Соковитий рулет із курячого філе – прекрасний спосіб оригінально подати до обіду птицю. Таким чином навіть з сухуватого філе вдасться приготувати ніжне і м’яке частування. Рецепти курячого рулету можна нескінченно вдосконалювати, пробуючи все нові варіанти начинки.
Рулет із курячого філе з грибами
Інгредієнти:
- 450 г дрібно порізаних печериць;
- 150 г тертого напівтвердого сиру;
- 3 великі курячі грудки;
- сіль і мелений перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Кожну грудку акуратно розрізати на дві частини. Спочатку натерти сіллю і перцем, а потім добре відбити.
- Цибулю обсмажити з шматочками грибів до розм’якшення двох компонентів.
- В зажарку всипати сир і посолити за смаком.
- Начинку загорнути в підготовлене м’ясо, скрутивши щільні рулети. Обв’язати їх нитками, щоб конструкції не розпадалися під час термічної обробки.
- Обсмажити рулети з курячого філе з грибною начинкою на розпеченому маслі з кожного боку, поки на них не з’явиться хрустка скоринка.
З желатином в пляшці
Інгредієнти:
- 3 курячі грудки;
- 0,5 ч. л. солі;
- 10 – 13 горошин чорного перцю;
- 25 г желатину;
- 3 ст. очищеної води;
- 4 – 5 шт. листя лаврушки.
Приготування:
- Промиті грудки викласти в казан. Відразу висипати до них лаврушку, сіль і перець. Залити продукти теплою водою і відправити варитися. Після закипання рідини готувати м’ясо близько 40 хвилин. В процесі обов’язково потрібно знімати пінку з поверхні води.
- Зняти з кожної грудки м’ясо розділити на волокна. Кістки викинути.
- Курячий бульйон процідити і відправити в нього якісний желатин. Залишити набухати після ретельного перемішування на 4 – 5 хвилин.
- У пляшку з широким горлом (наприклад, молока) висипати відразу все зняте з кісток м’ясо.
- Залити курятину злегка остигнув бульйоном. Перемішати вміст пляшки і залишити на ніч у холодильнику.
- Вранці акуратно зрізати пластик і подати рулет із курячого філе з желатином в якості холодної закуски. Попередньо зручно порубати на невеликі шматочки.
Готуємо в духовці з сиром
Інгредієнти:
- 1 велика куряча грудка;
- 1 плавлений сирок;
- 3 десертні ложки класичного майонезу;
- 1/3 ст. солонуватого сиру;
- часник, сіль, зелень і спеції.
Приготування:
- Заздалегідь включити духовку розігріватися до 190 градусів.
- Промити і обсушити грудку. Розрізати її «книжкою», не до кінця і розгорнути. Відбити молоточком, посолити і присипати спеціями.
- Для начинки потерти плавлений сир. Щоб зробити це було легше, його потрібно попередньо підморозити. Змішати сир з майонезом, размятым часником і рубаною зеленню. За бажанням додати сіль.
- Рівним шаром розподілити отриману сирну масу на м’ясі.
- Згорнути м’ясну основу з начинкою щільним рулетом і зафіксувати його ниткою або зубочистками.
- Запікати в духовці 17 – 20 хвилин.
- За пару хвилин до готовності посипати рулет тертим твердим/напівтвердий сиром і почекати, поки він перетвориться на рум’яну скоринку.
Мармуровий рулет із курячого філе
Інгредієнти:
- 750 г курячого філе;
- 30 г якісного желатину;
- 4 – 6 часникових зубчиків;
- спеції і велика сіль за смаком.
Приготування:
- Дуже дрібно нарізати підготовлене філе.
- Часник пропустити через прес і змішати зі спеціями. З останніх найкраще використовувати для такої страви французькі трави і мелену паприку.
- Засипати сумішшю курку з минулого кроку і желатином. Добре перемішати і перемістити масу в рукав для запікання. Замінити його в цьому випадку можна звичайної фольгою.
- Викласти заготовку у форму і запікати 45 хвилин при 180°С.
- Охолодити мармуровий рулет, нарізати порційно і подати до столу.
Рецепт приготування в беконі
Інгредієнти:
- 2 філе птиці;
- 2 шт. кольорових солодких перців (жовтий і червоний);
- 200 г вершкового сиру;
- 2 ст. л. нарубаної петрушки;
- 1 ст. л. нарубаного кропу;
- 8 скибочок сирокопченого бекону;
- сіль і перець.
Приготування:
- Зняте з кісток філе нарізати на тонкі пластинки. Кожну посолити, поперчити і відбити.
- Намазати м’ясо вершковим сиром, посипати сумішшю рубаної зелені і маленькими шматочками болгарських перців.
- Згорнути заготовки рулетиками і кожен покрити скибочкою бекону.
