Розсіл для капусти – 8 рецептів для приготування смачної, хрусткої капусти

Як приготувати смачний і якісний розсіл для капусти? Сьогодні дізнаємося всі секрети і кулінарні прийоми, що дозволяють не тільки забезпечити хрустку консервацію чудовими пряними складами, але і використовувати їх в кулінарних та оздоровчих цілях.

Класичний розсіл для капусти

Почнемо пізнавати з традиційних прийомів засолки капусти, як це завжди робили бабусі — наші головні наставники і мудрі порадники.

Умови приготування якісного розсолу:

  • Сіль використовуємо кам’яну (кухонну) без присутності йоду, інакше капуста стане м’якою, вийде з неприємним присмаком. Підбираючи кількість білих кристалів, враховуємо, що їх висока концентрація — гальмо для освіти молочнокислих бактерій. Не зловживаємо кількістю такий спеції: 1-3 ст. л. на літр води.
  • Рідина з крана не годиться для розсолу з-за великого вмісту хлору. Використовуємо виключно колодязну або фільтровану воду.
  • Приготовлений склад перед заливкою неодмінно проціджуємо, щоб забезпечити корисні якості розсолу. Отриманий маринад не тільки можна, але і потрібно використовувати в їжу додавати в супи, салати або просто пити. Вся справа в тому, що сіль розчиняється м’якоттю овочів або фруктів, а виходить з них сік з’єднується з рідкої складової пряної суміші. Так створюється справжній життєдайний напій!

Спосіб приготування класичного розсолу:

  • Для отримання пряного складу в традиційному стилі запам’ятовуємо елементарну «формулу» зі словом «один»: 1 літр питної рідини + 1 ст. л. кухонної солі + 1 ст. л. звичайного цукру.
  • Всі компоненти розсолу розчиняємо в теплій воді, додаємо лист лавра і горошини перцю, інші спеції і приправи. Кілька хвилин кип’ятити суміш, використовуємо відповідно до запропонованої рецептурою.

Кулінарні прийоми консервування овочів завжди переплітаються з конкретними методиками приготування розсолів для квашення або маринування продуктів. Представляємо найбільш популярні кулінарні прийоми отримання смачних і корисних страв.

Швидкий спосіб засолювання капусти хрусткою

У старовину переробка і заготівля білокачанних овочів на зиму забезпечувала родину смачною і корисною їжею. Нині засолювання капусти в розсолі не носить настільки масштабних цілей, тому великою популярністю користується швидкий спосіб приготування улюбленої хрусткою закуски.

Список продуктів:

  • масло пісне — 200 мл;
  • солодка морква — 3 шт.;
  • соковита капуста — до 3 кг;
  • оцет столовий — 100 мл;
  • бутильована вода — 1 л;
  • лист лавра;
  • зелені перці — 2 шт.;
  • сіль (велика без йоду) — 60 г;
  • часникові зубки — 5 шт.

Порядок приготування:

  • Ретельно обполіскуємо качан, просушуємо паперовими серветками. Поділяємо капусту на 4 чверті, видаляємо качан, шаткуємо овоч соломкою. Намагаємося отримати смужки однакової довжини і ширини, щоб процес засолювання відбувався рівномірно. Викладаємо шматочки в скляний або фарфоровий посуд.
  • Крупно натираємо очищену моркву. Звільняємо часник від лушпиння, рубаємо слайсами. Промиті без насіння перець нарізаємо тонкими смужками. Додаємо підготовлені продукти до капустяного складу, акуратно і без зусиль все перемішуємо.

  • Наповнюємо окрему каструлю питною водою, кладемо сіль, білий цукор, лист лавра, горошини перцю (штук 5), нагріваємо суміш до кипіння.
  • Відварюємо складу кілька хвилин, зрушуємо ємність в бік від вогню, поміщаємо столовий оцет і масло. Заливаємо капусту отриманим розсолом.
Дивіться також:  Салат з пекінською капустою і сухариками – 11 рецептів приготування

Остигле страву відправляємо в холодильник, і вже через годину з задоволенням пробуємо чудово хрусткі шматочки овочів.

