Роли з лаваша – 7 рецептів з різними начинками

Соковиті смачні роли з лаваша – універсальна страва. Їх можна подавати як доповнення до супу, як ситний сніданок або оригінальний перекус. Такі частування зручно брати на пікнік, в далеку дорогу або на роботу в якості легкого обіду.

Поради, як загорнути рол з лаваша

Щоб роли з лаваша з різними начинками не розвалювалися і надійно тримали в собі весь вміст, їх потрібно правильно загортати.

Найпростіше зробити це за принципом шаурми:

  • Розкласти лаваш чи іншу основу на горизонтальній поверхні.
  • Зверху покрити його соусом, начинкою.
  • По черзі підвернути краю по горизонталі і по вертикалі. Подвороты повинні вийти досить широкими – близько 3 – 5 див.
  • Згорнути основу рулетом.

Якщо порція начинки невелика, викладати її можна з одного краю лаваша, відступивши трохи для підвороту. Загортати основу в такому випадку потрібно прямо поверх викладених інгредієнтів. Потім також слід вчинити з другим краєм і згорнути рулет.

Рол потрібно загортати щільно, щоб він вийшов міцним, без порожнеч всередині.

Рол «Цезар» з куркою в лаваші

«Цезар» рол за таким рецептом виходить нітрохи не гірше, ніж в популярній мережі фаст-фуду.

Інгредієнти:

  • філе курятини – 120 – 150 г;
  • тонкий лаваш – 1 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • огірки – 1 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник і салатні листя – за смаком;
  • соус – суміш майонезу і сметани в рівних пропорціях;
  • панірувальні сухарі – ½ ст.;
  • сіль.

Приготування:

  • Курятину порізати середніми шматочками. Посолити, обваляти в сухарях. Посмажити в будь-якому розігрітому жирі до готовності.
  • У соус додати роздавлений часник. Можна досолити його або використовувати спеції.
  • Покрити лаваш промитими і обсушеними салатними листям.
  • Зверху викласти обсмажену курятину і довільні шматочки овочів.
  • Щедро полити начинку соусом.

Акуратно загорнути рол з куркою в лаваші. Подати теплим або холодним.

З начинкою з тунця

Інгредієнти:

  • лаваш (тонкий) – 1 шт.;
  • тунець в олії – 1 банка;
  • знежирений йогурт (без цукру) – 1/3 ст.;
  • солодка гірчиця – 1 маленька ложка;
  • подрібнений хрін – 1 маленька ложка;
  • зварене яйце – 1 шт.;
  • салатні листя – 4 – 5 шт.;
  • огірок – 1 невеликий;
  • сіль.
Дивіться також:  Як загасити кролика – 7 смачних рецептів приготування, щоб м’ясо було м’яким і соковитим

Приготування:

  • Розім’яти виделкою варене яйце, змішати з хріном, гірчицею, йогуртом. Посолити.
  • Отриманим соусом намазати лаваш.
  • Зверху розкласти салатні листя і розім’ятим з невеликою кількістю масла з банки тунець.
  • Розкласти на рибі тонкі кружечки огірка.
  • Загорнути рол з тунцем.

Дати частування просочитися кілька хвилин і знімати пробу.

Замість тунця для такого рецепта можна брати і іншу консервовану рибу. Наприклад, добре підходить горбуша в олії.

З крабовими паличками

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 1 шт.;
  • крабові палички – 220 – 240 г;
  • подрібнений сир – 80 – 100 м;
  • майонез класичний, сіль.

Приготування:

  • Крабові палички без плівок дрібно порізати.
  • Висипати їх на розкладений лаваш.
  • Зверху все засипати подрібненим сиром.
  • Промазати начинку солоним майонезом, вона повинна виявитися повністю покритою соусом.
  • Акуратно, але щільно згорнути рулет з крабовими паличками.

Замотати одержаний рол плівкою і прибрати в прохолоду хвилин на 40. Подати частування можна цілком або ж порізати її невеликими шматочками. Смачно додавати в такий варіант начинки подрібнену свіжу зелень.

Рол з червоною рибою в лаваші

Найсмачніше в такому рецепті використовувати слабосолону червону рибу. Підійде і сьомга, форель, лосось, і навіть горбуша.

Останню можна дуже бюджетно посолити самостійно з додаванням рослинної олії.

Інгредієнти:

  • тонкий вірменський лаваш – 1 шт.;
  • слабосолона червона риба – 130 – 150 м;
  • м’який сир (вершковий або плавлений) – 130 – 150 м;
  • свіжа зелень (тільки листя без стебел) – 1 пучок.

