Розсольник являє собою гаряче перше блюдо, основою якого є солоний огірковий розсіл. В якості інгредієнтів, що використовуються м’ясні продукти, тельбухи, крупи, а також зелень і всілякі прянощі. При цьому вибір крупи залежить від того, яке м’ясо буде виступати в ролі основного компонента. Наприклад, перлова крупа відмінно поєднується з яловичиною, рис комбінують з потрохами домашньої птиці, а гречану кашу додають в вегетаріанський суп. У сьогоднішній статті розглянемо не тільки класичний рецепт розсольнику, але і інші варіації страви, які відрізняються простотою приготування і неймовірними смаковими якостями
Класичний спосіб приготування з перловкою
Відмінною «родзинкою» такого споконвічно російського страви є неодмінна додати в бульйон солоних огірків. При бажанні можна приготувати суп з більш вираженою кислинкою, якщо використовувати в рецептурі ще й огірковий розсіл.
Для приготування вам знадобиться:
- 400г яловичої грудинки;
- солоні огірки – 5 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- ½ Склянки перловки;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- ½ Склянки сметани;
- 20 г сушеного кропу;
- лавровий лист – 3 шт.;
- сіль, перець – за смаком.
Готуємо бульйон:
- Помиту грудинку подрібнюємо на шматочки.
- Далі кладемо оброблену яловичину в ємність з водою і доводимо суміш до кипіння на середньому вогні. У процесі варіння необхідно періодично знімати коричневу накип. Вариться яловичина протягом години.
Тепер приступаємо до приготування крупи.
- Промиту під проточною водою крупу заливаємо прохолодною водою і ставимо на слабкий вогонь.
- Через 30 хвилин знімаємо крупу з вогню і залишаємо ще на 15 хвилин, щоб каша змогла як слід настоятися і набрякнути.
Переходимо до решти інгредієнтів.
- Очищаємо соління та інші овочі від шкірки. Нарізаємо кубиками картоплю і огірки, цибулю ріжемо півкільцями, а моркву подрібнюємо за допомогою терки.
- Підготовлені овочі підсмажити на розігрітій сковороді до тих пір, поки не з’явиться апетитна золотава скоринка.
- Далі кладемо пасту і додаємо невелику кількість окропу. Обсмажуємо овочі під кришкою ще 10 хвилин.
- З раніше приготовленого бульйону дістаємо грудинку, після чого ще раз доводимо його до кипіння. У киплячу рідину кладемо нарізану картоплю, який варимо 15 хвилин.
- Потім додаємо відварену крупу, подрібнені огірки і залишаємо бульйон на невеликому вогні ще на пару хвилин.
- Як тільки картопля буде повністю готовий, засипаємо в суп пасеровані овочі, гарненько перемішуємо інгредієнти і варимо все протягом 5 хвилин.
- На заключному етапі додаємо в суп обсмажене яловиче м’ясо, знімаємо страву з вогню і даємо йому настоятися ще 20 хвилин. Суп розсольник з перловкою і солоними огірками готовий. Залишилося додати в блюдо щіпку зелені і сметану.
З рисом
Вам знадобляться:
- 1 цибулина;
- 3 солоних огірка;
- ½ Склянки рисового крупи;
- соняшникова олія для обсмажування;
- 1 морква;
- 4 картоплі;
- щіпка перцю.
Приготування:
- На підігріту сковороду з соняшниковою олією викладаємо нарізані невеликими шматочками моркву і цибулю. Пасеруємо овочі до золотистого відтінку.
- Промитий рис засипаємо в киплячу воду, після чого картоплю і солоні огірки ріжемо на невеликі шматочки.
- Як тільки рис звариться, кладемо в бульйон обсмажені раніше овочі і кубики картоплі. Потім додаємо огірки, а також подрібнену зелень, щіпку солі і перцю.Апетитний розсольник з рисом готовий.
Цікавий факт: ще кілька століть тому розсольником вважався звичайний пиріг, основою якого була начинка з гречаної крупи, курячого м’яса та яєць.
Готуємо з нирками
Необхідні інгредієнти:
- ½ Кг свинини або яловичини;
- 1 яловича нирка;
- цибулина – 1шт.;
- морква – 1 шт.;
- часник – 1шт.;
- борошно – 20 г;
- томатна паста – 20 г;
- огірки – 150 г;
- картопля – 250 г;
- соняшникова олія;
- щіпка петрушки.
Етапи приготування:
- Подрібнене м’ясо і нирку варимо до повної готовності.
