Ростбіф з яловичини – класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Класичний рецепт ростбіфа з яловичини прийшов до нас з Англії. Раніше таке блюдо готували на відкритому вогні, а сьогодні його можна зробити і в звичайній духовці. Найголовніше, вибрати правильне м’ясо і строго дотримувати температурний режим.

Ростбіф з яловичини – класичний рецепт в духовці

Будь кулінарну подорож завжди починається з класики. Іменний такий рецепт, що запропонований нижче, використовують у приготуванні страви англійці.

Отримати апетитний і соковитий ростбіф можна тільки з мармурової яловичини з жировим прошарком, яка в процесі запікання буде просочувати м’ясо і додасть страві неповторний аромат.

Інгредієнти:

  • ½ Кг яловичої вирізки;
  • 80 г сала;
  • морква;
  • ріпчаста цибуля;
  • 2 ст. ложки цукрового піску;
  • 3 ст. ложки борошна;
  • корінь селери;
  • сіль, перець, розмарин, петрушка, лавровий лист;
  • олія оливок.

Спосіб приготування:

  • Нарізаємо корінь селери, моркву і цибулю змішуємо їх з сіллю, цукром і перцем. Починаємо м’яти овочі руками до тих пір, поки вони не дадуть сік.
  • Лаврове листя ламаємо, додаємо до овочів разом з оливковою олією і листям розмарину.
  • Яловичину промиваємо, обсушуємо і ретельно просочуємо отриманим маринадом. Залишаємо м’ясо на кілька годин, а краще замаринувати його на добу.
  • Як тільки м’ясо промаринується, прибираємо з нього всі овочі, паніруємо в борошні й обсмажуємо на сковороді до рум’яної скоринки. Для смаження можна використовувати жир сала чи звичайне масло.
  • Беремо форму для випічки, перекладаємо в неї обсмажене м’ясо і ставимо в розігріту до 220 градусів духовку на 30 хвилин. Готовність страви перевіряємо за допомогою спеціального термометра або зубочисткою, але не варто протикати м’ясо гострими предметами – так ростбіф втратить свою соковитість.

Як приготувати м’ясо у фользі

Ростбіф, запечений фользі, ніколи не пересохне, а навпаки, м’ясо просочиться соком і стане ще ніжніше. На гарнір до такої страви окремо можна запекти овочі, наприклад, баклажан, солодкий перець, моркву і цибулю.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг яловичини;
  • 30 мл апельсинового соку;
  • 40 мл соєвого соусу;
  • 2 ст. ложки меду;
  • соняшникова олія;
  • мускатний горіх, прованські трави, перець, сіль.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно приготувати маринад. Для цього змішуємо ложку рослинної олії з лимонним соком, медом і соєвим соусом. На кінчику ножа додаємо мускатний горіх, трохи прованських трав, сіль і перець за смаком.
  • Яловичину промиваємо, обсушуємо і зі всіх сторін натираємо приготовленим маринадом. Залишаємо м’ясо маринуватися на 2 – 3 години при кімнатній температурі.
  • Беремо сковороду, наливаємо олію і обсмажуємо м’ясо до появи апетитною скоринки.
  • Поверхня харчової фольги змащуємо маслом, кладемо на аркуші м’ясо, загорнути і запікаємо ростбіф з яловичини в духовці 40 – 45 хвилин при температурі 180 градусів.
Дивіться також:  Соус для креветок – 8 кращих рецептів

Класичний ростбіф з яловичини з гірчицею

Соковитий і ароматний ростбіф з гірчицею – це страва зробить ваш вечір незабутнім! Смак його буде багато в чому залежати від самої приправи. Тому краще взяти свіжий гострий соус, який дозволить приготувати ніжне і м’яке м’ясо.

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичини;
  • ст. ложка зернистої гірчиці;
  • зубок часнику:
  • перець горошком;
  • морська сіль;
  • виноградне масло;
  • листя м’яти.

