Розсольник «Ленінградський» – ароматна страва, яка добре пам’ятають ті, хто застав радянську епоху. За часів СРСР у всіх закладах громадського харчування цей суп в обов’язковому порядку присутній у меню перших страв. Розглянемо найбільш цікаві варіації легендарного розсольнику.
Підготовка компонентів для приготування першої страви
Згідно з різними рецептурами розсольнику, роблять його таким, що запам’ятовується і смачним наступні компоненти, за умови правильної підготовки:
- солоні огірочки – овочі звільняються від шкірки і насіння, після чого нарізають соломкою або ромбиками;
- бульйон – готується на субпродуктах або м’ясі, що промиваються, очищаються від плівок і залишків крові. Потім суп вариться після тривалого вимочування внутрішніх органів або ж відразу;
- цибуля і морква – овочі подрібнюються і пассеруются;
- перловка – промивається і настоюється у воді протягом ночі, що дозволяє крупі добре розбухнути.
Якщо правильно підготувати складові, результат праць не розчарує.
Класичний рецепт ленінградського розсольнику
Основа розсольнику – солоні огірки і розсіл, яким суп і зобов’язаний своєю назвою.
Інгредієнти:
- 1,5 л бульйону;
- 250 мл розсолу;
- 4 солоних огірка;
- 100 г перловки;
- 3 картопляні бульби;
- морквина;
- корінь петрушки;
- ½ Пучка кропу;
- лавровий лист;
- 50 г сметани;
- 30 г томатної пасти;
- сіль, спеції і соняшникову олію.
Основні кроки приготування:
- У киплячий бульйон кладуть підготовлену крупу і нарізаний кубиками картоплю.
- На сковороді пассеруются кубики цибулі, до яких додається морквяна стружка через 5 хвилин, а ще через такий же час – томатна паста, сіль і перець.
- Після закипання бульйону в каструлю відправляється морквяно-цибульна заправка, а через 15 хвилин – припущені огірки.
- За 5 хвилин до готовності в розсольник викладаються спеції.
Щоб надати супу гостроти, слід влити прокип’ячений розсіл.
Готуємо з рисом
Незважаючи на те, що в класичній рецептурі розсольнику представлена перловка, її можна замінити на більш імпонує дітям рисову крупу.
Інгредієнти:
- 2 л води;
- ½ Кг яловичини на кістці;
- 2 цибулини;
- лавровий лист;
- солоні огірочки;
- 3 картопляні бульби;
- томатна паста;
- 80-100 г рису;
- сіль і спеції.
Хід роботи:
- Яловичина розварюється до готовності, після чого бульйон проціджують, а м’ясо нарізають скибочками.
- У киплячий бульйон відправляються картопляні кубики і промитий рис.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется до прозорості, після чого до нього додаються огіркова стружка і паста.
- У каструлю з готовим картоплею викладається зажарка і спеції.
- Через 5 хвилин томління розсольник подається до столу.
Готову яловичину можна розкласти по тарілках або повернути перед подачею в каструлю з супом.
На курячому бульйоні
Любителям дієтичного м’яса більше припаде до душі рецепт з використанням курятини, для супу вистачить і 500 р.
Також необхідні:
- 2 л води;
- цибулина;
- лавровий лист;
- 3 солоних огірка;
- 3 картопляні бульби;
- томатна паста;
- жменя перлової крупи;
- соняшникова олія для смаження;
- сметана;
- сіль і спеції.
Як приготувати розсольник з куркою:
- З готового бульйону витягується м’ясо, після чого бульйон проціджують.
- В іншій ємності до готовності відварюється крупа і відкидається на друшляк, промивається.
- В звільнилася після крупи каструлі відварюються 7 хвилин подрібнені огірки.
- З цибулі з томатною пастою готується зажарка.
- У знову киплячий бульйон відправляються картопляні брусочки і куряче м’ясо, розібране на волокна.
- Через 15 хвилин в суп вводяться зажарка і огірки.
- У фіналі перша страва доповнюється готової крупою і рубаною зеленню.
Це швидкий у виконанні рецепт: суп з курячим м’ясом готується не більше 40 хвилин.
