Роли – 14 рецептів в домашніх умовах

Роли вже давно стали популярними за межами Японії. Зараз практично в кожній країні можна знайти невеликі суші-бари і ресторанчики, а де-то відкрилися навіть великі мережі. Це все добре, але що може бути краще, ніж спробувати приготувати роли в домашніх умовах самостійно? Тоді ви будете абсолютно впевнені в якості інгредієнтів і можете бути спокійні за своє здоров’я.

Роли в домашніх умовах

Так склалося, що більшість людей ставляться до японської кухні вкрай негативно. В основному такі випадки відбуваються з-за невдалого першого знайомства. Щоб уникнути цього, можна спробувати приготувати роли і суші самостійно. Достатньо лише володіти декількома навичками і знати основні секрети.

Необхідні інструменти для приготування

Отже, крім наявності бажання і продуктів ще необхідно мати деякі інструменти для приготування домашніх ролів.

У їх число можуть входити:

  • спеціальний острозаточенный ніж для нарізки ролів;
  • бамбуковий килимок. Інша його назва – макіта;
  • харчова плівка.

Якщо ви вже трохи «набили руку», то процес приготування не складе для вас особливих труднощів. Дилетанти можуть скористатися спеціальною машинкою для нарізки ролів. Разом з нею страва вийде не гірше, ніж в суші-барі. Можна обійтися також без харчової плівки, але разом з нею приготування стане простіше. До того ж так роли виходять акуратніше, так і сам процес буде протікати простіше і швидше.

Як приготувати рис для ролів?

Врахуйте, що для приготування ролів необхідно використовувати виключно круглозерний рис. Якщо ви хочете слідувати традиціям, то можна придбати і спеціальний японський рис, який продається в магазинах у відділі азіатської кухні.

Необхідні інгредієнти:

  • рис – 1 склянка;
  • сіль – 1 коф. ложка;
  • цукор – 0,5 ст. ложки;
  • рисовий оцет – 2 ст. ложки.
  • Для початку ретельно промийте рис кілька разів крижаною водою до тих пір, поки вона не буде стікати абсолютно прозорою.
  • Висипте його в каструлю, залийте двома з половиною склянками води. Ніяких спецій додавати не потрібно і солити теж.
  • Після закипання води, зменшіть вогонь до мінімуму і щільно закрийте рис кришкою.
  • Продовжуйте варити протягом 10-15 хвилин, але не переваріть. Заважати рис і знімати кришку з каструлі не слід.
  • Додайте в рисовий оцет сіль, цукор і відправте суміш на повільний вогонь.
  • Як тільки кристали повністю розтануть, зніміть заправку з печі.
  • Готовий рис повинен пропаритися близько 10-ти хвилин із закритою кришкою і тільки після цього її можна зняти.
  • Перекладіть рис в миску і рівномірно полийте його ще гарячим оцтової сумішшю.
  • Перемішайте, і коли рис охолоне, можна зайнятися безпосередньо приготуванням закуски.
  • Рисом слід використати відразу після приготування. Якщо прибрати його в холодильник, то він стане жорстким і несмачним.

Прості роли «Сяке маки» з сьомгою

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 300 г;
  • слабосолона сьомга – 150 г;
  • норі – 3 аркуша;
  • васабі – щіпка.
  • Відваріть рис. Як це зробити, ви можете прочитати трохи вище.
  • Очистіть сьомгу від шкірки і наріжте невеликими смужками однакового розміру.
  • Щоб рис не прилипав до рук, налийте у миску воду і капніть туди оцет або лимонний сік. У цій рідині періодично потрібно обмивати руки.
  • Оберніть рогожу харчовою плівкою.
  • Розріжте норі поперек на кілька рівних частин і викладіть на макиту.
  • Занурте руки в кислувату воду і візьміть рис. Скачайте його в кулю і викладіть на водорості, відступивши від краю приблизно сантиметр.
  • У середину покладіть дуже тонкий прошарок васабі, а слідом смужку риби.
  • Змочіть той край, де немає рису, провівши по ньому мокрим пальцем.
  • Почніть згортати рол з того боку, де найбільше начинки і як би пальцями вдавлюють її всередину. Важливо не покласти занадто великої кількості рису і риби, інакше рол не склеїться.
  • Надайте ролу форму трикутника або квадрата.
  • Змочіть ніж у підкисленій воді і наріжте їм роли.
Дивіться також:  М’ясо під шубою в духовці – 7 рецептів

