Слов’янські народності готували пиріжки з давніх пір, використовуючи м’ясні і рибні шматочки, що залишилися від обіду або вечері. Часто і сьогодні це блюдо допомагає не викидати хороші продукти, які просто були вже зайвими на святковому столі. Розтягаї з рибою – ситне, апетитне і просте у виконанні блюдо.
Класичний розтягаї з рибою
Класичний розтягаї з рибою
Класичний рецепт російських пиріжків відрізняється простотою втілення його в життя.
Перед тим як приготувати розтягаї, необхідно підготувати:
- 1 кг борошна;
- 500 мл молока;
- 50 г дріжджів;
- шматочок масла вершкового;
- 2 яйця;
- 350 р філе жирної риби;
- за полстопки цукру і солі.
Спосіб приготування:
- З усіх перерахованих вище інгредієнтів, крім риби і половини солі, замішується тісто.
- Поки воно підходить з риби готуються шматочки, які солятся і злегка обсмажують.
- Тісто ділиться на частини, кожна з яких перетворюється в коржик.
- У центр пласта тіста поміщається начинка.
- Пиріжки защипываются таким чином, щоб середина залишалася відкритою.
- Вироби змащуються маслом і випікаються 15 – 20 хвилин при 180 – 200°C.
З додаванням в начинку рису
Старовинний рецепт пиріжків, які подавалися до столу у заможних селян, завжди мали під рукою рисову крупу і рибу.
Для виконання необхідно взяти:
- 450 г борошна;
- 150 мл молока;
- шматочок вершкового масла;
- пакетик сухих дріжджів;
- 400 р рибного філе;
- 100 г рисової крупи;
- трохи солі і приправ.
Щоб приготувати пиріжки з рибою і рисом:
- Замішується тісто з використанням борошна, молока, ½ масла, дріжджів і дрібки солі.
- Коли воно «відпочиває», готується начинка.
- Філе поділяється на шматочки, які подсаливаются і обсмажуються.
- Крупа відварюється до напівготовності, після чого змішується з готовою рибою.
- З тіста створюються основи під пиріжки, які викладається начинка.
- Вироби защипываются не до кінця, щоб в середину кожного можна було покласти шматочки масла.
- Випікаються розтягаї 25 хвилин при 190°C.
З листкового тіста
Завдяки можливості придбання готового листкового тіста процес приготування виробів ще більш спрощується.
Будуть потрібні:
- упаковка листкового дріжджового тіста в 500 м;
- аналогічний вага горбуші;
- ½ Лимона;
- цибулина;
- яйце;
- шматочок вершкового масла;
- спеції.
Етапи створення апетитних виробів:
- Горбуша звільняється від шкіри і кісток, після чого ділиться на невеликі шматочки, які збризкують отриманими з соком лимона.
- Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
- Розморожене тісто ділиться на частини, які розкочуються «човниками» довжиною по 10 див.
- У центр коржів викладається риба з цибулею і улюбленими спеціями, а потім тісто защипывается так, щоб центр був відкритий.
- У кожен пиріжок кладе по шматочку масла.
- Вироби змащуються жовтком і випікаються 20 хвилин при 200°C.
Розтягаї з консервованою рибою
Не тільки тісто для розтягаїв можна придбати в магазині, також великий асортимент рибних консервів дає можливість використовувати готову начинку, що значно скорочує час приготування.
Слід підготувати:
- упаковку тесту в 500 м;
- банку консервованої горбуші;
- цибулину;
- болгарський перець;
- помідор;
- яйце;
- сіль і спеції.
Етапи підготовки:
- Поки тісто розморожується, овочі подрібнюються на розсуд кулінара.
- Підсолена овочева стружка тушкується на сковороді з маслом близько 10 хвилин і викладається на тарілку для охолодження.
- З банки зливається рідина, а горбуша ріжеться дрібними скибочками.
- З тіста розкочуються округлі пласти, куди поміщаються рибний склад і тушковані овочі.
- Сформовані розтягаї викладаються на лист, змазують яйцем і випікаються до золотистої скоринки при 200°C.
З картоплею
Оригінальний рецепт рибних пиріжків з картоплею, який можна виконати з:
- 1 кг листкового бездріжджового тіста;
- 400 р рибного філе;
- великий цибулини;
- 1 кг картоплі;
- яйця;
- шматочки вершкового масла;
- стопки соняшникової олії;
- солі і спецій.
Покрокова інструкція:
- Тісто розморожується.
- Картопля очищається і відварюється в підсоленій воді.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется до золотистого відтінку.
- Готову картоплю пюрируется, а потім змішується з цибулевої засмажкою.
- З рибного філе готуються кубики, які також втручаються в картопляне пюре.
- З тіста готують квадрати, на які викладається підготовлена в попередніх кроках суміш.
- Формуються вироби зі злегка прочиненими начинкою, на яку викладається вершкове масло.
- Випікаються попередньо змазані яйцем розтягаї при 200°С до готовності.
З дріжджового тіста
Класичні «відкриті» пиріжки з старорусскому рецептом обов’язково готувалися з дріжджового тіста.
Щоб покуштувати апетитні розтягаї, необхідні:
- ½ Кг філе щуки;
- 100 г сьомги;
- 2 цибулини;
- стопка соняшникової олії;
- яйце;
- трохи петрушки;
- 450 г борошна;
- пакетик дріжджів;
- цукор, сіль і спеції.
Спосіб створення:
- У глибокій мисці перемішати борошно, дріжджі, ложка цукру, дрібка солі.
- В борошняну масу вливається ⅔ склянки теплої води і трохи рослинного масла.
- Коли тісто буде вымешано, воно скочується в кулю і залишають у теплому місці на 1 годину.
- Щука відварюється, після чого м’ясо відділяється від кісток і обсмажується на сковороді.
- Також пассеруется подрібнену цибулю.
- Сьомга ріжеться шматочками – по одному на виріб.
- Цибулю, рубана зелень і філе щуки змішуються, приправляється.
- На круги розкатаного тіста викладається начинка, після чого формуються розтягаї.
- У відкритий центр кожного пиріжка поміщається шматочок сьомги.
- Вироби змазують яйцем і випікаються 20 хвилин при 200°C.
Розтягаї з рибою і сиром
Оригінальний смак расстегаям з рибою надає сир.
Щоб спробувати пиріжки з пікантними нотками, будуть потрібні:
- упаковка листкового тіста в 500 м;
- 400 г лососевого філе;
- 300 г твердого сиру;
- 3 яйця;
- сіль і спеції.
В процесі виконуються наступні дії:
- Лосось і сир нарізати кубиками, після чого змішуються з жовтками двох яєць.
- З розмороженого тесту готуються квадратики, в центр яких викладається рибно-сирна начинка.
- Защипываются пиріжки у формі розтягаїв, після чого викладають на деко, де змащуються залишилися яйцем.
- Готується страва в духовій шафі при 200°с до золотистої скоринки.
Отже, щоб приготувати ароматні і апетитні вироби з різних видів тіста з рибою різних сортів необов’язково володіти особливими кулінарними навичками. Розтягаї з рибою – це легке і досить швидкий у виконанні блюдо з відмінним смаком.