Розсольник: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Розсольник являє собою гаряче перше блюдо, основою якого є солоний огірковий розсіл. В якості інгредієнтів, що використовуються м’ясні продукти, тельбухи, крупи, а також зелень і всілякі прянощі. При цьому вибір крупи залежить від того, яке м’ясо буде виступати в ролі основного компонента. Наприклад, перлова крупа відмінно поєднується з яловичиною, рис комбінують з потрохами домашньої птиці, а гречану кашу додають в вегетаріанський суп. У сьогоднішній статті розглянемо не тільки класичний рецепт розсольнику, але і інші варіації страви, які відрізняються простотою приготування і неймовірними смаковими якостями

Класичний спосіб приготування з перловкою

Відмінною «родзинкою» такого споконвічно російського страви є неодмінна додати в бульйон солоних огірків. При бажанні можна приготувати суп з більш вираженою кислинкою, якщо використовувати в рецептурі ще й огірковий розсіл.

Для приготування вам знадобиться:

  • 400г яловичої грудинки;
  • солоні огірки – 5 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • ½ Склянки перловки;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 3 ст. л. соняшникової олії;
  • ½ Склянки сметани;
  • 20 г сушеного кропу;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • сіль, перець – за смаком.

Готуємо бульйон:

  • Помиту грудинку подрібнюємо на шматочки.
  • Далі кладемо оброблену яловичину в ємність з водою і доводимо суміш до кипіння на середньому вогні. У процесі варіння необхідно періодично знімати коричневу накип. Вариться яловичина протягом години.

Тепер приступаємо до приготування крупи.

  • Промиту під проточною водою крупу заливаємо прохолодною водою і ставимо на слабкий вогонь.
  • Через 30 хвилин знімаємо крупу з вогню і залишаємо ще на 15 хвилин, щоб каша змогла як слід настоятися і набрякнути.

Переходимо до решти інгредієнтів.

  • Очищаємо соління та інші овочі від шкірки. Нарізаємо кубиками картоплю і огірки, цибулю ріжемо півкільцями, а моркву подрібнюємо за допомогою терки.
  • Підготовлені овочі підсмажити на розігрітій сковороді до тих пір, поки не з’явиться апетитна золотава скоринка.
  • Далі кладемо пасту і додаємо невелику кількість окропу. Обсмажуємо овочі під кришкою ще 10 хвилин.
  • З раніше приготовленого бульйону дістаємо грудинку, після чого ще раз доводимо його до кипіння. У киплячу рідину кладемо нарізану картоплю, який варимо 15 хвилин.
  • Потім додаємо відварену крупу, подрібнені огірки і залишаємо бульйон на невеликому вогні ще на пару хвилин.
  • Як тільки картопля буде повністю готовий, засипаємо в суп пасеровані овочі, гарненько перемішуємо інгредієнти і варимо все протягом 5 хвилин.
  • На заключному етапі додаємо в суп обсмажене яловиче м’ясо, знімаємо страву з вогню і даємо йому настоятися ще 20 хвилин. Суп розсольник з перловкою і солоними огірками готовий. Залишилося додати в блюдо щіпку зелені і сметану.
Дивіться також:  Як варити юшку смачно і швидко?

З рисом

Вам знадобляться:

  • 1 цибулина;
  • 3 солоних огірка;
  • ½ Склянки рисового крупи;
  • соняшникова олія для обсмажування;
  • 1 морква;
  • 4 картоплі;
  • щіпка перцю.

Приготування:

  • На підігріту сковороду з соняшниковою олією викладаємо нарізані невеликими шматочками моркву і цибулю. Пасеруємо овочі до золотистого відтінку.
  • Промитий рис засипаємо в киплячу воду, після чого картоплю і солоні огірки ріжемо на невеликі шматочки.
  • Як тільки рис звариться, кладемо в бульйон обсмажені раніше овочі і кубики картоплі. Потім додаємо огірки, а також подрібнену зелень, щіпку солі і перцю.Апетитний розсольник з рисом готовий.

Цікавий факт: ще кілька століть тому розсольником вважався звичайний пиріг, основою якого була начинка з гречаної крупи, курячого м’яса та яєць.

Готуємо з нирками

Необхідні інгредієнти:

  • ½ Кг свинини або яловичини;
  • 1 яловича нирка;
  • цибулина – 1шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 1шт.;
  • борошно – 20 г;
  • томатна паста – 20 г;
  • огірки – 150 г;
  • картопля – 250 г;
  • соняшникова олія;
  • щіпка петрушки.

