Різотто — це блюдо, приготоване на основі круглого або средньозернистого рису, яке досить поширене в Італії. Вперше така страва була описано в кулінарних книгах початку XIX століття. Його роблять з додаванням прянощів, овочів, зелені та інших складових, в тому числі бульйону і білого сухого вина. Існує безліч варіацій, і в цій рубриці ми розглянемо рецепти різотто з білими грибами.
Класичний рецепт різотто з білими грибами
Важко сказати, який з італійських рецептів різотто є класичним. Як говорилося вище, його готують різними способами, незмінним залишається лише основний інгредієнт — рис. Причому до його вибору потрібно підходити з особливою увагою, оскільки підійде не кожен сорт зерна.
Рис для різотто повинен містити велику кількість крохмалю, і найкращими вважаються такі італійські марки як «Бальдо», «Падано», «Карнаролі» і «Марателли».
Для створення страви потрібні такі складові:
- 1,5 склянки рису;
- 280-350 г білих грибів;
- головка цибулі;
- 1/2 брикету масла вершкового;
- 0,8-0,9 л курячого бульйону;
- невеликий шматок сиру;
- кілька столових ложок шафрановою спиртової настоянки (якщо знайти її не вдалося, допустимо замінити білим вином);
- сіль за смаком.
Як готувати італійське страву:
- Половину кількості олії викладаємо в глибоку сковорідку і розтоплюємо.
- Відправляємо до нього дрібно порізану цибулину, пасеруємо до прозорості.
- В іншій сковороді обсмажуємо подрібнені гриби.
- Засипаємо промитий рис, припускаємо кілька хвилин.
- Зменшуємо вогонь, прогріваємо вміст сковороди ще кілька хвилин, а потім додаємо бульйон тонкою цівкою.
- Кладемо на блюдо гриби, наливаємо настоянку шафрану або вино, тушкуємо під щільно закритою кришкою, поки не приготується рис.
- Прибираємо ємність з плити, кладемо на блюдо решту масла і сирну стружку. Перемішуємо склад, даємо йому трохи настоятися, а потім подаємо до столу гарячим.
На замітку. Якщо замінити курячий бульйон грибний, а вершкове масло рослинним, вийде пісне різотто. У цього варіанту страви теж знайшлося чимало прихильників.
Готуємо в мультиварці
При використанні мультиварки приготувати страву простіше, до того ж воно вийде більш ніжним і насиченим.
Будуть потрібні такі інгредієнти:
- склянку рису;
- 250 г грибів;
- одна морквина;
- 2 невеликі цибулини;
- зубки часнику;
- по 50 г масла вершкового і рослинного;
- 120 г «Пармезану»;
- 480-550 мл води;
- зелень, сіль, спеції за смаком.
Робимо страву в мультиварці:
- Ріжемо гриби і цибулю, тиснемо часникові зубчики, тремо моркву.
- Відправляємо компоненти в чашу пристрої з прогрітим рослинним жиром, смажимо чверть години.
- Насипаємо промитий рис в чашу приладу, припускаємо протягом 10 хвилин.
- Вливаємо воду, кладемо сіль і спеції, закриваємо кришку агрегату, встановлюємо програму для приготування плову або варіння каші на 25 хвилин.
- Після цього відкриваємо кришку, насипаємо подрібнений «Пармезан», нарізану зелень, додаємо масло вершкове, ретельно перемішуємо блюдо.
Після виконання п’ятого пункту знадобиться знову закрити каструлю, щоб різотто трохи настоялося.
Страву з вершковим смаком
Неймовірно смачним і насиченим виходить різотто з грибами та вершками.
Для його створення будуть потрібні такі складові:
- 0,22 кг рису;
- 0,38-0,45 кг грибів;
- 2-3 цибулини;
- невеликий шматочок «Пармезану»;
- 0,5 л вершків;
- по дві столові ложки масла вершкового і оливкового;
- кілька гілочок зелені;
- приправи і сіль.
Етапи приготування страви:
- Обсмажуємо гриби з цибулею на оливковій олії, в іншій сковорідці припускаємо рис на вершковому жирі.
- З’єднуємо компоненти, додаємо спеції, сіль і вершки, тушкуємо, поки зернятка не будуть готовими.
- Знімаємо ємність з вогню, насипаємо подрібнений «Пармезан», перемішуємо.
- Настоявшееся недовго різотто розкладаємо по тарілках і присипаємо подрібненою зеленню.
На замітку. Якщо вершків в холодильнику знайшлося менше, ніж потрібно, можна додатково ввести в блюдо грибний або м’ясний бульйон, а також кип’ячену воду.
Різотто з сушеними білими грибами
Це різотто з сушеними білими грибами і креветками. Такий варіант теж досить розповсюджений в Італії, де дуже люблять морепродукти.
Потрібні такі складові:
- склянку рису;
- 50-70 г сушених грибів;
- 200 г очищених креветок;
- чайна ложка лимонного соку;
- 0,4 л грибного бульйону або кип’яченої води;
- 80-90 мл білого вина;
- невеликий шматок «Пармезану»;
- олія оливкова.
Послідовність приготування страви:
- Замочуємо в просторій чаші сушені гриби, оскільки вони будуть поступово збільшуватися в розмірі.
- Відварюємо креветки, зливаємо рідину, збризкуємо продукт лимонним соком.
