу перекласти в підготовлену форму, а зверху розкласти промиті, обсушені і нарізані (при необхідності) фрукти або ягоди.
- Готувати запіканку слід в духовці при 160-180 градусів. В залежності від діаметру форми солодка рисова запіканка буде готова через 30-40 хвилин.
З бананами в духовці
Щоб приготувати рисову запіканку з екзотичним фруктом (бананом) потрібні:
- 90 г рисової крупи;
- 250 мл молока;
- 100 г бананів;
- 100 г пісочного печива;
- 30 г цукру;
- 15 мл рослинного масла;
- 3 г солі.
Опис приготування:
- Зварити рисову крупу в молоці. М’якоть банана нашаткувати кружечками, а печиво змолоти у крихту.
- Дно прямокутної форми для запікання змащеній маслом, притрусити крихтою печива, зверху розкласти кружечки банана, які присипати половиною цукру. На фруктову м’якоть перекласти кашу, притрусити її цукром і сухарями.
- Готувати в розігрітій духовці приблизно 10 хвилин, а потім зарумянить зверху до скоринки під грилем 2-3 хвилини.
Запіканка з гарбузом
Не тільки смачну, але і яскраву вітамінну запіканку можна приготувати з рису і гарбуза. У цьому випадку необхідні наступні продукти:
- 500 г м’якоті гарбуза;
- 250 мл молока;
- 200 г яблук;
- 100 г кураги, родзинок;
- 60 г крупи рису;
- 40 г вершкового масла;
- цукор і кориця за смаком.
Приготування:
- З рису на молоці приготувати розсипчасту кашу. М’якоть гарбуза нарізати кубиками, а яблуко нашаткувати тонкими слайсами. Злегка припустити сонячний овоч і яблуко на вершковому маслі.
- На дно змащеної маслом викласти яблука з гарбузом, притрусити сумішшю цукру і кориці, наступним шаром розподілити рисову кашу, змішану з сухофруктами.
- Верх запіканки змастити вершковим маслом і відправити в духовку на півгодини. Температуру духової шафи слід встановити на рівні 180 градусів.