Розсольник по-ленинградски в мультиварці
За допомогою сучасного кухонного пристрою можна готувати не тільки другі страви, але і ароматні супи, які виходять нітрохи не гірші від тих, що виконані в класичних традиціях.
Склад:
- 600 г яловичого м’яса на кістці;
- стільки ж картоплі;
- 3 солоних огірка;
- цибулина;
- морквина;
- трохи перлової крупи;
- сіль, спеції і зелень.
Як готувати розсольник по-ленинградски:
- Овочі подрібнюються.
- Крупа промивається і настоюється у воді.
- Всі інгредієнти викладаються в чашу, де заливаються 2 л води.
- Пристрій встановлюється в режим «Суп» з часом приготування 60 хвилин.
Після звукового сигналу можна притрусити суп рубаною зеленню для додання аромату.
З нирками і перловкою
Розсольник з нирками вважається одним з найбільш старовинних страв, які подавалися ще за часів царського правління на Русі.
Для виконання рецепта знадобиться:
- 600 г яловичих нирок;
- стільки ж картоплі;
- 3 солоних огірка;
- цибулина;
- морквина;
- 150 г перлової крупи;
- шматочок маргарину;
- 50 г томатної пасти;
- 50 г сметани;
- 2 л м’ясного бульйону;
- сіль, спеції і зелень.
Щоб приготувати суп розсольник з перловкою:
- Субпродукти добре вимочуються і відварюються близько 20 хвилин, після чого вода замінюється.
- Коли нирки зваряться, вони витягуються, подрібнюються і відкладаються.
- У бульйон відправляються перловка і брусочки картоплі, які варяться до м’якості близько 15 хвилин.
- У цей час на сковороді пассеруется морквяно-цибульна зажарка, до якої додаються томатна паста і огірки.
- Через 5 хвилин заправка відправляється в каструлю.
- Після аналогічного відрізку часу суп розливають по тарілках, де вже викладені шматочки нирок, і заправляється сметаною.
Важливо! Щоб картопля не затвердів, огіркова заправка додається в суп тільки після повної готовності першого овоча.
Рецептура по ГОСТу
Сьогодні у багатьох радянський період історії асоціюється з нескінченними чергами і дефіцитом. Але було й багато хорошого, про який нагадує насичений аромат розсольнику «Ленінградський».
Щоб зануритися в минуле, достатньо мати під рукою:
- 2 л бульйону;
- 250 г картоплі;
- 2 солоних огірка;
- цибулину;
- морквину;
- 100 г перлової крупи;
- 50 мл томатної пасти;
- 200 мл розсолу;
- сіль, спеції і зелень.
Спосіб виконання рецепту:
- З готового процідженого бульйону виймається м’ясо і розбирається на шматочки.
- У бульйон відправляється набрякла перловка і вариться 30 хвилин, по закінченні яких до неї додаються шматочки картоплі і морквяно-цибульна зажарка.
- Огіркові кубики тушкуються на сухій сковороді з томатною пастою, а через 10 хвилин відправляються в суп.
- Через 5 хвилин суп доповнюється прокипевшим з лавровим листом і іншими спеціями розсолом.
На замітку! Суп, який настоїться близько 20 хвилин, буде мати більш насичений смак і аромат.
З курячими шлуночками
Цікава варіація, яка виконується з таких продуктів:
- 500 г курячих шлунків;
- 150 мл розсолу;
- 3 бульб картоплі;
- 3 солоних огірків;
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- кореня селери;
- 50 г перлової крупи;
- 2 л води;
- солі, спеції і рослинне масло.
Етапи створення:
- На основі оброблених шлунків готується дієтичний бульйон, в який після їх вилучення відправляється набрякла крупа.
- Через 25 хвилин до перловке додається подрібнену картоплю і корінь селери.
- З моркви і цибулі готується зажарка, яка вводиться в перше блюдо після придбання картопляними шматочками м’якості.
- Огірки подрібнюються і припускаются, а потім, за 5 хвилин до готовності супу, відправляються в ємність разом зі спеціями.
- У фіналі перша страва вливається розсіл.
Розсольник – це ароматна страва з яскравим смаком, що урізноманітнює щотижневе меню перших страв.