Порадувати домочадців і здивувати гостей на теплому сімейному чаюванні допоможе рулет з маком. Макові зерна приємно хрустять в роті і гармоніюють зі смаком здобного ніжного тіста. Готують рулетик різними способами. Тісто можна зробити на дріжджах, листове, пісне або бісквітне.
Рулет з макових зерен з дріжджового тіста для веселого чаювання
До різдвяних свят чи Великодня варто обов’язково приготувати різну випічку з дріжджового тіста. Звичайно, з ним доведеться повозитися, зате потім здобними рулетами можна буде почастувати не тільки свою сім’ю, але і знайомих.
Продукти
На 1 рулет потрібно:
- Молоко з пачки – 0,5 склянки;
- Дріжджі: якщо сухі – 7 г, свіжі – 24 м;
- Просеянная борошно – 2 склянки;
- Цукровий пісок – півсклянки;
- Яйце – 1 шт.;
- Свіже сл. масло – 50 г;
- Раст. масло – 10 мл;
- Сіль – 3 г;
- Макові зерна – 1 склянка;
- Горіхи (мигдаль, арахіс) – 100 г;
- Молоко – 100 мл;
- Натуральний мед -2 ст. л.
Приготування
- У каструлі підігріваємо молоко, до досягнення температури 40°С. Для опари, змішуємо дріжджі з цукром (1 ч. л.), борошном (1 ч. л.) і додаємо цю суміш у молоко. Залишаємо опару на 30 хвилин в тепло. Важливо! В молочної, цукрово-борошняної середовищі дріжджі швидко ростуть!
- Розчин змішуємо з борошном (півсклянки) і залишаємо на 60 хвилин в теплі.
- Через годину опару змішують з іншими продуктами: цукром, сіллю, борошном, збитими яйцями, маслом. Готове тісто ставлять на остаточне дозрівання в тепло.
- Готуємо макову начинку. Мак треба попередньо запарити в молоці. Для цього його ставлять на плиту і після закипання підсипають макові зернятка. Через 2 хвилини каструльку прибирають з вогню і відкладають в сторону для набухання.
- Потім подрібнюють горіхи ручним або механічним способом.Поки ви будете готувати мак для начинки рулету, тісто вже підійде.
- Потрібно посипати борошно на стіл і вимісити тісто, щоб воно залишалося м’яким, стало слухняним і не прилипало до рук.
- Потім переходимо до приготування начинки. Набряклий мак пропускаємо через сито, щоб скло зайве молоко. Змішуємо його з цукром або медом. Для розтирання використовуємо ступку.
- Тепер треба розкачати тісто. Потрібно щоб воно вийшло тонке і красиве.
- Засипаємо тонкий пласт приготованим маком. На другий шар посипаємо подрібнені горіхи.
- Загортаємо тісто в рулет, перекладаємо його на змащене деко. Щоб вийшла гарна скоринка, змащуємо тісто яйцем.
У розігрітий духову шафу і ставимо деко з рулетом на 40 хвилин. Подавати випічку до чаю на стіл в охолодженому вигляді.
Пісний рецепт приготування смачного рулету
Багато людей намагаються дотримуватися Посту, тому вони збирають рецепти пісних страв і випічки.
Склад:
- 0,5 кг просіяного борошна;
- 3 ст. л. картопляного крохмалю.
- 10 г сухих дріжджів;
- 300 г харчового маку;
- 10 г ванільного цукру;
- 20 мл соняшникової олії;
- 60 г цукрового піску;
- 250 г кип’яченої води;
- Сіль.
Процес приготування
- Змішують дріжджі з цукровим піском і теплою водою.
- Після того як почнеться бродіння, додають борошно, рослинне масло, ванілін і місять тісто.
- Воно повинно вийти щільне і еластичне.
- В мисці з кип’яченою водою замочують мак. Через п’ятнадцять хвилин, остуджують і перекладають в ситечко, щоб злити зайву воду.
- Після того, як зерна підсохнуть, їх перекладають у чашу і перемішують з крохмалем. Можна додати мед.
- Готове тісто треба розкачати на тонкий лист і загорнути в нього мак.
