Соковиті смачні роли з лаваша – універсальна страва. Їх можна подавати як доповнення до супу, як ситний сніданок або оригінальний перекус. Такі частування зручно брати на пікнік, в далеку дорогу або на роботу в якості легкого обіду.
Поради, як загорнути рол з лаваша
Щоб роли з лаваша з різними начинками не розвалювалися і надійно тримали в собі весь вміст, їх потрібно правильно загортати.
Найпростіше зробити це за принципом шаурми:
- Розкласти лаваш чи іншу основу на горизонтальній поверхні.
- Зверху покрити його соусом, начинкою.
- По черзі підвернути краю по горизонталі і по вертикалі. Подвороты повинні вийти досить широкими – близько 3 – 5 див.
- Згорнути основу рулетом.
Якщо порція начинки невелика, викладати її можна з одного краю лаваша, відступивши трохи для підвороту. Загортати основу в такому випадку потрібно прямо поверх викладених інгредієнтів. Потім також слід вчинити з другим краєм і згорнути рулет.
Рол потрібно загортати щільно, щоб він вийшов міцним, без порожнеч всередині.
Рол «Цезар» з куркою в лаваші
«Цезар» рол за таким рецептом виходить нітрохи не гірше, ніж в популярній мережі фаст-фуду.
Інгредієнти:
- філе курятини – 120 – 150 г;
- тонкий лаваш – 1 шт.;
- томат – 1 шт.;
- огірки – 1 шт.;
- цибуля – 1 головка;
- часник і салатні листя – за смаком;
- соус – суміш майонезу і сметани в рівних пропорціях;
- панірувальні сухарі – ½ ст.;
- сіль.
Приготування:
- Курятину порізати середніми шматочками. Посолити, обваляти в сухарях. Посмажити в будь-якому розігрітому жирі до готовності.
- У соус додати роздавлений часник. Можна досолити його або використовувати спеції.
- Покрити лаваш промитими і обсушеними салатними листям.
- Зверху викласти обсмажену курятину і довільні шматочки овочів.
- Щедро полити начинку соусом.
Акуратно загорнути рол з куркою в лаваші. Подати теплим або холодним.
З начинкою з тунця
Інгредієнти:
- лаваш (тонкий) – 1 шт.;
- тунець в олії – 1 банка;
- знежирений йогурт (без цукру) – 1/3 ст.;
- солодка гірчиця – 1 маленька ложка;
- подрібнений хрін – 1 маленька ложка;
- зварене яйце – 1 шт.;
- салатні листя – 4 – 5 шт.;
- огірок – 1 невеликий;
- сіль.
Приготування:
- Розім’яти виделкою варене яйце, змішати з хріном, гірчицею, йогуртом. Посолити.
- Отриманим соусом намазати лаваш.
- Зверху розкласти салатні листя і розім’ятим з невеликою кількістю масла з банки тунець.
- Розкласти на рибі тонкі кружечки огірка.
- Загорнути рол з тунцем.
Дати частування просочитися кілька хвилин і знімати пробу.
Замість тунця для такого рецепта можна брати і іншу консервовану рибу. Наприклад, добре підходить горбуша в олії.
З крабовими паличками
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 1 шт.;
- крабові палички – 220 – 240 г;
- подрібнений сир – 80 – 100 м;
- майонез класичний, сіль.
Приготування:
- Крабові палички без плівок дрібно порізати.
- Висипати їх на розкладений лаваш.
- Зверху все засипати подрібненим сиром.
- Промазати начинку солоним майонезом, вона повинна виявитися повністю покритою соусом.
- Акуратно, але щільно згорнути рулет з крабовими паличками.
Замотати одержаний рол плівкою і прибрати в прохолоду хвилин на 40. Подати частування можна цілком або ж порізати її невеликими шматочками. Смачно додавати в такий варіант начинки подрібнену свіжу зелень.
Рол з червоною рибою в лаваші
Найсмачніше в такому рецепті використовувати слабосолону червону рибу. Підійде і сьомга, форель, лосось, і навіть горбуша.
Останню можна дуже бюджетно посолити самостійно з додаванням рослинної олії.
Інгредієнти:
- тонкий вірменський лаваш – 1 шт.;
- слабосолона червона риба – 130 – 150 м;
- м’який сир (вершковий або плавлений) – 130 – 150 м;
- свіжа зелень (тільки листя без стебел) – 1 пучок.
Приготування:
- Свіжу зелень промити проточною водою і добре обсушити. Для такого рецепта краще всього підійде світлий базилік, кріп, петрушка.
- Нашаткувати листочки зелені. Якщо використовувати і стебла, вони будуть відчуватися вже готової закуски і зіпсують її смак.
- Розстелити на столі лаваш і промазати всю його поверхню сиром. Зручно робити це за допомогою ножа або ложки.