Етапи приготування:

  • Подрібнене м’ясо і нирку варимо до повної готовності.
  • Потім викладаємо на розігріту сковороду порізані цибулю, часник і моркву. Гарненько перемішуємо інгредієнти і пасеруємо засмажку протягом 3 хвилин.
  • Далі кладемо в бульйон борошно, томатну пасту і варимо рідина на невеликому вогні. У киплячу рідину засипаємо шматочки картоплі і огірків, додаємо обсмажені раніше овочі.
  • М’ясний суп прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню і подаємо готову страву до столу.

Розсольник ленінградський

Ця страва добре відомо людям, заставшим епоху Радянського Союзу. Крім перлової крупи, в якості основного інгредієнта можна використовувати пшеничну або вівсяну каші, а також рис. Незмінними продуктами у складі ленінградського розсольнику залишаються солоні огірки, морква, картопля, томат.

Нам потрібні:

  • 2 картоплі;
  • 25 г перловки;
  • ½ Ріпчастої цибулі;
  • 1 огірок;
  • ст. л. рослинного масла;
  • 1 л свинячого бульйону;
  • 1 моркву.
Дивіться також:  Шурпа з яловичини – 6 рецептів

Спосіб приготування:

  • Заздалегідь відваріть перлову кашу.
  • Нарізані дрібною соломкою моркву і цибулю пасеруємо на розпеченій сковороді з соняшниковою олією.
  • Зніміть з огірків шкірку, очистіть їх від кісточок і додайте в свинячий бульйон.
  • Очищений картопля поріжте на кубики, після чого засипте його разом з відвареною перловою крупою в киплячий бульйон. Перемішайте інгредієнти і варіть суміш ще 5 хвилин.
  • На заключному етапі додайте раніше приготовлену засмажку з овочів і проваріть розсольник ще пару хвилин.

Класика з куркою

Інгредієнти:

  • 500 г курячого м’яса;
  • моркву і цибулю – 1шт.;
  • 250 г картоплі;
  • 150 мл солоного розсолу;
  • рослинна олія;
  • корінь селери;
  • подрібнена петрушка;
  • лавровий лист;
  • пара солоних огірків.

Приступаємо до готування:

  • У ємність з водою кладемо помытое м’ясо, ставимо сотейник на вогонь і чекаємо до тих пір, поки курка повністю не звариться. Готовий бульйон проціджують.
  • Очищені картоплю і коріння шаткуємо соломкою, цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Знімаємо з огірків шкірку і нарізаємо на невеликі кубики. Цибулю разом з корінням пасерувати на маленькому вогні протягом 5 хвилин.
  • Курячий бульйон доводимо до кипіння, додаємо картоплю і огірковий розсіл, а через 15 хвилин засипаємо пасеровані коріння з цибулею. Варимо суп ще 10 хвилин.
  • Готовий курячий суп приправляємо зеленню і подаємо разом зі сметаною.

Розсольник в мультиварці

Завдяки мультиварці процес готування скоротився до мінімуму – достатньо лише закинути в чашу потрібні продукти і очікувати їх приготування.

Порада: щоб ще більше скоротити кількість затраченого часу, попередньо залийте перловку прохолодною водою і залиште її на ніч.

Інгредієнти:

  • ½ Кг курячого філе;
  • 100 г перловки;
  • 1 морква;
  • 4 картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 3 солоних огірка;
  • щіпка солі і перцю;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 3 л очищеної води;
  • 2 лаврових листочка.
Дивіться також:  Класичний суп рамен – 10 простих рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Відваріть перлову крупу.
  • Ретельно промите куряче філе покладіть в чашу приладу. Скористайтеся режимом «Суп». М’ясо вариться протягом 40 хвилин, після чого дістаньте його з бульйону і залиште остигати. Тепле філе порізати на невеликі шматочки.
  • Подрібнену цибулю і натерту моркву пропассеруйте на середньому вогні. Огірки поріжте кубиками і злегка припустіть.
  • У чашу з бульйоном висипте овочеву заправу, зварену крупу і кубики картоплі. Покладіть лавровий листочок, після чого залиште розсольник варитися ще на 15 хвилин. Перед подачею не забудьте додати в бульйон порізане куряче філе.

Як приготувати суп розсольник зі свининою

  • Яловичину, цибулю і картоплю порізати невеликими шматочками.
  • Морква разом з огірками подрібнити за допомогою терки.
  • У закипающую рідина покласти м’ясо і залишити бульйон на слабкому вогні протягом півгодини.
  • Цибулю, моркву дрібно нашаткувати, огірки порізати кубиками і обсмажити овочі, додавши в зажарку сметану.
  • У сотейник з бульйоном покласти зварену крупу з картоплею, варити суміш ще 15 хвилин.
  • На завершальному етапі покласти в бульйон зажарку, лавровий лист і улюблені прянощі.
Прокрутка до верху