Готуємо з креветками в домашніх умовах

Необхідні інгредієнти:

  • рис – 300 г;
  • креветки – 200 г;
  • авокадо – 1 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • болг. перець – 1 шт.;
  • вершковий сир;
  • норі.
  • Оберніть килимок плівкою.
  • Викладіть на нього половину листа норі.
  • Покладіть туди рис, відступивши 1-2 см від краю, а з протилежного боку настільки ж вийдіть за кордон.
  • Щоб рис не прилипав до пальців, занурюйте їх у воду, розведену з оцтом.
  • Акуратно переверніть на іншу сторону водоростями вгору.
  • Промажте невелику смужку сиром.
  • Викладіть начинку.
  • Поверніть рол і притисніть його так, щоб вийшла квадратна форма.
  • Розріжте спочатку наполовину, потім на кілька частин змоченим в оцтовій воді ножем.

Швидкі роли з крабовими паличками

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 300 г;
  • крабові палички – 1 пачка;
  • яйця – 2 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • майонез.
  • Відваріть яйця і дрібно наріжте їх. Огірок нарізане тонкими смужками і ще раз навпіл.
  • Зробіть начинку, змішавши варений рис і яйця, заправивши майонезом.
  • Розкрутіть крабову паличку і викладіть туди спочатку огірок, потім іншу начинку.
  • Стягніть рулетики харчовою плівкою і відправте їх у холодильник.
  • Перед подачею наріжте рулети на роли.

Філадельфія в домашніх умовах

«Філадельфія» – це один з найпопулярніших видів ролів. Ви зможете приготувати їх вдома? Перевірте себе!

Необхідні інгредієнти:

  • норі – 3 шт.;
  • готовий рис – 300 г;
  • солоний лосось – 250 г;
  • вершковий сир – 100 г;
  • огірок – 1 шт.;
  • авокадо – 1 шт.
  • Очистите авокадо і огірок від шкірки і наріжте тонкою і довгою соломкою.
  • Лосось нарізати тонкими пластинами. При цьому вони не повинні бути зовсім прозорими.
  • Загорніть килимок в харчову плівку і викладіть на нього розрізану половинку норі гладкою стороною вниз.
  • Викладіть рис товщиною приблизно півсантиметра.
  • Зверху на нього кладеться лосось.
  • Переверніть норі вниз рибою.
  • В середину викладіть огірок і авокадо. Біля них тонко промажте вершковим сиром.
  • Щільно загорніть рол і дайте йому полежати кілька хвилин.
  • Розріжте рол ножем, змоченим у підкисленій воді, і подавайте до столу.

Як приготувати «Цезаря» рол?

«Цезар» рол, як правило, віддають перевагу любителі м’яса. Тому велику популярність він придбає у тих, хто не їсть рибу, але при цьому бажає спробувати популярне блюдо японської кухні.

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 250 г;
  • куряче філе – 100 г;
  • норі;
  • твердий сир – 50 г;
  • вершковий сир – 100 г;
  • салат;
  • панірувальні сухарі або кунжут.
  • Відварне куряче філе, нарізане тонкими смужками. Те ж саме робиться і з листям салату.
  • Сир натирається на дрібній тертці. Краще всього використовувати для приготування «Пармезан». Панірувальні сухарі можна підрум’янити на сковороді або в духовці, але можна замінити їх кунжутом.
  • Загорніть бамбуковий килимок в плівку і викладіть на нього половину норі.
  • Покладіть щільно рис, залишивши у краї один сантиметр.
  • Переверніть рисом донизу і викладіть на норі смужки курячого філе, промажте вершковим сиром і салат.
  • Загорніть рол, скріпивши краю.
  • Обваляйте в паніровці або кунжуті, посипте зверху тертим сиром.
  • Розділіть рол на порції і подавайте.

Каліфорнія — домашній рецепт

«Каліфорнія», так само, як і «Філадельфія», один з найпопулярніших видів ролів по всьому світу. Спробуйте відтворити їх у себе вдома!

