Рисова запіканка – 9 рецептів солодких і ситних

У часи Київської Русі це блюдо називалося крупениками і готувалася з пшона, гречки, вівсянки, перловки і пшениці. Зараз більш популярна рисова запіканка, вона готується з додаванням різних інгредієнтів: м’ясного фаршу, гарбуза, сиру, ягід і фруктів. Різні її варіанти припадуть до смаку і дорослим і дітям.

Солодка рисова запіканка в духовці

Щоб приготувати цю страву з меню більшості дитячих дошкільних установ потрібно взяти:

  • 1000 мл молока;
  • 200 г рисової крупи;
  • 200 г кристалічного цукру;
  • 50 г вершкового масла в кашу і ще трохи, щоб змастити форму для запікання;
  • 2 курячі яйця;
  • 30 г панірувальних сухарів.

Рецепт покроково:

  • Промиту рисову крупу залити молоком, додати до неї половину рецептурного кількості цукру і відправити на вогонь. Після закипання варити кашу 15-20 хвилин. Щоб запіканка вийшла необхідної консистенції крупу обов’язково потрібно промивати не менше семи разів до прозорої води або взяти фасований пропарений рис з пакетів.
  • Знявши з вогню рисову молочну кашу, покласти в неї вершкове масло, перемішати до розчинення і залишити остигати до кімнатної температури.
  • Жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром, потім змішати їх з рисом. Білки збити міксером в міцну піну, яку акуратно ложкою вмішати до решти інгредієнтів.
  • Форму для запіканки змастити м’яким вершковим маслом, обсипати сухарями, перекласти в неї рисову масу і готувати в межах півгодини при 180 градусах в духовці.

З фаршем

Рисова запіканка з фаршем в духовці готується з наступного продуктового набору:

  • 220 г круглого рису;
  • 350 г м’ясного фаршу;
  • 80 г ріпчастої цибулі;
  • 90 г моркви;
  • 1 куряче яйце;
  • 20 г сметани (майонезу);
  • 30 мл соняшникової олії;
  • 30 мл питної води;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Як приготувати:

  • Промитий рис поставити варитися в підсоленій воді до готовності. Тим часом зайнятися м’ясної складової.
  • Фарш спочатку злегка обсмажити на рослинному маслі, потім додати до нього нашатковану кубиками і натерту на тертці моркву. Вогонь зменшити і готувати до м’якості і карамельного кольору овочів.
  • У змащену форму викласти половину рису рівним слоен не товщі 2 см, на нього – обсмажений фарш з овочами і наступним шаром – залишилася половина рису.
  • Сире куряче яйце злегка збити зі сметаною і водою. Отриманою сумішшю рівномірно зверху запіканку полити у формі. Це допоможе скріпити її і не розвалитися в подальшому. Готувати 10-15 хвилин при 180 градусах.
Дивіться також:  Запіканка з гарбуза – 7 смачних рецептів приготування

Сирно-рисова запіканка

Для приготування цього смачного страви з сиру і рису знадобляться:

  • 350 г відвареного рису або рисової каші;
  • 250 г сиру;
  • 100 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 3 г солі;
  • 3 г ваніліну;
  • рослинна олія і манна крупа для підготовки форми.

Послідовність запікання:

  • Перетертий через сито сир з’єднати з яйцями, цукром, сіллю і ваніллю. Збити ці інгредієнти за допомогою міксера три-п’ять хвилин. Потім старанно перемішати з рисовою кашею.
  • Форму змастити рослинним маслом і присипати сухий манною крупою. Перекласти в неї підготовлену сирно-рисову масу. Запікати приблизно 60 хвилин, температурний режим – 180 градусів. Подавати можна в злегка остиглому і холодному вигляді.

В мультиварці

Для страви рисова запіканка в мультиварці слід підготувати наступні продукти:

  • 300 г відвареного рису;
  • 180 г сметани;
  • 100 г яблука;
  • 2 яйця;
  • 90 г цукру;
  • 50 г родзинок;
  • 15 г вершкового масла;
  • 5 г кориці в порошку.

Готуємо наступним чином:

  • Злегка збити віночком сметану, яйця і 2/3 кількості цукру. Викласти цю масу відварений рис і промиті родзинки, перемішати.
  • У яблука видалити серцевину, нарізати соломкою і змішати з цукром і корицею.
  • У змащену электрокастрюлю помістити половину рисової суміші. На неї рівним шаром розподілити яблучну соломку, зверху – решту рисову масу, поверх якої розкласти невеликі шматочки вершкового масла.
  • Готувати запіканку, використовуючи опцію «Випічка» протягом 50 хвилин. Після завершення приготування, дати страві трохи охолонути в мультиварці, а потім перевернути на грати пароварки і охолодити перед подачею.

