Роли вже давно стали популярними за межами Японії. Зараз практично в кожній країні можна знайти невеликі суші-бари і ресторанчики, а де-то відкрилися навіть великі мережі. Це все добре, але що може бути краще, ніж спробувати приготувати роли в домашніх умовах самостійно? Тоді ви будете абсолютно впевнені в якості інгредієнтів і можете бути спокійні за своє здоров’я.
Роли в домашніх умовах
Так склалося, що більшість людей ставляться до японської кухні вкрай негативно. В основному такі випадки відбуваються з-за невдалого першого знайомства. Щоб уникнути цього, можна спробувати приготувати роли і суші самостійно. Достатньо лише володіти декількома навичками і знати основні секрети.
Необхідні інструменти для приготування
Отже, крім наявності бажання і продуктів ще необхідно мати деякі інструменти для приготування домашніх ролів.
У їх число можуть входити:
- спеціальний острозаточенный ніж для нарізки ролів;
- бамбуковий килимок. Інша його назва – макіта;
- харчова плівка.
Якщо ви вже трохи «набили руку», то процес приготування не складе для вас особливих труднощів. Дилетанти можуть скористатися спеціальною машинкою для нарізки ролів. Разом з нею страва вийде не гірше, ніж в суші-барі. Можна обійтися також без харчової плівки, але разом з нею приготування стане простіше. До того ж так роли виходять акуратніше, так і сам процес буде протікати простіше і швидше.
Як приготувати рис для ролів?
Врахуйте, що для приготування ролів необхідно використовувати виключно круглозерний рис. Якщо ви хочете слідувати традиціям, то можна придбати і спеціальний японський рис, який продається в магазинах у відділі азіатської кухні.
Необхідні інгредієнти:
- рис – 1 склянка;
- сіль – 1 коф. ложка;
- цукор – 0,5 ст. ложки;
- рисовий оцет – 2 ст. ложки.
- Для початку ретельно промийте рис кілька разів крижаною водою до тих пір, поки вона не буде стікати абсолютно прозорою.
- Висипте його в каструлю, залийте двома з половиною склянками води. Ніяких спецій додавати не потрібно і солити теж.
- Після закипання води, зменшіть вогонь до мінімуму і щільно закрийте рис кришкою.
- Продовжуйте варити протягом 10-15 хвилин, але не переваріть. Заважати рис і знімати кришку з каструлі не слід.
- Додайте в рисовий оцет сіль, цукор і відправте суміш на повільний вогонь.
- Як тільки кристали повністю розтануть, зніміть заправку з печі.
- Готовий рис повинен пропаритися близько 10-ти хвилин із закритою кришкою і тільки після цього її можна зняти.
- Перекладіть рис в миску і рівномірно полийте його ще гарячим оцтової сумішшю.
- Перемішайте, і коли рис охолоне, можна зайнятися безпосередньо приготуванням закуски.
- Рисом слід використати відразу після приготування. Якщо прибрати його в холодильник, то він стане жорстким і несмачним.
Прості роли «Сяке маки» з сьомгою
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 300 г;
- слабосолона сьомга – 150 г;
- норі – 3 аркуша;
- васабі – щіпка.
- Відваріть рис. Як це зробити, ви можете прочитати трохи вище.
- Очистіть сьомгу від шкірки і наріжте невеликими смужками однакового розміру.
- Щоб рис не прилипав до рук, налийте у миску воду і капніть туди оцет або лимонний сік. У цій рідині періодично потрібно обмивати руки.
- Оберніть рогожу харчовою плівкою.
- Розріжте норі поперек на кілька рівних частин і викладіть на макиту.
- Занурте руки в кислувату воду і візьміть рис. Скачайте його в кулю і викладіть на водорості, відступивши від краю приблизно сантиметр.
- У середину покладіть дуже тонкий прошарок васабі, а слідом смужку риби.
- Змочіть той край, де немає рису, провівши по ньому мокрим пальцем.
- Почніть згортати рол з того боку, де найбільше начинки і як би пальцями вдавлюють її всередину. Важливо не покласти занадто великої кількості рису і риби, інакше рол не склеїться.
- Надайте ролу форму трикутника або квадрата.
