Що на світі всіх миліше, всіх рум’яної і смачніше? Ці перефразовані слова з пушкінської казки мимоволі приходять в голову, дивлячись на тільки що запечений в духовці рулет з індички. Щоб приготувати таке розкішне блюдо, не треба заглядати в чарівне дзеркальце — досить скористатися будь-яким з представлених рецептів.
Класичний рулет з індички в духовці
Авторство цього смачного страви, приготованої з згорнутого трубочкою м’ясного скибки з розміщеною всередині начинкою, офіційно не зафіксовано. З цієї причини класичний рецепт страви має досить вільну інтерпретацію.
Склад інгредієнтів:
- морква — 2 шт.;
- часникові зубки — 4 шт.;
- філе індички — 600 г;
- щіпка перцю, сіль.
Спосіб приготування:
- Добре промиваємо м’ясо птиці, промокаємо серветками. Розрізаємо грудинку уздовж на тонкі пласти, викладаємо скибочки на дошці внапуск.
- Приправляємо продукт сіллю і перцем, зверху маємо дрібно натерту моркву. Коренеплід вибираємо яскраво-оранжевого кольору, щоб у розрізі блюдо виглядало найбільш ефектно.
- Звертаємо сполучені шматки м’яса в щільний рулон, фіксуємо виріб кулінарним шпагатом, запечатуємо в подвійний шар фольги.
- Відправляємо заготовку на 30 хвилин у розігріту піч (220 °C). Через чверть години відкриваємо папір, далі запікаємо страва до рум’яності.
Остиглий класичний рулет з індички звільняємо від ниток, ділимо на порції, подаємо на красивому блюді, доповнюючи страва пікантним соусом.
З начинкою з чорносливу
Представлений спосіб приготування чудового страви не тільки дозволяє вишукано відтінити смак м’яса птиці, але і оригінально оформити рулет.
Список продуктів:
- масло пісне;
- тісто листкове (без дріжджів) — 250 г;
- яйце;
- грудка індички;
- чорнослив — 60 г;
- цибуля-ріпка;
- яблуко;
- крихта волоських горіхів — 50 г;
- вино (бажано червоний) — 60 мл;
- спеції.
Порядок приготування:
- Промите і просушену м’ясо птиці розрізаємо уздовж, але не до кінця, залишаючи пласт цілим. Розкриваємо його, як книжку, злегка відбиваємо тильною стороною кулінарного молотка. Солимо і перчимо продукт.
- Замочуємо чорнослив без кісточок на півгодини в гарячій питній воді, промокаємо паперовим рушником, дрібно рубаємо.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо кубиками, пасеруємо на олії до прозорості.
- Очищаємо яблуко, видаляємо серцевину. Ріжемо плід тонкими смужками, відправляємо до овочів. Сюди ж додаємо шматочки яблук і сухофруктів, вливаємо вино. Обсмажуємо складу, поки алкоголь повністю не випарується.
- Розміщуємо приготовлену начинку на м’ясний пласт, загортаємо його рулетом.
- Розкриваємо батон листкового тіста, розкачуємо його тонким листом. Розрізаємо здобу на довгі смужки, кожну з яких накладаємо на сформований рулет.
- Змащуємо виріб яйцем, розміщуємо в посуді для запікання, відправляємо на 40 хвилин в духовку (180 °C). Після закінчення зазначеного часу накриваємо страва фольгою, готуємо ще півгодини.
Немає сумнівів у тому, що рулет із чорносливом, оформлений в апетитно хрусткому листковому тісті, відтепер стане нашим улюбленим і завжди бажаним ласощами.
Готуємо з грибами і сиром
Чудове тріо з м’яса індички, печериць і вершкового сиру складе ситний сніданок, швидкий сімейна вечеря, відмінну закуску на святковому столі.
Необхідні компоненти:
- олія (соняшникова та вершкове);
- головка цибулі ріпчастої;
- гриби свіжі — 100 г;
- чебрець, базилік, розмарин, паприка — кількість і склад приправ підбираємо по смакам;
- філе птиці — 1 кг;
- сіль, перець;
- сир (бажано вершковий).
Етапи приготування:
- Звільняємо філе індички від плівок. М’яко відбиваємо шматок м’яса, приправляємо перцем і сіллю, духмяними прянощами. Ароматний складу коригуємо за особистим уподобанням, створюючи бажані смакові відтінки.