- Кладемо набряклі гриби в сковороду, підсмажуємо, а потім насипаємо рис.
- Припускаємо зерна кілька хвилин, потім поливаємо вином.
- Через чверть години вводимо бульйон, закриваємо кришку, чекаємо, поки вся рідина практично не випарується.
- Додаємо креветки, перемішуємо склад, знімаємо посуд з їжею з вогню.
- Насипаємо подрібнений «Пармезан», знову заважаємо блюдо лопаткою.
Хвилин через десять різотто буде готове до вживання.
З додаванням курки
Підвищити ситність страви допоможе куряче м’ясо. Краще взяти філе птиці, щоб їсти різотто було зручніше.
Потрібні такі складові:
- 0,21-0,22 кг рису;
- 0,3 кг грибів;
- пара шматків курячого філе;
- велика цибулина;
- морквина;
- шматок твердого сиру;
- півтора склянки бульйону або кип’яченої води;
- 3 столові ложки білого вина;
- по дрібці шафрану і прованських трав;
- сіль і перець порошковий.
Як готувати страву:
- Кидаємо шафран вино, розмішуємо чайною ложкою і даємо постояти.
- Смажимо цибулю з морквою до м’якості, попередньо подрібнивши її у бажаній формі
- Вводимо гриби і продовжуємо тримати суміш на вогні.
- Нарізаємо філе смужками і кладемо в сковорідку, обсмажуємо до зміни кольору.
- Вливаємо вино, насипаємо рис, тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
- Додаємо бульйон або воду в кількості, покрываемом вміст посуду приблизно на сантиметр. Закриваємо кришку.
Коли рис буде готовий, залишиться тільки зняти сковороду з конфорки, присипати блюдо подрібненим сиром і ретельно перемішати складу.
Варіант для гурманів з трюфельним маслом
Трюфельне масло — це склад, який додають у різні страви для додання їм неповторного аромату. Примітно, що в ньому немає ні грама трюфелів. Роблять таку приправу на основі оливкової олії, додаючи спеціальні ароматизатори і підсилювачі смаку. Коштує такий продукт недешево, але для різотто його потрібно зовсім небагато.
Щоб зробити страву з цим складовим, будуть потрібні такі компоненти:
- 0,21-0,23 кг рису;
- 0,2 кг грибів;
- кілька зубців часнику;
- твердий сир (приблизно 110-120 г);
- 3-4 столових ложки сухого вина;
- 5-7 мл трюфельного масла;
- бульйон курячий або грибний;
- спеції і сіль.
Порядок створення різотто:
- Прогріваємо подрібнений часник в сковороді, потім додаємо гриби і смажимо.
- Вводимо рис, припускаємо протягом декількох хвилин, потім додаємо вино.
- Тримаємо страву на вогні, постійно перемішуючи, поки не випарується алкоголь.
- Додаємо бульйон, сіль і спеції, закрити посуд кришкою.
- Після розм’якшення рису знімаємо сковороду з плити, додаємо подрібнений сир, трюфельне масло, все перемішуємо.
Рада. Краще дати страві настоятися перед подачею, щоб воно просочилося неповторним ароматом останнього інгредієнта.
Різотто з білими грибами від Юлії Висоцької
Для виконання цього рецепту потрібно виділити трохи більше часу, ніж у попередніх випадках. Однак результат вийде вражаючим, тому варто спробувати.
Знадобляться такі інгредієнти:
- 0,2 кг рису;
- 0,2 кг грибів, свіжих або заморожених;
- 25-30 г сушених грибів;
- 2 цибулини;
- морквина;
- кілька стебел селери;
- 3-4 часникових зубчиків;
- столова ложка вершкового масла;
- 50 мл білого вина;
- шматок «Пармезану» вагою 90-110 г;
- сіль, перець порошковий, прованські трави.
Як готувати різотто:
- Складаємо в каструлю овочі (цибулину беремо тільки одну), туди ж додаємо сушені гриби, вливаємо воду і варимо бульйон протягом півгодини.
- Розігріваємо на сковороді рослинний жир, кидаємо туди очищені зубки часнику, обсмажуємо до темно-коричневого кольору, а потім прибираємо. Вони більше не потрібні, для подальших етапів приготування буде потрібно тільки це ароматне масло.
- Шаткуємо цибулину, переміщаємо в сковорідку, обсмажуємо до прозорості, потім додаємо гриби.
- Тримаємо страву на вогні 10 хвилин, засипаємо рис, наливаємо біле вино.
- Припускаємо крупинки протягом декількох хвилин, потім додаємо проціджений бульйон, сіль і приправи.
- Регулярно помішуємо блюдо, поки рідина не вбереться в крупу, потім прибираємо з конфорки.
- Присипаємо різотто тертим сиром, кладемо вершкове масло, перемішуємо і наполягаємо недовго під кришкою.
Подаючи на стіл, можна посипати страву подрібненим розмарином або будь-якою іншою зеленню, а також трохи збризнути шафрановою настоянкою.
Як зрозуміло з наведених рецептів, готувати різотто зовсім нескладно. А якщо якогось інгредієнта не знайшлося в найближчому магазині. Цілком допустимо замінити його більш доступним аналогом, адже зазвичай домогосподарки готують їжу не для участі в конкурсі, а для створення смачного страви, навіть якщо його рецептура не дотримувалася досконально.