- Поверх сирного шару висипати підготовлену зелень.
- Рибу порізати довгими рівними смужками і викласти їх поверх начинки з сиру і зелені. Кількість риби в рецепті можна збільшувати. Чим більше їх буде, тим смачніше вийде закуска.
- Згорнути рол по довгій стороні, зробивши його дуже тугим.
Готову холодну закуску з червоною рибою розрізати на 2 – 3 частини. Можна подати її як рулет, попередньо розділивши на маленькі тонкі шматочки.
Спрінг-роли з лаваша
Спрінг-ролами називають цілу групу холодних закусок, загорнутих в лаваш, млинець, тонкий коржик. Але традиційною основою для них є рисовий папір. Особливо популярні ці закуски в країнах південно-східної Азії.
Інгредієнти:
- рисовий папір – 3 пласта;
- авокадо (дуже стиглий!) – 1 шт.;
- огірок – 1 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- курка – 1 філе;
- вершковий сир – 80 – 100 м;
- пекінська капуста – 2 – 3 аркуша;
- сіль, улюблені спеції.
Приготування:
- Заздалегідь нарізати томати і огірки довгою тонкою соломкою.
- Курятину порізати невеликими шматочками, обваляти їх в солі і улюблених спеціях і обсмажити до рум’яності на будь-якому жирі.
- Авокадо спочатку розділити навпіл. Ложкою видалити кісточку. Зняти шкірку. Решту нарізати довільними шматочками.
- Зварити або посмажити шматочки курки до готовності.
- Листи рисового паперу замочити у воді на 8 – 10 секунд, а потім викласти на горизонтальну робочу поверхню.
- Застелити основу капустяним листям. У «пекінкі» попередньо обов’язково вирізати жорстку частину.
- Промазати начинку сиром.
- Розкласти овочеву соломку і шматочки курки.
- Загорнути краї паперу до центру і притримуючи начинку, загорнути рол.
Таке частування можна зробити і вегетаріанським. Для цього достатньо просто прибрати курятину з рецепту. Замість птиці, смачно також використовувати морепродукти.
З сирним сиром і сьомгою
Інгредієнти:
- лаваш (великий) – 1 шт.;
- слабосолона або солона сьомга – 280 – 300 г;
- «Філадельфія» (сир) – 180 – 200 г (за смаком можна збільшити його кількість);
- огірок – 1 шт.;
- свіжий кріп – 1 пучок.
Приготування:
- На столі розкласти великий аркуш фольги за розміром лаваша.
- Накрити його харчовою плівкою.
- Розстелити сам лаваш і щедро промазати сиром. Можна взяти навіть звичайний плавлений. Головне, щоб він був класичним, без будь-яких добавок.
- Рибу порізати тонкими пластинками. Розподілити поверх сирного шару.
- Свіжий огірок порізати соломкою. Шкірку можна попередньо зрізати, щоб начинка вийшла ніжніше.
- Розсипати поверх начинки рубану зелень без стебел.
- Щільно загорнути рол.
- Спочатку упакувати закуску в плівку, потім – фольгу. Прибрати в прохолоду приблизно на півгодини.
Коли частування ретельно просочиться, можна подавати його гостям. Така закуска добре підійде і для святкового столу.
Овочевий рол в лаваші
Ця смачна закуска точно сподобається вегетаріанцям. У ній немає навіть сиру. Замість нього буде використовуватися оригінальний соус з насіння. Підійде страву і на період суворого посту.
Інгредієнти:
- насіння соняшнику – ½ ст.;
- часник – 1 зубчик;
- сік лайма/лимона – 1 маленька ложка;
- сіль – щіпка;
- авокадо – 1 шт.;
- огірок і солодкий перець – по 1 шт.;
- лаваш – 1 шт.
Приготування:
- Видалити кісточку з авокадо. Зняти шкірку. Решту м’яку частину довільно порізати, а можна і просто пом’яти виделкою.
- Огірок порізати тонкими кружечками, стручок перцю – соломкою.
- Для соусу насіння залити великою кількістю води і залишити їх у такому вигляді мінімум на 3 години. Рідини повинно бути стільки, щоб повністю покрити насіння.
- Коли пройде цей час не зливаючи воду, додати до насіння роздавлений часник, сіль, сік лайма/лимона. Перебити все блендером. Можна додати спеції.
- Промазати соусом лаваш. Зверху розкласти шматочки авокадо, перцю, огірка.
Згорнути рол. Загорнути в плівку. Прибрати в прохолоду приблизно на чверть години.
Вибираючи начинку для ролів з лаваша, потрібно обов’язково подбати про соусі. Можна взяти майонез зі спеціями, сметану або будь-які інші варіанти. Смачно використовувати замість соусу або сирний плавлений сир.