Розсольник з перловкою і солоними огірками – 9 рецептів
Розсольник — старовинне слов’янське блюдо, головним компонентом якого виходячи з назви є розсіл або солоні огірочки.
Перловка — це не основний інгредієнт розсольнику, але завдяки їй супчик ставати ситніше і наваристее. Бульйон використовується будь підходить м’ясний або заздалегідь приготований овочевий. Що щодо огірка — якщо його смак не здається досить насиченим, рекомендується додавати невелику кількість розсолу. Рецепт розсольнику з перловкою і солоними огірками — це прекрасний варіант ситного обіду, дарує заряд енергії і зігріває тіло в зимову пору.
Представляємо смачні варіанти приготування першої страви.
Класичний розсольник з перловкою і солоними огірками
Найпростіший варіант не вимагає багато складових, які доступні будь-якому гаманцю:
2 л курячого бульйону;
4 картоплини одного розміру;
1 морквина;
1 цибулина;
огірки — 3 штуки;
100 г перловки;
кілька пір’їн зеленого цибулі, сіль.
Приготувати розсольник таким чином:
Круп’яні зернятка переберіть, витягуючи сміття, і потримайте в ситі під кранової водою. Закладаємо її в гарячий бульйон і готуємо з чверть години.
Огірки слід нарізати кубиками, і те ж саме виконати з цибулею і морквою. Картоплю ріжемо розміром середніх скибочок.
Картопля і овочі додаємо в бульйон. Якщо здасться, що огірки не досить кислі, додайте розсолу до необхідної кислотності. Проварюємо блюдо 20 хвилин.
Дрібно нарізану цибулю додаємо в суп в останню чергу перед зняттям з вогню. Варимо страву ще пару хвилин. Класичний суп готовий до вживання.
Ось такий класичний рецепт смачного розсольнику.
Рецепт приготування з яловичиною
Ароматний і смачний виходить розсольник з яловичим м’ясом.
Заздалегідь підготувати складові:
100 г перловки;
0,5 кг яловичої вирізки;
300 г солоних огірків;
150 г цибулі;
150 г моркви;
0,5 кг картоплі;
2 – 3 шт. лаврушки;
сіль, перець за смаком.
Покрокові дії:
Яловичину ріжемо на шматочки середнім розміром. Каструлю з 4 л води ставимо на вогонь. Відразу кладемо в неї м’ясо і варимо бульйон. Знімаємо утворилася пінку, щоб він був світлим, прозорим. Готуємо бульйон протягом години.
Перловку слід заздалегідь замочити мінімум на півгодини, поки готується м’ясо. Можна залишити на ніч.
По закінченню часу закладаємо в зварений бульйон лаврушки і замочену перловку. Коли суп закипить, зменшуємо вогонь, і проварюємо півгодини. Поки майбутній суп вариться, на розпеченій сковорідці смажимо з додаванням рослинної олії подрібнений кубиками цибулька. Пасеруємо пару хвилинок і всипаємо потерту моркву. Готуємо, періодично помішуючи, ще кілька хвилин.
Включаємо до засмажки солоні огірки, порізані не крупною соломкою. Помішуючи, тушкуємо пару хвилин. Залишаємо зажарку в бік.
Після закінчення півгодини висипаємо нарізану картоплю в бульйон, і через 5 хвилин закладаємо засмажку. Залишається готувати з третину години всі продукти разом.
Пробуємо на смак бульйон і на м’якість інші складові, за смаком приправляємо спеціями.
Подається суп розсольник з скибками житнього хліба і ложечкою домашньої сметани.
Крупу замочуємо в окропі, попередньо промивши проточною водою. Подрібнюємо цибулю і моркву. Поставивши на мультиварці функцію «Смаження» на час — 4 хвилини, обсмажуємо овочі.
Дрібненько ріжемо огірки, краще виглядають дрібні кубики. У той час кип’ятимо воду, щоб суп влити окріп.
Зливаємо воду з перловки і відправляємо її в зажарку. Не вимикаємо режим смаження відправляємо до засмажки м’ясо. Трохи обсмажимо його з двох сторін, щоб не було піноутворення. Додаємо картоплю в кубиках, режим залишаємо той же. Зверху викладаємо солоні огірочки. Солимо і вливаємо окріп. Перемикаємо на режим «Суп» на півтори години.
Коли мультиварка повідомляє, що готування закінчена, подавайте до столу. Прикрашаємо рубаною зеленню і ложечкою сметани.
З перловкою і говяжьими нирками
Інгредієнти:
0,5 кг яловичих нирок;
розсіл і 2 штуки солоних огірків;
1 стебло селери;
1 ріпчаста цибулька;
4 картоплини;
2 столові ложки масло;
100 г щавлю або салату;
1 добре вимитий корінь петрушки;
сіль за смаком.
Як зварити суп розсольник:
Від промитих нирок відокремлюємо жирову клітковину та плівку, розрізаємо на кілька невеликих шматків. Промиваємо через друшляк під потоком води. Відправляємо на плиту каструлю з фільтрованої водою і чекаємо кипіння.
Огірки очищаємо і корінь петрушки. Нарізаємо огірки.
Тим часом утворилася піна на бульончике. Промиваємо через друшляк під струменем води нирки і знову набираємо воду, ставимо на вогонь і чекаємо кипіння.
Корінь петрушки ріжемо соломкою, а цибулю кубиками. Заново промиваємо нирки і готуємо годину — півтора.
Дрібно нарізаємо стебло селери, а також салат (щавель). Подрібнюємо кубиками картоплю. Беремо іншу каструлю і там смажимо коріння і цибулю. Знімаємо з вогню, закладаємо туди огірки та картоплю. Повертаємо на вогонь заливаємо яловичим бульйоном (попередньо звареним) варимо 25 — 30 хвилин.