- Обробляємо сковороду олією, додаємо шматочок вершкового жиру, викладаємо заздалегідь промиті і просушені, дрібно нарізані печериці. Обсмажуємо гриби 3 хвилини, потім приєднуємо нашатковану цибулю. Продовжуємо приготування до рум’яного кольору овочевий нарізки.
- Далі приступаємо до оформлення рулету. Змащуємо індичку вершковим сиром. Розподіляємо по пласту ароматну грибну начинку, після чого звертаємо заготівлю трубочкою.
- Щоб м’ясо не розкрилося в процесі термічної обробки, обв’язуємо виріб кулінарним шпагатом. Змащуємо рулет вершковим маслом, посипаємо зовнішню частину спеціями і приправами, викладаємо у форму для запікання.
- Нагріваємо духовку до 220 °C, готуємо страву 1,5 години.
Якщо рулет з грибами і сиром спочатку накрити фольгою, термін перебування у печі істотно скоротиться.
Рулет з фаршу індички
Дуже соковите і ніжне страва з білого м’яса птиці — страва, традиційно готується на новорічне застілля.
Набір продуктів:
- масло пісне;
- м’ясо індички — 1 кг;
- яйця — 7 шт.;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- кефір — 300 мл;
- свіжі печериці — 300 г;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Розрізаємо на частини очищене від плівок, добре промите м’ясо індички, подрібнюємо в кухонному комбайні. Додаємо сире яйце, приправляємо складу сіллю і перцем запашним. Ретельно вимішуємо фарш до в’язкою і однорідної текстури.
- Відварюємо круто решта яйця, охолоджуємо, знімаємо шкаралупу.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, припускаємо в олії до прозорості.
- Очищені гриби рубаємо невеликими шматочками, обсмажуємо до золотавої скоринки.
- Розстилаємо на столі папір для випічки. Розміщуємо шар м’ясного фаршу товщиною до 2 див. Акуратно маємо на ньому шматочки прозорого лука упереміж з печерицями. Зверху поміщаємо яйця, викладаємо їх впритул один до одного.
- З допомогою паперового аркуша згортаємо рулет разом з усіма компонентами страви. Акуратно перекладаємо виріб на подвійний шар фольги, щільно її скручуємо, як фантик для цукерки.
- Відправляємо заготовку на 45 хвилин у духовку, нагріту до 220 °C.
Гарячий рулет залишаємо в папері до повного остигання, після чого подаємо до столу в цілому або порційному вигляді.
В мультиварці
Одне задоволення готувати рулет з індички в цьому диво побутової техніки. Перелік компонентів:
- зубки часнику — 3 шт.;
- суміш спецій і приправ;
- грудка індички — 800 г;
- листи лавра — 3 шт.
Послідовність приготування:
- Розпластуємо на дошці м’ясо птиці, виклавши його шкурою вниз. Видавлюємо через прес зубки часнику, натираємо отриманої кашкою поверхню м’яса. Обробляємо шар сіллю і перцем, посипаємо духмяними спеціями. Накриваємо плівкою продукт, залишаємо на годину в такому стані.
- Формуємо підготовлену грудку індички рулетом. Трохи підрізаємо краю шкурки, щоб вона не рвалася, потім зашиваємо, роблячи рівні і великі стібки. Краще почати це дійство з широкого краю згорнутої трубки. Кінець нитки добре закріплюємо.
- Загортаємо виріб у кілька шарів плівки, покласти в целофановий пакет, туго його зав’язуємо. Упаковка повинна бути без пошкоджень, так як рулет спочатку буде готуватися в рідкому складі.
- Укладаємо виріб в наповнену водою чашу приладу. Зверху виставляємо контейнер-пароварку, щоб вона придавила упаковку з м’ясом, не дозволяючи їй спливати.Включаємо на агрегаті режим «Варка», виставляємо час 1 год.
- Дістаємо приготовану індичку з мультиварки, залишаємо на тарілці. Не розкриваємо обгортку до повного охолодження їжі, після чого звільняємо страва від упаковки, промокаємо серветками, відправляємо на 2 години в холодильник.
Нарізаємо порційно, отримуємо рулетики з індички з начинкою. Подаємо закуску з овочами, свіжим хлібом і зеленню.
Покрокове приготування зі шпинатом
Зі смаком цієї страви проблем немає — індичка хороша в будь-якому виконанні! Вишукане оформлення страви залежить від нашої фантазії і невеликої вправності.
Склад інгредієнтів:
- масло оливи;
- яйця — 3 шт.;
- сир «Пармезан» — 250 м;
- свіжий шпинат — 400 г;
- грудка індички — 1 кг;
- зубки часнику — 2 шт.;
- вино (бажано сухе червоне) — 200 мл;
- суміші перців, сіль, свіжа петрушка.