Спосіб приготування:

  • Для початку приготуємо суміш, якої будемо натирати м’ясо. Для цього потрібно розтовкти в ступці 8 горошин запашного перцю разом з морською сіллю, додати до них виноградне масло і все перемішати.
  • Приготованою сумішшю натираємо яловичину і обсмажуємо її на сковороді. Викладаємо м’ясо на блюдо і даємо йому кілька хвилин відпочити.
  • Подрібнюємо часник, змішуємо його з зернистою гірчицею і натираємо отриманою сумішшю м’ясо.
  • У глибоку форму викладаємо яловичину і запікаємо її в духовці 10 хвилин при температурі 220 градусів, а потім 30 хвилин при температурі 150 градусів.
  • Листя м’яти збризкуємо лимонним соком.
  • Готовий ростбіф посипаємо лимонною м’ятою і подаємо з гірчичним соусом.

З цибулею і грибами

Якщо ви не знаєте, чим порадувати близьких, то обов’язково приготуйте їм ростбіф з грибами та цибулею. Аромати соковитого м’яса та грибів не залишить нікого байдужим, а смак страви обов’язково підніме всім настрій після важкого дня.

Інгредієнти

  • 1 кг яловичини;
  • 500 г грибів;
  • 6 головок ріпчастої цибулі;
  • олія, спеції.

Спосіб приготування:

  • Вирізку натираємо спеціями. Тут можна використовувати не тільки сіль і перець, але і інші сухі приправи, наприклад, розмарин і естрагон, які відмінно поєднуються саме з яловичиною. А також можна доповнити маринад соєвим соусом, гірчицею або медом. Якщо час дозволяє, то залишаємо м’ясо маринуватися.
  • На добре розігрітій сковороді з рослинним маслом обсмажуємо вирізку на сильному вогні до рум’яної скоринки. М’ясо прибираємо. Можна відразу перекласти його на аркуші фольги.
  • Тепер обсмажуємо печериці. Перед цим їх можна порізати навпіл, четвертинками або залишити цілими. Обсмажені шампіньйони укладаємо навколо м’яса.
  • Цибулю нарізаємо півкільцями, приправляємо його сіллю, перцем і викладаємо поверх грибів. Закриваємо все фольгою і готуємо страву в духовці 35 хвилин при температурі 200 градусів.

Готуємо з додаванням овочів

Класичний рецепт приготування ростбіфу з овочами особливо актуальне в літній сезон. Для приготування такої страви британці, в основному, використовують томати, кабачки, перець і баклажани.

Інгредієнти:

  • 800 г м’яса;
  • 2 – 3 болгарських перцю;
  • 2 баклажана;
  • 6 картоплин;
  • 100 мл соєвого соусу;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Яловичину замочуємо в соєвому соусі на 3 – 4 години, при цьому не забуваємо періодично її перевертати.
  • Замариноване м’ясо натираємо спеціями, травами і викладаємо на розігріту сковороду. З кожної сторони підрум’янюємо і перекладаємо у форму для запікання.
  • Баклажани розрізаємо на четвертинки, якщо овоч гірчить, то його можна посипати сіллю і через 10 хвилин промити під водою. Картоплю нарізаємо великими кубиками, перець режим навпіл.
  • Підготовлені овочі злегка поливаємо соєвим соусом (при бажанні, можна посипати їх будь-якими спеціями) і викладаємо у форму навколо м’яса.
  • Закриваємо форму фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин.
Дивіться також:  Пиріг з квашеною капустою — 8 рецептів приготування

Як зробити ростбіф з яловичини на грилі?

Як правило, ростбіф запікають в духовці, але ось на грилі можна приготувати особливу страву. Звичайно, м’ясо буде не таким м’яким, як при запіканні, але натомість придбає апетитну засмажену шкуринку і аромат димку. Однак приготування такої страви має ряд труднощів і тонкощів.

  • Ростбіф на вугільному грилі зажадає від вас чимало часу, на процес приготування може піти до 6 годин, все буде залежати від розміру шматка. Також вам доведеться постійно підтримувати потрібну температуру в межах 130 – 180 градусів.
  • Газовий гриль зробить процес приготування більш доступним, просто виставляємо потрібну температуру і іноді її перевіряємо.
  • Перед тим, як відправити яловичину на гриль, її потрібно замаринувати у спеціях і приправах, бажано витримати м’ясо близько доби. Для маринаду достатньо буде змішати лимонний сік, сіль і перець.
  • Ростбіф на грилі краще готувати в харчовій фользі – так він не втратить свою соковитість і не роздується.
  • Приготувати соковите і ароматне м’ясо можна тільки при правильно вибраній температурі. Якщо використовується вугільний гриль, то вугілля потрібно розпалити на одній стороні, щоб створити максимальний жар, а на іншій стороні потрібно підтримувати середню температуру. Спочатку обсмажуємо м’ясо кілька хвилин на максимальному спеки, а як тільки воно підрум’яниться, загортаємо у фольгу, перекладаємо на іншу сторону і тушкуємо кілька годин. Дізнатися готовність ростбіфа можна з допомогою кулінарного термометра.
  • Поряд з грилем можна поставити ємність з водою, додавши в неї червоного сухого вина і гілочку розмарину. Це дозволить контролювати жар, не даючи м’яса висохнути і надаючи готовому блюду особливий смак і приємний аромат.

