Рогалики з сиру — це ніжний і смачний десерт, який готується просто і завжди виходить безпрограшно. Вся хитрість тесту — в сирі, саме він робить випічку м’якою, ніжною, повітряної.
Ми розповімо, як зробити дуже смачні рогалики з різною начинкою, поділимося секретами приготування м’якого сирного тіста.
Класичні рогалики з сиру
Тісто з сиру саме по собі досить смачне, тому навіть без додаткових інгредієнтів у вигляді начинки цілком підходить для приємної випічки до чаю. Класичні рогалики як раз і не припускають начинки, а сир робить вироби не лише ніжним, але й дуже корисними за рахунок великої кількості кальцію і інших необхідних організму речовин, що містяться в цьому продукті.
Плюсом рецепта є простота і швидкість приготування: заміс тіста і роботу з ним, включаючи випічку, йде не більше години.
Отже, щоб спекти ніжні сирні рогалики, потрібно приготувати такі продукти:
- 1 яйце;
- 0,6 кг пшеничного борошна;
- 350 г свіжого сиру;
- півпачки вершкового масла;
- 240 г цукрового піску;
- потроху солі, ваніліну і будь-якого освітленого рослинного масла;
- маленький пакетик розпушувача.
Хід роботи:
- Змішати вершкове масло з сиром. Рекомендується не збивати міксером, а просто розтерти виделкою до більш або менш однорідної маси.
- Всі сухі компоненти з’єднати в окремій ємності.
- Суху суміш змішати з сирною масою, добре вимісити, щоб тісто стало гладеньке, але трохи з крупинками. Залишити його на півгодини в холодильнику, загорнувши в плівку.
- На посипаній борошном поверхні розкачати тісто в коло, який поділити на неширокі сектори.
- Кожен сектор загорнути рулетиком, зробивши подобу маленького круасана, але без начинки.
Випікаються рогалики на пекарської папері, змащеній олією. Для гарного зовнішнього вигляду вироби рекомендується змастити збовтаним яйцем. Час випікання — 20 хв. при температурі нагрівання духовки до 180°C.
Сирні рогалики з пісочного тіста
Цей рецепт з сирною начинкою зручний швидкістю приготування і простотою інгредієнтів. Якщо в холодильнику є пачка маргарину і півкіло сиру, то випічка до чаю гарантована!
Тісто готуємо так:
- Розтопити пачку маргарину або вершкового масла.
- Додати 200 г сметани.
- Всипати трошки солі і три з половиною склянки борошна, вимісити гладке тісто і відправити його в холодильник.
Для начинки:
- 400 г сиру;
- 3 ложки цукрового піску;
- половинка пакетика ваніліну;
- 1 яйце.
Приготування:
- Всі компоненти начинки перемішуємо й даємо трохи постояти.
- Виймаємо тісто, ділимо на 4 частини, кожну розгортаємо в коло, який ріжемо секторами на 8 частин.
- На краєчок кладемо начинку, краї притискуємо, щоб сир не витікав при випіканні. Залишається закрутити рулетиками і відправити в нагріту до 180 градусів духовку.
Через 20 хвилин вироби готові. Їх посипають цукровою пудрою і подають до чаю.
З листкового тіста
Приготувати рогалики з листкового тіста можна ще швидше, якщо скористатися пачкою готового борошняного пласта.
Начинкою для рулетів в цьому рецепті, а також у всіх інших подібних варіантах, може бути не тільки сир, але і сухофрукти, мелені горіхи, просто цукровий пісок. Відмінно працюють тут цукати і навіть щільний мармелад.
Знадобляться:
- пачка готового листкового тіста (підійде бездріжджове);
- склянка родзинок без кісточок;
- півкіло жирного сиру (краще брати домашній або сухуватий магазинний);
- півсклянки цукрового піску;
- 2 яйця і два жовтки;
- 1 чайна ложка ванільного екстракту;
- цедра лимона.
Готуємо рогалики так:
- Запарюємо в окропі ізюм на 10 хвилин, зливаємо, обсушуємо.
- Тісто розморожуємо.
- Подрібнюємо сир виделкою до однорідності і додаємо яйця і цукор.
- Додамо лимонну цедру і ваніль (замість рідкого екстракту підійде і звичайний ванільний цукор — мала ложка).
- Кладемо родзинки. Начинка готова.
- Тісто розгорнемо і розкотимо в ширину. Тонко намажемо його начинкою.
- З одного боку у нас буде шов, значить для нього залишаємо чистим край приблизно в кілька сантиметрів.
- Звернемо рулет, починаючи з протилежного до майбутнього шву боку.
- Уклавши останнім вниз, ріжемо рулет на малі шматочки товщиною в 4-5 див.
- Змастивши пекарську папір, укладаємо на неї швом вниз рулетики на деякій відстані один від одного.
- Розмішавши жовтки і молоко, (або просто одними жовтками) змащуємо вироби і ставимо в духову шафу. Випікаємо на середній температурі.
Готові рулетики ароматні, красиві, апетитні!
Покроковий рецепт з дріжджами
Сирні рогалики дуже смачні на дріжджовому тісті. Можна використовувати живі дріжджі, але зазвичай господині користуються сухими в пакетику.
Знадобляться такі продукти:
- 200 г свіжого сиру;
- п’ята частина пачки масла;
- пара курячих яєць і 1 жовток;
- 280 г борошна;
- 3 г сухих дріжджів;
- 4 ложки цукру;
- солі і ваніліну на кінчику чайної ложки;
- 150 г молока;
- трошки олії.