Перед тим як поставити рулет в духовку, його відкладають в сторону, поки він не підніметься.
Через годину, його можна покласти на 40 хвилин в нагріту до 180 С духовку.
Від готової випічки виходить приємний запах. Спробуйте приготувати цей рулет і зможете скуштувати її на смак.
З листкового тіста
З маком можна приготувати не тільки булочки з рогаликами, але і рулет. Якщо є час, то можна замісити тісто на дріжджах. Щоб довго не морочитися, краще виготовити випічку з листкового тіста. Можна приготувати його за день до випікання або купити готову упаковку. Щоб отримати чудову контрастну начинку з маком, в неї додають горіхи, родзинки, курагу і будь-які інші сухофрукти.
Продукти:
- 1,2 кг листкового тіста;
- 400 г цукрового піску;
- 400 г маку;
- 2 л води.
Рада! Розкачувати тісто слід в одну сторону, щоб шари тіста правильно сіклися. Виріб з листкового тіста можна укладати на несмазанный деко, тому що від тесту буде стікати жир. Спечену випічку залишають остигати і, лише після цього, нарізають.
Приготування
В рецепті буде використовуватися готове тісто, тому відразу перейдемо до приготування начинки.
- Заливаємо макові зерна кип’яченою водою. Відкладаємо їх на півгодини, щоб вони набубнявіли.
- Перекладаємо мак в ситечко і залишаємо його там, поки не витече вся вода.
- Макові зерна перетираємо з цукром в комбайні, поки мак не стане темно-синього кольору.
- Розкачуємо розморожений шматок тіста. При цьому треба стежити за напрямком, щоб не зіпсувати шарувату структуру.
- Рівномірно розподіляємо маковий складу по тесту. Краї потрібно трохи залишити. Загортаємо рулет.
- Спочатку на деку застеляють пергамент, потім кладуть виріб. Для додання рулету золотистої скоринки, його поверхню змащують жовтком і посипають кунжутом.
- Деко поміщають в попередньо нагрітий, духовку на 30 хвилин.
Готовий рулет з листкового тіста можна нарізати, коли він охолоне. Його подають до чаю, кави або коктейлю.
М’який бісквітний рулет з маком
Будь господині сподобається цей рецепт, тому що тут використовується не багато продуктів. Тільки, щоб вийшли смачні рулети з маком, потрібно врахувати деякі моменти. Наприклад, начинка повинна бути завжди трохи вологою, щоб тісто просотувалася нею з внутрішньої сторони.
Склад:
- 150 г цукрового піску;
- 170 г просіяного борошна;
- 4 свіжих яйця;
- 20 г картопляного крохмалю;
- 5 г ваніліну;
- 1 склянку жирного молока;
- 1 склянку макових зерен;
- Цукровий пісок для начинки 20 г;
- 1 склянка ізюму;
- 2 ст. л. натурального меду.
Приготування
- До збитим яйцям потихеньку додають цукор і щіпку солі. Потім підсипають частину борошна, крохмаль і перемішують складу з іншою масою.
- Начинку роблять з маку. Спочатку потрібно замочити мак в молоці і поставити варитися на повільний вогонь.
- Коли він набубнявіє, його проціджують, змішують з медом і родзинками.
- Рідку бісквітну масу наливають на деко, покрите пергаментним папером і ставлять на чверть години випікатися.
- Потім, поки корж не охолов, потрібно укласти його на серветці, покласти начинку і скрутити рулетом.
- Для одержання рум’яної скоринки, виріб знову ставлять в духовку на 4-5 хвилин.
Готовий рулет подають в охолодженому вигляді.
Сирні рулетики з начинкою з маку
У цьому рецепті будемо готувати рулет з сирного тіста, яке виходить дуже пластичне і зовсім не прилипає до долонь. Робити з тіста випічку дуже зручно. Домочадці і почесні гості оцінять по достоїнству її смак.
Продукти
Нам знадобиться:
- Просеянная борошно 2 ст.;
- Сир-1 пачка (краще брати в пачках, там немає грудок);
- Цукор 100 г;
- Вершкове масло 100 г;
- Курячі яйця 2 шт.;
- Лимончик;
- Розпушувач 5 г;
- Мигдаль 60 р.