За 5 — 10 хвилин до готовності кладемо в каструлю салат (щавель) і розсіл, приправляємо сіллю і перцем.
Ріжемо кубиком відварені нирки і кладемо в тарілку при подачі, а також сметану і петрушку.
Заливаємо крупу водою і чекаємо, поки набухне. Готуємо овочі: мельчим огірки, цибульку, моркву тремо на тертці.
У невеликому обсязі бульйону варимо кашу.
Невеликими скибочками ріжемо картоплю. Заливаємо її водою, щоб не потемніла.
Готуємо зажарку: на розігріту сковороду додаємо масло і третина цибулі, трохи обсмажуємо його. Потім додаємо нарізані огірки і тушкуємо 15 хвилин.
Тим часом перловка вже майже готова. Готуємо другу засмажку: викладаємо на сковороду олію і лучка, обсмажуємо і кладемо моркву, тушкуємо 10 – 12 хвилин.
У зварений курячий бульйон викладаємо варену перлову кашу, картоплю. Готуємо до кипіння і варимо 10 хвилин до напівготовності картоплі.
Зварену курку нарізаємо і закладаємо в суп. Після закінчення 10 хвилин кладемо засмажку з огірками і варимо 7 хвилин.
Відправляємо другу зажарку в суп. Потім викладаємо лавровий лист, приправляємо перцем, склянкою розсолу і сіллю. За 5 хвилин до готовності додаємо подрібнений часник в розсольник. Далі вимикаємо конфорку, накриваємо кришкою і залишаємо нудитися 10 хвилин.
Суп-суп можна подавати на стіл попередньо прикрасивши зеленню і сметаною.
Рада. У момент тушки огірка і цибулі можна додати трохи вершкового масла. Смак при цьому стає більш м’який.
Розігріваємо сковороду з маслом, підсмажити до рум’яного кольору цибульку. Ставимо каструлю з водою, щоб отримати крутий окріп. В зажарку всипаємо морквяну стружку. Слідом за нею огірки, зменшуємо вогонь і готуємо 10 хвилин під кришкою.
Шаткуємо картоплю. У окріп додаємо перлову кашу, картоплю, зменшуємо вогонь, орієнтуємося на готовність бульб. Нарізаємо зелень.
Як тільки картопля розм’якшиться, кладемо зажарку і лаврушку. Готуємо 5 хвилин, перед цим приправте спеціями суп.
Перед зняттям ємності з вогню оформляємо гілочками зелені.
Відварюємо до напівготовності перловку, в ту ж воду додаємо напівфабрикат овочевого бульйону. Потім кладемо нарізану кубиками картоплю і гриби.
Зажарка: на розігрітій сковороді обсмажуємо нарізану цибулю, натерту моркву й огірки на крупній тертці. Вливаємо розсіл.
Засмажку закладаємо в суп, солимо і перчимо. Варимо до готовності. При подачі на стіл прикрашаємо зеленню.
Рецепт від шеф — кухаря Іллі Лазерсона
Інгредієнти:
яловичина на кістці 300 гр;
курячі потрошки 200 гр;
цибуля ріпчаста 1;
морква 1;
картопля 4 шт.;
огірки солоні 2 шт.;
рослинна олія;
лимон;
перловка ½ ст.
Готуємо наступним чином:
Варимо окремо бульйон з яловичини (разом з цибулиною, морквою і селерою) і потрошки. Окремо від усього відварюємо перловку.
Готуємо картоплю: очищаємо і нарізаємо. Після приготування яловичого бульйону, виймаємо з нього овочі і викладаємо кубики картоплі.
Поки все готується, натираємо крупно огірки, разом зі склянкою фільтрованої води тушкуємо на сковороді. Можна використовувати трохи бульйончик.
Ділимо потрошки брусочками, разом з перловкою кладемо в бульйон.
Чистимо цибулину і нарізаємо, моркву тремо на тертці. Готуємо зажарку з цибулі і моркви на олії.
Коли картопля стане м’яким, кладемо солоні огірки.
В суп-суп додаємо лавровий лист, перець чорний горошком. Проварюємо до готовності суп. Розсольник готовий до вживання.
Рада. Якщо спробувавши бульйон, після додавання огірка вам здасться, що у супу недостатня кислотність, рекомендує додати трохи лимонного соку.
Оригінальний рибний суп — покроковий рецепт
Нам буде потрібно:
на 3 л — 2 шт. солоних огірків;
0,5 рибного філе;
1 морква;
2 столові ложки перловки;
1 -2 шт. цибулі;
2 – 3 шт. картоплі;
перець горошком і лавровий лист.
Далі діємо за такою схемою:
Відварюємо промиту крупу до напівготовності. Промиваємо ще раз при необхідності.
Огірки нарізаємо кубиками. Очищаємо і шаткуємо цибулю. У сотейнику або іншій зручній ємності гріємо трохи олії, готуємо цибулю, додаємо огірки. Тушкуємо і прибираємо з вогню.
Очищаємо моркву і шаткуємо як зазвичай. Опускаємо в окріп і готуємо 10 хвилин.
Очищену картоплю подрібнюємо кубиками. Шаткуємо філе риби. Закладаємо одночасно картоплю, перлову кашу і рибу. Продовжуємо приготування на плиті ще 10 хвилин. Знімаємо при цьому утворену піну.
Додаємо зажарку в каструлю, перець і лаврове листя. Проварюємо практично готовий суп ще 10 хвилин. Накриваємо кришкою і тушкуємо на включеної конфорці кілька хвилинок. Перед подачею прикрашаємо улюбленої рубаною зеленню.