Різотто з білими грибами – 7 рецептів італійської страви

Різотто — це блюдо, приготоване на основі круглого або средньозернистого рису, яке досить поширене в Італії. Вперше така страва була описано в кулінарних книгах початку XIX століття. Його роблять з додаванням прянощів, овочів, зелені та інших складових, в тому числі бульйону і білого сухого вина. Існує безліч варіацій, і в цій рубриці ми розглянемо рецепти різотто з білими грибами.

Класичний рецепт різотто з білими грибами

Важко сказати, який з італійських рецептів різотто є класичним. Як говорилося вище, його готують різними способами, незмінним залишається лише основний інгредієнт — рис. Причому до його вибору потрібно підходити з особливою увагою, оскільки підійде не кожен сорт зерна.

Рис для різотто повинен містити велику кількість крохмалю, і найкращими вважаються такі італійські марки як «Бальдо», «Падано», «Карнаролі» і «Марателли».

Для створення страви потрібні такі складові:

  • 1,5 склянки рису;
  • 280-350 г білих грибів;
  • головка цибулі;
  • 1/2 брикету масла вершкового;
  • 0,8-0,9 л курячого бульйону;
  • невеликий шматок сиру;
  • кілька столових ложок шафрановою спиртової настоянки (якщо знайти її не вдалося, допустимо замінити білим вином);
  • сіль за смаком.

Як готувати італійське страву:

  • Половину кількості олії викладаємо в глибоку сковорідку і розтоплюємо.
  • Відправляємо до нього дрібно порізану цибулину, пасеруємо до прозорості.
  • В іншій сковороді обсмажуємо подрібнені гриби.
  • Засипаємо промитий рис, припускаємо кілька хвилин.
  • Зменшуємо вогонь, прогріваємо вміст сковороди ще кілька хвилин, а потім додаємо бульйон тонкою цівкою.
  • Кладемо на блюдо гриби, наливаємо настоянку шафрану або вино, тушкуємо під щільно закритою кришкою, поки не приготується рис.
  • Прибираємо ємність з плити, кладемо на блюдо решту масла і сирну стружку. Перемішуємо склад, даємо йому трохи настоятися, а потім подаємо до столу гарячим.

На замітку. Якщо замінити курячий бульйон грибний, а вершкове масло рослинним, вийде пісне різотто. У цього варіанту страви теж знайшлося чимало прихильників.

Готуємо в мультиварці

При використанні мультиварки приготувати страву простіше, до того ж воно вийде більш ніжним і насиченим.

Будуть потрібні такі інгредієнти:

  • склянку рису;
  • 250 г грибів;
  • одна морквина;
  • 2 невеликі цибулини;
  • зубки часнику;
  • по 50 г масла вершкового і рослинного;
  • 120 г «Пармезану»;
  • 480-550 мл води;
  • зелень, сіль, спеції за смаком.
Дивіться також:  Грудинка в цибулинні — найсмачніші 5 рецептів

Робимо страву в мультиварці:

  • Ріжемо гриби і цибулю, тиснемо часникові зубчики, тремо моркву.
  • Відправляємо компоненти в чашу пристрої з прогрітим рослинним жиром, смажимо чверть години.
  • Насипаємо промитий рис в чашу приладу, припускаємо протягом 10 хвилин.
  • Вливаємо воду, кладемо сіль і спеції, закриваємо кришку агрегату, встановлюємо програму для приготування плову або варіння каші на 25 хвилин.
  • Після цього відкриваємо кришку, насипаємо подрібнений «Пармезан», нарізану зелень, додаємо масло вершкове, ретельно перемішуємо блюдо.

Після виконання п’ятого пункту знадобиться знову закрити каструлю, щоб різотто трохи настоялося.

Страву з вершковим смаком

Неймовірно смачним і насиченим виходить різотто з грибами та вершками.

Для його створення будуть потрібні такі складові:

  • 0,22 кг рису;
  • 0,38-0,45 кг грибів;
  • 2-3 цибулини;
  • невеликий шматочок «Пармезану»;
  • 0,5 л вершків;
  • по дві столові ложки масла вершкового і оливкового;
  • кілька гілочок зелені;
  • приправи і сіль.

Етапи приготування страви:

  • Обсмажуємо гриби з цибулею на оливковій олії, в іншій сковорідці припускаємо рис на вершковому жирі.
  • З’єднуємо компоненти, додаємо спеції, сіль і вершки, тушкуємо, поки зернятка не будуть готовими.
  • Знімаємо ємність з вогню, насипаємо подрібнений «Пармезан», перемішуємо.
  • Настоявшееся недовго різотто розкладаємо по тарілках і присипаємо подрібненою зеленню.

На замітку. Якщо вершків в холодильнику знайшлося менше, ніж потрібно, можна додатково ввести в блюдо грибний або м’ясний бульйон, а також кип’ячену воду.

Різотто з сушеними білими грибами

Це різотто з сушеними білими грибами і креветками. Такий варіант теж досить розповсюджений в Італії, де дуже люблять морепродукти.

Потрібні такі складові:

  • склянку рису;
  • 50-70 г сушених грибів;
  • 200 г очищених креветок;
  • чайна ложка лимонного соку;
  • 0,4 л грибного бульйону або кип’яченої води;
  • 80-90 мл білого вина;
  • невеликий шматок «Пармезану»;
  • олія оливкова.

