Розсольник ленінградський – 7 покрокових рецептів приготування

Розсольник «Ленінградський» – ароматна страва, яка добре пам’ятають ті, хто застав радянську епоху. За часів СРСР у всіх закладах громадського харчування цей суп в обов’язковому порядку присутній у меню перших страв. Розглянемо найбільш цікаві варіації легендарного розсольнику.

Підготовка компонентів для приготування першої страви

Згідно з різними рецептурами розсольнику, роблять його таким, що запам’ятовується і смачним наступні компоненти, за умови правильної підготовки:

  • солоні огірочки – овочі звільняються від шкірки і насіння, після чого нарізають соломкою або ромбиками;
  • бульйон – готується на субпродуктах або м’ясі, що промиваються, очищаються від плівок і залишків крові. Потім суп вариться після тривалого вимочування внутрішніх органів або ж відразу;
  • цибуля і морква – овочі подрібнюються і пассеруются;
  • перловка – промивається і настоюється у воді протягом ночі, що дозволяє крупі добре розбухнути.

Якщо правильно підготувати складові, результат праць не розчарує.

Класичний рецепт ленінградського розсольнику

Основа розсольнику – солоні огірки і розсіл, яким суп і зобов’язаний своєю назвою.

Інгредієнти:

  • 1,5 л бульйону;
  • 250 мл розсолу;
  • 4 солоних огірка;
  • 100 г перловки;
  • 3 картопляні бульби;
  • морквина;
  • корінь петрушки;
  • ½ Пучка кропу;
  • лавровий лист;
  • 50 г сметани;
  • 30 г томатної пасти;
  • сіль, спеції і соняшникову олію.

Основні кроки приготування:

  • У киплячий бульйон кладуть підготовлену крупу і нарізаний кубиками картоплю.
  • На сковороді пассеруются кубики цибулі, до яких додається морквяна стружка через 5 хвилин, а ще через такий же час – томатна паста, сіль і перець.
  • Після закипання бульйону в каструлю відправляється морквяно-цибульна заправка, а через 15 хвилин – припущені огірки.
  • За 5 хвилин до готовності в розсольник викладаються спеції.

Щоб надати супу гостроти, слід влити прокип’ячений розсіл.

Дивіться також:  Лагман з свинини – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Готуємо з рисом

Незважаючи на те, що в класичній рецептурі розсольнику представлена перловка, її можна замінити на більш імпонує дітям рисову крупу.

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • ½ Кг яловичини на кістці;
  • 2 цибулини;
  • лавровий лист;
  • солоні огірочки;
  • 3 картопляні бульби;
  • томатна паста;
  • 80-100 г рису;
  • сіль і спеції.

Хід роботи:

  • Яловичина розварюється до готовності, після чого бульйон проціджують, а м’ясо нарізають скибочками.
  • У киплячий бульйон відправляються картопляні кубики і промитий рис.
  • Цибуля подрібнюється і пассеруется до прозорості, після чого до нього додаються огіркова стружка і паста.
  • У каструлю з готовим картоплею викладається зажарка і спеції.
  • Через 5 хвилин томління розсольник подається до столу.

Готову яловичину можна розкласти по тарілках або повернути перед подачею в каструлю з супом.

На курячому бульйоні

Любителям дієтичного м’яса більше припаде до душі рецепт з використанням курятини, для супу вистачить і 500 р.

Також необхідні:

  • 2 л води;
  • цибулина;
  • лавровий лист;
  • 3 солоних огірка;
  • 3 картопляні бульби;
  • томатна паста;
  • жменя перлової крупи;
  • соняшникова олія для смаження;
  • сметана;
  • сіль і спеції.

Як приготувати розсольник з куркою:

  • З готового бульйону витягується м’ясо, після чого бульйон проціджують.
  • В іншій ємності до готовності відварюється крупа і відкидається на друшляк, промивається.
  • В звільнилася після крупи каструлі відварюються 7 хвилин подрібнені огірки.
  • З цибулі з томатною пастою готується зажарка.
  • У знову киплячий бульйон відправляються картопляні брусочки і куряче м’ясо, розібране на волокна.
  • Через 15 хвилин в суп вводяться зажарка і огірки.
  • У фіналі перша страва доповнюється готової крупою і рубаною зеленню.

Це швидкий у виконанні рецепт: суп з курячим м’ясом готується не більше 40 хвилин.