- Змочіть ніж у підкисленій воді і наріжте їм роли.
Готуємо з креветками в домашніх умовах
Необхідні інгредієнти:
- рис – 300 г;
- креветки – 200 г;
- авокадо – 1 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- болг. перець – 1 шт.;
- вершковий сир;
- норі.
- Оберніть килимок плівкою.
- Викладіть на нього половину листа норі.
- Покладіть туди рис, відступивши 1-2 см від краю, а з протилежного боку настільки ж вийдіть за кордон.
- Щоб рис не прилипав до пальців, занурюйте їх у воду, розведену з оцтом.
- Акуратно переверніть на іншу сторону водоростями вгору.
- Промажте невелику смужку сиром.
- Викладіть начинку.
- Поверніть рол і притисніть його так, щоб вийшла квадратна форма.
- Розріжте спочатку наполовину, потім на кілька частин змоченим в оцтовій воді ножем.
Швидкі роли з крабовими паличками
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 300 г;
- крабові палички – 1 пачка;
- яйця – 2 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- майонез.
- Відваріть яйця і дрібно наріжте їх. Огірок нарізане тонкими смужками і ще раз навпіл.
- Зробіть начинку, змішавши варений рис і яйця, заправивши майонезом.
- Розкрутіть крабову паличку і викладіть туди спочатку огірок, потім іншу начинку.
- Стягніть рулетики харчовою плівкою і відправте їх у холодильник.
- Перед подачею наріжте рулети на роли.
Філадельфія в домашніх умовах
«Філадельфія» – це один з найпопулярніших видів ролів. Ви зможете приготувати їх вдома? Перевірте себе!
Необхідні інгредієнти:
- норі – 3 шт.;
- готовий рис – 300 г;
- солоний лосось – 250 г;
- вершковий сир – 100 г;
- огірок – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.
- Очистите авокадо і огірок від шкірки і наріжте тонкою і довгою соломкою.
- Лосось нарізати тонкими пластинами. При цьому вони не повинні бути зовсім прозорими.
- Загорніть килимок в харчову плівку і викладіть на нього розрізану половинку норі гладкою стороною вниз.
- Викладіть рис товщиною приблизно півсантиметра.
- Зверху на нього кладеться лосось.
- Переверніть норі вниз рибою.
- В середину викладіть огірок і авокадо. Біля них тонко промажте вершковим сиром.
- Щільно загорніть рол і дайте йому полежати кілька хвилин.
- Розріжте рол ножем, змоченим у підкисленій воді, і подавайте до столу.
Як приготувати «Цезаря» рол?
«Цезар» рол, як правило, віддають перевагу любителі м’яса. Тому велику популярність він придбає у тих, хто не їсть рибу, але при цьому бажає спробувати популярне блюдо японської кухні.
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 250 г;
- куряче філе – 100 г;
- норі;
- твердий сир – 50 г;
- вершковий сир – 100 г;
- салат;
- панірувальні сухарі або кунжут.
- Відварне куряче філе, нарізане тонкими смужками. Те ж саме робиться і з листям салату.
- Сир натирається на дрібній тертці. Краще всього використовувати для приготування «Пармезан». Панірувальні сухарі можна підрум’янити на сковороді або в духовці, але можна замінити їх кунжутом.
- Загорніть бамбуковий килимок в плівку і викладіть на нього половину норі.
- Покладіть щільно рис, залишивши у краї один сантиметр.
- Переверніть рисом донизу і викладіть на норі смужки курячого філе, промажте вершковим сиром і салат.
- Загорніть рол, скріпивши краю.
- Обваляйте в паніровці або кунжуті, посипте зверху тертим сиром.
- Розділіть рол на порції і подавайте.
Каліфорнія — домашній рецепт
«Каліфорнія», так само, як і «Філадельфія», один з найпопулярніших видів ролів по всьому світу. Спробуйте відтворити їх у себе вдома!
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 2 склянки;
- крабове м’ясо – 100 г;
- норі – 7 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- ікра Тобіко – 100 р.
- Розріжте норі навпіл і викладіть на рогожу, обмотану харчовою плівкою.
- Авокадо ріжеться смужками. Попередньо очистіть його від шкірки.
