Рогалики з листкового тіста – випічка, яку можна запропонувати не тільки членам родини як доповнення до чаю, але і подати гостям. Прості в приготуванні класичні вироби можна доповнити різними начинками, які зроблять рогалики ще більш вишуканими на смак.
Рогалики з листкового тіста без начинки
Даний рецепт круасан, а саме так називають рогалики в самій романтичній країні, є класичним варіантом випічки. Виріб виходить ніжним і смачним навіть без начинки.
Перелік необхідних продуктів для приготування:
- борошно – 750 г;
- спред вершковий – 400 г;
- молоко – 400 мл;
- цукор – 75 г;
- дріжджі швидкодіючі – 3 ч. л.;
- жовток одного яйця;
- масло для змащування;
- сіль – невелика пучку.
Правило замісу:
- Підігріти молоко до теплого стану.
- Додати в нього цукор, перемішати.
- Всипати дріжджі для набухання.
- Додати до рідини борошно в той момент, коли дріжджі утворюють на поверхні молока шапку з піни.
- Ввести спред 100 г сіль.
- Все ретельно вимішати.
- Дати настоятися протягом чверті години.
- Прибрати тісто в прохолодне місце на 10 хвилин.
Розкачування тіста:
- З іншої частини спреду зробити пласт. Для цього масло нарізати на невеликі шматочки, рівномірно розкласти на харчовій плівці, зверху накрити іншим шматком плівки, розкачати качалкою.
- Викласти на змащену борошном поверхню тіста і розкачати, щоб вийшов прямокутник.
- На нього в середину покласти масло.
- Закрити олії краями прямокутного тесту.
- Розкачати його.
- Знову скласти тісто, як в перший раз, тільки вже без масла.
- Розкачати.
- Прибрати тісто в холодильник і через 30 хвилин процедуру повторити.
- Так тісто потрібно выкатать тричі.
- Готове листкове тісто потрібно нарізати на шматочки у формі трикутників. Від розміру шматочків залежить величина готового рогалика.
- Кожен трикутник змастити невеликою кількістю розтопленого масла і згорнути в подобу трубочки, починаючи від широкого краю.
- Укласти круасани на деко, залишити розбухати на 40-50 хвилин.
- Випікати не більше 20 хвилин при температурі 200°С.
Щоб виріб вийшло з золотистою скоринкою, потрібно змастити його перед відправкою в духовку сумішшю з 1 ст. л. молока і 1 жовтка.
Готуємо з повидлом
Готувати листкове тісто кожного разу не дуже зручно. Тому його можна зробити заздалегідь і заморозити, або придбати промисловий варіант, який можна буде використовувати навіть у випадку, коли гості ось-ось прийдуть.
Рогалики з варенням – випічка на всі випадки життя.
Для їх приготування потрібно запастися лише наступними інгредієнтами:
- варення – 0,5 склянки;
- листкове бездріжджове тісто – 0,5 кг;
- цукровий пісок – 2 ст. л.
Як готувати:
- Розкачати тісто.
- Порізати його на квадратні шматочки.
- З кожного зробити за два трикутника.
- Покласти на широкий край варення.
- Підвернути тісто по краях.
- Скачати в подобу трубочки.
- Підготовлений рогалик опустити в цукор і обваляти.
- Запекти при 200°С до готовності.
Таким же чином можна приготувати рогалики з листкового тіста з повидлом. Чим воно буде густіше, тим менше начинка буде витікати з виробу.
З сирною начинкою
Для любителів витонченого та ніжного смаку випічки можна порекомендувати цей рецепт.
Для нього знадобляться такі продукти:
- сир (краще взяти жирний) – 200 г;
- дріжджове листкове тісто – 0,5 кг;
- ванілін і цукор – за смаком;
- мед або яйце для змащування.
Покрокове приготування:
- Розкачати пласт тіста.
- Вирізати кілька трикутників однакового розміру. Це можна робити з квадратних шматків тесту, або з кола, розрізаючи тісто на сектори.
- Сир викласти в миску і додати ванілін з цукром на свій смак.
- На кожну часточку тесту (ближче до широкої частини) викласти по 1 ч. л. начинки.
- Скачати рогалик, почавши з більшої сторони.
- З’єднати кінці рулету.
- Після вистоювання протягом 30 хвилин, круасани змастити маслом або розведеним в невеликій кількості води, медом.
- Випекти в духовці.
Краще всього виходять такі рогалики з листкового дріжджового тіста. Але якщо його немає під рукою, можна взяти і бездріжджовий варіант.
Рогалики з шоколадом з листкового тіста
Справжній шоколадний десерт можна приготувати з наступних інгредієнтів:
- шоколад (краще взяти молочний) – 100 г;
- тісто листкове – 500 р.
Метод приготування:
- З дріжджового тіста зробити трикутники.
- На широкий край покласти шматочок шоколаду.
- Скачати круасан.
- Залишити на расстойку.
- Змастити медом або яйцем.
- Відправити в духовку.
- Випікати 15 хвилин при 180°С.
Зі згущеним молоком
Рогалики з начинкою із згущеного молока – вишукана страва, що по достоїнству оцінять гості.
Для приготування потрібно запастися такими складовими випічки:
- тісто листкове – 500 г;
- цукор – 30 г;
- згущене молоко – 300 мл;
- яйце.
Метод приготування:
- Розкачати з розмороженого тіста пласт і нарізати трикутники.
- На більшу підставу фігури чайною ложкою викласти трохи згущеного молока.
- Згорнути рулетик.
- Змастити яйцем (можна замінити медом або міцним чаєм).
- Запекти, попередньо обсипати цукром.
Щоб випічка завжди виходила смачною, потрібно не тільки дотримуватися нюанси, зазначені в рецепті, але й готувати в хорошому настрої.