Для начинки:
- Мак 200 г;
- Цукор 100 г;
- Молоко 1 ст.
Приготування
- Борошно змішати з розпушувачем, дрібкою солі, цукром і цедрою лимона.
- Додати натертого вершкового масла і сиру. Перемішати так, щоб вийшла дрібна крихта.Важливо! Користуйтеся в рецепті сухим сиром з пачки. У развесном можуть бути грудочки. Тут вони не потрібні.
- Змішати крихти з яйцем і жовтком. Зібрати масу в кулю, обернути плівкою і покласти в холодильник на півгодини.
- Мак перетерти, поки не з’явиться особливий аромат. Можна додати кип’яченої води, щоб прискорити процедуру. Перетиранню роблять для того, щоб зерна в начинці вийшли соковитими.
- Прокип’ятити молоко і розчинити в ньому цукор. Покласти мак в гаряче молоко і почекати поки він не набубнявіє. Зайву воду треба злити.
- Розділити тісто на кілька частин і розкачати гуртки. Посипати зверху подрібнені мигдальні горіхи.Це потрібно для того, щоб вийшло хрустке, шарувате тісто з приємним горіховим ароматом.
- Потім додають макову начинку.
- Загортають тісто у вигляді рулета, ставлять у нагріту духовку на 40 хвилин. Готову випічку змащують вершковим маслом. Зверху посипають цукровою пудрою.
Незвичайний рецепт з додаванням родзинок
Для приготування макового рулету з родзинками, можна використовувати дріжджове, листкове або бісквітне тісто. Рецепт приготування тесту можна прочитати в цій статті вище. Продукти використовуються ті ж самі, тільки тут треба ще додати 200 г джему і 100 г родзинок.
Начинку з маку готують також шляхом замочування в молоці з цукром.
Приготування
- Приготувати тісто. Розкачати в тонкий корж.
- Розмазати по ній джем, набряклий мак і посипати родзинками.
- Загорнути тісто в рулет і поставити в нагріту духовку (180 С).
- Через 30-40 хвилин потрібно його вийняти, змазати олією і посипати пудрою.
- Рулет можна подавати до столу в охолодженому вигляді.
Родзинки доповнює смак маку і робить випічку більш солодкою. З випічкою приємно пити чай або каву.
Рецепт від Юлії Висоцької з лимоном
У цьому рецепті маковий рулет буде готуватися з дріжджового тіста.
Склад:
- Борошно – півкіло;
- Сл. масло – півпачки;
- Великі лимони 2 шт.;
- Яйця 2 шт.;
- Цукровий пісок-1 склянка;
- Свіжі дріжджі 15 г;
- Молоко 1,5 склянки;
- Макові зерна 250 г;
- Мигдальні кісточки 150 г;
- Цукрова пудра 10 г;
- Рослинна олія 1 ст. л.;
- Мед 2 ст. л.
Цедру лимона краще знімати спеціальним інструментом.
Приготування
- Поставити молоко кип’ятитися.
- Покласти туди половину вершкового масла і цукру. Змішати і поставити остуджуватися.
- В 50 мл теплого молока розчинити 5 г цукру з борошном і дріжджами, поставити в тепло.
- Змішати заграв, розчин з остившім молоком. Додати масло, борошно. Далі потрібно замісити тісто. Вийшов гладкий кулю поставити в тепло на 60 хвилин.
- Поставити мак для начинки рулету, в каструльці з водою на повільний вогонь на 30 хвилин. За цей час зерна набухнуть і вберуть в себе рідину. Зайву воду, потрібно вилити.
- Зерна перетирають в ступці до отримання пудри.
- Мак змішати з подрібненим мигдалем, цукром, вершковим маслом, цедрою і медом.
- Розкачати тісто в два пласта і покрити начинкою. Поверхню рулету змастити білком.
Поставити рулети в нагріту духовку (180 С) на півгодини. Зверху нанести цукрову пудру.
Приємного апетиту!