Розсольник по-ленинградски в мультиварці

За допомогою сучасного кухонного пристрою можна готувати не тільки другі страви, але і ароматні супи, які виходять нітрохи не гірші від тих, що виконані в класичних традиціях.

Дивіться також:  Шурпа з баранини по-узбецьки – 5 рецептів

Склад:

  • 600 г яловичого м’яса на кістці;
  • стільки ж картоплі;
  • 3 солоних огірка;
  • цибулина;
  • морквина;
  • трохи перлової крупи;
  • сіль, спеції і зелень.

Як готувати розсольник по-ленинградски:

  • Овочі подрібнюються.
  • Крупа промивається і настоюється у воді.
  • Всі інгредієнти викладаються в чашу, де заливаються 2 л води.
  • Пристрій встановлюється в режим «Суп» з часом приготування 60 хвилин.

Після звукового сигналу можна притрусити суп рубаною зеленню для додання аромату.

З нирками і перловкою

Розсольник з нирками вважається одним з найбільш старовинних страв, які подавалися ще за часів царського правління на Русі.

Для виконання рецепта знадобиться:

  • 600 г яловичих нирок;
  • стільки ж картоплі;
  • 3 солоних огірка;
  • цибулина;
  • морквина;
  • 150 г перлової крупи;
  • шматочок маргарину;
  • 50 г томатної пасти;
  • 50 г сметани;
  • 2 л м’ясного бульйону;
  • сіль, спеції і зелень.

Щоб приготувати суп розсольник з перловкою:

  • Субпродукти добре вимочуються і відварюються близько 20 хвилин, після чого вода замінюється.
  • Коли нирки зваряться, вони витягуються, подрібнюються і відкладаються.
  • У бульйон відправляються перловка і брусочки картоплі, які варяться до м’якості близько 15 хвилин.
  • У цей час на сковороді пассеруется морквяно-цибульна зажарка, до якої додаються томатна паста і огірки.
  • Через 5 хвилин заправка відправляється в каструлю.
  • Після аналогічного відрізку часу суп розливають по тарілках, де вже викладені шматочки нирок, і заправляється сметаною.

Важливо! Щоб картопля не затвердів, огіркова заправка додається в суп тільки після повної готовності першого овоча.

Рецептура по ГОСТу

Сьогодні у багатьох радянський період історії асоціюється з нескінченними чергами і дефіцитом. Але було й багато хорошого, про який нагадує насичений аромат розсольнику «Ленінградський».

Щоб зануритися в минуле, достатньо мати під рукою:

  • 2 л бульйону;
  • 250 г картоплі;
  • 2 солоних огірка;
  • цибулину;
  • морквину;
  • 100 г перлової крупи;
  • 50 мл томатної пасти;
  • 200 мл розсолу;
  • сіль, спеції і зелень.
Дивіться також:  Солянка з копченостями – 7 рецептів

Спосіб виконання рецепту:

  • З готового процідженого бульйону виймається м’ясо і розбирається на шматочки.
  • У бульйон відправляється набрякла перловка і вариться 30 хвилин, по закінченні яких до неї додаються шматочки картоплі і морквяно-цибульна зажарка.
  • Огіркові кубики тушкуються на сухій сковороді з томатною пастою, а через 10 хвилин відправляються в суп.
  • Через 5 хвилин суп доповнюється прокипевшим з лавровим листом і іншими спеціями розсолом.

На замітку! Суп, який настоїться близько 20 хвилин, буде мати більш насичений смак і аромат.

З курячими шлуночками

Цікава варіація, яка виконується з таких продуктів:

  • 500 г курячих шлунків;
  • 150 мл розсолу;
  • 3 бульб картоплі;
  • 3 солоних огірків;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • кореня селери;
  • 50 г перлової крупи;
  • 2 л води;
  • солі, спеції і рослинне масло.

Етапи створення:

  • На основі оброблених шлунків готується дієтичний бульйон, в який після їх вилучення відправляється набрякла крупа.
  • Через 25 хвилин до перловке додається подрібнену картоплю і корінь селери.
  • З моркви і цибулі готується зажарка, яка вводиться в перше блюдо після придбання картопляними шматочками м’якості.
  • Огірки подрібнюються і припускаются, а потім, за 5 хвилин до готовності супу, відправляються в ємність разом зі спеціями.
  • У фіналі перша страва вливається розсіл.

Розсольник – це ароматна страва з яскравим смаком, що урізноманітнює щотижневе меню перших страв.

Прокрутка до верху