Кальян або розсольник з рисом і солоними огірками — рецепт цього чудового першого страви відомий з давніх часів. Традиційно його готували на квасі або огірковому розсолі, додаючи перловку і ікру. Раніше це блюдо любили і шанували не тільки за відмінні смакові якості, а й за лікувальні властивості – він чудово справлявся з симптомами похмілля. Зараз його готують практично в кожному будинку, змінюючи частково інгредієнти і тим самим додаючи до традиційного смаку нові відтінки.
Класичний суп з рисом і солоними огірками
Знайти рецепт розсольнику з рисом і огірками в класичному варіанті практично неможливо, так як спочатку цей кислий суп готувався з перловою крупою. Пізніше перловку замінили рисом, що скоротило час приготування першої страви і поліпшило його смак.
Готується розсольник по класичному рецепту з:
- м’яса (яловичини, свинини, курки або поєднання кількох видів м’яса) – 900 г;
- моркви – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- рисової крупи – 4 ст. л.;
- картоплі – близько 600 г;
- солоних огірків – 1-3 шт. (залежно від розміру);
- розсолу – 50-70 мл;
- лаврового листя – 1-2 шт.;
- запашного перцю горошком – 5-8 шт.;
- солі – за смаком.
Починається приготування розсольнику з варіння бульйону, який традиційно має бути м’ясним. Для цього слід гарненько промити м’ясо, очистити його від плівки, залити водою і варити до закипання. Після появи на поверхні води піни (згорнутого білка) її потрібно зняти шумівкою або в ідеалі злити воду і залити м’ясо нової рідиною. В підготовлюваний бульйон кладуть одна велика цибулина.
Щоб овоч віддав воді весь свій смак, акуратно ножем слід зробити в середині овоча невеликі надрізи.
Після закипання другого чистого бульйону м’ясо слід варити 1,5 години (в залежності від зрілості продукту).
Поки готується бульйон, необхідну кількість рису слід промити кілька разів під проточною водою. Для зручності промивання зерен слід використовувати друшляк. Коли вода буде прозорою, рис потрібно скласти в ємність і відставити до готовності бульйону.
Зажарка готується практично так само, як і для інших перших страв. Спочатку на сковороді розігрівається соняшникова олія, після нього вводиться по черзі дрібно нарізаний лук і морква, натерта на крупній тертці. Поки овочі смажаться, необхідно натерти на тертці або порізати кубиками (ромбами) огірки, попередньо очистивши їх від жорсткої шкірки. Вони додаються в сковороду, заливаються розсолом і тушкують разом з овочами приблизно 8 хвилин.
Коли м’ясо буде готове, його потрібно вийняти з бульйону, розібрати на волокна, відділивши від кісток і покласти назад у вариво. Тим часом в бульйон опускається рис, очищений від шкірки і порізаний кубиками картоплю.
Зажарка з огірковим розсолом вводиться в суп в самому кінці, разом зі спеціями, після приготування картоплі, інакше в кислоті картопля вийде жорсткою і несмачною.
Подається суп разом із зеленню і сметаною. Класичний рецепт супу розсольнику з рисом стане гідною альтернативою борщу або щам, урізноманітнивши раціон, і доповнивши його новими поживними речовинами.
Рибний суп з квашеними огірками та рисом
Легким і цікавим смаком славиться суп, приготовлений на основі риби.
Для його приготування слід придбати наступні інгредієнти:
- невелику рибу – 350-450 г;
- бочкові огірки – пару штук;
- моркву – 2 шт.;
- томатну пасту – 20 мл;
- цибуля – 2 шт.;
- картоплю – 4 шт.;
- рис – 4 ст. л.;
- зелень кропу – 20 г;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- рослинне масло – 2,5 ст. л.;
- сіль і спеції за смаком.
Риба миється, чиститься, заливається водою і ставиться в ємності на вогонь. Варити її потрібно до готовності, після чого вийняти з води, видалити кістки, порізати і змішати з томатною пастою. Поки готується риба, необхідно промити рис до того моменту, поки вода не стане прозорою і відставити його. Далі слід приготування засмажки за традиційною схемою – спочатку підсмажується нашатковану цибулю, потім моркву й огірки.
Картопля, порізана кубиками, кладуть разом з рисом в проціджений бульйон. Після приготування рису і картоплі додається зажарка, спеції. Коли страва буде готове, до нього додається зелень і пару часточок лимона.
З яловичиною та рисом
Яловичина є традиційним м’ясом для розсольнику. Її люблять і шанують у різних країнах, завдяки багатому складу та лікувального ефекту – яловичина допоможе зміцнити імунітет і усунути запальні процеси. Для приготування розсольнику краще брати м’ясо на кістці, щоб отримати хороший наваристий бульйон.
Готується такий кислий суп з:
- води – 4,5 л;
- яловичини – 600 г;
- солоних огірків – 250 г;
- рису – 3,5 ст. л.;
- картоплі – 6 бульб;
- моркви – 1 шт.;
- лука – 2 шт.;
- часнику – кілька невеликих зубчиків;
- солі і перцю – за смаком;
- рослинної олії – 20 мл
М’ясо промивається, заливається водою і вариться після закипання на невеликому вогні протягом 1.30. Якщо м’ясо від старого тварини, варити його потрібно буде довше, близько 3-4 годин. У готовому вигляді воно повинно легко відставати від кістки. Коли яловичина буде готова, її потрібно трохи остудити і порізати порційними шматками.