Приготування:

  • Свіжу зелень промити проточною водою і добре обсушити. Для такого рецепта краще всього підійде світлий базилік, кріп, петрушка.
  • Нашаткувати листочки зелені. Якщо використовувати і стебла, вони будуть відчуватися вже готової закуски і зіпсують її смак.
  • Розстелити на столі лаваш і промазати всю його поверхню сиром. Зручно робити це за допомогою ножа або ложки.
  • Поверх сирного шару висипати підготовлену зелень.
  • Рибу порізати довгими рівними смужками і викласти їх поверх начинки з сиру і зелені. Кількість риби в рецепті можна збільшувати. Чим більше їх буде, тим смачніше вийде закуска.
  • Згорнути рол по довгій стороні, зробивши його дуже тугим.
Дивіться також:  Цибульні кільця в клярі — 9 рецептів приготування

Готову холодну закуску з червоною рибою розрізати на 2 – 3 частини. Можна подати її як рулет, попередньо розділивши на маленькі тонкі шматочки.

Спрінг-роли з лаваша

Спрінг-ролами називають цілу групу холодних закусок, загорнутих в лаваш, млинець, тонкий коржик. Але традиційною основою для них є рисовий папір. Особливо популярні ці закуски в країнах південно-східної Азії.

Інгредієнти:

  • рисовий папір – 3 пласта;
  • авокадо (дуже стиглий!) – 1 шт.;
  • огірок – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • курка – 1 філе;
  • вершковий сир – 80 – 100 м;
  • пекінська капуста – 2 – 3 аркуша;
  • сіль, улюблені спеції.

Приготування:

  • Заздалегідь нарізати томати і огірки довгою тонкою соломкою.
  • Курятину порізати невеликими шматочками, обваляти їх в солі і улюблених спеціях і обсмажити до рум’яності на будь-якому жирі.
  • Авокадо спочатку розділити навпіл. Ложкою видалити кісточку. Зняти шкірку. Решту нарізати довільними шматочками.
  • Зварити або посмажити шматочки курки до готовності.
  • Листи рисового паперу замочити у воді на 8 – 10 секунд, а потім викласти на горизонтальну робочу поверхню.
  • Застелити основу капустяним листям. У «пекінкі» попередньо обов’язково вирізати жорстку частину.
  • Промазати начинку сиром.
  • Розкласти овочеву соломку і шматочки курки.
  • Загорнути краї паперу до центру і притримуючи начинку, загорнути рол.

Таке частування можна зробити і вегетаріанським. Для цього достатньо просто прибрати курятину з рецепту. Замість птиці, смачно також використовувати морепродукти.

З сирним сиром і сьомгою

Інгредієнти:

  • лаваш (великий) – 1 шт.;
  • слабосолона або солона сьомга – 280 – 300 г;
  • «Філадельфія» (сир) – 180 – 200 г (за смаком можна збільшити його кількість);
  • огірок – 1 шт.;
  • свіжий кріп – 1 пучок.

Приготування:

  • На столі розкласти великий аркуш фольги за розміром лаваша.
  • Накрити його харчовою плівкою.
  • Розстелити сам лаваш і щедро промазати сиром. Можна взяти навіть звичайний плавлений. Головне, щоб він був класичним, без будь-яких добавок.
  • Рибу порізати тонкими пластинками. Розподілити поверх сирного шару.
  • Свіжий огірок порізати соломкою. Шкірку можна попередньо зрізати, щоб начинка вийшла ніжніше.
  • Розсипати поверх начинки рубану зелень без стебел.
  • Щільно загорнути рол.
  • Спочатку упакувати закуску в плівку, потім – фольгу. Прибрати в прохолоду приблизно на півгодини.
Дивіться також:  Як смачно приготувати горбушу — 11 рецептів

Коли частування ретельно просочиться, можна подавати його гостям. Така закуска добре підійде і для святкового столу.

Овочевий рол в лаваші

Ця смачна закуска точно сподобається вегетаріанцям. У ній немає навіть сиру. Замість нього буде використовуватися оригінальний соус з насіння. Підійде страву і на період суворого посту.

Інгредієнти:

  • насіння соняшнику – ½ ст.;
  • часник – 1 зубчик;
  • сік лайма/лимона – 1 маленька ложка;
  • сіль – щіпка;
  • авокадо – 1 шт.;
  • огірок і солодкий перець – по 1 шт.;
  • лаваш – 1 шт.

Приготування:

  • Видалити кісточку з авокадо. Зняти шкірку. Решту м’яку частину довільно порізати, а можна і просто пом’яти виделкою.
  • Огірок порізати тонкими кружечками, стручок перцю – соломкою.
  • Для соусу насіння залити великою кількістю води і залишити їх у такому вигляді мінімум на 3 години. Рідини повинно бути стільки, щоб повністю покрити насіння.
  • Коли пройде цей час не зливаючи воду, додати до насіння роздавлений часник, сіль, сік лайма/лимона. Перебити все блендером. Можна додати спеції.
  • Промазати соусом лаваш. Зверху розкласти шматочки авокадо, перцю, огірка.

Згорнути рол. Загорнути в плівку. Прибрати в прохолоду приблизно на чверть години.

Вибираючи начинку для ролів з лаваша, потрібно обов’язково подбати про соусі. Можна взяти майонез зі спеціями, сметану або будь-які інші варіанти. Смачно використовувати замість соусу або сирний плавлений сир.

Прокрутка до верху