Рогалики з мармеладом – це відмінний варіант швидкої випічки, який підійде як для недільного розміреного ранку, так і для п’ятничного десерту. Свіжі ароматні домашні рогалики нікого не залишать байдужим, а часу на їх приготування піде зовсім небагато.
Сирні рогалики з мармеладом
Цей варіант випічки можна приготувати із залишків сиру – рогалики вийдуть м’якими і корисними.
Інгредієнти:
- сир – 260 г;
- яйце куряче;
- цукровий пісок – 2 ст. л.;
- масло вершкове – 200 г;
- пластовий мармелад – 200 г;
- борошно – 0,4 кг;
- розпушувач – 3 р.
Покрокова інструкція:
- Всі інгредієнти заздалегідь нагріти до кімнатної температури.
- Добре збити міксером цукровий пісок з яйцем, а потім додати до них всі інші інгредієнти, крім борошна і мармеладу.
- Борошно в тісто краще додавати порційно, і обов’язково попередньо просіювати через сито – так вона насититься киснем, і випічка в підсумку буде повітряна.
- Тісто вимішати до однорідності, щоб воно було м’яке, але не липло до рук.
- Помістити заготовку в прохолодне місце на 20-30 хвилин.
- Дістати охолоджену заготівлю і добре прокатати качалкою, поки вона не перетвориться в пласт. Висота не повинна бути більше 3 мм
- Мармелад слід заздалегідь порізати на невеликі пластинки.
- Коло тіста нарізати за принципом торта – на трикутні сегменти.
- Начинку розкласти по трикутниках, найкраще з широкої сторони. Акуратно загорнути весь трикутник так, щоб вийшов маленький рогалик.
- Випікати не більше 20 хвилин при 200°С. При цьому важливо використовувати або силіконовий килимок, або добре промазанный маслом пергамент на звичайному листі.
Для більш насиченого смаку і приємного вигляду, круасани слід обсипати цукровою пудрою або звичайним цукром.
Правильний рецепт з дитинства
Багато хто пам’ятає рогалики з мармеладом з дитинства – це смак розсипчастого тесту разом з трохи кислуватим яблучним мармеладом. Але не всі знають, що їх досить просто приготувати самостійно.
Знадобиться:
- 200 г мармеладу кускового;
- 3,5 склянки борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 0,5 ч. л. соди;
- склянка сметани;
- 5 ст. л. цукру;
- ванілін за бажанням;
- один білок.
Метод випікання:
- Всі інгредієнти заздалегідь залишити при кімнатній температурі, а масло розтопити на водяній бані.
- Сметану, масло та цукор (залишити 1 ст. л.) змішати разом.
- Борошно просіяти в глибоку ємність разом з содою і всипати до неї ванілін.
- Додати рідкі інгредієнти в миску і вимісити тісто.
- По своїй структурі тісто має бути м’яким, але не липнути до рук і мисці.
- Залишити заготівлю охолоджуватися в холодильнику на ½ години.
- Мармелад подрібнити маленькими шматочками.
- Охолоджене тісто викласти на робочу поверхню і качалкою надати йому форму кола в 4 мм товщиною.
- Білком промазати пласт тіста.
- Коло від середини до краю нарізати на трикутники.
- Кубики мармеладу викласти на кожну заготовку з більш широкої сторони і скрутити рулетом.
- Випікати при 200 градусах 20 хвилин.
Після випікання не слід відразу знімати рогалики з пергаменту, треба дати їм охолонути на деку під рушником.
З листкового тіста
Готове заморожене тісто – ідеальний варіант для швидкого десерту.
Продукти:
- листкове тісто – 0,5 кг;
- мармелад – 250 г;
- цукровий пісок – 1/3 ст.;
- жовток;
- ложка рослинного масла.
Спосіб виготовлення:
- Розморозити заготовку по інструкції.
- Стіл змастити маслом, або злегка присипати борошном, щоб тісто не прилипало.
- Розкачати масу так, щоб вийшов квадрат.
- Квадрат нарізати спочатку хрест-навхрест, а потім ще раз, тільки по діагоналях.
- Мармелад нарізати тонкими пластинами і викласти на заготовки з більш широкої сторони.
- Кожен трикутник згорнути рогаликом.
