Салат черепашка – прекрасний варіант закуски для будь-якого свята. Оригінальна ситна закуска приголомшує своїм чудовим смаком і незвичайним виглядом.
Класичний салат
Список компонентів рецепту:
- шість курячих яєць;
- три червоних яблука;
- майонез – 50 г;
- сир – 240 г;
- сіль – 1 щіпка.
Поетапне приготування:
- З яблук зчищаємо тонку шкірку, вирізаємо серцевину з насінням. М’якоть яблук ріжемо тонкою соломкою. Найкраще для такої мети брати кисло-солодкі сорти яблук.
- Перекладаємо соломку в миску і заливаємо невеликою кількістю майонезу, перемішуємо.
- Сир нашаткувати точно такий же соломкою, як і яблука. Висипаємо його в іншу миску і також додаємо майонез.
- Варимо протягом 12 хвилин курячі яйця, чекаємо, поки вони охолонуть, і ріжемо 4 білка на смужки. Кладемо майонез.
- Жовтки прибираємо в окрему ємність і подрібнюємо за допомогою терки.
- Залишилося сформувати салат, виклавши всі продукти шарами.
- На дно плоского блюда розподіляємо половину всієї кількості яблук в майонезі.
- На них викладаємо половину сиру. Потім знову йдуть яблука і сир.
- Після них розподіляємо білки і посипаємо це пишність подрібненими жовтками.
- Одне варене яйце залишаємо в цілісному вигляді. З нього ми зробимо голову черепашку. Виріжте на ньому рот і покладіть до салату.
- Визначте, де будуть розташовуватися очі, змастіть цю частину майонезом і прилаштуйте горошини перцю.
- Лапки тварини можна зобразити половинками варених яєць. Залишилося подати цю красу до столу.
З чорносливом і волоським горіхом
Вам знадобиться:
- чотири яйця
- сир – 0,1 кг;
- чорнослив – 60 г;
- філе птиці – 0,2 кг;
- сіль – 5 г;
- горіхи – 45 г;
- цибуля – 0,15 кг;
- яблука – 0,25 кг;
- майонезний соус – 80 р.
Як готується салат черепаха:
- Варимо курку до розм’якшення. Не забудьте додати сіль. Остигле м’ясо подрібнюємо ножем.
- Цибулину дрібно кришимо, зсипаємо в чашку і наливаємо туди окріп. Через 10 хвилин гарячу воду прибираємо, промиваємо шматочки цибулі в холодній воді. Таким чином в салаті ви не відчуєте присмак гіркоти.
- Окремо натираємо варені білки з жовтками з допомогою терки
- Розкладаємо на шматочки горіхи. Кілька штук необхідно залишити в цілісному вигляді.
- Подрібнюємо ножем чорнослив. Яблука і сир провести через тертку з дрібними ланками.
- Викладаємо овалом на плоскій салатниці білки, солимо їх і поливаємо майонезом.
- Наступним кроком буде курка, залита майонезом і обсыпанная цибулею.
- Далі – шар яблук, политих майонезом. Потім тертий сир, оброблений майонезом. 20 грамів сиру потрібно залишити для прикраси закуски.
- Завершуємо салат тертими жовтками з майонезом.
- Посипаємо все волоськими горіхами. Чорносливом викладаємо панцир черепашки.
- Залишилися горішки ділимо на половинки і формуємо лапки салату, тертим сиром викладаємо голову, очі формуємо з двох горошин перцю.
Готуємо з додаванням винограду
Додаючи нові інгредієнти, наприклад, виноград замість горіхів, ми отримуємо різні варіанти салату черепашка, які виглядають зовсім по-іншому.
Необхідні продукти:
- одне яблуко;
- одна куряча грудка;
- пів лимона;
- білий виноград – 0,2 кг;
- майонез – 140 г;
- чотири яйця;
- одна цибулина;
- сир – 110 г;
- два салатних листків.
Покрокова інструкція:
- Зварене куряче м’ясо шаткуємо маленькими шматочками.
- Почищену цибулину рубаємо кубиками. На 5 хвилин заливаємо їх окропом, після чого зливаємо гарячу воду і наливаємо в цибуля сік половини лимона.
- Зварені яйця проводимо через тертку з дрібними ланками. Так само чинимо з шматком сиру.
- Кислі яблука, очищені від тонкої шкірки шаткуємо на маленькі кубики.
- Викладаємо страву у формі овалу, імітуючи черепашачий панцир. Кожен шар салату не забувайте полити майонезним соусом. Спочатку викладаємо шматочки курки, потім по черзі цибульні шматочки, шматочки яблук, курячі яйця молочний сир.
- У такому вигляді ставимо салат в холодне місце на 2 години.
- За цей час можна розрізати кожну виноградину на дві часточки.
