Котлети можна зробити не тільки з фаршу, але і порубати м’ясну вирізку ножем. У такому способі приготування є свої плюси — не потрібно витрачати час на підготовку фаршу, інгредієнти легко підготувати, а в підсумку вийдуть смачні соковиті котлетки. Готувати краще січені котлети з курячої грудки.
Рубані котлети з курячої грудки — класичний рецепт
Апетитні котлети з курки порадують близьких незвичайним поєднанням звичних продуктів. Блюдо легко готується, виходить насиченим і поживним.
- куряча грудка — 0,5 кг;
- сметана — 100 г;
- борошно — 100 г;
- яйце — 2;
- цибуля — 1;
- часник — 2 зубчики;
- кріп, сіль, перець — за смаком;
- масло — 2-3 ст. л.
Грудку грунтовно вимити, видалити залишки вологи. Звільнити від шкірки, кісток. Нарізати дрібними кубиками, покласти в глибоку чашку.
Приправити, вбити сирі яйця, свіжу сметану. Почистити цибулину від лушпиння, подрібнити блендером. З’єднати з м’ясом курки.
Часникові часточки порубати, щоб додати аромат страви. Кріп подрібнити і викласти до курки. Масу перемішати.
Борошно просіяти до фаршу, щоб котлети тримали форму при обсмажуванні. Фарш перемішати і залишити на півгодини.
Через 30 хвилин приступити до приготування. Курячу зручно набирати масу столовою ложкою. Викласти в котлетної формі на гарячу сковороду.
Готувати на помірному вогні, потім зменшити. Накрити щільною кришкою сковороду.
Рубані котлети поєднуються з овочевим гарніром, ідеально підходять для домашнього гамбургера.
З сиром і майонезом
Котлети прийнято готувати зі свинячого і яловичого фаршу, курка ж асоціюється з дієтичним харчуванням. Якщо правильно готувати – то страва виходить насиченим.
До складу входять:
- філе курки – 0,5 кг;
- майонез – 4 ст. ложки;
- сир – 200 г;
- яйце – 1;
- цибуля – 2;
- часник – 2 зубчики;
- мука – 4 ст. ложки;
- сіль.
М’ясо дрібно нарізати, добре використовувати заморожену птицю. Перемелювати не потрібно, загубиться оригінальний смак.
Натерти твердий сир. Якщо додати плавлений сорт – страва буде ароматним.
Розбити яйце в ємність з продуктами.
Подрібнити часник, цибулину і додати до маси.
Просіяти в миску борошно, добре перемішати.
Заправити майонезом, посолити.
Змастити оливковою олією сковороду, поставити на середній вогонь. Оформити акуратні котлети, ложкою викладати на розпечене масло. Обсмажувати до готовності. На кожну сторону припадає в середньому 8-9 хвилин.
При подачі поєднати апетитні котлети з картопляним пюре, соліннями.
На замітку. Щоб котлети не вийшли сирими – зробити помірний вогонь.
З петрушкою і базиліком
Оригінальний смак страви доповнюють петрушка, базилік. Легкий у приготуванні рецепт.
Фарш не зіпсується, якщо помістити в холодильник на 8-12 годин. Філе стане м’яким і приємним.
12 порцій:
- м’ясо курки – 850 грам;
- майонез – 75 грам;
- цибуля – 1;
- мелений перець;
- яйце – 2;
- пшеничне борошно – 75 грам;
- крохмаль – 1 ст. л.;
- часточка часнику,
- кріп – 1 г;
- петрушка – 3 г;
- базилік – 2 г;
- сіль;
- сухарі для панірування — 200 грам.
Етапи готування:
Подавати в поєднанні з гарніром або як самостійну страву.
Рубані котлети з курячої грудки з грибами
З курячим м’ясом відмінно поєднуються всі види грибів. Пропонуємо спробувати приготувати котлети з філе курки, січені з печерицями:
- філе – 0,5 кг;
- свіжі або заморожені печериці – 150-200 грам;
- цибуля – 2;
- борошно вищого сорту – 100 грам;
- яйце – 2;
- сметана – 4 ст. ложки;
- сіль;
- часник – 2 зубчики;
- рослинна олія;
- чорний перець.
Кляр для курячих котлет можна приготувати з додаванням грибів, сиру, різних овочів.
Промити філе курки, порубати.
Подрібнити цибулю, тушкувати до прозорості.
Гриби акуратно нарізати невеликими шматочками, тушкувати. Коли волога випарується, зняти з вогню.
Приготувати кляр:
Філе курки, печериці, цибулю і зелень з’єднати. Залити кляром. Приправити спеціями за смаком, додати порубаний часник. Перемішати.
Обсмажити рубані котлети з грибами з 2-х сторін до золотистої скоринки.
Котлети з курки скласти в середню каструлю, влити воду, щоб доходила з середини першого шару. Закрити кришкою, поставити тушкуватися на 20-25 хвилин. Можна скористатися духовкою.
На замітку. Гриби можна подрібнити блендером, щоб котлети вийшли більш м’якими.
З сухофруктами
Продукти:
- м’ясо курки – 400-450 г;
- курага – 4 шт.;
- хліб – 3 скибочки;
- чорнослив – 4 шт.;
- сіль;
- яйце – 1.
Підготувати м’ясо курки: вимити, очистити від шкірки. Філе нарізати шматочками, потім подрібнити блендером, додати хліб і яйце. Посипати сіллю, перемішати.
Утворити форму котлет, в середину покласти по чорносливу або кураги. Замочувати у воді сухофрукти не потрібно.
8 середніх котлет можна приготувати на пару або обсмажити.
З сиром і виноградом
- філе курки — 4;
- сир (сулугуні) – 80 г;
- виноград кисло-солодкий (без кісточок) – 50-70 г;
- мелений перець;
- несолодкий йогурт або кефір – 150 мл;
- яйце – 2;
- крохмаль – 2 ст. л.;
- сіль.
Підготувати м’ясо курки, дрібно порубати. Присипати сіллю, приправами.
Яйця збити, потім перемістити до м’яса. В цю ж ємність влити нежирний йогурт, додати крохмаль.
Грунтовно перемішати, помістити в холодне місце на 60 хвилин.
Готовий фарш доповнюємо виноградом, маленькими кубиками сиру. Знову перемішати.
Змастити маслом, поставити на вогонь сковороду. Викладати столовою ложкою, коли добре розігріється.
Смажити до готовності на маленькому вогні.
З консервованою кукурудзою
Набридло одноманітність в раціоні харчування? Рубані котлети з ніжною курки з кукурудзою – відмінно доповнять звичний гарнір. Процес приготування легкий і не займає багато часу, а соковите ароматне блюдо принесе радість близьким.
- філе — 1;
- гомілка — 1;
- цибуля – 1;
- кукурудза консервована – 120 грам;
- манна крупа – 50 грам;
- яйце – 1;
- сіль – 10 грам;
- чорний перець – 0,5 ч. л;
- соняшникова олія.