Зовсім не обов’язково готувати одну і ту ж варіацію страви, адже салат «Берізка» може складатися з найрізноманітніших інгредієнтів – спробуйте поекспериментувати!
Класичний салат «Берізка» з куркою і чорносливом
Класичний рецепт – це те, з чого варто почати. Блюдо виходить ніжним і злегка солодкуватим.
Необхідні продукти:
- майонез, зелень і спеції за смаком;
- п’ять яєць;
- 300 грам курячого філе;
- чотири огірка;
- 100 грам чорносливу;
- 200 грам шампіньйонів;
- дві цибулини.
Процес приготування:
- Нарізаємо на кубики гриби і цибулю, обсмажуємо їх на сковороді до готовності.
- Відварюємо курку, даємо їй охолонути і теж подрібнюємо, але на тонкі смужки.
- Чорнослив заливаємо водою, залишаємо на 15 хвилин і перетворюємо на брусочки.
- Огірки промиваємо, нарізаємо так само, як і курятину.
- Яйця варимо після кипіння близько 10 хвилин, щоб вони вийшли «круто», потім натираємо на тертці білки і жовтки окремо.
- Залишилося викласти все в салатницю. Зверніть увагу, що кожен шар промащується невеликою кількістю майонезу, за смаком можна додати інші спеції.
- Спочатку йде чорнослив, потім гриби з цибулею, курка, огірки і яйця.
Салат з куркою і чорносливом декоруємо, за допомогою майонезу сформувавши стовбур берези. Зеленню робимо листя, а чорносливом – кору.
З маринованими огірками
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- зелень, майонез і спеції за смаком;
- п’ять яєць;
- п’ять маринованих огірків;
- 200 грам грибів;
- 300 грам курячого філе.
Процес приготування:
- Яйця і куряче філе відварюємо, остуджуємо і ріжемо на дрібні кубики. Яйця можна натерти на тертці, причому білки і жовтки труться окремо.
- Огірки перетворюємо на тонкі смужки.
- Гриби ріжемо слайсами і обсмажуємо разом з цибулею.
- У салатницю поміщаємо спочатку обсмажені гриби, потім курку, білки, огірки і жовток. Не забудьте кожен шар промазати майонезом і за бажанням приправити спеціями.
- Майонезом малюємо стовбур дерева, зелень замінить його листя.
Готуємо з пекінською капустою
Необхідні продукти:
- один огірок;
- по 1 ч. л. цукру і оцту;
- 300 г пекінської капусти;
- дві ложки сметани;
- щіпка солі;
- п’ять маслин;
- зелень на свій смак.
Процес приготування:
- Капусту промиваємо, нарізаємо на дрібні смужки і відправляємо в салатницю.
- Туди ж кладемо дрібно порізану зелень і огірок, подрібнений будь-яким зручним способом.
- Приправляємо сіллю, цукром, сметаною і оцтом, перемішуємо.
- Ложкою вирівнюємо салат і декоруємо нарізаними маслинами, майонезом і зеленню.
Салат з крабовими паличками
«Берізка» з чорносливом і крабовими паличками – це відносно новий рецепт.
Але можете бути впевнені, це дуже цікаве поєднання інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- дві цибулини;
- 250 грам крабових паличок;
- листя салату;
- майонез, спеції за смаком;
- 200 грам маринованих грибів;
- 200 грам сиру;
- чорнослив – п’ять штук.
Процес приготування:
- Цибулю нарізаємо на кільця і обсмажуємо до рум’яності.
- Гриби звільняємо від зайвої рідини і даємо їм просохнути.
- Крабові палички розморожуємо і нарізаємо на кубики.
- В блюдо кладемо листя салату, заздалегідь добре промиті, потім крабові палички і трохи майонезу.
- Поверх нього розподіляємо гриби і цибулю, тертий сир і знову промазуємо майонезом.
- Ще раз повторюємо зазначену послідовність і прикрашаємо блюдо чорносливом.
Рецепт приготування з смаженими грибами
Необхідні продукти:
- спеції, майонез, зелень за смаком;
- два яйця;
- копчений окіст вагою 500 грам;
- 150 грам чорносливу;
- дві картоплини;
- дві цибулини;
- два огірка;
- 200 грам печериць.
Процес приготування:
- Яйця і картоплю відварюємо, даємо охолонути, потім перетираємо на тертці, не забувши розділити білки і жовтки.
- Огірки і курку перетворюємо на тонкі смужки, а цибулину з грибами нарізаємо на кубики і обсмажуємо до рум’яності.
- Чорнослив заливаємо водою і залишаємо на 15 хвилин, щоб він став більш м’яким.
- Готуємо глибоку ємність і починаємо формувати салат. На дно кладемо картоплю, промазану майонезом, потім гриби, курку і огірки. Ще раз змащуємо майонезом.
- Присипаємо блюдо білком, викладаємо чорнослив з майонезом і, нарешті, жовток. Декоруйте салат так, як вам подобається.
Закуска з яблуками і сиром
Необхідні продукти:
- одне яблуко і цибулина;
- 300 грам курячого філе;
- три яйця;
- зелень і листя салату;
- 150 грам сиру;
- кілька маслин;
- майонез за смаком.
Процес приготування:
- Для початку підготуємо всі інгредієнти. Курку і яйця відварюємо і даємо їм охолонути. Потім м’ясо нарізаємо на кубики, а яйця перетираємо, розділивши їх на білі і жовті частини.
- Цибулю подрібнюємо і обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Яблуко звільняємо від шкірки, видаляємо тверду середину і натираємо на тертці.
- Беремо плоску тарілку для подачі і формуємо салат: розподіляємо цибулю, курятину, білки і змащуємо все майонезом. Далі підуть яблуко, тертий сир і знову трохи майонезу.
За допомогою листя салату, зелені, майонезу і маслин прикрашаємо блюдо.
«Берізка» з волоськими горіхами
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- 50 грам горіхів;
- шість яєць;
- 100 грам чорносливу;
- два огірка;
- 0,2 кг печериць;
- 300 грам копченої курки;
- майонез і спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Чорнослив заливаємо окропом, залишаємо на 15 хвилин і нарізами на смужки.
- Гриби і цибулю подрібнюємо будь-яким способом, обсмажуємо на сковороді до красивого рум’яного кольору.
- Курку перетворюємо в тонку соломку і таким же способом нарізаємо огірки.
- Яйця відварюємо «круто», перетираємо, змішуємо з майонезом і іншими спеціями – це буде заправка.
- На блюдо для подачі вистилаємо харчову плівку, потім починаємо викладати інгредієнти.
- Спочатку піде курка і трохи заправки. Потім – чорнослив, горіхи і знову соус.
- Поверх нього розподіляються огірки, заправка, цибулю з грибами, курка і ще раз приготований соус.
- Вкриваємо салат плівкою і прибираємо в холодильник приблизно на три години. Перед подачею видаляємо плівку і перевертаємо салат так, щоб вийшло смачне «поліно».
Салат «Берізка» – це поєднання смаку, оригінальності і простоти. Блюдо відмінно підходить для сімейного або святкового вечері.