Різотто – популярний в Північній Італії блюдо на основі багатої крохмалем рису. З рештою інгредієнтами можна експериментувати. Різотто з куркою і грибами дозволить приємно здивувати присутніх за недільним вечерею близьких і продемонструвати свій кулінарний талант.
Класичне різотто з куркою і грибами
Класичний рецепт, який досить легко виконати, передбачає використання наступних продуктів:
- 220 г грибів;
- 30 г вершкового масла;
- по 300 г рису і філе;
- 1 л бульйону;
- 15 мл соняшникової олії;
- 2 цибулини;
- шматочок «Пармезану»;
- 100 мл білого вина;
- сіль, спеції і зелень.
Етапи приготування:
- На плиту ставиться чавунний казан, в якому розтоплюється масло.
- Гриби нарізати пластинками, які обсмажуються на середньому вогні.
- Коли гриби придбають рум’яність, до них викладається порізане шматочками філе.
- Всі солиться і приправляється.
- Через 5 хвилин обсмажені продукти витягуються на тарілку.
- У казані пассеруется подрібнену цибулю, до якого після досягнення нею прозорості відправляється рис.
- Вміст казана солиться і через 3 хвилини заливається вином.
- Коли вино вбереться, рис заливається 150 мл бульйону.
- Після вбирання першої порції рідини бульйон додається частинами.
- Рис вариться близько півгодини, після чого змішується з куркою і грибами, притрушивается рубаною зеленню і тертим сиром.
З вершковим соусом
Поряд з пастою, італійці найбільше люблять різотто, яке з грибами і куркою з вершками виходить дуже апетитним.
Будуть потрібні:
- 200 г рису;
- в 2 рази більше печериць;
- 300 г філе;
- морквина;
- 2 цибулини;
- шматочок вершкового масла;
- 50 мл вершків;
- зубчик часнику;
- шматочок сиру;
- сіль, спеції.
Хід роботи:
- Філе відварюється разом з цілою морквиною і 1 цибулиною.
- Друга цибулина ріжеться кубиками і обсмажується разом з порізаними грибами.
- Рис відварюється таким чином, щоб зерна залишалися трохи твердими.
- Із стосу бульйону, такого ж обсягу вершків і 20 г вершкового масла готується соус з додаванням спецій і солі.
- В цибульно-грибну масу вводиться трохи бульйону, порізане шматочками відварене філе і рис, після чого страва заливається соусом.
- Перед подачею різотто присипається сирної стружкою.
З брокколі
Використання брокколі додасть страві абсолютно новий смак.
Для виконання рецепта необхідні:
- 1 л бульйону;
- 400 г філе;
- 350 р рису круглозернистого;
- 250 г брокколі;
- 250 мл білого вина;
- 3 цибулини;
- 100 г грибів;
- 15 мл оливкової олії;
- 15 г лимонної цедри.
Покрокова інструкція приготування:
- Подрібнену цибулю і шматочки грудки близько 5 хвилин обсмажуються на сковороді з товстим дном.
- Потім в м’ясну масу відправляється рис. Через 3 хвилини обсмажування продукти заливаються вином.
- Коли рідина випарується, ємність вливається бульйон.
- Далі до іншим продуктам відправляються подрібнені гриби, брокколі, цедра і сіль зі спеціями.
Як готувати різотто в мультиварці
Страва італійської кухні можна легко приготувати за допомогою мультиварки.
Потрібно підготувати:
- курячу тушку вагою 1 кг;
- 30 г сухих грибів;
- морквину;
- цибулину;
- 70 мл білого сухого вина;
- 300 мл курячого бульйону;
- 300 г рису;
- сіль, спеції і ½ стопки олії.
Спосіб приготування:
- Курка відварюється близько 2 годин, після чого бульйон проціджують.
- Відділяється філейна частина, яка ріжеться шматками.
- Морквина натирається, а цибулю подрібнюється ножем.
- Кухонне пристрій встановлюється в режим «Смаження».