На зиму в банках

Сезонні заготовки знову увійшли в моду», погреби наповнюються якісною продукцією домашнього приготування. Капуста в банках, як у старі добрі часи, знову зайняла своє почесне місце.

Перелік компонентів:

  • морква — 4 шт.;
  • листи лавра — 8 шт.;
  • сіль велика — 120 г;
  • белокочанный овоч (бажано солити пізні сорти капусти)— 4 кг;
  • перець горошком використовуємо за вподобанням.

Поетапне приготування:

  • Очищаємо солодку моркву, подрібнюємо на великих осередках терки, викладаємо в просторий посуд.
  • Звільняємо качан від верхніх пошкоджених листя, розрізаємо на чотири частини, видаляємо білу серцевину.
  • Шаткуємо капусту соломкою, додаємо до морквяного складом, добре все перемішуємо, розкладаємо по попередньо стерилізованим скляних балонів. Між сформованими шарами кидаємо листи лавра і горошини перцю, періодично злегка утрамбовуємо продукти.
  • Нагріваємо літр очищеної води. Викладаємо в киплячу рідину листи лавра, кухарську сіль, цукор-пісок. Відварюємо суміш 10 хвилин, охолоджуємо до теплого стану, проціджуємо складу.
  • Ставимо банки в глибокі тарілки, куди буде стікати надлишки соку, що утворюється в процесі бродіння. Заливаємо капусту теплим розсолом, накриваємо чистою тканиною (марлею), залишаємо на 3 дні при кімнатній температурі.
  • Періодично проколюємо капусту дерев’яною паличкою, дістаючи нею до дна ємностей, випускаючи скупчилися гази.Знімаємо шумівкою з’являється піну.
  • Через покладений термін, відправляємо продукт в льох, підвал, інше приміщення, призначене для зберігання зимових заготовок.

Хрустка капуста з банки — справжня палочка-виручалочка! І смачний борщ з неї зваримо, і пиріжки начиним, і здоров’я виправимо.

Гарячий розсіл з оцтом

Одним з популярних способів приготування апетитною закуски стала швидка капуста, маринована гарячим розсолом з оцтом. Технологічний процес дійсно дуже простий і швидкий, доступний навіть недосвідченим господиня.

Необхідні продукти:

  • капуста — великий качан;
  • оцтова кислота 70% — 1 ст. л. на 3-літрову банку.

Звертаємо особливу увагу на ту обставину, що у складі представленого рецепта присутні виключно белокочанный овоч і оцтова кислота. Цукор, сіль, моркву, інші компоненти тут не тільки не потрібні, але і не використовуються в принципі. Отримана засолювання може зберігатися навіть в умовах кімнатної температури!

Процес приготування:

  • Обробляємо капусту звичним способом. Поділяємо качан на частини, шаткуємо соломкою, розміщуємо в 3-літровий стерилізований балон, злегка ущільнюємо. Якщо використовуємо менші ємності, то змінюємо кількість кислоти: на 1-літровий балон берем1 ч. л. оцту.
  • Кип’ятимо бутильовану воду, додаємо есенцію, вливаємо складу в банки з розміщеним продуктом. Проколюємо капусту довгим ножем або дерев’яною паличкою до самого дна, випускаючи зайве повітря. Ємності повинні бути заповнені вщерть.
  • Щільно закочує банки, перевертаємо, накриваємо невеликим ковдрою, тримаємо в такому стані до повного охолодження. Замість оцтової, можна додати лимонну кислоту.

Оригінальна соління на зиму — універсальний продукт. При бажанні використовуємо її в борщі, супи, гарнірах, безліч інших чудових страв.

Капустяний салат з овочами в розсолі

Незмінний успіх закуски криється не тільки в складі апетитною нарізки, але і в способі її пікантною просочення.