- Змастити деко олією і розкласти так, щоб вони не стикалися.
- Дати заготівлях постояти 10-15 хвилин, потім промазати збитим жовтком.
- Випікати 15 хвилин при 200°С.
Готовність визначаємо за рум’яності випічки.
Пісне печиво з мармеладом
Такий варіант десерту відмінно підійде в пісний період.
Інгредієнти:
- 150 г мармеладу на агар-агарі або пектині;
- 2 склянки борошна;
- ½ Ст. мінералки;
- ½ Ч. л. соди;
- ½ Склянки рослинного масла.
Спосіб приготування:
- Мармелад нарізати тонкими смужками.
- У глибоку ємність через сито висипати борошно.
- Мінералку з’єднати з маслом і содою, перемішати.
- Рідкі інгредієнти змішати з сухими і вимісити м’яке тісто, яке качалкою розкотити до 5 мм.
- Бажано надати заготовці форму кола, тому що з нього легше вирізати трикутники.
- Нарізати трикутниками тісто.
- З широкої сторони кожної заготовки розташувати мармелад.
- Згорнути рогалики.
- Розташувати всі заготовки на килимку.
- Пекти в духовці 15 хвилин при 200 градусах.
Випікати можна і на деку, але його слід застелити пергаментом і обов’язково змастити маслом!
Готуємо на пиві
Використання пива в десертах дозволяє випічці залишатися м’якою і на наступний день, а пивного присмаку при цьому зовсім не відчувається.
Продукти:
- пиво світле – 1 ст.;
- борошно – 1,5 склянки;
- маргарин – 250 г;
- пучку солі;
- сода – ½ ч. л.;
- мармелад або джем – 200 г;
- яйце;
- цукор – 150 р.
Спосіб виготовлення:
- Маргарин кімнатної температури змішати з пивом, содою і сіллю.
- До маргарину частинами всипати борошно. Робити це слід через сито.
- Вимісити пластичне тісто, яке потримати в холодному місці до 2 годин.
- Після охолодження заготівлю дістати і дати можливість прогрітися до кімнатної температури.
- Розділити тісто на кілька частин. З кожної сформувати коло в 5 мм заввишки.
- Кожен коло розрізати на трикутники – від середини різати до краю.
- Заповнити кожен трикутник 1 ст. ложкою мармеладу або джему і згорнути рогаликом.
- Заготовки вмочити спочатку в яйці, після в цукрі.
- Викласти на промаслений пергамент і деко.
- Випікати 20 хвилин при 190 градусах.
Рогалики не втратять своєї м’якості на другий день, якщо, звичайно, залишаться.
З пісочного тіста на сметані
Завдяки сметані випічка виходить розсипчаста і при цьому дуже ситна.
Склад:
- борошно пшеничне – 300 г;
- 2 жовтка;
- цукор – 50 г;
- сметана 20% – 130 г;
- вершкове масло – 60 г;
- розпушувач або сода гашене – 1 ч. л.;
- мармелад – 150 г;
- цукрова пудра – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Жовтки, сметану, цукор і вершкове масло змішати разом до однорідної консистенції.
- Просіяти борошно невеликими порціями, вимішуючи все.
- Додати соду або розпушувач. Вимісити еластичне тісто.
- Розкачати його у велике коло, невеликою товщиною і нарізати на сегменти.
- Промазати трикутник мармеладом (якщо він твердий, викласти на широку сторону), і скачати в рогалик.
- Духовку розігріти до 180 градусів, рогалики випікати на килимку 20 хвилин.
Готову випічку рясно присипати цукровою пудрою.
Поради з приготування солодощів
Випічка обов’язково буде смачною і м’якою, якщо слідувати деяким радам.
- Для випічки рогаликів підійде мармелад з будь-яким смаком, але краще брати ягідний – він більш яскравий.
- Для начинки не слід використовувати жувальний мармелад – випічка буде жорсткою.
- Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, інакше тісто буде жорстким.
- Для начинки можна використовувати домашній мармелад.
- Рогалики готуються з будь-якого виду тесту – пісочного, листкового або дріжджового.
Готову випічку посипати корицею, цукровою пудрою або цукром. Зберігаються рогалики до 3 днів, зберігаючи м’якість.