Рогалики з дріжджового тіста – 7 рецептів як зробити
В хаті пахне затишком, якщо на кухні витає аромат свіжої випічки. Такий випічкою, символом домашнього затишку, цілком можуть стати рогалики з дріжджового тіста. Ними не тільки можна смачно поласувати за чашкою чаю, але і взяти з собою в якості перекусу на роботу або навчання.
Класичні рогалики з дріжджового тіста
Класичні ріжки з дріжджового тесту можуть бути приготовлені і без начинки. Навіть у цьому випадку вони вийдуть надзвичайно смачними і ароматними, якщо використаний перевірений рецепт і випічка, приготовлена з любов’ю. Родзинкою нижче наведеною рецептури є змазування пласта тіста вершковим маслом, що додасть виробам деяку шаруватість.
Склад класичних рогаликів без начинки наступний:
35 г сухих дріжджів;
125 мл теплої води;
125 мл молока;
60 г цукру;
100 г вершкового масла;
450 г борошна.
Заготовки потрібно буде змастити сумішшю з одного курячого яйця і 30 мл молока.
Як зробити рогалики з дріжджового тіста:
Цукор і дріжджі змішати у воді. Потім сироп влити молоко з дріжджами, додати 60-70 г розтопленого вершкового масла і всю просіяну муку.
Старанно вимісити і дати тісту тридцять хвилин полежати в теплі, попередньо обернувши харчовою плівкою, щоб воно не обвітрилося.
Потім розкотити його в пласт, який знову залишити на 40 хвилин в умовах кімнатної температури. Після закінчення зазначеного часу змастити корж залишилися олією, згорнути тричі конвертом, розкачати і, прикривши харчовою плівкою зверху, залишити ще на годину.
Тепер саме час приступати до формування рогаликів. Нарізати тісто трикутниками і згорнути рулетом, починаючи від заснування.
Змастити заготовки яєчно-молочною сумішшю і запекти до готовності при 200 градусах.
Рецепт приготування з повидлом
Легкі, повітряні і тануть у роті рогалики з дріжджового тіста випікають і з начинкою, одним із варіантів якої може стати повидло.
Пропорції інгредієнтів для цього ласощі будуть наступними:
300 мл молока;
30 г свіжих пресованих дріжджів;
75 г цукрового піску;
45 мл рафінованої рослинної олії;
2 курячих яйця в тісто і стільки ж для змазування;
3-4 г солі;
700-800 г борошна;
500 г густого повидла.
Випічка:
Готуємо опару з молока, дріжджів, 30 г цукру і 100 г борошна. Старанно розмішуємо всі грудочки і залишаємо на 40 хвилин в теплі, прикривши посудину з сумішшю чистим рушником.
В пишну пінну масу збити яйця з рештою цукром і сіллю. Цю суміш разом з рослинним маслом ввести в збільшене в об’ємі опару.
Далі замісити тісто невеликими порціями підсипаючи просіяне борошно. Маса повинна вийти еластичною і добре тримає форму, але не забита борошном. Її слід залишити дозрівати на годину в теплі.
Готове тісто розділити на 20 однакових шматочків. Кожен розкачати в корж, з одного її краю зробити поперечні надрізи. Ближче до центру покласти 25 г повидла (приблизно одну столову ложку) і щільно згорнути, сформувавши рогалик.
Виті рогалики з повидлом викласти на застелений папером для випічки деко. Після півгодинної расстойки змастити збитим яйцем і відправити в духовку, щоб вони могли зарумянить свої бочки при 180 градусах.
Найпростіше дріжджове тісто на сухих дріжджах і заморожену вишню можна перетворити на чудовий десерт.
Для випічки якого потрібно взяти:
250 мл молока;
8 г дріжджів швидкодіючих;
210 г цукрового піску (в тому числі 30 м – у начинку);
30 мл рослинного масла;
40 г розтопленого вершкового масла;
10 г ванільного цукру;
6 г солі;
450 г борошна;
300 г замороженої вишні;
30 г крохмалю;
30 мл води.
Хід випічки:
Дріжджі з 30 г цукру розчинити в молоці і залишити до освіти шапочки з піни. Залежно від температури рідини і навколишнього середовища на це піде 10-15 хвилин.
Після цього з’єднати дріжджі з борошном та іншими інгредієнтами для тіста. Масу старанно вимішати і залишити дозрівати на годину-півтора.
У сотейнику з товстим дном з’єднати вишню (можна прямо з морозильника), воду, крохмаль і цукор. Томити все на вогні до кипіння і подальшого загустіння. Потім вишневе вміст сотейника охолодити.
Готове тісто поділити на дві рівновеликі частини, з кожної розкачати коло. Його розрізати ножем на 12 секторів. Викладаючи на них вишневу начинку, сформувати рогалики.
Умови випічки виробів: 175-180 градусів 25-30 хвилин.