- Викласти рулети у форму, змащену будь-яким жиром. Вони повинні розташовуватися в ємності щільно один до одного.
- Запікати курячі рулетики з філе в беконі близько півгодини при середній температурі.
Рулетики, запечені у фользі
Інгредієнти:
- 800 г філе курки;
- 4 – 6 часникових зубчиків;
- сіль і суміш спецій (чебрець, орегано, базилік).
Приготування:
- Підготовлене філе нарізати пластинками (близько 1 см) товщиною.
- Злегка відбити м’ясо під харчовою плівкою.
- Викласти всі шматочки на відрізок фольги (промаслений) внапуск. Присипати кубиками часнику з сіллю і сумішшю спецій.
- Сформувати щільний рулет, використовуючи фольгу. Щільно закріпити її, щоб м’ясний сік не витікав в процесі запікання.
- Готувати страву 40 – 45 хвилин при 210°С.
- За таким же рецептом можна приготувати невеликі порційні рулетики з курячої грудки, використовуючи цілі м’ясні пласти.
Як приготувати зі шпинатом
Інгредієнти:
- 3 курячі грудки;
- 250 р свіжого шпинату;
- 2 головки цибулі;
- 1 яйце;
- по ½ скл. сметани і оливкової майонезу;
- 2/3 ст. несолодкого грецького йогурту;
- сіль і спеції;
- 100 г вже натертого сиру;
- пшеничне борошно для панірування;
- вершкове масло;
- свіжий часник за смаком.
Приготування:
- Курятину нарізати тонкими пластами і кожен відбити через пакет. Присолити і присипати спеціями.
- Шпинат дрібно порубати, відправити в окріп на пару хвилин, після чого віджати від зайвої рідини.
- Цибулю нарізати, обсмажити з часником до рум’яності і змішати зі шпинатом.
- На кожну м’ясну заготівлю викласти начинку з третього кроку. Зверху присипати її подрібненим сиром. Звернути рулети і закріпити їх зубочисткою.
- Змочити заготовки в яйці і обваляти в просіяної борошні.
- Спочатку обсмажити рулети з курячої грудки з начинкою до рум’яності на вершковому маслі, а потім відправити їх запікатися в духовку. М’ясо в жароміцної формі при цьому потрібно залити сумішшю з сметани, майонезу, йогурту і часнику. Запікати чверть години.
Дієтичний курячий рулет з грудки
Інгредієнти:
- 550 г курячого філе;
- листя петрушки і свіжий часник;
- сіль і суміш перців;
- 2 помідора.
Приготування:
- Велике філе розрізати «книжкою» і розгорнути. Посолити, присипати сумішшю перців і відбити.
- Зверху розподілити рубану петрушку, подрібнений часник і кубики помідорів.
- Згорнути м’ясо рулетом, перев’язати ниткою і покрити фольгою.
- Відправити заготовку в пароварку на 1 годину.
- Рулет охолодити, порізати великими шматочками і подати до обіду з овочевим салатом.
З картоплею, сиром і петрушкою
Інгредієнти:
- 2 шт. філе;
- 450 р картоплі;
- 1 яйце;
- 250 г твердого сиру;
- свіжа зелень;
- класичний майонез;
- сіль і спеції;
- свіжий часник;
- 1 цибулина;
- 1,5 ст. жирної сметани.
Приготування:
- Картоплю порізати великими шматочками і обсмажити до рум’яної скоринки на сковорідці з розігрітим маслом. Окремо до золотавості пасерувати цибулю.
- Філе розрізати «книжками», не до кінця. Розгорнути, посипати сіллю і злегка відбити.
- Змішати невелику кількість майонезу зі спеціями і намазати їм м’ясні заготовки. Залишити в такому вигляді на півгодини.
- Сир крупно потерти, змішати з жовтком і сіллю, додати трохи розім’ятої свіжого часнику.
- Розкласти начинку з м’ясним основ, загорнути їх рулетами і закріпити нитками.
- Обсмажити до рум’яності і напівготовності, викласти у форму для запікання.
- До рулетів відправити обсмажену картоплю.
- Сметану змішати з размятым часником, залишеному цибулею і рубаною зеленню. Посолити.
- Полити соусом картоплю і рулети, зверху засипати тертим сиром.
- Випікати частування до готовності при 190°С.
Закуска з сиром і ананасами
Інгредієнти:
- 700 г курячої грудинки;
- 150 г консервованих ананасів;
- 100 р «Російського» сиру;
- 1 ст. л. столової гірчиці;
- поварена сіль.
Приготування:
- Кожну грудку промити і розрізати навпіл уздовж волокон. Відбити спеціальним молоточком, попередньо накривши харчовою плівкою.
- Змастити кожну м’ясну заготівлю столовою гірчицею і посолити.
- Розкласти на основи тертий сир і шматочки консервованих фруктів.