- Виймаємо салат, покриваємо його вершину виноградом, створюємо з сиру голову і кладемо поруч салатні листя.
Салат «Черепашка» з грибами
Вам знадобляться:
- сіль за смаком;
- два яблука;
- філе курки – 250 г;
- гриби – 0,2 кг;
- цибулина;
- сир твердого виду – 140 г;
- три курячих яйця;
- жменя волоських горіхів;
- майонезний соус – 55 р.
Алгоритм дій:
- Подрібнюємо ножем очищену цибулину і варене м’ясо птиці.
- Порізані на кубики гриби смажимо на сковороді в олії до м’якості.
- Поділяємо зварені білки і жовтки і обробляємо на тертці.
- Таку ж процедуру проводимо з яблуками і сиром.
- Овальної викладаємо гіркою приготовлені компоненти рецепта на плоску салатницю: білки яєць, часточки грибів, цибулину, куряче м’ясо, терті яблука і молочний сир. Кожен шар варто обробити майонезом.
- Вершина салату складається з тертих жовтків, поверх яких видавлена сіточка з майонезу і все це оформлено половинками волоських горіхів.
- Голову черепахи формуємо з яєчного білка. Роль очей виконують дві горошини перцю.
- Залишаємо страву насичуватися в холодильнику пару годин, і подаємо страву на стіл.
З копченою куркою
Що потрібно взяти:
- лимонний сік – 15 мл;
- сир – 0,1 кг;
- майонезний соус – 200 г;
- одне яблуко;
- курка копчена – 0,2 кг;
- один салат-латук;
- чотири яйця;
- одна цибулина;
- горіхи волоські – 0,1 кг.
Як зробити салат черепашка з куркою і волоськими горіхами:
- З відварених яєць видаляємо шкаралупу, розкладаємо білки і жовтки з різних чашках і подрібнюємо на різних терках.
- З копченої курки знімаємо шкірку, м’ясо ріжемо кубиками.
- Подрібнений в крихту цибулю опускаємо на дві хвилини в ємність з окропом, потім промиваємо овоч холодною водою. Бризкаємо на промитий цибулю лимонний сік.
- З яблука видаляємо його центральну частину і шкірку і проводимо через тертку м’якоть.
- Починаємо збирати салат по верствам. Білки, волокна курячого м’яса, шматочки цибулі, протерте яблуко, жовтки і масу сиру.
- Вершину страви прикрашаємо горіхами. Складаємо черепашачу голову.
Рецепт з ананасами
Вам знадобиться:
- 10 волоських горіхів;
- філе птиці – 250 г;
- консервна банка ананасів;
- чотири яйця;
- сметана – 65 г;
- цибуля – 1 шт.;
- жменя свіжої зелені;
- сир – 90 г;
- сіль і прянощі за смаком.
Алгоритм приготування:
- Зварити промите філе курки у воді, заздалегідь її, посоливши і додавши спеції протягом 20 хвилин.
- Обшпарити шматочки цибулі окропом і помістити на хвилину в миску з прохолодною водою.
- Кільця ананасів порізати на маленькі кубики. Те ж виконати з остиглої куркою.
- Три варених яйця розділити на жовтки і білки. Четверте варене яйце залишить осторонь.
- Салат складається з шарів, які повторюються два рази. Тому варто заздалегідь поділити кожен інгредієнт навпіл.
- Починаємо збірку страви з білків, потім йдуть курка, брусочки цибулі, жовтки, сир, ананаси. Наступні шари повторюються в тій же послідовності.
- Залишилося з половинок горіхів сформувати лапки і голову – у формі цілого яйця.
- Залишилися горіхами прикрашаємо верхівку страви.
- Навколо салат розкладаємо зелень і подаємо гостям на стіл.
Салат «Черепашка» з яловичиною
Склад рецепта:
- майонезний соус – 70 г
- яблуко – 1 шт.;
- яловичина – 0,2 кг;
- чорнослив – 0,1 кг;
- цибулина;
- горіхи – 0,1 кг;
- чотири яйця;
- шматок сиру – 40 р.
Готуємо покроково:
- Варимо до м’якості телятину. Воду, в якій вона вариться, насипаємо сіль.
- Дрібно рубаємо цибулю і поміщаємо на пару секунд в окріп.
- Відварені яйця очищаються, діляться на жовтки і білки окремо шинкують в крихту.
- Дрібно ріжемо промитий чорнослив і горіхи.
- Через крупну тертку проводиться яблуко, а сир – через дрібну.
- Формується страва по шарах: волокна м’яса, цибулина, білок, терте яблуко, шматочки курячого жовтка, сир. Кожен продукт змащується майонезним соусом.
- Прикрашаємо блюдо, роблячи його схожим на черепаху, горіхами і сиром, обробленим на тертці. Приємного апетиту!