- У чашу викладається овочева маса.
- Через 5 хвилин в ємність відправляються попередньо відварені й посічені гриби, а також курка.
- Всі солиться і приправляється.
- Через 5 – 7 хвилин в чашу викладається промитий рис і все заливається вином.
- Готується страва в режимі «Гасіння» близько 30 хвилин з додаванням бульйону по мірі випаровування рідини.
З додаванням овочів
Цікавий варіант страви, для виконання якого потрібні:
- 200 г рису;
- 300 г філе;
- 300 г грибів;
- 3 шт. болгарського перцю різних кольорів;
- морквина;
- цибулина;
- ½ Л бульйону;
- 200 мл вершків;
- ½ Головки часнику;
- 200 г зеленого горошку;
- шматочок «Пармезану»;
- 100 мл оливкової олії;
- розмарин, орегано, сіль.
Етапи підготовки:
- У сковороду заливається масло, на якому до золотистого кольору обсмажуються подрібнені часник і цибулю.
- Далі всипається рис, який покривається маслом.
- Крупа вариться близько 10 хвилин в киплячому жирі.
- Після цього вміст сковороди перекладається в каструлю.
- Курка відварюється до напівготовності, подрібнюється, а бульйон проціджують.
- Шматочки м’яса викладаються на рісу.
- Далі в каструлю відправляються подрібнені моркву, перець, горошок, сіль і спеції.
- Блюдо заливається бульйоном, а через 15 хвилин гасіння заправляється вершками.
- Через 10 хвилин різотто, притрушений сиром, можна подавати до столу.
Різотто з куркою і білими грибами
Нехитра, але дуже смачна страва з італійськими коренями готується з:
- 1 л бульйону;
- 300 г філе;
- такої ж кількості білих грибів;
- 400 г рису;
- 150 мл сухого білого вина;
- цибулини;
- 2 зубків часнику;
- вершкового масла;
- шматочки сиру;
- солі і спецій.
Якщо «Пармезан» знайти не вдалося, можна сміливо замінити його будь-яким твердим сиром з солонуватим смаком.
При виконанні рецепту:
- Філе і гриби нарізати невеликими шматочками, цибулю – кубиками.
- Часник перетворюється в кашку.
- На сковороді з розігрітим маслом обсмажуються гриби.
- Через 3 хвилини туди ж відправляється філе.
- Вміст ємності солиться і перчится.
- Подрібнені цибулю і часник обсмажуються в глибокій сковороді з товстим дном, куди потім поміщається промитий рис.
- Спочатку крупа заливається вином, після випаровування якого вводиться бульйон.
- По готовності крупи блюдо присипається сиром, залити вершками.
- У фіналі в каструлю відправляються курятина і гриби, після чого все ретельно перемішується.
Готуємо з сиром
Страви італійської кухні просто неможливо уявити без сиру.
Щоб приготувати різотто, необхідні:
- по 250 г філе і грибів;
- 250 г рису;
- 800 мл бульйону;
- шматочок сиру;
- 100 мл вина;
- велика цибулина;
- стопка оливкової олії;
- трохи вершкового масла;
- сіль, спеції і зелень.
Схема створення оригінального блюда:
- Лук ріжеться кубиками, філе – шматочками, гриби – пластинками.
- Цибульні кубики злегка обсмажується на оливковій олії, після чого до них надсилаються курячі шматочки.
- Далі викладається рис, який заливається вином, і гриби.
- Після випаровування всієї рідини в блюдо вливається ¼ частину бульйону.
- Далі різотто гаситься з поступовим додаванням залишився наваристого складу.
- У фіналі для додання м’якості в різотто викладається масло.
- Блюдо солиться, приправляється і притрушивается сирної стружкою.
Різотто – чудове ситна страва італійської кухні, яке чудово підходить для сімейної вечері або святкового столу. Переконайтеся самі, адже незважаючи на вишукане назва, готується таку страву в два рахунки.