- Згорнути відбивні рулетами, обв’язати їх ниткою і укласти у форму для запікання.
- Готувати частування 35 хвилин при 180 – 185°С.
Курячі рулети з крабовими паличками
Інгредієнти:
- ½ Кг курячого філе;
- 250 р крабових паличок;
- 100 г плавленого сиру;
- 2 курячих яйця;
- 2 ст. л. борошна;
- 4 ст. л. сухарів для панірування;
- 1/3 ч. л. солі;
- рослинне масло.
Приготування:
- Нарізати філе тонкими шматочками, злегка відбити їх і присипати сіллю.
- Плавлений сир підморозити і крупно потерти. Яйця збити з сіллю.
- Панірувальні сухарі висипати на окрему тарілку.
- Крабові палички порізати великими брусочками.
- Кожну м’ясну пластинку посипати плавленим сиром. Зверху викласти кілька шматочків крабових паличок.
- Загорнути м’ясо з начинкою рулетом.
- Кожну заготовку спочатку обваляти в борошні, потім у збитою яєчною суміші і, нарешті, у сухарях.
- Обсмажити на сковорідці до готовності і рум’яності.
З начинкою з чорносливу
Інгредієнти:
- 2 грудки курки;
- 70 г копченого чорносливу;
- 1 ст. л. класичного майонезу;
- суміш сухих пряних трав;
- рослинна олія;
- сіль.
Приготування:
- Ретельно грудки промити, видалити всі плівки.
- Кожну розкласти на столі і гарненько відбити. Натерти сіллю і сумішшю сухих пряних трав.
- Чорнослив промити і замочити в теплій воді на чверть години. Потім розрізати на половинки.
- Грудки промазати майонезом і покласти на них шматочки сухофруктів.
- Загорнути акуратні щільні рулети. При необхідності скріпити їх нитками або зубочистками.
- Обсмажити курячі рулетики на великій кількості розігрітої олії до рум’яності і готовності.
Варіант приготування з овочами
Інгредієнти:
- 1 кіло грудки курки;
- 1 морквина;
- 1 жовтий болгарський перець;
- 1 ст. л. подрібненої зелені;
- 1 головка цибулі;
- ½ Ч. л. сухих французьких приправ;
- рослинна олія;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Всі овочі вимити, очистити і дуже дрібно порізати. Моркву можна просто потерти на тертці.
- Відправити овочі в сковорідку з олією і обсмажити до м’якості.
- Додати в начинку зелень, сіль і перець.
- Кожну грудку розрізати навпіл, відбити, натерти спеціями і посолити.
- На шматочки м’яса викласти овочеву начинку і загорнути їх щільними рулетами.
- Викласти заготовки на деко швом вниз, накрити фольгою і відправити в гарячу духовку на 20 хвилин. Потім запікати ще 10 хвилин без фольги.
Курячий рулет з філе «Кордон Блю»
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка;
- 100 – 150 г тертого «Російського» сиру;
- 150 г курячої шинки;
- 1 яйце;
- 100 г сухарній крихти;
- рослинна олія;
- сіль і перець.
Приготування:
- Курячу грудку розрізати на 3 частини. Кожен шматочок відбити, посолити і поперчити.
- Сир нарізати тонкими скибочками і викласти на філе.
- Зверху розкласти шматочки шинки.
- Кожен пласт з начинкою, згорнути рулетом і заколоти зубочистками.
- Спочатку вмочити заготовки у збите яйце, потім обваляти в сухарній крихті.
- Викласти рулети в жароміцну форму.
- Запікати частування півгодини при середній температурі. Потім додатково обсмажити рулетики на розігрітій олії до рум’яності.
Незвичайний рецепт в тесті
Інгредієнти:
- 1 куряче філе;
- 1 лист готового листкового тіста;
- спеції для курки;
- сіль і перець;
- яйце;
- світлий кунжут для обсипання.
Приготування:
- Філе вимити і злегка просушити. Розрізати не до кінця на дві частини, розгорнути за принципом книжки і відбити.
- Поперчити шматочок, посолити і натерти спеціями.
- Розморозити і тонко розкачати листкове тісто. Зверху викласти підготовлене філе.
- Туго згорнути продукти в рулет і защипнути краю, щоб не витікав м’ясний сік.
- Змастити поверхню майбутньої випічки жовтком і присипати кунжутом.
- Викласти рулет на деко, застелене пергаментом, і запекти в духовці півгодини при середній температурі.
Приготувавши курячу грудку у вигляді рулету з начинкою, вдасться зробити цю суховатую частину птиці більш соковитою і м’якою. З наповненням рулетиків можна експериментувати, використовуючи різні овочі, сири та інші молочні продукти, соуси і багато іншого. Це відмінний варіант гарячого страви хоч для святкового столу, хоч для щоденного меню.