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 2 склянки;
  • крабове м’ясо – 100 г;
  • норі – 7 шт.;
  • авокадо – 1 шт.;
  • ікра Тобіко – 100 р.
  • Розріжте норі навпіл і викладіть на рогожу, обмотану харчовою плівкою.
  • Авокадо ріжеться смужками. Попередньо очистіть його від шкірки.
  • Викладіть рис, залишивши біля краю сантиметр. З іншого боку, його необхідно змістити на таку ж відстань.
  • Змастіть рис ікрою Тобіко. Можна використовувати її будь-якого кольору.
  • Переверніть норі рисом вниз і викладіть крабове м’ясо і пару смужок авокадо.
  • Загорніть рол і надайте йому форму, а потім наріжте на кілька порціонних шматочків.
Дивіться також:  Смажена картопля з м’ясом – 5 рецептів на сковороді і в мультиварці

Запечені — з лососем і креветками

Запечені роли мають величезну популярність у любителів ситно поїсти.

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 200 г;
  • креветки – 100 г;
  • лосось або сьомга – 100 г;
  • норі;
  • спайсі соус – 6 ч. ложок.
  • Відваріть і очистіть креветки, а рибу наріжте тонкими смужками.
  • Норі розділіть на кілька частин і викладіть на обгорнуту макиту.
  • Зверху покладіть щільно рис, а на нього смужкою креветки і лосось.
  • Загорніть рол і розріжте на порційні шматочки.
  • Викладіть на кожну частину по чайній ложці спайсі соусу і відправте в духову піч на 15 хвилин.
  • Візуально контролюйте процес. Виймати роли можна тоді, коли спайсі трохи підрум’яниться.

Гарячі роли з лососем та сиром

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 200 г;
  • норі – 2 шт.;
  • вершковий сир – 100 г;
  • лосось – 150 г;
  • твердий сир – 50 г;
  • рисовий оцет.
  • Викладіть на замотану рогожу спочатку норі гладкою поверхнею вниз, потім рис. Залиште у краї один сантиметр, а з іншого боку вийдете за межі водорості настільки ж.
  • В середину викладіть тонку смужку вершкового сиру, а зверху нарізаний лосось.
  • Поверніть рол за допомогою макиты і наріжте його маленькими порціями.
  • Зверху посипте їх тертим сиром і відправте в духовку на 10 хвилин. Як тільки сир розплавиться, роли будуть готові.

Запікаємо з вугром і норі

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 200 г;
  • норі – 2 шт.;
  • вугор – 150 г;
  • тертий сир – 50 г;
  • майонез – 2 ст. ложки;
  • огірок – 1 шт.
  • Розділіть норі на кілька частин і викладіть на рогожу.
  • Зверху викладіть готовий рис і трохи утрамбуйте його.
  • Переверніть норі рисом донизу.
  • Наріжте огірок тонкими смужками, попередньо очистивши від шкірки, покладіть в середину ролу.
  • Загорніть, наріжте порціями і кожен оберніть тонкою смужкою вугра.
  • Посипте зверху тертим сиром і відправте на 10 хвилин у духовку.
  • Готуйте до тих пір, поки на кожному шматочку не утворюється «шапочка». Подавайте смажені роли разом з соєвим соусом і васабі.

Спрінг роли з куркою

Спрінг роли за рецептом приготування трохи відрізняються від звичних японських. Але, тим не менш, це дуже корисне і смачне блюдо.

Необхідні інгредієнти:

  • креветки – 300 г;
  • огірок – 1 шт.;
  • рисовий папір;
  • авокадо – 1 шт.;
  • салат;
  • часник – 2 зубчики;
  • рисова локшина – 60 г;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • лім. сік – 1 ст. ложка;
  • соєвий соус – 2 ст. ложки.
  • Розігрійте масло і покладіть в нього пару зубчиків часнику, злегка придавлених плоскою стороною ножа.
  • Коли часник додасть досить запаху олії, приберіть його і обсмажте сирі і розморожені креветки, очищені від панцира. За часом це займе буквально кілька хвилин.
  • Наріжте всі овочі для приготування тонкими смужками.
  • Відваріть рисову локшину відповідно до інструкції.
  • Візьміть рисовий лист і налийте на нього небагато води, щоб він розм’як. Викладіть зверху лист салату, а потім смужки овочів по одному.
  • Далі додається трохи готової рисової локшини і кілька штук креветок.
  • Загорніть рол знизу і закріпіть бічні частини.
  • За бажанням можна обсмажити його на останньому часниковому маслі. При цьому важливо, щоб рол був дуже щільно закріплений.
  • Подавайте закуску до столу разом з соєвим соусом.
Дивіться також:  Перловка – 24 рецепта приготування в домашніх умовах

Вегетаріанський рецепт з авокадо або огірком

Роли з огірком і авокадо – це відмінний варіант для вегетаріанців і просто прихильників здорового харчування.