- Викладіть рис, залишивши біля краю сантиметр. З іншого боку, його необхідно змістити на таку ж відстань.
- Змастіть рис ікрою Тобіко. Можна використовувати її будь-якого кольору.
- Переверніть норі рисом вниз і викладіть крабове м’ясо і пару смужок авокадо.
- Загорніть рол і надайте йому форму, а потім наріжте на кілька порціонних шматочків.
Запечені — з лососем і креветками
Запечені роли мають величезну популярність у любителів ситно поїсти.
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 200 г;
- креветки – 100 г;
- лосось або сьомга – 100 г;
- норі;
- спайсі соус – 6 ч. ложок.
- Відваріть і очистіть креветки, а рибу наріжте тонкими смужками.
- Норі розділіть на кілька частин і викладіть на обгорнуту макиту.
- Зверху покладіть щільно рис, а на нього смужкою креветки і лосось.
- Загорніть рол і розріжте на порційні шматочки.
- Викладіть на кожну частину по чайній ложці спайсі соусу і відправте в духову піч на 15 хвилин.
- Візуально контролюйте процес. Виймати роли можна тоді, коли спайсі трохи підрум’яниться.
Гарячі роли з лососем та сиром
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 200 г;
- норі – 2 шт.;
- вершковий сир – 100 г;
- лосось – 150 г;
- твердий сир – 50 г;
- рисовий оцет.
- Викладіть на замотану рогожу спочатку норі гладкою поверхнею вниз, потім рис. Залиште у краї один сантиметр, а з іншого боку вийдете за межі водорості настільки ж.
- В середину викладіть тонку смужку вершкового сиру, а зверху нарізаний лосось.
- Поверніть рол за допомогою макиты і наріжте його маленькими порціями.
- Зверху посипте їх тертим сиром і відправте в духовку на 10 хвилин. Як тільки сир розплавиться, роли будуть готові.
Запікаємо з вугром і норі
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 200 г;
- норі – 2 шт.;
- вугор – 150 г;
- тертий сир – 50 г;
- майонез – 2 ст. ложки;
- огірок – 1 шт.
- Розділіть норі на кілька частин і викладіть на рогожу.
- Зверху викладіть готовий рис і трохи утрамбуйте його.
- Переверніть норі рисом донизу.
- Наріжте огірок тонкими смужками, попередньо очистивши від шкірки, покладіть в середину ролу.
- Загорніть, наріжте порціями і кожен оберніть тонкою смужкою вугра.
- Посипте зверху тертим сиром і відправте на 10 хвилин у духовку.
- Готуйте до тих пір, поки на кожному шматочку не утворюється «шапочка». Подавайте смажені роли разом з соєвим соусом і васабі.
Спрінг роли з куркою
Спрінг роли за рецептом приготування трохи відрізняються від звичних японських. Але, тим не менш, це дуже корисне і смачне блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- креветки – 300 г;
- огірок – 1 шт.;
- рисовий папір;
- авокадо – 1 шт.;
- салат;
- часник – 2 зубчики;
- рисова локшина – 60 г;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- лім. сік – 1 ст. ложка;
- соєвий соус – 2 ст. ложки.
- Розігрійте масло і покладіть в нього пару зубчиків часнику, злегка придавлених плоскою стороною ножа.
- Коли часник додасть досить запаху олії, приберіть його і обсмажте сирі і розморожені креветки, очищені від панцира. За часом це займе буквально кілька хвилин.
- Наріжте всі овочі для приготування тонкими смужками.
- Відваріть рисову локшину відповідно до інструкції.
- Візьміть рисовий лист і налийте на нього небагато води, щоб він розм’як. Викладіть зверху лист салату, а потім смужки овочів по одному.
- Далі додається трохи готової рисової локшини і кілька штук креветок.
- Загорніть рол знизу і закріпіть бічні частини.
- За бажанням можна обсмажити його на останньому часниковому маслі. При цьому важливо, щоб рол був дуже щільно закріплений.
- Подавайте закуску до столу разом з соєвим соусом.
Вегетаріанський рецепт з авокадо або огірком
Роли з огірком і авокадо – це відмінний варіант для вегетаріанців і просто прихильників здорового харчування.
Необхідні інгредієнти:
- готовий рис – 250 г;
- норі – 4 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- рисовий оцет.