Не мале значення для такої нескладної випічки має подальша її презентація. Щоб прикрасити готові вироби, їх можна обваляти в пудрі або намалювати на кожному з допомогою корнетика смуги білкової та шоколадною глазур’ю.
Як зробити з маком?
Дріжджова випічка з маком улюблена багатьма, тому не дивно, що з’явився рецепт рогаликів з маком. Звичайно, можна скористатися готовою маковою начинкою, але зовсім не складно приготувати її самостійно, поки буде дозрівати тісто.
Перелік складових інгредієнтів для тіста і макової начинки:
Щоб дріжджі «прокинулися», їх потрібно змішати з цільним молоком, цукром, 90 г борошна і залишити на чверть години або трохи більше.
У посудину для замішування тіста просіяти гіркою борошно, посолити зверху. Потім зробити в центрі гірки поглиблення-воронку, в яку влити збовтане яйце і опару.
Почати вимішувати масу, під час цього процесу треба малими порціями вмішати пластичне вершкове масло. Дати тісту 60 хвилин, щоб подвоїтися в розмірах в теплому місці.
Для начинки запарити на 40 хвилин в окропі мак. Потім воду злити, а мак розтерти блендером в однорідну масу потроху підсипаючи цукор.
Формуємо рогалики. З кожної чверті загальної маси тіста розкачати круглу корж діаметром 25 см, розрізати на 8 сегментів. На кожен сегмент покласти 10-20 г начинки, загорнути її рулетом, який зігнути підковою.
Випікати рогалики з маком при стандартних 180 градусах до золотистої скоринки апетитною.
На маргарині з яблуками
Економ варіант рогалик – випічка на маргарині з начинкою з фрукта доступного в будь-який час року (яблуками).
Для їх випічки знадобляться:
250 мл молока;
75 г свіжих дріжджів;
100 г цукру;
2 яйця;
200 г вершкового маргарину;
600-800 г борошна;
200 г яблук;
5 г кориці.
Як приготувати:
Розтопити маргарин. Підігріти в окремому посуді молоко до теплого стану і розвести в ньому цукор і дріжджі.
Після цього в рідкі дріжджі потроху вводити борошно, поки маса не стане консистенцією сметани. На цьому етапі слід вмішати яйця і не рідкий гарячий маргарин, старанно перемішати ложкою.
Далі буквально порціями по 50 г вмішувати борошно до отримання еластичною і м’якою маси, яку залишити в спокої на час приготування начинки.
Яблука вимити, при бажанні очистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками, які пересипати цукром і корицею за смаком.
Далі все просто: потрібно сформувати одним із наведених вище способів рогалики і спекти їх в розігрітій духовці.
Рогалики на дріжджовому тесті можуть бути не тільки з солодкою начинкою, але і з крабовими паличками, ковбасою або сосисками, як в цьому рецепті.
Для несолодких рогаликів необхідно взяти продукти за наступним переліком:
220 мл молока;
75 г цукру;
15 г сухих дріжджів;
2 яйця;
60 г вершкового масла;
10 г солі;
500 г борошна;
1000 г молочних сосисок.
Рецепт випічки покроково:
У теплому молоці розвести сіль, цукор, дріжджі, збиті яйця і м’яке масло. В цю однорідну рідку суміш залишиться тільки вмішати муку і після розстойки тісто буде готове. Поліпшити смак несолодких рогаликів можна, додавши в тісто спеції, наприклад, мелений перець, гвоздику, коріандр, корицю, кардамон.
Вимішане в гладкий кулю тісто залишити підходити. Після першого підйому його потрібно обім’яти і залишити ще дозрівати. Коли тісто підійде вдруге з ним можна вже працювати.
Розкатане в полусантиметровый пласт тісто нарізати смужками 2 на 15 див. Обмотати кожну сосиску тестом і запекти в духовці до золотистої скоринки, щоб поверхня готового рогалика була глянцевому їх можна змастити яйцем або рослинним маслом.
Зі згущеним молоком
Ще один варіант начинки рогаликів – варена згущене молоко. З нею дуже швидко можна приготувати випічку на безопарному дріжджовому тісті.
У цьому випадку потрібні такі компоненти:
200 мл молока;
15 г сухих швидкодіючих дріжджів;
100 г цукру;
7 г розпушувача;
3 г солі;
400-500 г борошна;
варена згущене молоко для начинки;
жовток для змазування заготовок перед випіканням.
Етапи приготування:
У теплому молоці розчинити дріжджі і цукор. Відразу ж додати борошно з сіллю і розпушувачем. Гарненько вимісити масу і забути про неї на 50 хвилин.
Після цього поділити ком тесту на чотири частини. З кожної четвертини сформувати 4 рогалики з начинкою із згущеного молока, розкачати тісто в пласт і розрізавши його на 4 сегменти. На кожен сектор викласти згущене молоко і згорнути рулетиком.
Укласти вироби на деко і після того, як вони будуть змащені жовтком курячого яйця, запекти в духовці.