Необхідні інгредієнти:

  • готовий рис – 250 г;
  • норі – 4 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • авокадо – 1 шт.;
  • рисовий оцет.
  • Оберніть рогожу макиту харчовою плівкою.
  • Відваріть рис і викладіть його на норі, відступивши від краю на сантиметр. При цьому шорсткий шар повинен бути згори.
  • Авокадо очищається від шкірки і ріжуть тонкими смужками. Те ж саме відбувається і з огірком.
  • Скачайте рол і наріжте на порційні шматочки.

Як приготувати яєчні роли?

Яєчний рол родом з Таїланду, але ця закуска поступово завойовує популярність і в європейських країнах.

Необхідні інгредієнти:

  • яйця – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля зелена.
  • Подрібніть цибулю, натріть моркву на середній тертці.
  • Збийте яйця в однорідну масу.
  • Просочіть серветку маслом і змастіть нею поверхню сковороди.
  • Вилийте туди яєчну суміш зі спеціями і обсмажуйте обов’язково на малому вогні. Інакше омлет затвердіє і потріскається, а це неприпустимо.
  • Покладіть начинку і як тільки омлет буде схоплюватися, відразу ж лопаткою прямо на сковороді загорніть його в рол.
  • Коли він трохи охолоне, розділіть його на декілька порційних шматочків.

Готуємо гарячі роли «Темпура»

Приготувати роли темпура насправді простіше, ніж вам здається. Просто скористайтеся цим рецептом і побалуйте себе або гостей смачною закускою. Також вам знадобиться фритюрниця, врахуйте цей факт.

Необхідні інгредієнти:

  • яйце – 1 шт.;
  • готовий рис – 200 г;
  • лосось – 100 г;
  • темпурная борошно – 1 склянка.
  • Обмотайте рогожу, викладіть на неї половинку листа норі, а зверху рис.
  • У середину кладуть лосось. Загорніть рол, як зазвичай.
  • Приготуйте кляр для ролів темпура. Зробити це дуже легко. Відокремте білок від жовтка і змішайте його з борошном. Якщо суміш вийшла занадто рідкою, додайте ще трохи борошна.
  • Намажте кожен рол кляром і обсмажте у фритюрниці до появи скоринки.

2 солодких рецепта

Солодкі роли стануть відмінним доповненням до основної трапези в якості десерту. Їх можна подавати до чаю або кави. Будьте впевнені, гості або домочадці оцінять незвичайну солодкість по достоїнству.

Шоколадні фруктові роли


Необхідні інгредієнти:

  • яйця – 2 шт.;
  • крохмаль – 2 ч. ложки;
  • какао-порошок – 1 ч. ложка;
  • цукор – 2 ч. ложки;
  • вершковий сир – 80 г;
  • ванілін – 1 ч. ложка;
  • ківі – 1 шт.;
  • персик – 1 шт. (можна використовувати консервований).
  • Приготуйте тонкі яєчні млинці, які будуть переживати роли. Для цього змішайте яйце, крохмаль і одну ложку цукру.
  • Обсмажте млинець з двох сторін на сковороді і відкладіть в сторону.
  • Збийте залишилися інгредієнти, але додайте какао і приготуйте темний шоколадний млинець.
  • Наріжте фрукти смужками.
  • Змастіть половину кожного млинчика вершковим сиром і викладіть туди начинку.
  • Загорніть рол і наріжте порційними шматочками.

Кокосові роли

Необхідні інгредієнти:

  • рис – 200 г;
  • вершки – 1 склянку;
  • ківі – 1 шт.;
  • персик – 1 шт.;
  • молоко – 0,5 л;
  • вершковий сир – 150 г;
  • кокосова стружка – 200 г;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • ванілін.
  • Молоко змішується разом з вершками, кокосовою стружкою, ваніліном і цукор. Поставте суміш на плиту і включіть малий вогонь.
  • Засипте рис і відварюйте його півгодини.
  • Остудіть і відкиньте на друшляк, зливаючи молоко.
  • В цей же час приготуйте начинку. Наріжте фрукти смужками або часточками і очистіть їх від шкірки.
  • Викладіть рис тонким шаром на обтягнутий харчовою плівкою бамбуковий килимок. Змастіть вершковим сиром і викладіть фрукти.
  • Скачайте рол, обваляйте його в кокосовій стружці і приберіть як мінімум на годину в холодильник, щоб інгредієнти скрепились між собою.
  • Перед подачею розріжте на порційні шматочки.

Прокрутка до верху