Картопля очищається, нарізається кубиками. Рис промивається під водою і разом з картоплею опускається в бульйон. Рисову крупу для розсольнику можна брати будь-яку, але краще всього в суп додати круглі зерна – вони швидше готуються і не мають специфічного присмаку.
Поки крупа і картопля варяться, готується зажарка. Рослинне масло підігрівається на сковорідці, до нього додається цибуля, підрум’янюється, потім терта морква. Великі огірки з бочки нарізати соломкою, а дрібні труться на крупній тертці – так суп в підсумку вийде смачніше і ароматні. Гасити овочі потрібно під кришкою близько 4 хвилин, після чого додати в суп до інших компонентів. В ідеалі сіль в розсольник не додається – її досить віддають огірки. Але якщо смак варива здається ненасиченим, можна його додатково посолити і поперчити. Зелень додається в кінці – у велику ємність або безпосередньо в тарілку перед подачею.
Розсольник в мультиварці
Як приготувати розсольник швидко і просто в мультиварці, порадувавши домочадців дивовижним пісною стравою?
Для цього потрібно:
- чиста вода;
- картопля – 4 шт.;
- морква – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – одна невелика цибулина;
- рис – 3 ст. л.;
- огірки з бочки – 2 шт.;
- огірковий розсіл – 70 мл;
- гриби сушені – 8 шт.;
- лавровий лист – 2 шт.;
- спеції.
В окропі попередньо замочуються грибочки протягом 1.30, після чого їх потрібно вийняти і нарізати невеликими шматочками. Вода, в якій набрякали гриби, буде використовуватися далі, тому виливати її не потрібно. Далі готуються всі продукти – чиститься і миється картопля, промивається рис, очищені овочі. Все нарізається кубиками або соломкою, огірки очищаються від шкіри й нарізати ромбами.
Ємність з мультиварки потрібно змастити маслом, покласти туди нарізані цибулю, моркву й огірки. Готувати продукти в режимі «смаження» 12 хвилин, після чого додати решту продукти, воду з грибів і звичайну чисту рідину. Варити в режимі «суп» 60 хвилин, після цього додати потрібну кількість розсолу, спеції і на «підігріві» варити ще 12 хвилин.
Варіант приготування на курячому бульйоні
М’ясо курки вважається дієтичним і корисним, до того ж він чудово поєднується з рисом. Розсольник на основі курячого бульйону зігріє в зимову пору і освіжить у спеку.
Для приготування супу потрібно підготувати:
- рисову крупу – 80 г;
- курку – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- часник – 2 зубки;
- соняшникова олія – 35 мл;
- картопля – 6 шт.;
- гострий перець – за смаком;
- томатну пасту – 2,5 ст. л.;
- лаврушки – 1 шт.;
- свіжу зелень і спеції;
- сметану.
Рисову крупу промити, залити водою і залишити для настоювання на півгодини. Курочка, очищена від нутрощів і пір’я заливається чистою рідиною, і готується протягом 2 годин (до приготування м’яса). Піна збирається з поверхні шумівкою.
Овочі чистяться і нарізати кубиками. Готове м’ясо потрібно вийняти з ємності, відокремити від кістки і порізати невеликими шматочками. У бульйон додати картоплю і рис, гострий перець чилі і варити до приготування продуктів.
У сковороді тим часом обсмажується цибуля, морква, часник, додається томатна паста (можна замінити домашнім томатним соком). Зажарка додається в бульйон, слідом відправляються порізані огірки і м’ясо. За кілька хвилин до приготування додаються спеції. Щоб посилити смак інгредієнтів, в суп потрібно додати трохи цукру. Перед подачею в розсольник додається 1 ст. л. сметани, зелень.
Рецепт пісного розсольнику з рисом
Пісний кислий суп припаде до смаку не тільки тим, хто дотримується посту, але і вегетаріанцям, не визнає м’ясо і страви з нього.
Для приготування знадобляться:
- вода – 3 л;
- картопля – 5 бульб;
- перець запашний – 3 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- огірки – 2 шт.;
- розсіл – 100 мл;
- рис – 0,5 ст.
Рис промити і обсмажити на рослинному маслі, після чого залити водою і варити до напівготовності. Після додати порізану картоплю, перець, лаврушку. У сковороді підсмажити цибулю, моркву, додати огірки і розсіл. Коли картопля буде готова, додати засмажку і варити ще 2 хвилини.
З грибами і рисом
Гриби для розсольнику можна брати різні – сушені, солоні або свіжі. Цікавий рецепт приготування цього кислого супу з солоними груздями.
Заздалегідь слід запастися:
- солоні грузді – 300 г;
- м’ясом – 200 г;
- рисом – 70 г;
- картопля – 500 г;
- петрушкою – 40 г;
- селерою – 40 г;
- морквою – 3 шт.;
- цибулею ріпчастою – 2 шт.;
- огірки – 1 шт.;
- сметаною – 40 мл;
- топленим маслом – 60 г;
- спеціями і сіллю.
З м’яса і цибулі готується бульйон. Щоб він вийшов красивого золотистого кольору, цибулю від шкірки чистити не треба. Після м’ясо потрібно дістати, поділити на шматочки і відставити. Тим часом в бульйон опускається картоплю і чиста рисова крупа. Все вариться до готовності близько 20 хвилин (в залежності від сорту картоплі).
У сковороді на олії обсмажити цибулю, моркву, додати петрушку з селерою. До картоплі і рису влити зажарку, додати огірки і гриби. Спеції додаються за смаком. Подавати грибний суп потрібно зі сметаною, зеленню і грінками.