- Оберніть рогожу макиту харчовою плівкою.
- Відваріть рис і викладіть його на норі, відступивши від краю на сантиметр. При цьому шорсткий шар повинен бути згори.
- Авокадо очищається від шкірки і ріжуть тонкими смужками. Те ж саме відбувається і з огірком.
- Скачайте рол і наріжте на порційні шматочки.
Як приготувати яєчні роли?
Яєчний рол родом з Таїланду, але ця закуска поступово завойовує популярність і в європейських країнах.
Необхідні інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля зелена.
- Подрібніть цибулю, натріть моркву на середній тертці.
- Збийте яйця в однорідну масу.
- Просочіть серветку маслом і змастіть нею поверхню сковороди.
- Вилийте туди яєчну суміш зі спеціями і обсмажуйте обов’язково на малому вогні. Інакше омлет затвердіє і потріскається, а це неприпустимо.
- Покладіть начинку і як тільки омлет буде схоплюватися, відразу ж лопаткою прямо на сковороді загорніть його в рол.
- Коли він трохи охолоне, розділіть його на декілька порційних шматочків.
Готуємо гарячі роли «Темпура»
Приготувати роли темпура насправді простіше, ніж вам здається. Просто скористайтеся цим рецептом і побалуйте себе або гостей смачною закускою. Також вам знадобиться фритюрниця, врахуйте цей факт.
Необхідні інгредієнти:
- яйце – 1 шт.;
- готовий рис – 200 г;
- лосось – 100 г;
- темпурная борошно – 1 склянка.
- Обмотайте рогожу, викладіть на неї половинку листа норі, а зверху рис.
- У середину кладуть лосось. Загорніть рол, як зазвичай.
- Приготуйте кляр для ролів темпура. Зробити це дуже легко. Відокремте білок від жовтка і змішайте його з борошном. Якщо суміш вийшла занадто рідкою, додайте ще трохи борошна.
- Намажте кожен рол кляром і обсмажте у фритюрниці до появи скоринки.
2 солодких рецепта
Солодкі роли стануть відмінним доповненням до основної трапези в якості десерту. Їх можна подавати до чаю або кави. Будьте впевнені, гості або домочадці оцінять незвичайну солодкість по достоїнству.
Шоколадні фруктові роли
Необхідні інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- крохмаль – 2 ч. ложки;
- какао-порошок – 1 ч. ложка;
- цукор – 2 ч. ложки;
- вершковий сир – 80 г;
- ванілін – 1 ч. ложка;
- ківі – 1 шт.;
- персик – 1 шт. (можна використовувати консервований).
- Приготуйте тонкі яєчні млинці, які будуть переживати роли. Для цього змішайте яйце, крохмаль і одну ложку цукру.
- Обсмажте млинець з двох сторін на сковороді і відкладіть в сторону.
- Збийте залишилися інгредієнти, але додайте какао і приготуйте темний шоколадний млинець.
- Наріжте фрукти смужками.
- Змастіть половину кожного млинчика вершковим сиром і викладіть туди начинку.
- Загорніть рол і наріжте порційними шматочками.
Кокосові роли
Необхідні інгредієнти:
- рис – 200 г;
- вершки – 1 склянку;
- ківі – 1 шт.;
- персик – 1 шт.;
- молоко – 0,5 л;
- вершковий сир – 150 г;
- кокосова стружка – 200 г;
- цукор – 3 ст. ложки;
- ванілін.
- Молоко змішується разом з вершками, кокосовою стружкою, ваніліном і цукор. Поставте суміш на плиту і включіть малий вогонь.
- Засипте рис і відварюйте його півгодини.
- Остудіть і відкиньте на друшляк, зливаючи молоко.
- В цей же час приготуйте начинку. Наріжте фрукти смужками або часточками і очистіть їх від шкірки.
- Викладіть рис тонким шаром на обтягнутий харчовою плівкою бамбуковий килимок. Змастіть вершковим сиром і викладіть фрукти.
- Скачайте рол, обваляйте його в кокосовій стружці і приберіть як мінімум на годину в холодильник, щоб інгредієнти скрепились між собою.
- Перед подачею розріжте на порційні шматочки.