Покрокове створення страви:
- Сортуємо рослини, мляві прибираємо в бік, потім ретельно промиваємо шпинат. Стряхиваем останні краплі, промокаємо листя паперовими рушниками.
- Обсмажуємо траву в олії оливи, витрачаємо на процес не довше 2 хвилин.
- Вбиваємо яйця в миску, додаємо подрібнені гілочки петрушки, добре збовтуємо складу.
- Приправляємо суміш перцем і сіллю, виливаємо на гарячу сковороду, смажимо пишний омлет.
- Промиваємо індичку, просушуємо серветками, злегка відбиваємо.
- Натираємо м’ясний пласт сумішшю перців і сіллю, зверху маємо підсмажений шпинат, викладаємо ще теплий омлет.
- Звертаємо м’ясну заготовку в рулет, скріплюємо його нитками, покласти в посуд для запікання, заливаємо вином.
- Запікаємо виріб протягом 50 хвилин при 200 °C.
Подаємо страву в охолодженому стані.
Рулет з філе індички
Оригінальний рецепт приготування дуже соковитого, ніжного, ароматного рулету, апетитно запеченого в духовці.
Список продуктів:
- масло оливи;
- невеликий плід зеленого перцю;
- овочевий бульйон — 100 мл;
- м’ясо птиці — 600 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- головка червоної цибулі;
- свіжий сир, сирна стружка, гарбуз — по 30 м;
- петрушка, розмарин — 2 гілочки;
- обрані спеції.
Техніка приготування:
- Поділяємо філе на дві приблизно рівні частини, несильно відбиваємо, трохи солимо і перчимо.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, гарбуз від шкірки. З перцю видаляємо насіння, оброблені овочі нарізаємо маленькими кубиками, покласти в чашу.Приєднуємо до продуктів нарубану петрушку, сир, все добре перемішуємо.
- Викладаємо на кожен пласт індички підготовлену начинку, звертаємо рулети, фіксуємо їх кулінарною ниткою або зубочистками.
- Швидко обсмажуємо м’ясні вироби в гарячому олії оливи без утворення скориночки: тільки легко нагріваємо.
- Перекладаємо трубочки в жароміцну форму. Тут розміщуємо зубки часнику, гілочки розмарину, потім вливаємо овочевий бульйон. Накриваємо посуд фольгою, відправляємо страву на півгодини в духовку (180 °C).
- Дістаємо форму з духовки, знімаємо папір, перевертаємо рулети. Продовжуємо приготування ще 30 хвилин. Періодично повторюємо цю процедуру, обробляючи вироби ароматним рідким складом.
В якості гарніру до рулетів з філе індички можна окремо подати запечену гарбуз.
Як приготувати з беконом
Популярність м’яса цієї птиці не тільки пояснюється багатим хімічним складом, але і чудовим смаком. Правда, індичка суховата, тому доповнимо її соковитим беконом.
Перелік компонентів:
- масло оливи;
- паприка солодка;
- сир «Пармезан» — 50 р;
- бекон, нарізаний у довжину тонкими слайсами — 230 г;
- цедра апельсина;
- індичка (філе грудки) — 800 г;
- сік яблучний (бажано освітлений) — ½ склянки;
- спеції (сіль, перець), приправи.
Алгоритм дій:
- Розрізаємо шматок м’яса уздовж по товщині, розгортаємо у вигляді «метелика», відбиваємо стороною молотка без зазубрин. Можна зробити це більш щадним способом — «пройтись» по пласту ребром долоні.
- Натираємо продукт сіллю і перцем, сушеними травами, апельсиновою цедрою. Залишаємо індичку на ніч у холодильнику в закритому контейнері.
- Викладаємо м’ясо на дошку, поміщаємо на ньому гілочки петрушки і розмарину. Згортаємо рулет, фіксуємо краю зубочистками або обв’язуємо шпагатом.
- Обсмажуємо виріб в гарячому олії оливи до появи з усіх боків рожевої скоринки. Поміщаємо рулет в жароміцний посуд, поливаємо яблучним соком, відправляємо в духовку (180 °C) на 15 хвилин.
Охолоджене м’ясо звільняємо від ниток, ділимо на порції, готуємо страву овочами і зеленню.
Суперечки немає — рулет з індички, запечений в духовці, дійсно прекрасний, адже в ньому майстерно «запечатані» смаки оригінальних інгредієнтів, нотки пікантних приправ, аромат духмяних прянощів.