Послідовність приготування страви:

  • Замочуємо в просторій чаші сушені гриби, оскільки вони будуть поступово збільшуватися в розмірі.
  • Відварюємо креветки, зливаємо рідину, збризкуємо продукт лимонним соком.
  • Кладемо набряклі гриби в сковороду, підсмажуємо, а потім насипаємо рис.
  • Припускаємо зерна кілька хвилин, потім поливаємо вином.
  • Через чверть години вводимо бульйон, закриваємо кришку, чекаємо, поки вся рідина практично не випарується.
  • Додаємо креветки, перемішуємо склад, знімаємо посуд з їжею з вогню.
  • Насипаємо подрібнений «Пармезан», знову заважаємо блюдо лопаткою.
Дивіться також:  Грибна підлива – 8 рецептів приготування

Хвилин через десять різотто буде готове до вживання.

З додаванням курки

Підвищити ситність страви допоможе куряче м’ясо. Краще взяти філе птиці, щоб їсти різотто було зручніше.

Потрібні такі складові:

  • 0,21-0,22 кг рису;
  • 0,3 кг грибів;
  • пара шматків курячого філе;
  • велика цибулина;
  • морквина;
  • шматок твердого сиру;
  • півтора склянки бульйону або кип’яченої води;
  • 3 столові ложки білого вина;
  • по дрібці шафрану і прованських трав;
  • сіль і перець порошковий.

Як готувати страву:

  • Кидаємо шафран вино, розмішуємо чайною ложкою і даємо постояти.
  • Смажимо цибулю з морквою до м’якості, попередньо подрібнивши її у бажаній формі
  • Вводимо гриби і продовжуємо тримати суміш на вогні.
  • Нарізаємо філе смужками і кладемо в сковорідку, обсмажуємо до зміни кольору.
  • Вливаємо вино, насипаємо рис, тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
  • Додаємо бульйон або воду в кількості, покрываемом вміст посуду приблизно на сантиметр. Закриваємо кришку.

Коли рис буде готовий, залишиться тільки зняти сковороду з конфорки, присипати блюдо подрібненим сиром і ретельно перемішати складу.

Варіант для гурманів з трюфельним маслом

Трюфельне масло — це склад, який додають у різні страви для додання їм неповторного аромату. Примітно, що в ньому немає ні грама трюфелів. Роблять таку приправу на основі оливкової олії, додаючи спеціальні ароматизатори і підсилювачі смаку. Коштує такий продукт недешево, але для різотто його потрібно зовсім небагато.

Щоб зробити страву з цим складовим, будуть потрібні такі компоненти:

  • 0,21-0,23 кг рису;
  • 0,2 кг грибів;
  • кілька зубців часнику;
  • твердий сир (приблизно 110-120 г);
  • 3-4 столових ложки сухого вина;
  • 5-7 мл трюфельного масла;
  • бульйон курячий або грибний;
  • спеції і сіль.

Порядок створення різотто:

  • Прогріваємо подрібнений часник в сковороді, потім додаємо гриби і смажимо.
  • Вводимо рис, припускаємо протягом декількох хвилин, потім додаємо вино.
  • Тримаємо страву на вогні, постійно перемішуючи, поки не випарується алкоголь.
  • Додаємо бульйон, сіль і спеції, закрити посуд кришкою.
  • Після розм’якшення рису знімаємо сковороду з плити, додаємо подрібнений сир, трюфельне масло, все перемішуємо.
Дивіться також:  Смажена картопля – 8 рецептів приготування

Рада. Краще дати страві настоятися перед подачею, щоб воно просочилося неповторним ароматом останнього інгредієнта.

Різотто з білими грибами від Юлії Висоцької

Для виконання цього рецепту потрібно виділити трохи більше часу, ніж у попередніх випадках. Однак результат вийде вражаючим, тому варто спробувати.

Знадобляться такі інгредієнти:

  • 0,2 кг рису;
  • 0,2 кг грибів, свіжих або заморожених;
  • 25-30 г сушених грибів;
  • 2 цибулини;
  • морквина;
  • кілька стебел селери;
  • 3-4 часникових зубчиків;
  • столова ложка вершкового масла;
  • 50 мл білого вина;
  • шматок «Пармезану» вагою 90-110 г;
  • сіль, перець порошковий, прованські трави.

Як готувати різотто:

  • Складаємо в каструлю овочі (цибулину беремо тільки одну), туди ж додаємо сушені гриби, вливаємо воду і варимо бульйон протягом півгодини.
  • Розігріваємо на сковороді рослинний жир, кидаємо туди очищені зубки часнику, обсмажуємо до темно-коричневого кольору, а потім прибираємо. Вони більше не потрібні, для подальших етапів приготування буде потрібно тільки це ароматне масло.
  • Шаткуємо цибулину, переміщаємо в сковорідку, обсмажуємо до прозорості, потім додаємо гриби.
  • Тримаємо страву на вогні 10 хвилин, засипаємо рис, наливаємо біле вино.
  • Припускаємо крупинки протягом декількох хвилин, потім додаємо проціджений бульйон, сіль і приправи.
  • Регулярно помішуємо блюдо, поки рідина не вбереться в крупу, потім прибираємо з конфорки.
  • Присипаємо різотто тертим сиром, кладемо вершкове масло, перемішуємо і наполягаємо недовго під кришкою.

Подаючи на стіл, можна посипати страву подрібненим розмарином або будь-якою іншою зеленню, а також трохи збризнути шафрановою настоянкою.

Як зрозуміло з наведених рецептів, готувати різотто зовсім нескладно. А якщо якогось інгредієнта не знайшлося в найближчому магазині. Цілком допустимо замінити його більш доступним аналогом, адже зазвичай домогосподарки готують їжу не для участі в конкурсі, а для створення смачного страви, навіть якщо його рецептура не дотримувалася досконально.

Прокрутка до верху