Дивіться також:  Салат з рибою – 15 дуже смачних рецептів приготування

Список продуктів:

  • масло пісне — 80 мл;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • яблука (обов’язково кислі) — 2 шт.;
  • звичайний цукор — 30 г;
  • перець солодкий — 1 шт.;
  • капуста білокачанна — 1 кг;
  • стиглі томати — 2 шт.;
  • кухарська сіль — 25 г;
  • оцет (3%) — 20 мл;
  • бутон гвоздики;
  • лист лавра, горошини перцю.

Приготування страви:

  • Відсортуємо всі овочі, відбираємо виключно свіжі і якісні екземпляри. Звільняємо качан від верхніх зів’ялих листків і качана, січемо капусту соломкою, злегка перетираємо, не пошкоджуючи ніжні смужки.
  • Цибулю очищаємо від лушпиння, ріжемо кубиками. Помідори поділяємо на 8 частин. Тонко шаткуємо солодку моркву, перець без насіння, а також яблука, видаливши з плодів серцевини.
  • Для апетитного салату оформляємо овочі з особливою увагою. Чим тонше нарізаємо капусту, тим гарніше вона буде виглядати в готовому блюді. Не забуваємо і про естетику їжі.
  • Робимо заправку для салату. Для цього нагріваємо в сотейнику літр питної води, всипаємо цукор і сіль. Кип’ятимо склад 10 хвилин, в кінці процесу додаємо масло і оцет.
  • З’єднуємо продукти в одному посуді, ретельно перемішуємо. Заздалегідь готуємо літрові банки, покласти в кожну по листу лавра, кидаємо по кілька горошин перцю. Викладаємо в ємності капустяний склад, заливаємо балони отриманим розсолом.
  • Стерилізуємо заготовки 15 хвилин, потім щільно укупориваем закручуються кришками, перевертаємо горловинами вниз, накриваємо рушником. Перевіряємо остиглі балони на предмет герметичності, відправляємо в приміщення для зберігання зимових заготовок.

Через тиждень можна спробувати отримане страва, щоб переконатися в незрівнянному смаку капустяного салату з овочами.

Готуємо по-гурійськи

Сонячна Грузія, ніжні звуки співучих мелодій і стіл, заставлений різноманітними стравами. Серед усього цього бенкету не можна не помітити тарілки з капустою, привертає своїми яскравими фарбами.

Необхідні компоненти страви:

  • буряк (неодмінно солодка і червона) — 6 шт.;
  • сіль (не йодована), цукровий пісок — 250 г;
  • петрушка, зіра, бутони гвоздики (3 шт.), листи лавра, перець запашний;
  • стручки чилі — 6 шт.;
  • свіжа капуста — 10 кг;
  • корені хрону, головки часнику — по 150 р.

Технологія приготування:

  • Насамперед, приступаємо до отримання розсолу, так як він має повністю охолонути. Вливаємо в об’ємну емальований посуд 5 літрів колодязної/бутильованої води. Додаємо сіль і цукор, додаємо спеції і приправи, нагріваємо складу до кипіння, відставляємо від вогню.
  • Знімаємо з капусти верхні листки, нарізаємо качан скибками, як якщо б це був солодкий кавун. Шаткуємо частини овоча соломкою або квадратами. Гурійські господині ділять вилки на сегменти або сектора.
  • Стручки пекучого перцю рубаємо кільцями. Очищаємо хрін і буряк, нарізаємо дуже тонкими пластинами. Звільняємо зубки часнику від лушпиння, ділимо на слайсы або використовуємо в цілому вигляді. Корінець хрону дрібно натираємо.

