Рассольниками називаються супи, які складаються із солоних огірків, розсолу і пасерованих овочів. Склад овочів може бути всіляким. Розсольники готують на воді, тоді вони підійдуть для дієтичного меню, і на бульйонах: з кісток, м’яса й кісток, риби і птиці. Подають такий суп з відвареним м’ясом, пташиними потрошками, нирками або рибою.
При приготуванні розсольнику на м’ясному бульйоні, тоді до нього підійдуть ватрушки з сиром, а якщо на рибному, то розтягаї.
Розсольник з огірками і перловкою
Дуже часто готують розсольники з огірками і перловкою, такий суп вийде ситним.
Приправляємо розсольники сметаною, за винятком тих, які сготовлены з рибою, щедро присипані зеленню петрушки або кропу.
Приготуємо розсольник з огірками і перловкою за таким рецептом:
Готуємо суп з ленинградски
Підготуємо продукти на 5 порцій:
600 г нирок яловичих, 7 або 8 картоплин, 150 г перловки, 2 цибулини, 3 або 4 солоних огірка, 50 г томатної пасти, 50 г рослинного масла, 1,8 л м’ясного бульйону, сіль, сметану, зелень.
Час приготування розсольнику, без підготовки нирок, 40 хвилин.
Варити на м’ясному бульйоні і з телячими нирками. Для цього свіжі нирки спочатку зачисти від пленочек і непотрібного жиру. Щоб позбутися характерного запаху нирки краще вимочити у воді близько 3 годин, міняючи воду двічі. Воду перед варінням нирок потрібно злити, залити свіжою і зварити до готовності. Вже відварені нирки ріжемо шматочками прямо перед подачею супу і проварюємо в бульйоні.
Перловку відварюємо до напівготовності окремо, воду зливаємо, а саму крупу промиваємо, оскільки відвар має бурим кольором і слизової консистенцією. Залишки відвару можуть зіпсувати зовнішній вигляд і смак майбутнього розсольнику.
Під час кипіння бульйону вносимо перловку, картоплю, нарізану брусочками, і проварюємо до готовності картоплі. Після цього долучаємо пасеровані овочі з томатною пастою, готуємо 15-20 хвилин, а вже потім вводимо припущені солоні огірки. Якщо огірки мають жорстку шкірку і великі насіння, то їх видаляємо, нарізаємо шматочками або соломкою. Припускають їх таким чином: проварюють у невеликій кількості бульйону не більше 15 хвилин.
Їх потрібно додавати саме після того, як звариться картопля, оскільки інакше вона придбає поганий смак і швидко не розвариться. Солимо і варимо до готовності.
Подавати на стіл будьмо розсольник разом з нирками і сметаною, посипавши зеленню.
Розсольник з огірками і перловкою можна приготувати за рецептом «Домашній»
Візьмемо продукти на 4 порції:
- відварне м’ясо (свинини) 100 г;
- білокачанну капусту 1/3 качана;
- 2 картоплі;
- 1 солоний огірок;
- 100 г готової перловки;
- ј частину кореня селери;
- 1 морквину;
- 1 цибулину;
- вершкове масло 1 столову ложку;
- півсклянки огіркового розсолу;
- сметана, спеції, лавровий лист.
Варити суп будемо 40 хвилин і в такому порядку:
Моркву з цибулею підсмажити на вершковому маслі. Шаткуємо Капусту і селеру тонкою соломкою, а картоплю ріжемо брусочками. У приготовлений м’ясний бульйон (2,5 л) закладаємо спочатку картоплю, через хвилин 5 пасеровані овочі. Як тільки закипить, вносимо капусту і селеру. Коли картопля розм’якшиться, потрібно додати готову перлову крупу і солоні огірки, порізані соломкою. Солимо і перчимо за смаком і варимо до готовності.
Розсіл від огірків проціджуємо і заправляємо їм розсольник. Відварне м’ясо ріжемо на шматочки і теж кладемо в суп. До готового супу ставимо сметану, і свіжу зелень. Щоб надати рассольнику пікантності, можна при подачі додати в тарілки кілька оливок.