Готуємо з сиром фета і в’яленими помідорами
Ця холодна закуска тим і хороша, що її можна приготувати з різними начинками, здатними задовольнити гастрономічні уподобання кожного гостя.
Склад інгредієнтів:
- сир вершковий Фета;
- перо цибулі зеленої;
- тертий мускатний горіх;
- базилік зелений;
- шинка;
- в’ялені помідори.
Спосіб приготування:
- Грецький сир Фета нарізаємо дуже маленькими кубиками.
- Виймаємо з банки в’ялені томати, тримаємо в друшляку, поки не стече зайва волога, потім рубаємо тонкою соломкою.
- З’єднуємо в чаші отримані компоненти начинки (співвідношення підбираємо за своїм смакам), додаємо подрібнену зелень, акуратно перемішуємо складу.
Викладаємо суміш на тонкі скибочки шинки, звертаємо щільні трубочки, прикрашаємо зеленню.
Майстер-клас, як тонко нарізати шинку для рулетиків
У приготуванні смачної холодної закуски, її витонченому оформленні та ефектної подачі до столу, визначальне значення має правильна обробка м’ясної компонента страви.
Як максимально тонко нарізати цілий шматок шинки:
- Маємо продукт на дошці. Великим і гострим ножем відокремлюємо два пласта з тонкою сторони продукту. Таким способом створюємо «опорну» основу для роботи з шинкою.
- Повертаємо шматок, кладемо його на освічену плоску частину, починаємо нарізку з гострої, так званої конічної боку. Утримуючи м’ясо транжирну (з двома зубцями) виделкою, з невеликим зусиллям направляємо довге лезо вглиб м’ясного шматка. Відділяємо тонкі скибочки, дістаючи ножем до п’яткової кістки.
- Коли пласти сформовані, їх необхідно звільнити від кістки. Для цього робимо глибокий надріз, спрямовуючи ніж паралельно кістки. Продовжуємо процес, відокремлені пластини викладаємо на тарілку.
Як тонко нарізати пласти з «хвостовика» м’яса:
- Початкові дії не відрізняються від попереднього способу нарізки. Так само відокремлюємо пласт з боку тонкої частини шинки.
- Потім «ставимо» його на освічену основу. Починаємо процес з більш вузького відділу м’ясного шматка, нарізаючи тонкі скибочки.
- Аналогічним способом обробляємо другу сторону шинки.
Як м’ясо нарізати половинками:
- Поділяємо шматок до кісточки, звільняємо частину м’якоті, шаткуємо пласти чвертями. При цьому направляємо ніж зверху вниз.
- Далі ріжемо м’ясо ближче до самої кістки, відокремлюючи утворені скибки.
Як розділити «спіральну» шинку:
- Викладаємо шматок на дошку, щоб розрізана сторона опинилася нагорі. Формуємо скибочки, спрямовуючи ніж за природним м’язовим лініях, просуваючись навколо всієї кістки.
- Продовжуємо нарізку чергового м’язового відділу, отримуємо ще частина скибочок.
- На завершення ріжемо пласти уздовж кістки. Повністю її звільняємо і викладаємо останні порції тонких листів апетитною шинки.
Вся робота не зайняла багато часу. В результаті ми заготовили основу для приготування елегантних рулетиків і отримали додатковий елемент до м’ясної тарілці.
Оформлення і подача закуски
Існує багато прийомів і способів оформлення та подання холодних страв. Рулетики з шинки — вишукане блюдо, швидко привертати увагу, а тому вимагає особливого до нього відношення.
Принципи оформлення та подання закуски:
- Вибір способів страви залежить, насамперед, від події чи теми урочистості. Наприклад, оригінальні образи природи особливо затребувані на дитячих святах, коли закуска подається у вигляді овочів, фруктів або звіряток з казок. Новорічна тематика вимагає створення страв з наявністю відповідних атрибутів і символів.
- Завжди витончено, апетитно сприймається закуска, подана на шпажках і спеціальних шпильках, декорована сиром, фруктами і овочами. Особливо ошатно і презентабельно виглядають м’ясні вироби на блюді, выстланном ніжно-зеленим листям салату.
- Щоб рулетики з шинки виглядали на столі яскраво і привабливо, елементи оформлення бажано включити такі барвисті продукти, як редиска, огірки, томати, морква, каперси або оливки. Відмінним контрастом визнано декорування страви гірчицею і кетчупом, іншими пікантними соусами.
- Розкішною прикрасою столу стане композиція на великому круглому блюді, створена з рулетиків з різноманітними начинками. Особливо виразно виглядає оформлення закуски у вигляді троянди, тюльпани або іншої квітки. Зазвичай така тарілка доповнюється тонкої нарізкою з сирів, делікатесних ковбас.
- Новомодними кулінарними трендами на фуршетних або святкових столах стали страви, оформлені в стаканчиках, гуртках або келихах. Дуже гарно і вишукано виглядає порційна закуска рулетики, подана в кошичках, тарталетках, мініатюрних вазочках, французьких волованах і навіть в чарках. Ці ємності спритні майстри дедалі частіше використовують не за прямим призначенням, що викликає у гостей незмінний інтерес. Ну а «тара» під горілочку завжди знайдеться!
Приготування рулетиків з шинки, в яких майстерно захована та чи інша начинка, вже асоціюється з якоюсь загадковістю. Якщо цю кулінарну таємницю творчо оформити і «смачно» подати, проста страва набуде вигляд закінченого кулінарного творіння.