Простий варіант смаження на сковороді

Для приготування ростбіфу потрібно кругла і містка сковорода. М’ясо потрібно викласти з холодильника за 30 хвилин до смаження, щоб воно нагрілося до кімнатної температури і натерти спеціями. Для такого способу приготування можна використовувати пряну суміш або скористатися звичайною сіллю з меленим перцем.

На середньому вогні нагріваємо сковорідку, ростбіф змащуємо маслом і починаємо обсмажувати. Перші три хвилини м’ясо краще не чіпати, а для того, щоб його перевернути варто скористатися спеціальними щипцями для гриля.

Дивіться також:  Начинка для пельменів – 9 рецептів, як приготувати смачну і соковиту начинку для домашніх пельменів

Протягом 10 хвилин обсмажуємо м’ясну заготовку на сильному вогні, а потім на слабкому. Не забуваємо поливати її соком, що виділився. Для того щоб вона рівномірно присмажився, сковороду накриваємо фольгою і ставимо на 10 – 15 хвилин в духовку.

Покроковий рецепт Джеймі Олівера

Відомий кухар Джеймі Олівер пропонує ексклюзивний рецепт приготування соковитого м’яса. У своєму рецепті він використовує гірчицю і мед, а також радить подавати такий делікатес на дошці з запеченими овочами і келихом червоного вина.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг молодої яловичини;
  • 2 ст. ложки зернистої гірчиці;
  • 3 ст. ложки соєвого або вустерського соусу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 ст. ложки рідкого меду;
  • 50 мл оливкової олії;
  • сіль, перець, гілка розмарину.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом готуємо маринад. Для цього оливкове масло з’єднайте з гірчицею, подрібненим часником, розмарином, сіллю і перцем.
  • Натираємо м’ясо половиною приготовленої суміші і даємо йому постояти (2 – 2,5 години);
  • Розігріваємо духовку до 250 градусів і починаємо запікати м’ясо. Через 15 хвилин зменшуємо температуру до 160 градусів, змащуємо заготівлю маринадом і продовжуємо запікати ще 1,5 години.
  • За 10 хвилин до закінчення процесу намазуємо м’ясо медом, щоб вийшла блискуча скоринка.

З чим подавати страву – соус для ростбіфа з яловичини

Як відомо, з ростбіфом не подають важкі гарніри, а тільки легкі закуски та різноманітні соуси. Для їх приготування використовують різні інгредієнти, наприклад, лимон, часник, гірчицю і навіть хрін.

  • Соєвий соус з часником і зеленню. Для його приготування необхідно змішати соєвий і вустерський соус, додати трохи рослинної (оливкової) олії, часнику і пряних трав (наприклад, розмарин або орегано).
  • Часниковий соус. Тут використовуються сік, подрібнений часник, гірчиця, масло, жовток і спеції. Перераховані інгредієнти добре змішати блендером до отримання суміші густої консистенції.
  • Соус з хрону зі сметаною. Приготувати такий оригінальний соус зовсім не складно. Для цього потрібно змішати хрін зі сметаною, додати спеції і лимонний сік.
  • Винний соус. Цей рецепт обов’язково оцінять справжні гурмани. Для приготування знадобитися жир, який залишається після обжарювання м’яса. Його потрібно змішати з вином, додати кукурудзяний крохмаль і м’ясний бульйон.
  • Гірчичний соус. Змішуємо два жовтки з лимонним соком і зернистою гірчицею, додати кунжутне масло і листя м’яти.

Ростбіф з яловичини можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Його нарізають тонкими скибочками і посипають крупною сіллю. Британці воліють подавати м’ясо разом з капустою, зеленим горошком, салатом або йоркширським пудингом.

Прокрутка до верху