- Потім викладаємо на розігріту сковороду порізані цибулю, часник і моркву. Гарненько перемішуємо інгредієнти і пасеруємо засмажку протягом 3 хвилин.
- Далі кладемо в бульйон борошно, томатну пасту і варимо рідина на невеликому вогні. У киплячу рідину засипаємо шматочки картоплі і огірків, додаємо обсмажені раніше овочі.
- М’ясний суп прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню і подаємо готову страву до столу.
Розсольник ленінградський
Ця страва добре відомо людям, заставшим епоху Радянського Союзу. Крім перлової крупи, в якості основного інгредієнта можна використовувати пшеничну або вівсяну каші, а також рис. Незмінними продуктами у складі ленінградського розсольнику залишаються солоні огірки, морква, картопля, томат.
Нам потрібні:
- 2 картоплі;
- 25 г перловки;
- ½ Ріпчастої цибулі;
- 1 огірок;
- ст. л. рослинного масла;
- 1 л свинячого бульйону;
- 1 моркву.
Спосіб приготування:
- Заздалегідь відваріть перлову кашу.
- Нарізані дрібною соломкою моркву і цибулю пасеруємо на розпеченій сковороді з соняшниковою олією.
- Зніміть з огірків шкірку, очистіть їх від кісточок і додайте в свинячий бульйон.
- Очищений картопля поріжте на кубики, після чого засипте його разом з відвареною перловою крупою в киплячий бульйон. Перемішайте інгредієнти і варіть суміш ще 5 хвилин.
- На заключному етапі додайте раніше приготовлену засмажку з овочів і проваріть розсольник ще пару хвилин.
Класика з куркою
Інгредієнти:
- 500 г курячого м’яса;
- моркву і цибулю – 1шт.;
- 250 г картоплі;
- 150 мл солоного розсолу;
- рослинна олія;
- корінь селери;
- подрібнена петрушка;
- лавровий лист;
- пара солоних огірків.
Приступаємо до готування:
- У ємність з водою кладемо помытое м’ясо, ставимо сотейник на вогонь і чекаємо до тих пір, поки курка повністю не звариться. Готовий бульйон проціджують.
- Очищені картоплю і коріння шаткуємо соломкою, цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Знімаємо з огірків шкірку і нарізаємо на невеликі кубики. Цибулю разом з корінням пасерувати на маленькому вогні протягом 5 хвилин.
- Курячий бульйон доводимо до кипіння, додаємо картоплю і огірковий розсіл, а через 15 хвилин засипаємо пасеровані коріння з цибулею. Варимо суп ще 10 хвилин.
- Готовий курячий суп приправляємо зеленню і подаємо разом зі сметаною.
Розсольник в мультиварці
Завдяки мультиварці процес готування скоротився до мінімуму – достатньо лише закинути в чашу потрібні продукти і очікувати їх приготування.
Порада: щоб ще більше скоротити кількість затраченого часу, попередньо залийте перловку прохолодною водою і залиште її на ніч.
Інгредієнти:
- ½ Кг курячого філе;
- 100 г перловки;
- 1 морква;
- 4 картоплі;
- 1 цибулина;
- 3 солоних огірка;
- щіпка солі і перцю;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 3 л очищеної води;
- 2 лаврових листочка.
Приготування:
- Відваріть перлову крупу.
- Ретельно промите куряче філе покладіть в чашу приладу. Скористайтеся режимом «Суп». М’ясо вариться протягом 40 хвилин, після чого дістаньте його з бульйону і залиште остигати. Тепле філе порізати на невеликі шматочки.
- Подрібнену цибулю і натерту моркву пропассеруйте на середньому вогні. Огірки поріжте кубиками і злегка припустіть.
- У чашу з бульйоном висипте овочеву заправу, зварену крупу і кубики картоплі. Покладіть лавровий листочок, після чого залиште розсольник варитися ще на 15 хвилин. Перед подачею не забудьте додати в бульйон порізане куряче філе.
Як приготувати суп розсольник зі свининою
- Яловичину, цибулю і картоплю порізати невеликими шматочками.
- Морква разом з огірками подрібнити за допомогою терки.
- У закипающую рідина покласти м’ясо і залишити бульйон на слабкому вогні протягом півгодини.
- Цибулю, моркву дрібно нашаткувати, огірки порізати кубиками і обсмажити овочі, додавши в зажарку сметану.
- У сотейник з бульйоном покласти зварену крупу з картоплею, варити суміш ще 15 хвилин.
- На завершальному етапі покласти в бульйон зажарку, лавровий лист і улюблені прянощі.