  • Поміщаємо капусту шарами в підготовлену ємність (емальоване відро, бак, діжку), перекладаючи тонкі смужки іншими компонентами страви.
  • Закінчивши оформлення овочів, заливаємо їх теплим розсолом, залишаємо під гнітом на три доби. Не забуваємо частіше проколювати масу дерев’яною паличкою, випускаючи гази, активізуючи процес квашення.
Дивіться також:  Салат з буряка – 17 рецептів з вареним або сирим буряком

Якщо капуста по-гурійськи призначена для швидкого вживання, то через 4 дні гостру закуску можна подавати до столу. В іншому випадку відправляємо засолку в підвал.

Добова капуста в розсолі

Невеликі міські приміщення не дозволяють зберігати багато овочевих консервації, а ось капуста в розсолі швидкого приготування не потребує великих площ.

Склад інгредієнтів:

  • морква солодка — 6 шт.;
  • белокочанный овоч — 2 кг;
  • сіль кам’яна — 60 г;
  • зубчики часнику — 5 шт.;
  • цукор-пісок — 150 г;
  • дайкон або редька — 1 шт.;
  • оцет (9%), масло пісне (можна оливкове) — по 150 мл;
  • профільтрована вода — 1 л.

Технологія приготування:

  • Обробляємо капусту шаткуємо соломкою, покласти в широкий таз.
  • Очищаємо коренеплоди, нарізаємо тонкими брусочками або крупно натираємо — вирішуємо по смакам. Відправляємо овочі до белокочанному компоненту страви. Все акуратно перемішуємо, викладаємо в стерилізовані банки, ущільнюємо складу. Підбираємо спеції і ароматні суміші в бажаному кількості — приправ багато не буває!
  • Кілька слів про часник. Ми часто помічаємо, що в приготовленої консервації зубки «синіють». Універсальна порада! Звільнивши часточки від лушпиння, отбракуем пошкоджені екземпляри, інші замочимо на 3 години в холодній воді. Використовуємо часник в цілому або подрібненому вигляді, приєднуємо до інших підготовлених продуктів.
  • Для гостроти страви можна додати нарубані кружечки перців чилі.
  • Нагріваємо в каструлі питну воду, додаємо сіль і цукор, кип’ятити суміш. В кінці додаємо оцет і масло. Заливаємо капустяну масу маринадом, проколюємо паличкою, щоб місце вийшов повітря зайняв запашний розсіл. Через добу, пригощаємо сім’ю і друзів розкішної закускою.

Йдіть заготовку на балкон. Після першого легкого морозу страви набуде особливо пікантні і дуже приємні нотки.

Смачний розсіл для цвітної капусти

Краснокочанный овоч здатний вмить перетворити самий простий салат, зробити його справжньою прикрасою святкового столу. Джерелом апетитних якостей їжі стане смачний розсіл для цвітної капусти.

Необхідні продукти:

  • сіль (тільки крупного помелу без йоду) — 300 г;
  • звичайний цукор — 300 г;
  • червоний качан;
  • есенція оцтова (70%) — 120 мл

Приготування страви:

  • Наповнюємо посуд 5 літрів очищеної води, розчиняємо в ній сіль і цукор, додаємо прянощі і спеції, нагріваємо рідину до кипіння. Вливаємо кислоту, перемішуємо, охолоджуємо склад, потім проціджуємо.
  • Щоб позбутися від бруду і дрібних комашок, які теж обожнюють цвітну капусту, залишаємо качани на півгодини в трохи підсоленій водному середовищі.
  • Дістаємо овочі, обполіскуємо, просушуємо серветками. Тонко шаткуємо розділені на частини вилки. Злегка перетираємо нарізку, додавши невелику кількість солі, після чого викладаємо в чисту каструлю або скляні балони. Утрамбовуємо овочеву масу, заливаємо теплою пряним складом. Далі діємо звичайним способом.

Смачний розсіл для цвітної капусти збагачений великим вмістом вітамінів, що надійшли в рідину з корисного овоча.

Кулінарні традиції приготування розсолу для овочів не можна сприймати як якусь догму. Кожен рецепт — це лише рекомендація його автора. Талановита імпровізація і дозволить нам створювати не менш смачні композиції улюблених страв.

Прокрутка до верху