Робиться це так:
- В злегка підігріте молоко додаємо дріжджі і цукор, перемішуємо, даємо постояти.
- Збиваємо трохи яйце з сіллю, вливаємо суміш в дріжджі, які до цього часу повинні запениться.
- Розтопимо вершкове масло і остудимо його.
- В окремій мисці розмістимо просіяне борошно, в яку введемо дріжджову суміш, замісимо тісто.
- Поступово вливаємо топлене масло в тісто і місимо приблизно десять хвилин, щоб тісто відставало від посуду. В останній момент, опускаючи руки в рослинне масло, додамо і його.
- Залишимо тісто під рушником в мисці, щоб всі компоненти з’єдналися і дріжджі заробили (піде приблизно півтори години).
- До сиру, розтертого до однорідності, додамо цукор, жовток, ванілін і змішаємо.
- Тісто розділимо на дві частини і кожну розкотимо, наріжемо на 6 секторів, на край широкої сторони покладемо сир і звернемо рулетиком. Краєчки защиплем, щоб начинка не витікала.
- На застелений пергаментом деко викладемо вироби, дамо підійти під плівкою приблизно 40 хвилин, після чого промаж верх кожного яйцем і поставимо пекти в духовку, прогріту до 180 градусів.
Прикрасити готові вироби можна цукровою пудрою.
З яблуками з сирного тіста
Тісто з сиру універсально, воно добре поєднується з фруктовими начинками.
Щоб приготувати сирні рогалики з яблуками, беремо:
- півкіло жирного сиру;
- чверть кілограма масла вершкового;
- 2 склянки борошна;
- пару яблук;
- пару столових ложок кефіру;
- чверть склянки цукру;
- щіпку солі і чверть малої ложки соди.
Хід роботи:
- Масло і сир з’єднати і трохи розтерти до однорідності.
- В кефірі розвести соду, сіль, влити в сирну суміш і додати борошно.
- Замісити пластичне тісто, яке розділити навпіл і, скатав кульками, покласти під плівку, в холодильник.
- Яблука почистити, звільнити від насіннєвих коробочок, нарізати широкими скибками або четвертинками (в залежності від розміру яблук). Нарізати треба так, щоб однієї часточки було достатньо для одного рогалика. Яблука за смаком посипати цукром і залишити хвилин на 20.
- Тісто розкачати до товщини в 3 мм, порізати на трикутники звичайним чином, на край кожного покласти по шматочку яблука і загорнути.
Печуться рогалики швидко — 10 хвилин при температурі 180 градусів.
Випічка з сирною начинкою і маком
Продукти потрібні такі:
- по 150 р сметани і розм’якшеного вершкового масла;
- 2 склянки борошна;
- пара жовтків;
- ванілін, сіль за смаком, цукор — 3 ст. ложки;
- третина малої ложки соди, погасити оцтом.
Для начинки:
- 250 г не мокрого, а по можливості сухуватого сиру (інакше начинка буде надмірно рідкої);
- залишилися після приготування тіста білки;
- пара ложок цукру і стільки ж маку.
Готуємо так:
- У м’якому олії розтерти жовтки, додати інші інгредієнти і замісити тісто. Якщо буде прилипати до рук або столу, додати трохи борошна.
- Всі інгредієнти начинки з’єднуємо, залишивши трохи білка на змазування виробів перед випічкою. Якщо начинка все ж рідка, можна теж всипати трішки борошна.
- Вихід виробів з тіста — 24 штуки. Відповідно, тісто ділимо навпіл, а потім розкачані кола нарізаємо на 12 секторів.
- Загортаємо в рогалики по ложці сиру, посипаємо маком і печемо в нежаркій духовці хвилин 20.
Сильно не засмажуємо, щоб залишалися м’якими!
Турецькі рогалики з бринзою та сиром
Турецькі рогалики несолодкі, вони готуються з безопарного дріжджового тіста й випікаються в особливій формі — у вигляді кишеньки з начинкою, защипленного спеціальним способом.
Хід роботи:
- Тісто замішується з наведених нижче продуктів і залишається для підходу на годину.
- Як підійде, його викладають на стіл, ділять на джгути, кожен з яких нарізують шматочками.
- Далі шматочки розкочуються, на край кружка тесту кладеться начинка. Її придавлюють, формуючи щось типу пиріжка або кишеньки, залишився край нарізають смужками і накривають їм половинку з начинкою. Можна пекти рогалик і такої форми, а можна зігнути його підковою або з’єднати довгі кінчики кільцем.
- Заготовки укладають на пергаментний, змащений маслом лист на деку, покривають збовтаним яйцем, посипають кунжутним насінням, дають підійти чверть години і печуть при температуре180 градусів на середньому рівні духовки.
Для начинки:
- 100 г жирного домашнього сиру;
- 200 г бринзи;
- білок;
- трохи солі, можна додати при бажанні свіжої зелені.
Якщо немає під рукою якогось компонента для начинки, його цілком можна замінити. Наприклад, замість сиру або бринзи взяти будь сир — підійде звичайний «Російський».
Для тіста:
- 400 г борошна;
- 250 г теплого молока;
- пакетик сухих дріжджів;
- 100 мл рослинного очищеного масла;
- 1 жовток;
- 1,5 ст. ложки цукру;
- щіпку солі.
Смачні, м’які, дуже пишні турецькі рогалики готові! Їх подають з чаєм, молоком, холодними і теплими.