Запіканка з рисової каші

Щоб зробити запіканку з рисовим молочної каші, необхідні:

  • 400 мл молока;
  • 100 г рисової крупи;
  • 120 г цукру;
  • 30 г вершкового масла;
  • 3 жовтка курячих яєць;
  • 2-3 г ваніліну;
  • сіль за смаком.
Дивіться також:  Запіканка з пельменів в духовці – 7 рецептів, як приготувати ліниву пельменну запіканку

Етапи приготування:

  • Першим ділом варимо молочну рисову кашу. У каструлі відповідних розмірів закип’ятити молоко, всипати в нього промиту крупу, покласти масло. Варити до готовності рису.
  • Яєчні жовтки розтерти з цукром і ваніллю. Отриману суміш з’єднати з рисовою кашею, після чого повинна вийти маса по консистенції близька до крему.
  • Перекласти в підготовлену форму, яка повинна провести 40 хвилин в духовці при 170 градусах

Щоб запіканка з рисової каші покрилася смачною карамельною скоринкою, форму для неї слід змастити маслом і притрусити цукром-піском.

Варіант для самих маленьких

Рисова запіканка як у дитячому садку для самих маленьких готується з:

  • 180 г рису;
  • 500 мл молока;
  • 200 г цукру;
  • 4 яйця;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г вершкового масла;
  • 2 г ваніліну.

Черговість дій:

  • Промитий рис спочатку проварити у воді 10 хвилин після закипання. Потім воду злити, а рис залити підігрітим до кипіння молоком і варити до повної готовності.
  • Яйця розділити на білки і жовтки. Перші збити в пишну піну, а жовтки розтерти віночком з ваніллю і цукром до повного розчинення всіх крупинок.
  • Відварений рис змішати з м’яким маслом і жовтками. Після цього з граничною акуратністю ввести білкову піну, щоб маса не опало.
  • Перекласти підготовлений рис у форму (можна окремі порційні формочки) і запікати 35 хвилин до золотистої скоринки при 200 градусах.

З фруктами і сиром

Для варіанта рисової запіканки з сиром і фруктами можна використовувати будь-які фрукти і ягоди за смаком, при цьому пропорції інгредієнтів будуть наступними:

  • 100 рису;
  • 250 г сиру;
  • 100 г кристалічного цукру;
  • 5-10 г ванільного цукру;
  • 2-3 курячі яйця;
  • 50 г вершкового масла;
  • фрукти або ягоди за смаком.

Хід роботи:

  • Промивши рисову крупу відварити до готовності на воді або молоці.
  • М’яке вершкове масло, сир, жовтки, ванільний і звичайний цукор перебити заглибним блендером до однорідного стану. Білки міксером перетворити в пишну піну.
  • З’єднати відварений рис, сирну масу і збиті білки. Потім цю масу перекласти в підготовлену форму, а зверху розкласти промиті, обсушені і нарізані (при необхідності) фрукти або ягоди.
  • Готувати запіканку слід в духовці при 160-180 градусів. В залежності від діаметру форми солодка рисова запіканка буде готова через 30-40 хвилин.
Дивіться також:  Запіканка з гречки – 7 рецептів приготування

З бананами в духовці

Щоб приготувати рисову запіканку з екзотичним фруктом (бананом) потрібні:

  • 90 г рисової крупи;
  • 250 мл молока;
  • 100 г бананів;
  • 100 г пісочного печива;
  • 30 г цукру;
  • 15 мл рослинного масла;
  • 3 г солі.

Опис приготування:

  • Зварити рисову крупу в молоці. М’якоть банана нашаткувати кружечками, а печиво змолоти у крихту.
  • Дно прямокутної форми для запікання змащеній маслом, притрусити крихтою печива, зверху розкласти кружечки банана, які присипати половиною цукру. На фруктову м’якоть перекласти кашу, притрусити її цукром і сухарями.
  • Готувати в розігрітій духовці приблизно 10 хвилин, а потім зарумянить зверху до скоринки під грилем 2-3 хвилини.

Запіканка з гарбузом

Не тільки смачну, але і яскраву вітамінну запіканку можна приготувати з рису і гарбуза. У цьому випадку необхідні наступні продукти:

  • 500 г м’якоті гарбуза;
  • 250 мл молока;
  • 200 г яблук;
  • 100 г кураги, родзинок;
  • 60 г крупи рису;
  • 40 г вершкового масла;
  • цукор і кориця за смаком.

Приготування:

  • З рису на молоці приготувати розсипчасту кашу. М’якоть гарбуза нарізати кубиками, а яблуко нашаткувати тонкими слайсами. Злегка припустити сонячний овоч і яблуко на вершковому маслі.
  • На дно змащеної маслом викласти яблука з гарбузом, притрусити сумішшю цукру і кориці, наступним шаром розподілити рисову кашу, змішану з сухофруктами.
  • Верх запіканки змастити вершковим маслом і відправити в духовку на півгодини. Температуру духової шафи слід встановити на рівні 180 градусів.
Прокрутка до верху